Uzak Doğu son yıllarda öğrenciler arasında popüler hale gelen bir lokasyon… Özellikle teknoloji, mühendislik gibi alanlar söz konusu olduğunda ön planda yer alıyor. Birçok öğrenci Japonya, Singapur, Çin, Güney Kore gibi ülkeleri tercih ediyor. Bu ülkelerde yer alan pek çok üniversite; donanımları ve akademik kadrolarıyla dikkat çekiyor. Bununla birlikte öğrencilere sundukları; burs, staj, kariyer olanaklarıyla tercih sebebi oluyorlar. Öğrenciler, eğitimlerinin ardından kendi alanlarında dünyaya yön veren şirketlerde istihdam edilebiliyorlar. Yalnızca uzak doğuda değil; dünyanın pek çok farklı noktasında iş olanaklarını değerlendirebiliyorlar. Uzak doğuda eğitim almak öğrenciler için son derece önemli bir tecrübe olabiliyor.

Uzak doğu öğrencilere yalnızca eğitim anlamında avantaj sağlamıyor. Öğrenciler farklı kültürleri tanıma, yeni bir bakış açısı geliştirme imkanı bulabiliyorlar. Asya kültürüne yakından bakma fırsatı yakalıyorlar. Bununla birlikte; uzak doğuda pek çok ülkenin suç oranının son derece düşük olduğu biliniyor. Bu; uluslararası öğrenciler için son derece güvenli bir ortamda yaşayabilmek anlamına geliyor. Uzak doğunun hoşgörülü ve güler yüzlü insanları uluslararası öğrenciler için adaptasyon sürecini de kolaylaştırıyor.

Uzak doğuda pek çok ülkenin eğitim ve teknolojiye ciddi bir bütçe ayırdığı biliniyor. Bu durum elbette eğitim kalitesinin son derece yüksek olduğu anlamına geliyor. Kısacası; yurt dışında eğitim almak isteyen öğrencilerin uzak doğuda eğitim seçeneğini değerlendirmeleri doğru bir seçim olabiliyor.

Mühendislik Eğitimi İçin Uzak Doğu Ülkeleri

Peki; mühendislik nedir? En çok tercih edilen mühendislik bölümleri hangileri? “Mühendislik nedir?” sorusuyla başlayalım… Mühendisliği; makineler, yapılar ve benzer öğeleri tasarlamak için bilimsel ilkelerin kullanılması şeklinde tanımlamak mümkün olabiliyor. Mühendislik her dönemde en saygın mesleklerden biri olarak kabul ediliyor. Geleceğin meslekleri arasında pek çok mühendislik alanının önemli bir konumda olduğu görülüyor. Mühendislik teknolojinin anlaşılması ve kullanılabilmesi noktasında önemli bir rol üstleniyor. Yaşadığımız yüzyılın problemlerine çözümler geliştirilmesine yardımcı oluyor. Bu anlamda dünün, bugünün ve geleceğin en önemli alanları arasında kendine yer bulabiliyor.

Peki; neden mühendislik eğitimi için uzak doğu ülkeleri tercih edilmeli? Mühendislik alanının gelişiminin teknolojiyle doğrudan ilişkili olduğu biliniyor. Bu nedenle pek çok mühendislik alanı teknolojik gelişmelerin etkisiyle yeniden yapılanıyor. Yakın gelecekte mühendisliğe dair bilgi ve pratiklerin bu gelişmeler ışığında şekilleneceği görülüyor. Hatta değişimin şimdiden başladığını söylemek mümkün olabiliyor. Uzak doğunun teknolojiye olan yakınlığı eğitim söz konusu olduğunda da kendini gösteriyor. Öğrenciler teknolojiyi ve teknolojinin mühendislik bilimleriyle ilişkisine yakından bakma fırsatı bulabiliyorlar. Biyomedikal Mühendisliği, Genetik Mühendisliği, Yapay Zeka Mühendisliği geleceğin en parlak mühendislik bölümleri arasında yer alıyor. Bununla Birlikte; Uzay Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği Gibi Alanlar Da Dikkat Çekiyor.

Mühendislik Eğitimi İçin Hangi Uzak Doğu Üniversiteleri Öne Çıkıyor?

Peki; mühendislik alanı söz konusu olduğunda uzak doğuda hangi üniversiteler ön plana çıkıyor? QS 2021 sıralamasına göre uzak doğunun en iyi üniversitelerini birlikte inceleyelim.

Nanyang Teknoloji Üniversitesi (NTU)

QS 2021 sıralamasına göre mühendislik alanında Asya’nın en iyi üniversitesi; Nanyang Teknoloji Üniversitesi… Üniversite kısaca “NTU” olarak da anılıyor. Nanyang Teknoloji Üniversitesi, Singapur’da yer alıyor. Ulusal bir araştırma üniversitesi olarak faaliyet gösteriyor. Üniversite; 1981 yılından beri varlığını sürdürüyor. Üniversite Singapur’un en eski ikinci özerk üniversitesi olarak biliniyor. Aynı zamanda en eski ikinci devlet araştırma üniversitesi olma özelliği taşıyor. Üniversite, teknoloji ve mühendislik alanında yalnızca uzak doğu üniversiteleri arasında önemli bir konumda bulunmuyor. Aynı zamanda dünyanın en prestijli üniversitelerinden biri olarak da kabul ediliyor. Birçok sıralamaya göre dünyanın en iyi 50 üniversitesi arasında kendine yer buluyor.

Üniversite, 9 fakülte ve okuldan oluşuyor. Bu fakülte ve okullar şöyle sıralanıyor;

  • Mühendislik Fakültesi
  • Fen Fakültesi
  • Nanyang İşletme Okulu
  • Lee Kong Chian Tıp Fakültesi
  • Beşeri Bilimler Fakültesi
  • Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi
  • Lisansüstü Koleji
  • Ulusal Eğitim Enstitüsü
  • Rajaratnam Uluslararası Çalışmalar Okulu

Nanyang Teknoloji Üniversitesi fakültelerin yanı sıra; birçok araştırma merkezi ve laboratuvara da ev sahipliği yapıyor. Öğrencilerin burs olanakları, kariyer olanakları ve start-uplarda konusunda da desteklendiği biliniyor.

Singapur Ulusal Üniversitesi (NUS)

Singapur Ulusal Üniversitesi, mühendislik alanında en iyi ikinci Uzak Doğu üniversitesi olarak sıralanıyor. Üniversite kısaca “NUS” adıyla da anılıyor. Singapur merkezli ulusal bir araştırma üniversitesi olarak tanınıyor. 1905 yılından beri eğitim faaliyetlerini sürdürüyor. Singapur’un en eski özerk üniversitesi olma özelliği taşıyor. Singapur Ulusal Üniversitesi yalnızca Asya’nın değil; dünyanın en iyi üniversiteleri arasında sıralanıyor. Mühendisliğin yanı sıra; tıp, hukuk, sosyal bilimler, tasarım gibi alanlarda da dikkat çekiyor.

Üniversite bünyesinde bulunan fakültelerin yanı sıra; öğretim ve araştırma merkezlerine de ev sahipliği yapıyor. Öğretim Teknolojileri Merkezi, Sistem Bilimi Enstitüsü bu merkezlerden bazıları olarak biliniyor. Üniversite uluslararası öğrenciler için İngilizce program seçenekleri de sunuyor. Bununla birlikte dünyanın önde gelen üniversiteleriyle çeşitli anlaşmaları bulunuyor. Bu anlaşmalar kapsamında ortak programlar ve birçok avantaj sunuyor.

Tsinghua Üniversitesi

Uzak Doğu üniversiteleri arasında dikkat çeken bir diğer üniversite Pekin’de yer alan Tsinghua Üniversitesi… Üniversite mühendislik alanında son derece önemli bir konumda yer alıyor. Çin Üniversiteleri Birliği’nin üyeleri arasında yer aldığı biliniyor. Üniversite yalnızca Çin’in değil dünyanın en iyi teknoloji üniversitelerinden biri olarak kabul ediliyor. THE Asia University Rankings’e göre Asya’nın en iyi üniversitesi olarak sıralanıyor. Tsinghua Üniversitesi 1911 yılından beri eğitim faaliyetlerini sürdüren bir araştırma üniversitesi olarak tanınıyor. Akademik kadroları, araştırma merkezleri ve fiziksel donanımıyla dikkat çekiyor. Öğrencilere eğitimin yanı sıra birçok kariyer fırsatı da sunuyor. Mühendislik söz konusu olduğunda pek çok farklı mühendislik alanında benzersiz bir eğitim sunuyor.

Kore İleri Bilim ve Teknoloji Enstitüsü (KAIST)

Kore İleri Bilim ve Teknoloji Enstitüsü ya da kısaca KAIST, Güney Kore’de yer alıyor. Ulusal bir araştırma üniversitesi olarak faaliyet gösteriyor. 1971 yılında ülkenin ilk kamu, araştırma odaklı bilim ve mühendislik kurumu olarak kurulduğu biliniyor. KAIST, Güney Kore’nin en prestijli üniversitelerinden biri olarak kabul ediliyor. Üniversitenin 10 binin üzerinde öğrencisi bulunuyor. Mühendislik alanında ise Uzak Doğu üniversiteleri arasında dördüncü sırada yer alıyor.

Üniversite farklı ülkelerdeki üniversitelerle ortak çalışmalar yürütüyor. Bu üniversiteler arasında Danimarka Teknik Üniversitesi, Carneige Mellon Üniversitesi, Münih Teknik Üniversitesi gibi okullar bulunuyor. Üniversite öğrencilere sunduğu çift diploma programlarıyla dikkat çekiyor. Bununla birlikte; öğrencilerine eğitimin yanı sıra kariyer olanakları da sunuyor.

Hong Kong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (HKBTU)

Hong Kong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, mühendislik alanında ön planda yer alan bir başka üniversite… Kısaca “HKBTU” olarak da anılıyor. Hong Kong’daki Clear Water Bay Yarımadası’nda bulunan bir kamu araştırma üniversitesi olarak biliniyor. 1991 yılından beri eğitim faaliyetlerini sürdürüyor. Üniversite bölgenin üniversite statüsü alan üçüncü kurumu olma özelliği taşıyor.

Hong Kong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, dünyanın en hızlı büyüyen üniversitelerinden biri olarak kabul ediliyor. QS sıralamasına göre mühendislik alanında Uzak Doğu üniversiteleri arasında beşinci sırada yer alıyor. Üniversite mühendislik alanının yanı sıra; işletme, beşeri bilimler ve sosyal bilimler alanlarında da dikkat çekiyor. Öğrenciler için birçok disiplinlerarası program sunuyor. Bünyesinde bulunan fakültelerin yanı sıra; birçok araştırma merkezi ve enstitüye de ev sahipliği yapıyor.

Tokyo Üniversitesi

Tokyo Üniversitesi, adından da anlaşılacağı gibi Tokyo, Japonya’da yer alıyor. 1877’de kurulan üniversite kısaca UTokyo olarak da anılıyor. Üniversite Japonya’nın en seçici ve prestijli üniversitesi olarak kabul ediliyor. Mühendislik ve teknoloji alanında Japonya’nın en iyi üniversitesi olarak biliniyor. QS sıralamasına göre ise mühendislik alanında en iyi altıncı Uzak Doğu üniversitesi olarak sıralanıyor.

Tokyo Üniversitesi, 10 fakülte ve 15 lisansüstü okuldan oluşuyor. Üniversite yaklaşık 30 bin öğrenciye ev sahipliği yapıyor. Bu öğrencilerin yaklaşık 4 bini uluslararası öğrencilerden oluşuyor. Üniversite, uluslararası öğrenciler için birçok İngilizce program sunuyor. Fakültelerin yanı sıra; bünyesinde bulunan araştırma merkezleri ve laboratuvarlarla dikkat çekiyor. Öğrencileri; staj, burs ve kariyer olanaklarıyla da destekliyor.

Şanghay Jiao Tong Üniversitesi (SJTU)

Şanghay Jiao Tong Üniversitesi kısaca SJTU olarak da anılıyor. Adından da anlaşılacağı gibi Çin’in Şanghay kentinde yer alıyor. 1896 yılından beri eğitim faaliyetlerini sürdürüyor. Çin’in en eski üniversitelerinden biri olarak biliniyor. Şanghay Jiao Tong Üniversitesi Çin Üniversiteleri Birliği’nin üyeleri arasında yer alıyor. Çin’in en prestijli üniversitelerinden biri olarak kabul ediliyor. Aynı zamanda QS sıralamasına göre mühendislik alanında en iyi Uzak Doğu üniversiteleri arasında yer alıyor. Bununla birlikte dünyanın en iyi 50 üniversitesi arasında kendine yer buluyor. Üniversite gerek fiziksel donanımı gerek akademik kadroları ile öğrencilere birçok avantaj sunuyor. Bunun yanı sıra; öğrencileri kariyer olanaklarıyla da destekliyor.

Pekin Üniversitesi

Pekin Üniversitesi, Çin’de yer alan bir başka araştırma üniversitesi olarak karşımıza çıkıyor. Mühendislik alanında Asya’nın en iyi 10 üniversitesi arasında sıralanıyor. Üniversite, Çin Üniversiteler Birliği’nin üyelerinden biri olarak biliniyor. 1898 yılından beri eğitim faaliyetlerini sürdürüyor. Çin’in en prestijli üniversitelerinden biri olarak biliniyor. Bununla birlikte dünya genelinde de önemli bir konumda bulunuyor.

Pekin Üniversitesi, tarihi boyunca Çin’deki “büyük entelektüel hareketlerin merkezinde” yer alan bir kurum olarak dikkat çekiyor. Üniversitenin kütüphanesi 8 milyon esere ev sahipliği yapıyor. Dünyanın en büyük kütüphanelerinden biri olma özelliği taşıyor. Üniversite aynı zamanda birçok enstitü, araştırma merkezi ve laboratuvarı bünyesinde barındırıyor. Uluslararası öğrenciler için birçok avantaj sunuyor.

Seul Ulusal Üniversitesi

Seul Ulusal Üniversitesi, Uzak Doğu üniversiteleri arasında dikkat çeken bir diğer üniversite olarak karşımıza çıkıyor. QS sıralamasına göre mühendislik alanında Asya’nın en iyi dokuzuncu üniversitesi olarak sıralanıyor. Üniversite Güney Kore’nin Seul kentinde yer alıyor. Bir araştırma üniversitesi olarak tanınıyor. 1946 yılından beri eğitim faaliyetlerini sürdürüyor. Seul Ulusal Üniversitesi ülkenin en prestijli kurumları arasında gösteriliyor. Üniversitenin 17 bin lisans ve 11 bin lisansüstü öğrencisi bulunuyor. 16 kolej, 1 lisansüstü okul ve 9 profesyonel okuldan oluşuyor. Uluslararası öğrenciler için çok çeşitli programlar ve kariyer olanakları sunuyor.

Zhejiang Üniversitesi

Zhejiang Üniversitesi, Çin’de yer alan bir başka kamu araştırma üniversitesi olarak karşımıza çıkıyor.  Çin Üniversiteler Birliği üyeleri arasında yer alıyor. Üniversitenin kökleri 1897 yılına uzanıyor. Ülkenin en prestijli ve seçici üniversitelerinden biri olarak tanınıyor. Zhejiang Üniversitesi 7 fakülte, 37 kolej ve okuldan oluşuyor. Üniversite 140’ın üzerinde lisans ve yaklaşık 300 lisansüstü program sunuyor. Mühendislik ve teknoloji alanında Asya ve dünyanın en iyi üniversiteleri arasında sıralanıyor. Üniversite birçok enstitü ve araştırma merkezine de ev sahipliği yapıyor.

Uzak Doğu üniversiteleri hakkında daha detaylı bilgi almak için aba Eğitim web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Eğitime dair sorularınız için Doç. Dr. Gamze Sart ve aba Eğitim ile iletişime geçebilirsiniz.  Bölüm ve üniversitelere dair daha fazla içeriğe ulaşmak için YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz.