Hemen Bilgi Al

Dünyanın En İyi 5 Üniversitesi Hangileri? Hangi Alanda Ön Plana Çıkıyorlar?

Dünyanın en iyi 5 üniversitesi hangileri? Dünyanın en iyi üniversiteleri hangi kriterlere göre belirleniyor? Hangi üniversiteler hangi alanda adından söz ettiriyor? Eğitim söz konusu olduğunda hangi ülkeler diğerlerine oranla daha fazla ön plana çıkıyor? Dünyanın en iyi üniversiteleri sıralaması için üç önemli liste baz alınıyor. Bu üç önemli liste; QS World University Ranking, Times Higher Education ve ARWU olarak biliniyor.

Her üç listede değerlendirmeleri bakımından oldukça önem taşıyor. Çünkü her üç listede değerlendirmelerini açık ve bilimsel kriterlere dayandırıyor. Listeler, dünyanın en iyi üniversiteleri sıralaması yaparken farklı kriterlere odaklanıyor. Peki; listeler hangi kriterler doğrultusunda oluşturuluyor. Üniversitelerin hangi özelliklerine odaklanılıyor?

Dünyanın En İyi 5 Üniversitesi Hangi Kriterlere Göre Belirleniyor?

QS üniversite sıralamaları söz konusu olduğunda akademik tanınmışlığa odaklanıyor. Akademik tanınmışlık QS sıralamalarını %40 oranında etkiliyor. Akademisyenlerin tanınırlığı QS için en önemli noktalardan birini oluşturuyor. Atıflar, diğer üniversitelerle yapılan anlaşmalar ve uluslararasılarşma QS için önemli diğer konular olarak karşımıza çıkıyor.

Times Higher Education ise ilk olarak öğrenme ortamlarını önemsiyor. Times’ı diğer listelerden farklı kılan bir özelliği ise üniversitelere ayrılan fonlara odaklanıyor olması… Üniversitelerin araştırmalar için sağladığı fonlar Times için önemli bir noktayı oluşturuyor. Bununla birlikte; üniversiteler arası anlaşmalar, uluslararası hareketlilik önemli diğer noktalar olarak karşımıza çıkıyor.

ARWU ise, tıpkı QS gibi akademik tanınmışlığı dikkate alıyor. Ancak bu noktada; Nobel Ödüllerinin sayısını esas alıyor. Bilimsel başarılar ARWU için en önemli kriterler arasında bulunuyor. Üniversitelerin araştırmalar sonucunda elde ettiği ekonomik değer bir başka önemli kriter olarak dikkat çekiyor.

Dünyanın En İyi 5 Üniversitesi: Stanford Üniversitesi

Tüm dünyada, gerçek anlamda geleceği şekillendirecek üniversitelerin başında Stanford Üniversitesi geliyor. Stanford, her yıl hazırlanan listelerde istisnasız bir şekilde dünyanın en iyi üniversiteleri arasında kendine yer buluyor. Stanford Üniversitesi, Silikon Vadisi’ni yapılandıran ve çeşitlendiren bir üniversite olarak biliniyor. Dönüm noktası 1990’lar olarak kabul ediliyor. Ancak 2003 sonrasında büyük bir ivme kazandığı da görülüyor. Stanford Üniversitesi, 1885 yılından beri varlığını sürdürüyor. Kurumun resmi adı hala; Leland Stanford Junior Üniversitesi olarak anılıyor. Üniversitenin demiryolu patronu ve Kaliforniya Valisi Leland Stanford tarafından tifo yüzünden kaybettiği oğlunun anısına kurulduğu biliniyor.

Stanford, günümüzde yaklaşık 16 bin öğrenciye ve binin üzerinde doktora sonrası akademisyene ev sahipliği yapıyor. 7 okul ve 18 disiplinlerarası enstitüden oluşuyor. QS, Times ve ARWU’ya göre 2021’de de dünyanın en iyi 5 üniversitesi arasında yer alıyor. Üniversite bünyesinde geçmişten günümüze birçok değerli akademisyenin görev aldığı biliniyor. "Silikon Vadisinin Babası" olarak anılan Mühendislik Profesörü Frederick Terman bu akademisyenlerin başında geliyor. Terman’ın, Stanford öğrencilerini sadece geliştirmeye değil, aynı zamanda fikirlerini ticarileştirmeye teşvik ettiği biliniyor. Bu yaklaşımı onun Stanford’ın unutulmaz akademisyenleri arasında yer almasını sağlıyor.

Elbette Stanford’da Terman dışında da çok sayıda önemli akademisyen görev alıyor. Russell Varian, Sigurd Varian ve William Hansen bu isimler arasında yer alıyor. Parçacık hızlandırıcıların yolunu açan klystron ultra yüksek frekanslı vakum tüpünü geliştiren bilim insanları olarak tanınıyorlar. William Hewlett ve David Packard’ın, hassas ses osilatörünü geliştirdikleri biliniyor. Bu iki isim aynı zamanda Hewlett Packard şirketinin kurucuları olarak dünya çapında tanınıyorlar. Fizik Pröfesörü Felix Bloch Stanford’ın ilk Nobel Ödüllü ismi olarak tanınıyor. John McCarthy ve Les Earnest Stanford Yapay Zeka Laboratuvarı’nın kurucuları olarak biliniyor. DNA’yı sentezleyerek genetik çalışmaların yolunu açan Arthur Kornberg’de Stanford’ın Nobel ödüllü akademisyenleri arasında yer alıyor.

Kısacası; dünyanın en iyi 5 üniversitesi arasında gösterilen Stanford, birçok ödüllü akademisyene ev sahipliği yapıyor. Üniversitenin 84 Nobel Ödülüyle ilişkilendirildiği biliniyor.

UC Berkeley

Dünyayı değiştirecek ve şekillendirecek ikinci üniversite olarak UC Berkeley göze çarpıyor. UC Berkeley dünyanın en iyi devlet üniversitesi olarak kabul ediliyor. Üniversite, 1868 yılından beri varlığını sürdürüyor. 40 binin üzerinde öğrenciye ev sahipliği yapan üniversite; öğrencilere 350’nin üzerinde program sunuyor. Üniversite çok sayıda enstitü ve araştırma merkezinin yanı sıra alanında uzman akademisyenlere ev sahipliği yapıyor. Bununla birlikte birçok önemli keşfe UC Berkeley bünyesinde imza atıldığı biliniyor.

E vitamini ve K vitaminin keşfinin üniversite bünyesinde gerçekleştiği biliniyor. İstatistiksel teorinin kurucularından biri olan Jerzy Neyman Berkeley’in ünlü profersörleri arasında yer alıyor. Üniversitenin nükleer tıp alanında dünyaya yön verecek çalışmalara imza attığı biliniyor. John Lawrence, nükleer tıbbın babası olarak anılıyor. Influenza virüsü aşısının Berkeley bünyesinde geliştirildiği biliniyor. II. Dünya Savaşı sırasında biyokimyacı Wendell M. Stanley aşının mucidi olarak tanınıyor.

Dünyanın en iyi 5 üniversitesi arasında yer alan UC Berkeley, meme kanseri konusundaki çalışmalarıyla da dünya çapında tanınıyor. Nobel Tıp Ödülü sahibi James Allison’da Berkeley’in kanser araştırmaları yürüten profesörleri arasında yer alıyor. Üniversitenin biyoyakıtlar, küresel ısınma, robotik gibi birçok alanda dünyayı değiştirecek çalışmalar yürüttüğü de biliniyor.

Berkeley, yalnızca keşifleri ve akademisyenleri ile değil; müzeleri, yayınları, kütüphaneleriyle de tanınıyor. Üniversite nadir bitki türlerinden sözlü tarihlere kadar kapsamlı koleksiyonlara ev sahipliği yapıyor. Üniversite bünyesindeki müzelerin çoğu halka açıkken; bazı müzelerin belirli alanlardaki araştırmacılar için ayrıldığı biliniyor. Üniversitenin kütüphane sistemi yaklaşık 13 milyon cilt barındırıyor. Antropolojiden sanat tarihine; biyolojik bilimlerden mühendisliğe birçok alana yönelik kütüphanelere ev sahipliği yapıyor. Üniversite aynı zamanda akademik yayınlarıyla da tanınıyor.

Üniversite canlı kampüs yaşamı ve öğrencilere sunduğu fırsatlarla da adından söz ettiriyor. Spor branşları, sanat aktiviteleri, etkinlikler, ilgi çekici mekanlar, öğrenci organizasyonları ile dinamik bir yapı sunuyor. Öğrenciler, tüm bunların yanı sıra konaklama imkanları, burslar, projeler, start-up fikirleri gibi birçok konuda destekleniyor. Berkeley, aynı zamanda mezuniyet sonrası kariyer olanakları bakımından da dikkat çekici üniversiteler arasında yer alıyor.

MIT

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, dünyanın en iyi teknik üniversiteleri arasında ilk sırada yer alıyor. Aynı zamanda; dünyanın en iyi 5 üniversitesi arasında kendine sürekli yer buluyor. MIT’nin ülkenin sanayi devrimini hızlandırmak amacıyla kurulduğu biliniyor. Üniversite 1861 yılından beri varlığını sürdürüyor. MIT öğrenci ve mezunlarının temel teknolojileri icat ettiği, yeni endüstriler başlattığı ve milyonlarca keşfe imza attığı biliniyor. Her yıl dünyanın dört bir yanından öğrencileri ağırlayan üniversite güç kazanarak büyüyor, yeniden yapılanıyor. Üniversite yaklaşık 12 bin öğrenciye ev sahipliği yapıyor. Aynı zamanda binin üzerinde profesörü ve yaklaşık 13 bin personeli ağırlıyor.

MIT, 21. yüzyılda Amerika’ya ve dünyaya en iyi şekilde hizmet edecek öğrencileri eğitmeyi misyon ediniyor. Bilim, teknoloji ve diğer alanlarda yeni keşiflere imza atmayı ve değer üretmeyi hedefliyor. Enstitü, bilgiyi üretmeye, yaymaya ve korumaya odaklanıyor. Bilgiyi dünyanın ihtiyaçlarına yanıt vermek ve problemlerin üstesinden gelmek için kullanmayı amaçlıyor. MIT, öğrencilerine akademik çalışma ve keşif heyecanını, entelektüel teşvikle birleştiren bir eğitim sunmaya odaklanıyor. Dünyanın en iyi teknik üniversiteleri arasında yer alan MIT öğrencilere benzersiz bir deneyim sunuyor. Yaratıcılığı, akılcılığı ve insanlığa hizmeti esas alan bir eğitim yaklaşımı benimsiyor.

Dünyanın en iyi 5 üniversitesi arasında yer alan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, ünlü mezunlarıyla da tanınıyor. Üniversitenin, mezunları ve öğretim üyeleri arasında 96 Nobel Ödülü sahibi bulunuyor. Buzz Aldrin, Salman Khan, Richard Feyman, William Shockley MIT’nin önemli mezunları arasında yer alıyor.

Oxford Üniversitesi

Oxford Üniversitesi, dünya lideri bir öğrenme, öğretme ve araştırma merkezi olarak biliniyor. Aynı zamanda; İngilizce konuşulan dünyanın en eski üniversitesi olarak kabul ediliyor. Üniversitenin tarihinin 1096 yılına dayandığı düşünülüyor. Üniversite bir şehir üniversitesi olarak anılıyor. Kolejler, fakülteler, araştırma merkezleri, enstitüler şehir merkezinin farklı noktalarında yer alıyor. Oxford Üniversitesi 24 binin üzerinde öğrenciye ev sahipliği yapıyor. Bu öğrencilerin yaklaşık 11 bini lisans ve 12 bini yüksek lisans öğrencilerinden oluşuyor. Uluslararası öğrenciler, toplam öğrenci nüfusunun neredeyse% 45'ini oluşturuyor. Üniversitenin yaklaşık 11 bin uluslararası öğrencisi bulunuyor. Oxford, 160'tan fazla ülke ve bölgeden öğrencileri ağırlıyor.

Üniversite, Birleşik Krallık’ın ve Avrupa’nın en iyi üniversitesi olarak kabul ediliyor. Aynı zamanda dünyanın en iyi 5 üniversitesi arasında yer alıyor. Kolejler ve Oxford University Press dahil edildiğinde  Üniversite, Oxfordshire'daki en büyük işveren olarak nitelendiriliyor. Bölgede yaklaşık 33 bin işi destekliyor ve bölge ekonomisine yılda 2.3 milyar Sterlin gelir sağlıyor. Üniversitenin devlet başkanları, yazarlar, filozoflar, aktörler, sosyologlar ve daha birçok alanda önemli isimler yetiştirdiği biliniyor. Önemli mezunlar arasında; Oscar Wilde, Stephen Hawking, Rupert Murdoch, J.R.R. Tolkien gibi isimler yer alıyor. David Cameron, Boris Johnson gibi isimlerin de Oxford mezunları arasında yer aldığı biliniyor.

Harvard Üniversitesi

Harvard Üniversitesi 1636 yılından beri varlığını sürdürüyor. Üniversitenin yaklaşık 24 bin öğrencisi bulunuyor. Uluslararası öğrenciler toplam öğrenci nüfusunun %24’lük dilimini oluşturuyor. Harvard, yaklaşık 180 ülkeden uluslararası öğrencilere ev sahipliği yapıyor. Bununla birlikte; Harvard’ın çevrimiçi platformu olan HarvardX, 4 milyonun üzerinde katılımcıya ev sahipliği yapıyor. Üniversitenin öğrencilerine geçtiğimiz yıl 645 milyon dolar değerinde burs ve mali destek sağladığı biliniyor.

Harvard Üniversitesi, dünyanın en iyi 5 üniversitesi arasında kendine yer buluyor. Harvard Üniversitesi; yeni fikirlere ve araştırmalara açılan bir pencere olarak kabul ediliyor. Üniversitenin 11 fakültesi bulunuyor. Aynı zamanda dünyanın en büyük kütüphane sistemlerinden birine ev sahipliği yapıyor. Bununla birlikte; çok sayıda, müze ve araştırma merkezini bünyesinde barındırıyor. Harvard Üniversitesi öğrencilere sunduğu araştırma ve kariyer olanaklarıyla da dünya çapında tanınıyor.

Dünyanın En İyi 5 Üniversitesini Hangi Üniversiteler İzliyor?

Peki; dünyanın en iyi üniversiteleri olarak nitelendirilen bu 5 üniversiteyi hangi üniversiteler izliyor? Princeton Üniversitesi, Yale Üniversitesi ve Columbia Üniversitesi bu üniversiteleri takip ediyor. Avrupa bazında değerlendirildiğinde ise Oxford Üniversitesi’ni Cambridge Üniversitesi ve Imperial College London izliyor. Tüm bunlara ek olarak; Uzak Doğu’ya bakmak gerekiyor. Günümüzde teknolojinin geldiği noktada Uzak Doğu’da yer alan üniversitelerinin payının büyük olduğu biliniyor. Çin, Japonya, Kore, Singapur gibi ülkeler bu noktada ön plana çıkıyor. Pekin Üniversitesi, Hong Kong Teknoloji Enstitüsü, Singapur Ulusal Üniversitesi gibi üniversiteler bu anlamda dikkat çekiyor. Bu üniversitelerin özellikle, çip teknolojileri, yapay zeka, mühendislik gibi alanlarda adından söz ettirdiği biliniyor.

Dünyanın en iyi 5 üniversitesi hakkında bilgi edinmek için aba Eğitim web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Sorularınız için Doç. Dr. Gamze Sart ve aba Eğitim ile iletişime geçebilirsiniz. Eğitim ve üniversitelere dair daha fazla içeriğe ulaşmak için YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz.

Ücretsiz Open Day Günlerimize Katılmak İçin Aşağıdaki Formu Doldurun

Açık bilgilendirme günlerimizde tüm sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation

Dünyanın En İyi 5 Üniversitesi Hangileri? Hangi Alanda Ön Plana Çıkıyorlar?

Dünyanın en iyi 5 üniversitesi hangileri? Dünyanın en iyi üniversiteleri hangi kriterlere göre belirleniyor? Hangi üniversiteler hangi alanda adından söz ettiriyor? Eğitim söz konusu olduğunda hangi ülkeler diğerlerine oranla daha fazla ön plana çıkıyor? Dünyanın en iyi üniversiteleri sıralaması için üç önemli liste baz alınıyor. Bu üç önemli liste; QS World University Ranking, Times Higher Education ve ARWU olarak biliniyor.

Her üç listede değerlendirmeleri bakımından oldukça önem taşıyor. Çünkü her üç listede değerlendirmelerini açık ve bilimsel kriterlere dayandırıyor. Listeler, dünyanın en iyi üniversiteleri sıralaması yaparken farklı kriterlere odaklanıyor. Peki; listeler hangi kriterler doğrultusunda oluşturuluyor. Üniversitelerin hangi özelliklerine odaklanılıyor?

Dünyanın En İyi 5 Üniversitesi Hangi Kriterlere Göre Belirleniyor?

QS üniversite sıralamaları söz konusu olduğunda akademik tanınmışlığa odaklanıyor. Akademik tanınmışlık QS sıralamalarını %40 oranında etkiliyor. Akademisyenlerin tanınırlığı QS için en önemli noktalardan birini oluşturuyor. Atıflar, diğer üniversitelerle yapılan anlaşmalar ve uluslararasılarşma QS için önemli diğer konular olarak karşımıza çıkıyor.

Times Higher Education ise ilk olarak öğrenme ortamlarını önemsiyor. Times’ı diğer listelerden farklı kılan bir özelliği ise üniversitelere ayrılan fonlara odaklanıyor olması… Üniversitelerin araştırmalar için sağladığı fonlar Times için önemli bir noktayı oluşturuyor. Bununla birlikte; üniversiteler arası anlaşmalar, uluslararası hareketlilik önemli diğer noktalar olarak karşımıza çıkıyor.

ARWU ise, tıpkı QS gibi akademik tanınmışlığı dikkate alıyor. Ancak bu noktada; Nobel Ödüllerinin sayısını esas alıyor. Bilimsel başarılar ARWU için en önemli kriterler arasında bulunuyor. Üniversitelerin araştırmalar sonucunda elde ettiği ekonomik değer bir başka önemli kriter olarak dikkat çekiyor.

Dünyanın En İyi 5 Üniversitesi: Stanford Üniversitesi

Tüm dünyada, gerçek anlamda geleceği şekillendirecek üniversitelerin başında Stanford Üniversitesi geliyor. Stanford, her yıl hazırlanan listelerde istisnasız bir şekilde dünyanın en iyi üniversiteleri arasında kendine yer buluyor. Stanford Üniversitesi, Silikon Vadisi’ni yapılandıran ve çeşitlendiren bir üniversite olarak biliniyor. Dönüm noktası 1990’lar olarak kabul ediliyor. Ancak 2003 sonrasında büyük bir ivme kazandığı da görülüyor. Stanford Üniversitesi, 1885 yılından beri varlığını sürdürüyor. Kurumun resmi adı hala; Leland Stanford Junior Üniversitesi olarak anılıyor. Üniversitenin demiryolu patronu ve Kaliforniya Valisi Leland Stanford tarafından tifo yüzünden kaybettiği oğlunun anısına kurulduğu biliniyor.

Stanford, günümüzde yaklaşık 16 bin öğrenciye ve binin üzerinde doktora sonrası akademisyene ev sahipliği yapıyor. 7 okul ve 18 disiplinlerarası enstitüden oluşuyor. QS, Times ve ARWU’ya göre 2021’de de dünyanın en iyi 5 üniversitesi arasında yer alıyor. Üniversite bünyesinde geçmişten günümüze birçok değerli akademisyenin görev aldığı biliniyor. "Silikon Vadisinin Babası" olarak anılan Mühendislik Profesörü Frederick Terman bu akademisyenlerin başında geliyor. Terman’ın, Stanford öğrencilerini sadece geliştirmeye değil, aynı zamanda fikirlerini ticarileştirmeye teşvik ettiği biliniyor. Bu yaklaşımı onun Stanford’ın unutulmaz akademisyenleri arasında yer almasını sağlıyor.

Elbette Stanford’da Terman dışında da çok sayıda önemli akademisyen görev alıyor. Russell Varian, Sigurd Varian ve William Hansen bu isimler arasında yer alıyor. Parçacık hızlandırıcıların yolunu açan klystron ultra yüksek frekanslı vakum tüpünü geliştiren bilim insanları olarak tanınıyorlar. William Hewlett ve David Packard’ın, hassas ses osilatörünü geliştirdikleri biliniyor. Bu iki isim aynı zamanda Hewlett Packard şirketinin kurucuları olarak dünya çapında tanınıyorlar. Fizik Pröfesörü Felix Bloch Stanford’ın ilk Nobel Ödüllü ismi olarak tanınıyor. John McCarthy ve Les Earnest Stanford Yapay Zeka Laboratuvarı’nın kurucuları olarak biliniyor. DNA’yı sentezleyerek genetik çalışmaların yolunu açan Arthur Kornberg’de Stanford’ın Nobel ödüllü akademisyenleri arasında yer alıyor.

Kısacası; dünyanın en iyi 5 üniversitesi arasında gösterilen Stanford, birçok ödüllü akademisyene ev sahipliği yapıyor. Üniversitenin 84 Nobel Ödülüyle ilişkilendirildiği biliniyor.

UC Berkeley

Dünyayı değiştirecek ve şekillendirecek ikinci üniversite olarak UC Berkeley göze çarpıyor. UC Berkeley dünyanın en iyi devlet üniversitesi olarak kabul ediliyor. Üniversite, 1868 yılından beri varlığını sürdürüyor. 40 binin üzerinde öğrenciye ev sahipliği yapan üniversite; öğrencilere 350’nin üzerinde program sunuyor. Üniversite çok sayıda enstitü ve araştırma merkezinin yanı sıra alanında uzman akademisyenlere ev sahipliği yapıyor. Bununla birlikte birçok önemli keşfe UC Berkeley bünyesinde imza atıldığı biliniyor.

E vitamini ve K vitaminin keşfinin üniversite bünyesinde gerçekleştiği biliniyor. İstatistiksel teorinin kurucularından biri olan Jerzy Neyman Berkeley’in ünlü profersörleri arasında yer alıyor. Üniversitenin nükleer tıp alanında dünyaya yön verecek çalışmalara imza attığı biliniyor. John Lawrence, nükleer tıbbın babası olarak anılıyor. Influenza virüsü aşısının Berkeley bünyesinde geliştirildiği biliniyor. II. Dünya Savaşı sırasında biyokimyacı Wendell M. Stanley aşının mucidi olarak tanınıyor.

Dünyanın en iyi 5 üniversitesi arasında yer alan UC Berkeley, meme kanseri konusundaki çalışmalarıyla da dünya çapında tanınıyor. Nobel Tıp Ödülü sahibi James Allison’da Berkeley’in kanser araştırmaları yürüten profesörleri arasında yer alıyor. Üniversitenin biyoyakıtlar, küresel ısınma, robotik gibi birçok alanda dünyayı değiştirecek çalışmalar yürüttüğü de biliniyor.

Berkeley, yalnızca keşifleri ve akademisyenleri ile değil; müzeleri, yayınları, kütüphaneleriyle de tanınıyor. Üniversite nadir bitki türlerinden sözlü tarihlere kadar kapsamlı koleksiyonlara ev sahipliği yapıyor. Üniversite bünyesindeki müzelerin çoğu halka açıkken; bazı müzelerin belirli alanlardaki araştırmacılar için ayrıldığı biliniyor. Üniversitenin kütüphane sistemi yaklaşık 13 milyon cilt barındırıyor. Antropolojiden sanat tarihine; biyolojik bilimlerden mühendisliğe birçok alana yönelik kütüphanelere ev sahipliği yapıyor. Üniversite aynı zamanda akademik yayınlarıyla da tanınıyor.

Üniversite canlı kampüs yaşamı ve öğrencilere sunduğu fırsatlarla da adından söz ettiriyor. Spor branşları, sanat aktiviteleri, etkinlikler, ilgi çekici mekanlar, öğrenci organizasyonları ile dinamik bir yapı sunuyor. Öğrenciler, tüm bunların yanı sıra konaklama imkanları, burslar, projeler, start-up fikirleri gibi birçok konuda destekleniyor. Berkeley, aynı zamanda mezuniyet sonrası kariyer olanakları bakımından da dikkat çekici üniversiteler arasında yer alıyor.

MIT

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, dünyanın en iyi teknik üniversiteleri arasında ilk sırada yer alıyor. Aynı zamanda; dünyanın en iyi 5 üniversitesi arasında kendine sürekli yer buluyor. MIT’nin ülkenin sanayi devrimini hızlandırmak amacıyla kurulduğu biliniyor. Üniversite 1861 yılından beri varlığını sürdürüyor. MIT öğrenci ve mezunlarının temel teknolojileri icat ettiği, yeni endüstriler başlattığı ve milyonlarca keşfe imza attığı biliniyor. Her yıl dünyanın dört bir yanından öğrencileri ağırlayan üniversite güç kazanarak büyüyor, yeniden yapılanıyor. Üniversite yaklaşık 12 bin öğrenciye ev sahipliği yapıyor. Aynı zamanda binin üzerinde profesörü ve yaklaşık 13 bin personeli ağırlıyor.

MIT, 21. yüzyılda Amerika’ya ve dünyaya en iyi şekilde hizmet edecek öğrencileri eğitmeyi misyon ediniyor. Bilim, teknoloji ve diğer alanlarda yeni keşiflere imza atmayı ve değer üretmeyi hedefliyor. Enstitü, bilgiyi üretmeye, yaymaya ve korumaya odaklanıyor. Bilgiyi dünyanın ihtiyaçlarına yanıt vermek ve problemlerin üstesinden gelmek için kullanmayı amaçlıyor. MIT, öğrencilerine akademik çalışma ve keşif heyecanını, entelektüel teşvikle birleştiren bir eğitim sunmaya odaklanıyor. Dünyanın en iyi teknik üniversiteleri arasında yer alan MIT öğrencilere benzersiz bir deneyim sunuyor. Yaratıcılığı, akılcılığı ve insanlığa hizmeti esas alan bir eğitim yaklaşımı benimsiyor.

Dünyanın en iyi 5 üniversitesi arasında yer alan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, ünlü mezunlarıyla da tanınıyor. Üniversitenin, mezunları ve öğretim üyeleri arasında 96 Nobel Ödülü sahibi bulunuyor. Buzz Aldrin, Salman Khan, Richard Feyman, William Shockley MIT’nin önemli mezunları arasında yer alıyor.

Oxford Üniversitesi

Oxford Üniversitesi, dünya lideri bir öğrenme, öğretme ve araştırma merkezi olarak biliniyor. Aynı zamanda; İngilizce konuşulan dünyanın en eski üniversitesi olarak kabul ediliyor. Üniversitenin tarihinin 1096 yılına dayandığı düşünülüyor. Üniversite bir şehir üniversitesi olarak anılıyor. Kolejler, fakülteler, araştırma merkezleri, enstitüler şehir merkezinin farklı noktalarında yer alıyor. Oxford Üniversitesi 24 binin üzerinde öğrenciye ev sahipliği yapıyor. Bu öğrencilerin yaklaşık 11 bini lisans ve 12 bini yüksek lisans öğrencilerinden oluşuyor. Uluslararası öğrenciler, toplam öğrenci nüfusunun neredeyse% 45'ini oluşturuyor. Üniversitenin yaklaşık 11 bin uluslararası öğrencisi bulunuyor. Oxford, 160'tan fazla ülke ve bölgeden öğrencileri ağırlıyor.

Üniversite, Birleşik Krallık’ın ve Avrupa’nın en iyi üniversitesi olarak kabul ediliyor. Aynı zamanda dünyanın en iyi 5 üniversitesi arasında yer alıyor. Kolejler ve Oxford University Press dahil edildiğinde  Üniversite, Oxfordshire'daki en büyük işveren olarak nitelendiriliyor. Bölgede yaklaşık 33 bin işi destekliyor ve bölge ekonomisine yılda 2.3 milyar Sterlin gelir sağlıyor. Üniversitenin devlet başkanları, yazarlar, filozoflar, aktörler, sosyologlar ve daha birçok alanda önemli isimler yetiştirdiği biliniyor. Önemli mezunlar arasında; Oscar Wilde, Stephen Hawking, Rupert Murdoch, J.R.R. Tolkien gibi isimler yer alıyor. David Cameron, Boris Johnson gibi isimlerin de Oxford mezunları arasında yer aldığı biliniyor.

Harvard Üniversitesi

Harvard Üniversitesi 1636 yılından beri varlığını sürdürüyor. Üniversitenin yaklaşık 24 bin öğrencisi bulunuyor. Uluslararası öğrenciler toplam öğrenci nüfusunun %24’lük dilimini oluşturuyor. Harvard, yaklaşık 180 ülkeden uluslararası öğrencilere ev sahipliği yapıyor. Bununla birlikte; Harvard’ın çevrimiçi platformu olan HarvardX, 4 milyonun üzerinde katılımcıya ev sahipliği yapıyor. Üniversitenin öğrencilerine geçtiğimiz yıl 645 milyon dolar değerinde burs ve mali destek sağladığı biliniyor.

Harvard Üniversitesi, dünyanın en iyi 5 üniversitesi arasında kendine yer buluyor. Harvard Üniversitesi; yeni fikirlere ve araştırmalara açılan bir pencere olarak kabul ediliyor. Üniversitenin 11 fakültesi bulunuyor. Aynı zamanda dünyanın en büyük kütüphane sistemlerinden birine ev sahipliği yapıyor. Bununla birlikte; çok sayıda, müze ve araştırma merkezini bünyesinde barındırıyor. Harvard Üniversitesi öğrencilere sunduğu araştırma ve kariyer olanaklarıyla da dünya çapında tanınıyor.

Dünyanın En İyi 5 Üniversitesini Hangi Üniversiteler İzliyor?

Peki; dünyanın en iyi üniversiteleri olarak nitelendirilen bu 5 üniversiteyi hangi üniversiteler izliyor? Princeton Üniversitesi, Yale Üniversitesi ve Columbia Üniversitesi bu üniversiteleri takip ediyor. Avrupa bazında değerlendirildiğinde ise Oxford Üniversitesi’ni Cambridge Üniversitesi ve Imperial College London izliyor. Tüm bunlara ek olarak; Uzak Doğu’ya bakmak gerekiyor. Günümüzde teknolojinin geldiği noktada Uzak Doğu’da yer alan üniversitelerinin payının büyük olduğu biliniyor. Çin, Japonya, Kore, Singapur gibi ülkeler bu noktada ön plana çıkıyor. Pekin Üniversitesi, Hong Kong Teknoloji Enstitüsü, Singapur Ulusal Üniversitesi gibi üniversiteler bu anlamda dikkat çekiyor. Bu üniversitelerin özellikle, çip teknolojileri, yapay zeka, mühendislik gibi alanlarda adından söz ettirdiği biliniyor.

Dünyanın en iyi 5 üniversitesi hakkında bilgi edinmek için aba Eğitim web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Sorularınız için Doç. Dr. Gamze Sart ve aba Eğitim ile iletişime geçebilirsiniz. Eğitim ve üniversitelere dair daha fazla içeriğe ulaşmak için YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz.

Ücretsiz Open Day Günlerimize Katılmak İçin Aşağıdaki Formu Doldurun

Açık bilgilendirme günlerimizde tüm sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation