Yurtdışında üniversite okumak için ne yapmalı? YKS puanı ile yurtdışında okumak mümkün mü? Türkiye’de üniversite kazanıp yurtdışında okumak söz konusu olabilir mi? Yurtdışında üniversite fiyatları nasıl? Günümüzde birçok öğrenci yurt dışında eğitim almak istiyor. Elbette yurt dışı eğitim başvuruları uzun soluklu ve yorucu bir süreci kapsıyor.

Öğrencilerin yerine getirmesi gereken pek çok koşul bulunuyor. Pek çok sınavın alınması ve birtakım yeterliliklerin sağlanması gerekiyor. Yurt dışı üniversite kabulleri için akademik başarı, dil yeterliliği gibi şartların yerine getirilmesi bekleniyor. En iyi üniversiteler söz konusu olduğunda birçok farklı talep de devreye giriyor. aba Eğitim alanının en iyisi olan eğitimcilerle çalışıyor.

Uzman kadrosu ile öğrencileri hazırlık ve başvuru süreçleri boyunca her alanda ve her adımda destekliyor. Peki; süreç nasıl ilerliyor?

Yurtdışında Üniversite Okumak İçin Ne Yapmalı?

Yurt dışı eğitim düşünen öğrencileri uzun bir hazırlık süreci bekliyor. Öğrencilerin hem akademik başarı hem de dil yeterliliklerini kanıtlamak için almaları gereken sınavlar bulunuyor. Bununla birlikte üniversiteler öğrencilerden referans mektubu, niyet mektubu, özgeçmiş gibi belgeler talep edebiliyor. Birçok üniversite için lise diploması yeterli görülmüyor. Öğrencilerin uluslararası geçerliliğe sahip diploma programlarında başarı göstermiş olması isteniyor. Peki; adım adım üniversiteye giden süreçte nelere dikkat etmek gerekiyor?

Akademik Başarı Kritik Önem Taşıyor

Öğrencilerin akademik başarısı yurt dışındaki tüm üniversiteler için en önemli kriterlerden birini oluşturuyor. Bu anlamda öğrenci adaylarından lise diploması ve transkript talep ediliyor. Fakat, iyi üniversiteler söz konusu olduğunda akademik başarıyı kanıtlamak için bu belgeler yeterli olmuyor.

Bu noktada; “Yurtdışında üniversite okumak için hangi sınav alınmalı?” sorusu devreye giriyor. Bu soruya cevap olarak AP, IB gibi diploma programlarından söz etmek gerekiyor. Özellikle son 1 yıllık süreçte yapılan değişikliklerle AP programının daha fazla ön plana çıktığı biliniyor. Bu anlamda öğrencilerin dikkat etmesi gereken en önemli noktalardan biri AP sınavları olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle lisenin son 2 yılında alınan AP dersleri öğrenci adaylarını başarıya götürebiliyor.

Kimi üniversiteler için AP ve IB programlarının birlikte alınması tavsiye edilebiliyor. Böylelikle; kabul aşamasında öğrenci adayları ellerini daha fazla güçlendirmiş oluyor. Bununla birlikte; kimi üniversiteler SAT, ACT gibi sınavların alınmasını talep ediyor. Bu noktada; SAT, ACT sınavına göre daha fazla tercih ediliyor. SAT öğrencilere birçok üniversitenin kapısını açabilecek nitelikte olan sınavlardan biri olarak biliniyor.

Yurtdışında üniversite okumak için hangi sınav alınmalı?” sorusuna verilecek bir cevap daha var. Çünkü yurt dışı eğitim için bazı üniversiteler ise YKS sınavının alınmasını talep ediyor. Öğrenciler sıkça; “YKS puanı ile yurtdışında okumak mümkün mü?” sorusunu yöneltiyor. Türkiye’de üniversite kazanıp yurtdışında okumak kimi üniversiteler için mümkün olabiliyor. İtalya, Avusturya, Fransa gibi bazı ülkeler öğrencilerin Türkiye’de bir üniversiteye yerleşmiş olmasını talep ediyorlar. Öğrenciler Türkiye’de yerleştikleri bölümlerin aynısını yurt dışında okuma fırsatı bulabiliyorlar. Bu anlamda hazırlık sürecinde tercih edilecek ülkeye göre YKS sınavının alınması da gerekebiliyor.

Dil Yeterliliği En Önemli Koşullardan Biri Olarak Karşımıza Çıkıyor

Yurt dışı eğitim söz konusu olduğunda en önemli koşullardan biri dil yeterliliği olarak karşımıza çıkıyor. Dil yeterliliğini elbette uluslararası alanda geçerliliği bulunan sınavlarla belgelendirmek gerekiyor. Bu noktada her ülke için alınması gereken sınavlar değişiklik gösterebiliyor. Bu anlamda en yaygın olarak tercih edilen sınavlar IELTS ve TOEFL olarak biliniyor. Çünkü yurtdışında üniversite okumak isteyen pek çok öğrenci eğitim dilinin İngilizce olmasını tercih ediyor. Birçok ülke ve üniversite de uluslararası öğrenciler için İngilizce program seçenekleri sunuyor.

Ancak ülkelerin resmi dillerinde eğitim almayı seçen pek çok öğrenci de bulunuyor. Bu anlamda Almanca eğitim almak isteyen öğrencilerin TestDaF sınavında başarı göstermesi gerekiyor. Fransızca eğitim için DALF sınavı devreye giriyor. İtalyanca eğitimde öğrenciler CILS sınavını alabiliyor. Birçok ülke ve üniversite lisans eğitimi için dil yeterliliğinin minimum B1 düzeyinde olmasını talep ediyor. Lisansüstü eğitimde ise genellikle öğrenci adaylarının C1 düzeyince dil yeterliliğine sahip olması gerekiyor.

Niyet Mektubu, Referans Mektupları ve Özgeçmiş

Yurtdışında üniversite okumak için ne yapmalı?” sorusuna verilebilecek başka yanıtlar da bulunuyor. Yurt dışında eğitim almak isteyen öğrencilerin alması gereken sınavların yanı sıra; sunması gereken belgeler bulunuyor. Niyet mektubu, referans mektupları ve özgeçmiş bu belgeler arasında yer alıyor. Öğrencilerin iyi bir özgeçmişe sahip olması dünyanın en iyi üniversiteleri için önemli bir noktayı oluşturuyor. Öğrencilerin akademik yeterliliğinin yanı sıra; projeleri, iş deneyimleri, hatta hobileri üniversiteler için önem taşıyor. Çünkü üniversiteler artık ders dışı aktivitelere büyük önem veriyor. Ders dışı aktiviteler öğrencilere kabul süreçlerinde önemli ölçüde avantaj sağlıyor.

Bir diğer önemli nokta ise referans mektupları… Öğrencilerin genellikle en az iki referans mektubu sunması talep ediliyor. Bu anlamda eğitimcilerden ve profesyonellerden alınan referanslar önem taşıyor. Öğrencilerin yaptıkları stajlar, katıldıkları projeler ve yaz okulları bu noktada önemli bir rol oynuyor. Bu platformlarda birlikte çalıştıkları akademisyen ve profesyonellerin referansları öğrencileri hayallerine ulaştırabiliyor.

Yurtdışında üniversite okumak isteyen öğrencilerin niyet mektuplarını da üniversiteye sunmaları gerekiyor. Niyet mektubu öğrencinin kendisini ve hedeflerini anlatabilmesi için önemli bir araç olarak görülüyor. Öğrencinin kim olduğu, neler yaptığı, neden o üniversiteyi ve bölümü tercih ettiğini anlatması bekleniyor. Bu konuda öğrencilerin belirli sorularını yanıtlaması istenebileceği gibi serbest biçimde bir metin yazması da istenebiliyor.

Ders Dışı Aktiviteler Üniversitelerin Kapısını Açabiliyor

Ders dışı aktiviteler öğrencilerin rakiplerinin arasından sıyrılmasına yardımcı olabiliyor. Spor ve sanat başarıları öğrencilerin üniversiteye kabul almasının yanı sıra; burs almalarına da yardımcı olabiliyor. Bununla birlikte sosyal sorumluluk projeleri ve araştırma projeleri öğrencilerin potansiyelleri hakkında ipucu olarak görülüyor. Öğrencinin toplum ve dünyayla kurduğu ilişki dikkate alınıyor. Dünyanın sorunlarına çözüm üretebilecek potansiyeldeki öğrenciler öncelikli olarak tercih edilebiliyor. Öğrencilerin tüm bunları göz önünde bulundurması gerekiyor.

Yurtdışında Üniversite Okumak İsteyen Öğrenciler Nasıl Bir Bütçe Ayırmalı?

Yurtdışında üniversite fiyatları tercih edilecek ülke ve üniversiteye göre değişiklik gösteriyor. Hatta bazen seçilen programa göre bile ücretlerin farklılaştığı görülebiliyor. Elbette eğitim düzeyi de fiyatları etkileyen noktalardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Lisans ücretleri, lisansüstü eğitim ücretlerine göre çoğu zaman daha düşük olabiliyor. Öğrenciler çoğu zaman “Yurtdışında ücretsiz üniversite nasıl okunur?” sorusunu yöneltiyorlar. Yurt dışında ücretsiz üniversite okumak bazı koşullarda mümkün olabiliyor. Ancak çoğu zaman öğrencilerin belirli bir ücret ödemesi gerekiyor.

Amerika, Kanada, İngiltere, Avustralya gibi ülkeler için daha yüksek bir bütçeye ihtiyaç duyulduğu biliniyor. Özellikle Amerika, eğitimin en pahalı olduğu ülkelerden biri olarak kabul ediliyor. Ancak buna karşılık; burs ve hibe seçenekleri açısından en cömert ülkelerden biri olarak da tanınıyor.

Birçok Avrupa ülkesinde eğitim hükümet tarafından destekleniyor. Bu anlamda öğrencilerin daha düşük ücretler karşılığında eğitim alabilmesi mümkün hale geliyor. “Yurtdışında ücretsiz üniversite nasıl okunur?” sorusuna cevap olarak Avrupa ülkeleri işaret edilebiliyor. Ancak Avrupa ülkelerinde de eğitim tamamen ücretsiz değil… Uluslararası öğrencilerin dönemlik ya da yıllık olarak belirli bir harç ücretini ödemesi gerekiyor. Yurtdışında üniversite fiyatları hakkında detaylı bilgiye üniversitelerin web siteleri aracılığıyla ulaşılabiliyor.

Ülkelerin Talep Ettiği Ortalama Ücretler

Yurtdışında üniversite okumak isteyenler için Amerika’da ücretler; 15 bin – 45 bin Dolar arasında değişiyor. Kanada üniversiteleri ortalama 20 bin ila 30 bin Kanada Doları arasında değişen ücretler talep ediyor. İngiltere’de ücretler, 10 bin ila 35 bin Sterlin arasında değişiklik gösteriyor. Hollanda’da eğitim ücretlerinin daha uygun olduğu görülüyor. Hollanda üniversiteleri için ortalama 8 bin ile 15 bin Euro arasında değişen bir bütçe ayırmak gerekiyor.

Almanya, Fransa, İtalya, İsveç gibi ülkeler öğrencilerden yalnızca harç ücreti talep ediyor. Harç ücretleri genellikle 500 ile 1500 Euro arasında değişiyor. Bazı ülkeler öğrencilerin kendi resmi dillerinde eğitim almaları halinde tamamen ücretsiz eğitim olanağı sunabiliyor. İsveç ve Finlandiya bu ülkelerden bazıları olarak karşımıza çıkıyor. Bununla birlikte hemen her üniversite yurtdışında üniversite okumak isteyen öğrencileri burs seçenekleriyle destekliyor. Burslar değişen oranlarda verilebiliyor. Öğrenciler eğitim masraflarını burslar aracılığıyla karşılayabiliyor. Bununla birlikte kimi burslar ile öğrenciler yaşam masraflarını ve sosyal ihtiyaçlarını da karşılayabiliyor.

aba Eğitim ile Hayalinizdeki Üniversitede Eğitim Alın!

Öğrenci adayları aba Eğitim ile hayallerindeki üniversitelerin kapısını açıyor. aba Eğitim’in uzman kadrosu öğrencileri tüm hazırlık süreçleri boyunca destekliyor. Yurt dışında eğitim almak isteyen öğrenciler için süreç; doğru seçimler ile başlıyor. Öğrencilerin ilgi alanları ve yatkınlıkları doğru seçimler yapabilmek için kritik bir noktayı oluşturuyor. Bu noktada; uygulanan kariyer testleri ve stratejik yetenek yönetimiyle öğrencilerin başarılı olabileceği alanlar tespit ediliyor. Bu doğrultuda; doğru ülke, üniversite ve bölüm seçiminin yapılması sağlanıyor.

Yurtdışında üniversite okumak isteyen öğrenciler süreç boyunca alınması gereken sınavlar için de destekleniyor. Bireysel ve grup dersleriyle öğrencilerin eksiklerini gidermesi mümkün olabiliyor. Öğrenci için en doğru çalışma metodu belirlenerek en kısa sürede başarıya ulaşması sağlanıyor.

Öğrencilerin hedeflerine ulaşması için gereken tüm koşullar aba Eğitim’in uzman kadrosunun yardımıyla oluşturuluyor. Öğrenci yalnızca akademik yeterlilik anlamında destek almıyor. Burslar, ders dışı aktiviteler gibi pek çok konuda destekleniyor. Uygun stajlar ve projelerde çalışması konusunda yardım alabiliyor.

Yurt Dışı Üniversite Kabullerimiz!

aba Yurt Dışı Eğitim ailesi olarak öğrencilerin hedeflerine ulaşmasını mümkün kılıyoruz. aba Yurt Dışı Eğitim olarak dünyanın en iyi üniversitelerine öğrencilerimizi gönderiyoruz. Öğrencilerimiz, bugün dünyanın en iyi üniversitesi olarak anılan MIT, Stanford Üniversitesi gibi okulların kapısını açabiliyor. Amerika’dan Avustralya’ya; Avrupa’dan Uzak Doğu’ya dünyanın her yerinde eğitim alma şansına sahip olabiliyorlar.

Öğrencilerimizin eğitim aldığı üniversiteler arasında; Oxford, Cambridge, Harvard, Columbia, UC Berkeley gibi üniversiteler yer alıyor. En parlak kabullerimiz arasında, Princeton, UCLA, Imperial College, Yale, LSE gibi üniversiteler bulunuyor. Yurt dışında eğitim almak isteyen öğrencilerimizi uzmanlaşmak istedikleri alanlara göre en iyi ülkelere yönlendiriyoruz.

Pek çok öğrencimiz dünyanın en iyi üniversitelerinde burslu eğitim alma imkanına erişebiliyor. Amsterdam Üniversitesi’nden, Brown Üniversitesi’ne birçok üniversitede burslu okuyan öğrencilerimiz bulunuyor. Öğrencilerimizi yalnızca kabul alana kadar değil; staj ve kariyer olanakları anlamında da destekliyoruz.

Yurtdışında üniversite okumak hakkında daha detaylı bilgi almak için aba Eğitim web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Sorularınız için Doç. Dr. Gamze Sart ve aba Eğitim ile iletişime geçebilirsiniz. Eğitime dair daha fazla içeriğe ulaşmak için YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz.