Hemen Bilgi Al

Harvard Üniversitesi Hakkında Merak Edilenler

Harvard Üniversitesi, Cambridge, Massachusetts'te bulunan özel bir Ivy League araştırma üniversitesidir. Üniversitenin 1636 yılında kurulduğu bilinmektedir. Üniversite, kuruluş aşamasındaki katkıları nedeniyle din adamı ve hayırsever John Harvard’ın adını almıştır. Harvard, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en eski yükseköğrenim kurumudur. Aynı zamanda dünyanın en seçkin kurumlarından biridir.

Başlangıçta Harvard Koleji adıyla anılan kurum, bir mezheple resmi bağlantısı olmamasına rağmen, din adamlarını eğitmiştir. Harvard Koleji, müfredatı ve öğrenci yapısı 18. yüzyılda değişmeye başlamıştır. Amerikan İç Savaşı'nın ardından kurum, modern bir araştırma üniversitesine dönüştürülmüştür. Üniversite, 1900 yılında Amerikan Üniversiteleri Birliği'nin kurucu üyesi olmuştur.

Üniversite, on akademik fakültenin yanı sıra Radcliffe İleri Araştırmalar Enstitüsü'nden oluşmaktadır. Sanat ve Bilim fakülteleri, lisans öğrencileri ve mezunlar için çok çeşitli akademik disiplinlerde eğitim vermektedir. Diğer fakülteler ise yalnızca yüksek lisans dereceleri sunmaktadır. Harvard'ın üç ana kampüsü bulunmaktadır. Bu kampüsler; Cambridge, Allston, ve Longwood tıp bölgesinde yer almaktadır. Harvard Kütüphanesi, yaklaşık 20,4 milyon materyal içermektedir. 80 ayrı kütüphaneden oluşmaktadır. Bu yönüyle; dünyanın en büyük akademik kütüphane sistemi olarak bilinmektedir.

Harvard Üniversitesi mezun ve araştırmacıları arasında 161 Nobel Ödüllü isim bulunmaktadır. Ayrıca 18 Fields Madalyası kazananı vardır. Diğer üniversitelere oranla çok daha fazla sayıda ödüllü akademisyen ve araştırmacıya ev sahipliği yapmaktadır. Harvard mezunları arasında 8 Amerika Birleşik Devletleri Başkanı bulunmaktadır. Ayrıca 14 Turing Ödülü, 10 Akademi Ödülü ve 48 Pulitzer Ödülü sahibi vardır.

Geçmişten Bugüne Harvard University

Harvard, 1636'da Massachusetts Körfezi Kolonisi Büyük ve Genel Mahkemesi'nin oyuyla kurulmuştur.  1638'de Kuzey Amerika'nın bilinen ilk matbaasına sahip olmuştur. Üniversitenin ilk yıllarında İngiliz üniversite modeline dayanan klasik bir müfredata sahip olduğu bilinmektedir. İlk mezunlarının çoğu din adamları olsa da; Harvard hiçbir zaman belirli bir mezheple bağlantılı olmamıştır. 1708'de John Leverett, üniversitenin entelektüel bağımsızlığa dönüşünün ilk işaretlerini vermiştir.

20.yüzyılda, Harvard'ın önde gelen profesörleri üniversitenin kapsamını genişletmiştir. Yeni lisansüstü okullar açılmıştır. Lisans bölümlerinin sayısı arttıkça ve kapsamı genişledikçe başvurularda hızlı bir artış meydana gelmiştir.

1879'da Amerika Birleşik Devletleri’nde yalnızca kadınları kabul eden yükseköğrenim kurumlarından biri olan Radcliffe Koleji kurulmuştur. Kısa sürede; Amerika Birleşik Devletleri'ndeki kadınlar için en önde gelen okullardan biri haline gelmiştir. Başkan James B. Conant, Yükseköğrenimi zenginler için bir haktan ziyade yetenekliler için fırsat olarak tanımlamıştır. Bu nedenle; Conant yetenekli gençleri belirlemek, kabul etmek ve desteklemek için programlar tasarlamıştır. Harvard Üniversitesi’nin lisansüstü programları, 19. yüzyılın sonlarında az sayıda da olsa kadınları kabul etmeye başlamıştır. İkinci Dünya Savaşı sırasında, Radcliffe Koleji’ndeki öğrenciler Harvard derslerine erkeklerle birlikte katılmaya başlamıştır. Kadınlar tıp fakültesine ilk kez 1945'te kabul edilmiştir. 1999'da ise Radcliffe Koleji resmi olarak Harvard Üniversitesi ile birleştirilmiştir.

Harvard Üniversitesi Kampüs Yaşamı

Harvard Üniversitesi’nin üç farklı kampüsü vardır. Ana kampüs, Boston şehir merkezinin yaklaşık 5 km batısında yer alan Cambridge'deki Harvard Yard'da bulunmaktadır. Harvard Square bölgesine kadar uzanmaktadır. Harvard Yard bölgesinde; University Hall ve Massachusetts Hall gibi önemli idari ofisler yer almaktadır. Widener, Pusey, Houghton ve Lamont gibi kütüphaneler bulunmaktadır. Memorial Kilisesi; Sever Hall ve Harvard Hall gibi akademik binalar vardır. Öğrenciler için hizmet veren pek çok yurt ve konut da bu bölgede yer alır. Öğrenci konutları lisans öğrencileri, fakülte dekanları ve yerleşik öğretmenlere hizmet vermektedir. Yemekhane, kütüphane ve dinlenme alanlarından oluşmaktadır.

Allston

Harvard Üniversitesi’nin bazı fakülteleri, merkezleri ve spor tesisleri, Alsston, Boston’da yer almaktadır. Bu bölgede 145 hektarlık bir alana yayılmış bir Harvard Kampüsü bulunmaktadır. Harvard Business School, Harvard Innovation Labs ve Harvard Stadyumu da burada bulunmaktadır. Cambridge, Charles Nehri üzerindeki bir yaya köprüsü olan John W. Weeks Köprüsü, iki kampüsü birbirine bağlamaktadır. Üniversite, şu anda Allston kampüsüne doğru genişlemektedir. Otel, konferans merkezi, lisansüstü öğrenci konutları ve yeni atletizm tesislerinin bu bölgede kurulması planlamaktadır.

Longwood

Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi ve Halk Sağlığı Okulu, Longwood Tıp ve Akademi Bölgesinde yer almaktadır. Bu bölge, Cambridge kampüsünün yaklaşık 5,3 km güneyinde bulunmaktadır. Harvard Üniversitesi’ne bağlı hastane ve enstitüler bu kampüste yer almaktadır. Bu hastane ve enstitüleri şöyle sıralamak mümkündür.

  • Beth Israel Deaconess Tıp Merkezi,
  • Boston Çocuk Hastanesi
  • Brigham ve Kadın Hastanesi
  • Dana-Farber Kanser Enstitüsü
  • Joslin Diyabet Merkezi
  • Wyss Biyolojik Mühendislik Enstitüsü

Harvard Üniversitesi Bünyesinde Diğer Kurumlar

Harvard University bünyesinde diğer kurumlar bulunan çeşitli ülke ve bölgelerdeki diğer kurumlar ise şöyle sıralanabilir;

  • Dumbarton Oaks Araştırma Kütüphanesi
  • Harvard Ormanı
  • Concord Saha İstasyonunun
  • Villa I Tatti Araştırma Merkezi
  • Harvard Shanghai Center
  • Arnold Arboretum
  • Massachusetts Hall

Harvard Üniversitesi’nde Eğitim

Harvard University, 50 lisans, 134 yüksek lisans derecesi ve 32 mesleki derece sunmaktadır. Dört yıllık, tam zamanlı lisans programları, liberal sanatlar ve bilimler odağına sahiptir. Dört yıl içinde mezun olmak için, lisans öğrencileri dönem başına dört ders alırlar. Çoğu ana dal, bir onur derecesi, ileri kurs çalışmaları ve bir son sınıf tezi gerektirir.

Harvard Üniversitesi, Amerikan Üniversiteleri Birliği kurucu üyesidir. Aynı zamanda Ivy League üyesi üniversiteler arasında yer almaktadır. Carnegie Sınıflamasına göre sanat, bilim, mühendislik ve tıp alanlarında "çok yüksek" araştırma faaliyeti göstermektedir. Ek olarak; kapsamlı doktora programları ile önde gelen bir araştırma üniversitesidir.

Harvard Üniversitesi tıp alanında da önemli bir konumda yer almaktadır. Tıp fakültesi, eğitim ve araştırma alanında dünyanın önde gelenleri arasındadır. Üniversite, biyomedikal alanında yürütülen çalışmalar ile öne çıkmaktadır. Tıp fakültesinin yanı sıra 15 hastane ve araştırma enstitüsünde 1.600'den fazla lisansüstü öğrenci araştırma yürütmektedir.

Kütüphaneler ve Müzeler

Harvard Üniversitesi kütüphane sistemi, Harvard Yard’da yer alan Widener Kütüphanesi'nde merkezlenmiştir. 20.4 milyon yayın ve 80 ayrı kütüphaneden oluşmaktadır. Harvard Üniversitesi kütüphane sistemi dünyanın en büyük akademik kütüphanelerinden biridir.

Harvard University arşivleri nadir ve benzersiz materyallerden oluşur. Pusey Kütüphanesi, Amerika'nın en eski harita, gazete ve atlas koleksiyonlarını barındırmaktadır. Doğu Asya dışındaki en büyük Doğu-Asya dil materyali koleksiyonu Harvard-Yenching Kütüphanesinde tutulmaktadır

Harvard Sanat Müzeleri farklı dönem ve coğrafi bölgelere ait eserleri barındırmaktadır. Arthur M. Sackler Müzesi; Asya, Akdeniz ve İslam sanatını içeren öğeleri barındırmaktadır. Busch – Reisinger Müzesi (Germen Müzesi) orta ve kuzey Avrupa sanatını kapsamaktadır. Fogg Müzesi ise, Orta Çağ'dan günümüze kadar İtalyan erken dönemini vurgulayan batı sanatını kapsamaktadır.

Bu üç müzenin dışında üniversite bünyesinde yer alan müzeler ise şöyle sıralanabilir;

  • Harvard Doğa Tarihi Müzesi
  • Harvard Mineraloji Müzesi
  • Herbaria ve Karşılaştırmalı Zooloji Müzesi
  • Carpenter Görsel Sanatlar Merkezi
  • Peabody Arkeoloji ve Etnoloji Müzesi
  • Harvard Eski Yakın Doğu Müzesi

Dünya Sıralamalarında Harvard University

Dünya Üniversiteleri Akademik Sıralaması (ARWU), yayınlandığı günden beri Harvard'ı dünyanın en iyi üniversitesi olarak derecelendirmiştir. QS ve Times Higher Education, 2004 – 2009 yılları arasında üniversite sıralamaları için işbirliği yapmıştır. Bu süre içerisinde Harvard listenin en üst sırasında yer almıştır. 2011 sonrasında; THE Dünya İtibar Sıralamasında birinci sırada yer almaya devam etmiştir. 2019'da, SCImago Institutions Rankings tarafından dünya çapında birinci seçilmiştir.

Harvard, hem öğrenciler hem de ebeveynler için Amerika Birleşik Devletleri'ndeki "rüya kolejleri" arasında yer almaktadır. Ayrıca son yıllarda mühendislik okuluna önemli yatırımlar yapıldığı bilinmektedir. 2019 yılında Times Higher Education tarafından Mühendislik ve Teknoloji alanında dünyada üçüncü sırada yer almıştır. QS World University Rankings tarafından 2021 yılında dünyanın en iyi üçüncü üniversitesi olarak gösterilmiştir.

Harvard Üniversitesi hakkında daha detaylı bilgi edinmek için aba Eğitim web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Sorularınız için Doç. Dr. Gamze Sart ve aba Eğitim ile iletişime geçebilirsiniz. Yurt dışı eğitime dair daha fazla içeriğe ulaşmak için YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz.

Ücretsiz Open Day Günlerimize Katılmak İçin Aşağıdaki Formu Doldurun

Açık bilgilendirme günlerimizde tüm sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation

Harvard Üniversitesi Hakkında Merak Edilenler

Harvard Üniversitesi, Cambridge, Massachusetts'te bulunan özel bir Ivy League araştırma üniversitesidir. Üniversitenin 1636 yılında kurulduğu bilinmektedir. Üniversite, kuruluş aşamasındaki katkıları nedeniyle din adamı ve hayırsever John Harvard’ın adını almıştır. Harvard, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en eski yükseköğrenim kurumudur. Aynı zamanda dünyanın en seçkin kurumlarından biridir.

Başlangıçta Harvard Koleji adıyla anılan kurum, bir mezheple resmi bağlantısı olmamasına rağmen, din adamlarını eğitmiştir. Harvard Koleji, müfredatı ve öğrenci yapısı 18. yüzyılda değişmeye başlamıştır. Amerikan İç Savaşı'nın ardından kurum, modern bir araştırma üniversitesine dönüştürülmüştür. Üniversite, 1900 yılında Amerikan Üniversiteleri Birliği'nin kurucu üyesi olmuştur.

Üniversite, on akademik fakültenin yanı sıra Radcliffe İleri Araştırmalar Enstitüsü'nden oluşmaktadır. Sanat ve Bilim fakülteleri, lisans öğrencileri ve mezunlar için çok çeşitli akademik disiplinlerde eğitim vermektedir. Diğer fakülteler ise yalnızca yüksek lisans dereceleri sunmaktadır. Harvard'ın üç ana kampüsü bulunmaktadır. Bu kampüsler; Cambridge, Allston, ve Longwood tıp bölgesinde yer almaktadır. Harvard Kütüphanesi, yaklaşık 20,4 milyon materyal içermektedir. 80 ayrı kütüphaneden oluşmaktadır. Bu yönüyle; dünyanın en büyük akademik kütüphane sistemi olarak bilinmektedir.

Harvard Üniversitesi mezun ve araştırmacıları arasında 161 Nobel Ödüllü isim bulunmaktadır. Ayrıca 18 Fields Madalyası kazananı vardır. Diğer üniversitelere oranla çok daha fazla sayıda ödüllü akademisyen ve araştırmacıya ev sahipliği yapmaktadır. Harvard mezunları arasında 8 Amerika Birleşik Devletleri Başkanı bulunmaktadır. Ayrıca 14 Turing Ödülü, 10 Akademi Ödülü ve 48 Pulitzer Ödülü sahibi vardır.

Geçmişten Bugüne Harvard University

Harvard, 1636'da Massachusetts Körfezi Kolonisi Büyük ve Genel Mahkemesi'nin oyuyla kurulmuştur.  1638'de Kuzey Amerika'nın bilinen ilk matbaasına sahip olmuştur. Üniversitenin ilk yıllarında İngiliz üniversite modeline dayanan klasik bir müfredata sahip olduğu bilinmektedir. İlk mezunlarının çoğu din adamları olsa da; Harvard hiçbir zaman belirli bir mezheple bağlantılı olmamıştır. 1708'de John Leverett, üniversitenin entelektüel bağımsızlığa dönüşünün ilk işaretlerini vermiştir.

20.yüzyılda, Harvard'ın önde gelen profesörleri üniversitenin kapsamını genişletmiştir. Yeni lisansüstü okullar açılmıştır. Lisans bölümlerinin sayısı arttıkça ve kapsamı genişledikçe başvurularda hızlı bir artış meydana gelmiştir.

1879'da Amerika Birleşik Devletleri’nde yalnızca kadınları kabul eden yükseköğrenim kurumlarından biri olan Radcliffe Koleji kurulmuştur. Kısa sürede; Amerika Birleşik Devletleri'ndeki kadınlar için en önde gelen okullardan biri haline gelmiştir. Başkan James B. Conant, Yükseköğrenimi zenginler için bir haktan ziyade yetenekliler için fırsat olarak tanımlamıştır. Bu nedenle; Conant yetenekli gençleri belirlemek, kabul etmek ve desteklemek için programlar tasarlamıştır. Harvard Üniversitesi’nin lisansüstü programları, 19. yüzyılın sonlarında az sayıda da olsa kadınları kabul etmeye başlamıştır. İkinci Dünya Savaşı sırasında, Radcliffe Koleji’ndeki öğrenciler Harvard derslerine erkeklerle birlikte katılmaya başlamıştır. Kadınlar tıp fakültesine ilk kez 1945'te kabul edilmiştir. 1999'da ise Radcliffe Koleji resmi olarak Harvard Üniversitesi ile birleştirilmiştir.

Harvard Üniversitesi Kampüs Yaşamı

Harvard Üniversitesi’nin üç farklı kampüsü vardır. Ana kampüs, Boston şehir merkezinin yaklaşık 5 km batısında yer alan Cambridge'deki Harvard Yard'da bulunmaktadır. Harvard Square bölgesine kadar uzanmaktadır. Harvard Yard bölgesinde; University Hall ve Massachusetts Hall gibi önemli idari ofisler yer almaktadır. Widener, Pusey, Houghton ve Lamont gibi kütüphaneler bulunmaktadır. Memorial Kilisesi; Sever Hall ve Harvard Hall gibi akademik binalar vardır. Öğrenciler için hizmet veren pek çok yurt ve konut da bu bölgede yer alır. Öğrenci konutları lisans öğrencileri, fakülte dekanları ve yerleşik öğretmenlere hizmet vermektedir. Yemekhane, kütüphane ve dinlenme alanlarından oluşmaktadır.

Allston

Harvard Üniversitesi’nin bazı fakülteleri, merkezleri ve spor tesisleri, Alsston, Boston’da yer almaktadır. Bu bölgede 145 hektarlık bir alana yayılmış bir Harvard Kampüsü bulunmaktadır. Harvard Business School, Harvard Innovation Labs ve Harvard Stadyumu da burada bulunmaktadır. Cambridge, Charles Nehri üzerindeki bir yaya köprüsü olan John W. Weeks Köprüsü, iki kampüsü birbirine bağlamaktadır. Üniversite, şu anda Allston kampüsüne doğru genişlemektedir. Otel, konferans merkezi, lisansüstü öğrenci konutları ve yeni atletizm tesislerinin bu bölgede kurulması planlamaktadır.

Longwood

Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi ve Halk Sağlığı Okulu, Longwood Tıp ve Akademi Bölgesinde yer almaktadır. Bu bölge, Cambridge kampüsünün yaklaşık 5,3 km güneyinde bulunmaktadır. Harvard Üniversitesi’ne bağlı hastane ve enstitüler bu kampüste yer almaktadır. Bu hastane ve enstitüleri şöyle sıralamak mümkündür.

  • Beth Israel Deaconess Tıp Merkezi,
  • Boston Çocuk Hastanesi
  • Brigham ve Kadın Hastanesi
  • Dana-Farber Kanser Enstitüsü
  • Joslin Diyabet Merkezi
  • Wyss Biyolojik Mühendislik Enstitüsü

Harvard Üniversitesi Bünyesinde Diğer Kurumlar

Harvard University bünyesinde diğer kurumlar bulunan çeşitli ülke ve bölgelerdeki diğer kurumlar ise şöyle sıralanabilir;

  • Dumbarton Oaks Araştırma Kütüphanesi
  • Harvard Ormanı
  • Concord Saha İstasyonunun
  • Villa I Tatti Araştırma Merkezi
  • Harvard Shanghai Center
  • Arnold Arboretum
  • Massachusetts Hall

Harvard Üniversitesi’nde Eğitim

Harvard University, 50 lisans, 134 yüksek lisans derecesi ve 32 mesleki derece sunmaktadır. Dört yıllık, tam zamanlı lisans programları, liberal sanatlar ve bilimler odağına sahiptir. Dört yıl içinde mezun olmak için, lisans öğrencileri dönem başına dört ders alırlar. Çoğu ana dal, bir onur derecesi, ileri kurs çalışmaları ve bir son sınıf tezi gerektirir.

Harvard Üniversitesi, Amerikan Üniversiteleri Birliği kurucu üyesidir. Aynı zamanda Ivy League üyesi üniversiteler arasında yer almaktadır. Carnegie Sınıflamasına göre sanat, bilim, mühendislik ve tıp alanlarında "çok yüksek" araştırma faaliyeti göstermektedir. Ek olarak; kapsamlı doktora programları ile önde gelen bir araştırma üniversitesidir.

Harvard Üniversitesi tıp alanında da önemli bir konumda yer almaktadır. Tıp fakültesi, eğitim ve araştırma alanında dünyanın önde gelenleri arasındadır. Üniversite, biyomedikal alanında yürütülen çalışmalar ile öne çıkmaktadır. Tıp fakültesinin yanı sıra 15 hastane ve araştırma enstitüsünde 1.600'den fazla lisansüstü öğrenci araştırma yürütmektedir.

Kütüphaneler ve Müzeler

Harvard Üniversitesi kütüphane sistemi, Harvard Yard’da yer alan Widener Kütüphanesi'nde merkezlenmiştir. 20.4 milyon yayın ve 80 ayrı kütüphaneden oluşmaktadır. Harvard Üniversitesi kütüphane sistemi dünyanın en büyük akademik kütüphanelerinden biridir.

Harvard University arşivleri nadir ve benzersiz materyallerden oluşur. Pusey Kütüphanesi, Amerika'nın en eski harita, gazete ve atlas koleksiyonlarını barındırmaktadır. Doğu Asya dışındaki en büyük Doğu-Asya dil materyali koleksiyonu Harvard-Yenching Kütüphanesinde tutulmaktadır

Harvard Sanat Müzeleri farklı dönem ve coğrafi bölgelere ait eserleri barındırmaktadır. Arthur M. Sackler Müzesi; Asya, Akdeniz ve İslam sanatını içeren öğeleri barındırmaktadır. Busch – Reisinger Müzesi (Germen Müzesi) orta ve kuzey Avrupa sanatını kapsamaktadır. Fogg Müzesi ise, Orta Çağ'dan günümüze kadar İtalyan erken dönemini vurgulayan batı sanatını kapsamaktadır.

Bu üç müzenin dışında üniversite bünyesinde yer alan müzeler ise şöyle sıralanabilir;

  • Harvard Doğa Tarihi Müzesi
  • Harvard Mineraloji Müzesi
  • Herbaria ve Karşılaştırmalı Zooloji Müzesi
  • Carpenter Görsel Sanatlar Merkezi
  • Peabody Arkeoloji ve Etnoloji Müzesi
  • Harvard Eski Yakın Doğu Müzesi

Dünya Sıralamalarında Harvard University

Dünya Üniversiteleri Akademik Sıralaması (ARWU), yayınlandığı günden beri Harvard'ı dünyanın en iyi üniversitesi olarak derecelendirmiştir. QS ve Times Higher Education, 2004 – 2009 yılları arasında üniversite sıralamaları için işbirliği yapmıştır. Bu süre içerisinde Harvard listenin en üst sırasında yer almıştır. 2011 sonrasında; THE Dünya İtibar Sıralamasında birinci sırada yer almaya devam etmiştir. 2019'da, SCImago Institutions Rankings tarafından dünya çapında birinci seçilmiştir.

Harvard, hem öğrenciler hem de ebeveynler için Amerika Birleşik Devletleri'ndeki "rüya kolejleri" arasında yer almaktadır. Ayrıca son yıllarda mühendislik okuluna önemli yatırımlar yapıldığı bilinmektedir. 2019 yılında Times Higher Education tarafından Mühendislik ve Teknoloji alanında dünyada üçüncü sırada yer almıştır. QS World University Rankings tarafından 2021 yılında dünyanın en iyi üçüncü üniversitesi olarak gösterilmiştir.

Harvard Üniversitesi hakkında daha detaylı bilgi edinmek için aba Eğitim web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Sorularınız için Doç. Dr. Gamze Sart ve aba Eğitim ile iletişime geçebilirsiniz. Yurt dışı eğitime dair daha fazla içeriğe ulaşmak için YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz.

Ücretsiz Open Day Günlerimize Katılmak İçin Aşağıdaki Formu Doldurun

Açık bilgilendirme günlerimizde tüm sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation