Carnegie Mellon Üniversitesi, Pittsburgh, Pennsylvania’da bulunan özel bir araştırma üniversitesi olarak tanınmaktadır. Üniversite, Carnegie Teknoloji Enstitüsü ve Mellon Endüstriyel Araştırma Enstitüsü’nün bir birleşimi sonucu kurulmuştur. Carnegie Teknik Okulları 1900 yılında Andrew Carnegie tarafından kurulmuştur. 1912’de Carnegie Teknoloji Enstitüsü adını almış ve dört yıllık programlar sunmaya başlamıştır. 1967′ yılında, Carnegie Teknoloji Enstitüsü, Mellon Endüstriyel Araştırma Enstitüsü ile birleşmiştir. Mellon Endüstriyel Araştırma Enstitüsü bu birleşmenin öncesinde, Pittsburgh Üniversitesi bünyesinde yer aldığı bilinmektedir.

Üniversite Amerikan üniversiteleri arasında önemli bir yere sahiptir. Yedi kolej ve bağımsız okul etrafında düzenlenmiştir. Bu yedi kolej ve okul şöyle sıralanmaktadır;

  1. Güzel Sanatlar Fakültesi
  2. Tepper İşletme Okulu
  3. Bilgisayar Bilimleri Okulu
  4. Mühendislik Fakültesi
  5. Dietrich Beşeri Ve Sosyal Bilimler Fakültesi
  6. Dietrich Koleji Ve Heinz Koleji
  7. Mellon Bilim Koleji

Carnegie Mellon Üniversitesi ana kampüsü, Downtown Pittsburgh’dan yaklaşık 5 km uzakta konumlanmıştır. Üniversitenin ayrıca Katar ve Silikon Vadisi’nde kampüsleri bulunmaktadır. Buna ek olarak; üniversite, altı kıtada bir düzineden fazla kampüs, bina ve tesise sahiptir.  Üniversite 117 ülkeden Amerika’da eğitim almak üzere başvuran öğrencilere ev sahibi yapmaktadır. Üniversitede 14 binin üzerinde öğrenci eğitim almaktadır. Bununla birlikte üniversite bünyesinde yaklaşık bin 500 akademik personel görev yapmaktadır.

Üniversitenin mezun, araştırmacı ve öğretim üyeleri arasında 20 Nobel Ödülü sahibi bulunmaktadır. Ek olarak; 13 Turing Ödülü sahibi üniversite ile ilişkilendirilmiştir. 23 Amerikan Sanat ve Bilim Akademisi Üyesi, 22 Amerikan Bilimin İlerlemesi Derneği Üyesi üniversiteyle ilişkili isimler arasındadır. 79 Ulusal Akademi Üyesi, 124 Emmy Ödülü sahibi üniversitenin mezunları arasındadır. Bununla birlikte; 47 Tony Ödülü sahibi ve 10 Akademi Ödülü sahibi üniversite ile ilişkili isimler arasındadır.

Carnegie Mellon Üniversitesi Tarihi ve Gelişim Süreci

Carnegie Teknik Okulları, 1900 yılında Pittsburgh’da İskoç-Amerikalı sanayici Andrew Carnegie tarafından kurulmuştur. Andrew Carnegie Pittsburgh’daki işçilerin çocukları bir mesleki eğitim okulu açmayı amaçlamıştır. Carnegie, okulunun tasarımı için Charles Pratt tarafından kurulan, New York bulunan Pratt Enstitüsü‘nden ilham almıştır. Kurum 1912 yılında adını Carnegie Teknoloji Enstitüsü olarak değiştirmiştir. Bu değişimin ardından lisans dereceleri sunmaya başlamıştır. Bu dönemde kurum bünyesinde dört kurucu okul bulunmaktadır. Bu dört okul şöyle sıralanmaktadır;

  • Güzel ve Uygulamalı Sanatlar Okulu
  • Çıraklar ve Kalfalar Okulu
  • Bilim ve Teknoloji Okulu
  • Margaret Morrison Carnegie Kadınlar Okulu

Mellon Endüstriyel Araştırma Enstitüsü ise 1913 yılında kurulmuştur. Enstitü, sonraki yıllarda; Carnegie Teknoloji Enstitüsü’yle Carnegie Mellon Üniversitesi adı altında birleşecektir. Enstitünün kurucuları bankacı ve sanayici iki kardeş olan Andrew Mellon ve Richard B. Mellon’dur. Andrew Mellon daha sonra ABD Hazine Bakanı olarak görev yapmıştır. Enstitü, devlet ve sanayi için sözleşmeli olarak çalışan bir araştırma kuruluşu olarak faaliyete başlamıştır. Kurulduğu dönemde; Pittsburgh Üniversitesi bünyesinde yer almıştır. 1927 yılında kurum bağımsız ve kar amacı gütmeyen bir enstitü olarak varlığını sürdürme kararı almıştır. 1967’de Carnegie Teknoloji Enstitüsü’yle birleşme kararı alınmıştır. Bu süreçten sonra enstitü, 2001 yılına kadar hükümetle sözleşmeli olarak çalışmaya devam etmiştir.

Mellon Endüstriyel Araştırma Enstitüsü ile Birleşmenin Ardından Yaşanan Gelişmeler

Carnegie Mellon’un kurucu kolejlerinden olan ve kadınları kabul eden Margaret Morrison Carnegie College 1973’te kapamıştır. Akademik programlarını üniversitenin geri kalanıyla birleştirmiştir ve faaliyetlerin bu şekilde sürdürmeye devam etmiştir.

1970’ler ve 1980’lerde Richard Cyert’in görev süresi boyunca, üniversite bir büyüme ve gelişme dönemi yaşamıştır. Carnegie Mellon Üniversitesi araştırma bütçesi bu dönemde önemli bir artış göstermiştir. 1970’lerin başında yıllık 12 milyon ABD Dolarıyken; 1980’lerin sonunda 110 milyon ABD Dolarının üzerine çıkmıştır. Araştırmacıların robotik ve yazılım mühendisliği gibi yeni alanlardaki çalışmaları, üniversitenin itibarını güçlendirmesine yardımcı olmuştur. 1980’lerin ortalarında üniversite “Andrew” bilgi işlem ağını tanıtmıştır. Bu proje ile kampüsteki tüm bilgisayarları ve iş istasyonlarını birbirine bağlanmıştır. Proje, Carnegie Mellon’u eğitim ve araştırmada teknoloji kullanımında lider konuma gelmesine yol açmıştır.

1990’larda ve 2000’lerde, üniversite, Amerikan üniversiteleri arasındaki statüsünü sağlamlaştırmıştır. US News & World Report sıralamasında sürekli olarak ilk 25 üniversite arasında gösterilmiştir. Carnegie Mellon Üniversitesi eğitim ve araştırmada disiplinlerarası bir yaklaşımı benimsemektedir. Üniversite, bu dönemde, sanat yönetimi, ürün tasarımı, davranışsal ekonomi, enerji bilimi gibi alanlarda liderlik kurmuştur. İnsan – bilgisayar etkileşimi ve eğlence teknolojisi üniversiteyi ön plana çıkaran alanlar arasındadır.

Son yirmi yılda, üniversite yeni bir üniversite merkezi (Cohon Üniversite Merkezi), inşa etmiştir. Tiyatro binası (Purnell Merkezi) ve İşletme okulu binası (Posner Salonu) inşa edilen yeni binalar arasındadır. Üniversitenin önemli yapılarından biri olan Baker Hall 2000’li yılların başında yenilenmiştir. Doherty Hall’da ise yeni kimya laboratuvarları kurulmuştur. Aynı dönemde Newell Simon Hall gibi birkaç bilgisayar bilimi binası inşa edilmiştir. Üniversite yakın geçmişte; Gates Hillman Kompleksi’nin inşasını tamamlamıştır. Ek olarak; yeni binaların ve öğrenci yurtlarının yapımı devam etmektedir.

Carnegie Mellon Üniversitesi Kampüs Yaşamı

Üniversitenin ana kampüsü,  Pittsburgh şehir merkezinden 5 km uzaklıkta bulunmaktadır. Schenley Park ile Squirrel Hill, Shadyside ve Oakland mahalleleri arasında yer almaktadır. Üniversite, Pittsburgh’un Oakland ve Squirrel Hill mahallelerinde 80’in üzerinde binaya sahiptir. Kampüsteki öğrenci yaşamının merkezi, 1994 yılına kadar “Skibo Hall” olmuştur. “Skibo Hall” 1950’lerde inşa edilmiştir. Ancak teknolojik gelişmelerle başa çıkmak için yetersiz donanıma sahip bir bina olduğu için 1994 yazında yıkılmıştır. Yerini teknolojik donanıma sahip yeni bir öğrenci birliği binası almıştır. Bu bina 1996 yılında tamamlanmış ve üniversite merkezi olarak kullanılmaya başlanmıştır.

“Cut” olarak bilinen geniş yeşil alan, Carnegie Mellon Üniversitesi ana kampüsün omurgasını oluşturmaktadır. Kampüsün kuzeybatı bölgesi, 1980’lerde Amerika Birleşik Devletleri Maden Bürosu’ndan satın alınmıştır. Bu bölge, Hamburg Hall, Newell-Simon Hall, Smith Hall ve Gates Hillman Kompleksi’ne ev sahipliği yapmaktadır.

Nisan 2015’te, üniversite, Jones Lang LaSalle ile bir işbirliğine imza atmıştır. Robert Mehrabian Collaborative Innovation Center, bir otel ve Forbes Caddesi boyunca bir ofis alanı yapılması planlanmıştır. Bu kompleks ile, üniversite kampüsünde bir inovasyon koridoru oluşturulması amaçlanmıştır. Koridorun, Tepper Quadrangle, Heinz College, Tata Danışmanlık Hizmetleri Binası ve Gates-Hillman Center’a bağlanması planlanmıştır. Bu girişim ile öğrenciler ve öğretim üyeleri için araştırma ve istihdam fırsatları yaratılmak istenmiştir. Aynı zamanda büyük kurumsal ortaklıklar için bir zemin oluşturulması hedeflenmiştir.

Carnegie Mellon Üniversitesi kampüsü birinci ve ikinci Dünya Savaşı çok az değişikliğe sahne olmuştur. 1952 yılında Sanat Salonu binası inşa edilmiş. Bu, Carnegie Teknoloji Enstitüsü’nden Carnegie Mellon Üniversitesi’ne giden kurumsal değişimi başlatmıştır. Bu değişim, 1971’de Wean Hall’un inşa edilmesiyle sona ermiştir. Üniversite, yakın geçmişte Yapay Zeka, Ticaret, Robotik ve Sanat alanlarına yönelik yeni tesisler inşa etmiştir. Bu durum; bu alanlarda üniversitenin artan ulusal itibarının bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Ayrıca, artan öğrenci nüfusu, atletizm ve kütüphaneler için daha fazla tesise ihtiyaç duyulmasına neden olmuştur. Üniversite bugün, Amerika’da eğitim almak isteyen öğrenciler için en donanımlı ve prestijli kurumlardan biri haline gelmiştir.

Carnegie Mellon Üniversitesi’nde Eğitim

Carnegie Mellon Üniversitesi, her kolejden öğrencilere üniversite çapında sanat ve teknoloji eğitimi sağlamayı amaçlamaktadır. Bunun için Bütünleştirici Tasarım, Sanat ve Teknoloji (IDeATe) Ağı’nı yönetmektedir. IDeATe, öğrencilere şu alanlarda eğitim olanakları sunmaktadır;

  • Animasyon ve Özel Efektler
  • Yaratıcı Endüstriler İçin Girişimcilik
  • Oyun Tasarımı
  • Akıllı Ortamlar
  • Medya Tasarımı
  • Fiziksel Bilgi İşlem
  • Ses Tasarımı

IDeATe ayrıca Bilgisayar Bilimleri Okulu ve Güzel Sanatlar Koleji ile birlikte Eğlence Teknolojisi Merkezi’ni (ETC) yönetmektedir. Buna ek olarak; bazı alanlarda yüksek lisans dereceleri sunmaktadır. Bu alanlar ise şöyle sıralanmaktadır;

  1. Gelişen Medya
  2. Oyun Tasarımı
  3. Ürünler ve Hizmetler İçin Bütünleştirici İnovasyon
  4. Hesaplamalı Veri Bilimi
  5. Kentsel Tasarım
  6. Üretim Teknolojisi ve Yönetimi

Araştırma ve akademik kurumlara ek olarak, üniversite eğitim odaklı başka programlara da ev sahipliği yapmaktadır. Carnegie Mellon Üniversitesi 6 haftalık bir yerleşim programı olan Pre-College’i yürütmektedir. Program kapsamında, Drama, Müzik, Sanat, Tasarım, Mimarlık, Oyun Tasarımı, Beşeri Bilimler, Bilgisayar Bilimleri eğitimleri verilmektedir.

Üniversite, Cyert Erken Eğitim Merkezi’ne ev sahipliği yapmaktadır. Merkez, öğretim üyeleri ve idari personel için bir çocuk bakım merkezi olarak hizmet vermektedir. Bunun yanı sıra; çocuk gelişimi programlarındaki öğrenciler için bir gözlem ortamıdır.

Üniversite 2002 yılından beri, Open Learning Initiative projesini yürütmektedir. Bir açık eğitim kaynakları projesi olan Open Learning Initiative üniversite bünyesinde yürütülmektedir. Bu girişim ile üniversite, dünya çapındaki öğrencilere çeşitli alanlarda çevrimiçi ücretsiz kurslar sağlanmaktadır.

Fakülte ve Okullar

Carnegie Mellon Üniversitesi yedi fakülte ve okul etrafında düzenlenmiştir.

Mühendislik Fakültesi yedi mühendislik bölümünü ve iki disiplinlerarası enstitüyü içermektedir. Bu enstitüler, Bilgi Ağı Enstitüsü ve Entegre İnovasyon Enstitüsü olarak bilinmektedir.

Güzel Sanatlar Koleji, Amerika üniversiteleri bünyesinde yer alan en eski güzel sanatlar kolejlerinden biridir. Bugün beş ayrı okuldan oluşan bir federasyon olarak faaliyet göstermektedir. Bu okullar şöyle sıralanmaktadır;

  • Mimarlık Okulu
  • Müzik Okulu
  • Tasarım Okulu
  • Drama Okulu
  • Sanat Okulu

Dietrich Beşeri Bilimler ve Sosyal Bilimler Koleji, üniversitenin liberal sanatlar ve profesyonel çalışmalar kolejidir. Bölümleri arasında; İngilizce, Tarih, Modern Diller, Felsefe, Psikoloji, Sosyal Bilimler bulunmaktadır. Ayrıca; Politika ve Strateji Enstitüsü’ne ev sahipliği yapmaktadır.

1.John Heinz Bilgi Sistemleri ve Kamu Politikası Koleji, Carnegie Mellon Üniversitesi kolejlerinden bir diğeridir. Kolej, Kamu Politikası, Sağlık Politikası, Tıbbi Yönetim, Bilgi Teknolojisi gibi alanlarda lisansüstü dereceler sunmaktadır.

Mellon Bilim Koleji, dört bölümden oluşmaktadır. Bunlar; Biyolojik Bilimler, Kimya, Matematik Bilimleri ve Fizik’tir. Buna ek olarak, kolej yeşil kimya, biyoinformatik, hesaplamalı biyoloji, nanoteknoloji, hesaplamalı finans gibi alanlara odaklanmaktadır. Aynı zamanda Güzel Sanatlar Koleji ile birlikte bir Bilim ve Sanat Lisansı (BSA) derecesi sunmaktadır.

Bilgisayar Bilimleri Okulu, uluslararası düzeyde alanında en iyi okullardan biri olarak tanınmaktadır. Okul kendi içinde yedi bölümden oluşmaktadır. Robotik Enstitüsü, Yazılım Araştırma Enstitüsü, İnsan-Bilgisayar Etkileşimi Enstitüsü ve Dil Teknolojileri Enstitüsü’ne ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca Güzel Sanatlar Koleji ile birlikte Bilgisayar Bilimi ve Sanatları Lisans derecesi sunmaktadır.

Tepper İşletme Okulu, İşletme ve Ekonomi alanında lisans ve yüksek lisans programları sunmaktadır. Okul aynı zamanda; Dietrich Beşeri ve Sosyal Bilimler Koleji, Mellon Bilim Koleji ile ortak programlar yürütmektedir. Heinz Koleji ve Bilgisayar Bilimleri Okulu ile ortak dereceler sunmaktadır.

Carnegie Mellon Üniversitesi hakkında detaylı bilgi edinmek için aba Eğitim web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Sorularınız için Doç. Dr. Gamze Sart ve aba Eğitim ile iletişime geçebilirsiniz. Eğitim ve üniversitelere dair daha fazla içeriğe ulaşmak için YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz.