Amerika’da üniversite eğitimi almak için gerekenler nelerdir? Amerika uluslararası öğrenciler için ne gibi avantajlar sunuyor? Lise diploması ile Amerika’da üniversite okumak mümkün mü?  Üniversitelere başvuru sürecinde hangi sınavların alınması gerekiyor? Başvuru ve kabul süreci için hangi belgelere ihtiyaç duyuluyor?  Amerika’da ücretsiz üniversite okumak mümkün mü? Amerika’da üniversite fiyatları nasıl? Uluslararası öğrenciler burs olanaklarını değerlendirebilir mi?  Amerikan üniversiteleri ve bölümleri için nasıl bir bütçe ayırmak gerekiyor? Tüm bu soruların yanıtlarına gelin birlikte göz atalım…

Amerika son yıllarda geri planda kalmış gibi görünse de hala dünyanın en önemli eğitim ülkelerinden biri… Her yıl dünyanın dört bir yanından binlerce öğrenci Amerika’da üniversite eğitimi almak için başvuruda bulunuyor. Birçok Amerikan Üniversitesi dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer alıyor.  Sıralama tabloları incelendiğinde ilk 100 üniversite arasında pek çok Amerikan Üniversitesi’nin bulunduğu görülüyor. Amerika Hindistan’dan sonra en çok üniversite sahip ülke olarak biliniyor.  Yani Amerika, üniversitelerin niteliğinin yanı sıra; sayısı bakımından da önde gelen ülkelerden biri oluyor.

Amerika hem eğitim hem de kariyer olanakları bakımından fırsatlar ülkesi olarak nitelendiriliyor.  Amerika’da her talebe, her bütçeye, her eğitim düzeyine uygun bir seçenek bulmak mümkün oluyor. Harvard Üniversitesi, Stanford Üniversitesi, MIT gibi okullar dünyanın en parlak zihinlerine ev sahipliği yapıyor. Ancak bununla birlikte; ortalama bir öğrencinin de Amerika’da kendine uygun bir üniversite bulması mümkün oluyor. Bu açıdan bakıldığında;  Amerika’nın Avrupa ülkelerine kıyasla daha avantajlı olduğu görülüyor. Peki; Amerika’da üniversite okumak isteyen bir öğrencinin nasıl bir yol  izlemesi gerekiyor? Üniversitelere başvuru süreci nasıl ilerliyor?

Amerika’da Üniversite Eğitimi Almak İçin Nasıl Bir Yol İzlenmeli?

Amerikan üniversiteleri ve bölümleri için başvuruda bulunacak öğrencilerin 11. sınıfı bitirmiş olmaları gerekiyor. 12. sınıfa geçmeye hak kazanan öğrenciler Amerikan üniversitelerine başvurabiliyor.  Birçok öğrenci Türkiye’den alınan lise diploması ile Amerikan üniversitelerine başvurup başvuramayacağını merak ediyor.  Lise diploması ve not ortalaması başvuru sürecinde önemli kriterler olsa da tek başına yeterli olmuyor. Ancak elbette yüksek bir not ortalaması başvuru sürecinde önemli bir avantaj sağlıyor.

Amerika’da YKS benzeri merkezi bir üniversite sınavı uygulanmıyor. Türkiye’de uygulanan YKS sınavı da Amerikan üniversiteleri tarafından kabul görmüyor. Bununla birlikte; alınması gereken uluslararası standartlara sahip sınavlar bulunuyor. Uluslararası öğrencilerin başvurularını diploma programlarıyla da desteklemeleri gerekiyor. Peki; bu noktada hangi sınavlar devreye giriyor? Amerikan üniversiteleri hangi sınavların alınmasını talep ediyor?

Amerika’da Üniversite Eğitimi İçin Hangi Sınavlar Alınmalı?

Amerikan üniversitelerine başvuru söz konusu olduğunda devreye SAT ve ACT sınavları giriyor. Aynı zamanda; AP ve IB gibi diploma programlarının da alınması gerektiği biliniyor. Ancak; son dönemlerde ACT sınavı ve IB programının oldukça geri planda kaldığı görülüyor. SAT ve AP sınavları ise daha fazla ön plana çıkıyor. Bu anlamda Amerikan üniversitelerine başvuruda bulunacak uluslararası öğrencilerin SAT ve AP sınavlarına yönelmeleri tavsiye ediliyor. Özellikle; 11 ve 12. sınıfta alınacak SAT ve AP sınavları öğrencilere başvuru sürecinde avantaj sağlıyor.  SAT sınavları bir yıl içinde birden fazla kez uygulanıyor. AP sınavları ise yılda bir kez mayıs ayında düzenleniyor.

Amerika’da üniversite eğitimi almak isteyen öğrenciler için her iki sınav da önem taşıyor. Başvuru sürecinde akademik yeterliliği belgelendirme noktasında önemli rol oynuyor. Başvurulacak alana yönelik olarak alınan AP dersleri kabul aşamasından sonra da avantaj sağlıyor. Program kapsamında alınan dersler kredi olarak saydırılabiliyor. Öğrenciler bu derslerden muaf olma hakkı kazanıyorlar. Bu derslerden elde edilen skorlar not ortalamasına da yansıyor. Bu durum aynı zamanda; önemli bir zaman avantajı da yaratıyor. Kimi öğrenciler bu avantajı değerlendirerek çift anadal ya da yandal yapmayı seçebiliyor.

Amerikan üniversiteleri için bir diğer önemli koşul dil yeterliliği olarak karşımıza çıkıyor. Bu noktada devreye IELTS ve TOEFL sınavlara giriyor. Üniversiteler genellikle her iki sınavı da kabul ediyor. Ancak; Amerikan merkezli bir sınav olan TOEFL daha fazla tercih ediliyor. Bu noktada; başvurulacak okulun kabul kriterlerini incelemek ve sınav tercihini bu doğrultuda yapmak gerekiyor.

Amerikan Üniversitelerine Başvuru Süreci Nasıl İlerliyor?

Peki; Amerika’da üniversite eğitimi almak isteyenler için başvuru süreci nasıl ilerliyor? Amerikan üniversitelerine başvuru süreci online ortamda yürütülebiliyor. Başvurular online bir sistem aracılığıyla gerçekleştiriliyor. Sınav sonuçları ve gerekli diğer belgeler başvuru portalına yükleniyor.  Bölge ve üniversitelere göre; kullanılacak başvuru portalı değişiklik gösterebiliyor. Bununla birlikte; kimi üniversiteler kendi başvuru portallarını kullanmayı tercih edebiliyor. MIT ve Kaliforniya Üniversitesi kendi başvuru portallarını kullanan üniversiteler arasında yer alıyor.  yaygın olarak kullanılan başvuru portalları arasında, “The Coalition for College” ve “Common Application” yer alıyor. Common Application, en çok tercih edilen başvuru portalı olarak biliniyor. Peki; bu portallar nasıl kullanılıyor?

Amerika’da üniversite eğitimi almak isteyenler için birçok sınav sonucu ve belgeye ihtiyaç duyuluyor. Bu belgeler portallar aracılığıyla üniversitelere iletiliyor. Portallar aracılığıyla üniversitelerin başvuru kriterleri ve deadline tarihlerine de ulaşılabiliyor. Öğrencilerin öncelikle temel bilgilerini başvuru portalına eklemeleri gerekiyor. İletişim bilgileri, doğum tarihi gibi bilgiler; temel bilgiler arasında yer alıyor. Temel bilgilerin ardından sınav skorları, niyet mektubu, özgeçmiş gibi belgeler portala ekleniyor. Öğrencilerin katıldığı ders dışı aktivitelere dair bilgiler de portallar aracılığıyla üniversitelere iletiliyor.

Sosyal sorumluluk projeleri, araştırma projeleri, stajlar, spor, sanat aktiviteleri ders dışı aktivite kapsamında yer alıyor. Portala eklenebilecek ders dışı aktiviteler belli bir sayı ile sınırlandırılabiliyor.  Bu noktada; hangi aktivitelerin ekleneceğine önem sırasına göre karar vermek gerekiyor. Amerika’da üniversite eğitimi almak isteyenler için bu karar, başvurulacak bölümün niteliği göz önüne alınarak verilebiliyor.

Ders dışı aktiviteler en az akademik yeterlilik ve dil yeterliliği kadar önem taşıyor. Yaşadığımız yüzyılda üniversiteler öğrencilerin dünyayla nasıl bir ilişki kurduğunu odaklanıyor. Öğrencinin topluma ve dünyaya bakışı üniversiteler için önemli bir noktayı oluşturuyor. Bu anlamda; özellikle sosyal sorumluluk projeleri büyük bir önem taşıyor. Aynı zamanda araştırma projeleri ve stajlar öğrencilerin beceri ve potansiyelleri hakkında ipucu veriyor. Bu nedenle; ders dışı aktiviteler kabul sürecinde önemli bir rol oynuyor. Spor ve sanat faaliyetleri ise kabul aşamasında ve burs alma noktasında avantaj sağlıyor.

Amerikan Üniversitelerine Başvuruda Niyet Mektubu ve Referans Mektupları

Amerika’da üniversite eğitimi almak isteyenler için niyet mektubu ve referans mektupları önemli belgeler arasında bulunuyor. Öğrencilerin hedeflerini ve başvurdukları bölüm ve üniversiteyi niye tercih ettiklerini niyet mektubunda anlatmaları gerekiyor. Niyet mektubu üniversitelerin öğrenciyi tanımaları için önemli bir belge olarak karşımıza çıkıyor. Öğrenciler, bu belge aracılığıyla hem kendilerini tanıtıyor; hem üniversitelere gelecek hedeflerinden söz ediyor.

İyi yazılmış bir niyet mektubu öğrencilere üniversitelerin kapısını açabiliyor. Niyet mektubu için özgünlük kritik bir önem taşıyor. Üniversiteler kopya içerikleri kesinlikle hoş görmüyor. Hatta kopya içerikler, öğrenci adayının başvurusuna olumsuz sonuç almasına yol açabiliyor. Niyet mektubunda yer alan bilgilerin açık net ve tutarlı olması gerekiyor. Niyet mektubunda sade bir dil kullanılması öneriliyor.

Amerika’da üniversite eğitimi almak isteyenler için referans mektupları da kritik belgeler arasında yer alıyor. Lisans başvurularında referans mektuplarının genellikle öğretmenler ya da danışmanlardan alınması gerekiyor. Yüksek lisans başvuruları söz konusu olduğunda devreye profesyoneller girebiliyor. Referans mektubunu yazacak olan kişinin öğrenciyi iyi tanıması büyük bir önem taşıyor.  Referans mektubunda yer verilecek bilgilerin doğru ve eksiksiz olması gerekiyor. Yüzeysel bilgilerden kaçınmak önem taşıyor. Sade ve samimi bir dille yazılmış referans mektupları, başvuru sürecinde avantaj sağlayabiliyor. Referans mektubunda verilen bilgilerin tutarlı olması bekleniyor. İyi bir referans mektubu kabul alma şansını artırabiliyor.

Bu belgelere ek olarak; sanat ve tasarım bölümleri için öğrencilerin portfolyo sunması istenebiliyor.  Amerika’da üniversite eğitimi almak isteyen öğrenciler, çalışmalarını portfolyoları aracılığıyla bir dosya halinde kabul jürisine sunuyor. Portfolyoda o güne kadar yapılmış en iyi çalışmalara yer vermek gerekiyor. Çalışmaları belli bir sayı ile sınırlamak faydalı olabiliyor. Aynı zamanda portfolyonun tasarımına da özen göstermek gerekiyor.

Tüm bunların yanı sıra; bazı bölümler ve üniversiteler başvuru sürecinde mülakat talebinde bulunabiliyor. Mülakatlar yüz yüze ya da online ortamda gerçekleştirilebiliyor.

Amerika’da Üniversite Ücretleri

Peki; Amerika’da üniversite fiyatları ve yaşam maliyetleri nasıl?  Amerikan üniversiteleri ve bölümleri için başvuruda bulunan bir öğrenci ne kadar bütçe ayırmalı? Uluslararası öğrenciler için Amerika’da burslu eğitim almak mümkün mü?  Amerika’da ücretsiz üniversite okumak söz konusu olabilir mi?

Amerika’daki üniversiteler,  Avrupa’daki üniversitelerin aksine devlet tarafından desteklenmiyor. Yani tüm üniversite ve bölümler için belirli bir ücret ödemek gerekiyor. Amerika’da üniversite ücretlerinin birçok ülkeye oranla daha yüksek olduğu biliniyor. Amerika’da üniversite eğitimi almak isteyenler için ücretler bölge ve üniversitelere göre farklılık gösteriyor. Ancak; bir öğrencinin yıllık ortalama 15 bin ile 40 bin dolar arasında bütçe ayırması gerekiyor. Lisansüstü eğitim söz konusu olduğunda ücretler 60 bin dolara kadar yükselebiliyor. Yaşam masrafları da tıpkı eğitim ücretleri gibi bölgelere göre farklılık gösteriyor. Genel olarak bakıldığında ise bir öğrencinin aylık yaşam masrafı 1000 ile 1500 dolar arasında değişiyor.

Burs Olanakları

Uluslararası öğrencilerin ücretsiz üniversite okuması ise ancak burslar aracılığıyla mümkün olabiliyor.  Amerika, burs seçenekleri ve miktarları açısından son derece cömert bir ülke olarak görülüyor. Uluslararası öğrenciler için pek çok burs seçeneği sunuluyor. Burslar başarı ve ihtiyaç bursları olarak ikiye ayrılıyor. Amerika’da üniversite eğitimi almak isteyen yüksek lisans öğrencileri için çok sayıda burs seçeneği bulunduğu biliniyor. Lisans düzeyindeki öğrencilerin de değerlendirebileceği bu seçenekleri bulunuyor.

Öğrenciler burs olanakları ile yalnızca eğitim ücretlerini değil; yaşam maliyetlerinde karşılayabiliyor. Amerika fırsatlar ülkesi olarak, öğrencilerin konaklama, ulaşım gibi masraflarının karşılanmasını sağlayabiliyor. Sporcular ve sanatçılar burs anlamında avantajlı konumda bulunuyor. Sporcular ve sanatçılar için birçok bu seçeneğinin mevcut olduğu biliniyor.

Öğrenciler burs başvurularını da üniversitelere başvuru döneminde gerçekleştirebiliyor. Başvuru sürecinde öğrenci, kendi gelir durumunu ve ailesinin gelir durumunu sergileyen belgeleri portallara yüklüyor. Bu bilgiler portallar aracılığıyla üniversitelere iletiliyor. Bu noktada; okulların finansal yardım ofisleri devreye giriyor. Finansal yardım ofisleri portala yüklenen belgeler aracılığıyla öğrencinin burs için uygun aday olup olmadığını tespit ediyor. Değerlendirme neticesinde öğrenciye burs verilip verilmeyeceği belirleniyor.

Amerika’da üniversite eğitimi hakkında daha detaylı bilgi almak için aba Eğitim web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Eğitim hakkında sorularınız için Doç. Dr. Gamze Sart ve aba Eğitim ile iletişime geçebilirsiniz.  Üniversiteler ve başvuru süreçlerine dair daha fazla içeriğe ulaşmak için YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz.