Amerikan üniversiteleri için başvuru yaparken nelere dikkat edilmeli? Amerika’da üniversite eğitimi almak isteyen öğrenciler nasıl bir yol haritası çizmeli? Amerika’nın en iyi üniversiteleri hangileri? Yurt dışında üniversite okumak isteyen birçok öğrenci Amerika’daki üniversiteleri tercih ediyor. Elbette bu tercihte Amerikan üniversitelerinin sunduğu avantajların büyük bir etkisi oluyor. Amerika’daki üniversiteler akademik kadroları ve donanımlarıyla dikkat çekiyor. Eğitim söz konusu olduğunda Amerika, birçok alan için öncü bir rol üstleniyor.
Geleceğin meslekleri olarak anılan birçok alanda önemli avantajlar sunuyor. Öğrenciler Amerika’da iyi bir eğitim almanın yanı sıra; birçok kariyer olanağını da değerlendirebiliyor. Amerika hem öğrenciler hem girişimciler için önemli fırsatlar sunuyor.
Peki; Amerika’da üniversite okumak isteyenleri nasıl bir başvuru süreci bekliyor? YKS puanı ile Amerika’da eğitim alınabilir mi? Lise diploması Amerika’da üniversite okumak için yeterli mi? Yurt dışında üniversite okumak isteyenlerin başvuru sürecinde kariyer danışmanlığı alması neden önem taşıyor?
Amerikan Üniversiteleri İçin Başvuru ve Kabul Süreci
Amerika’da üniversite eğitimi almak isteyenleri uzun soluklu bir başvuru ve hazırlık süreci bekliyor. Başvuru süreci online portallar üzerinden yürütülebiliyor. Amerikan üniversitelerine başvuru yapabilmek için lise diploması ne yazık ki yeterli olmuyor. YKS puanı ile Amerika’daki üniversitelere başvurmak da mümkün olamıyor. Amerika’da okumak için uluslararası alanda geçerliliği bulunan sınav ve programlara ihtiyaç duyuluyor.
Amerikan üniversitelerine başvuru için gerekli sınavların başında SAT sınavı geliyor. SAT sınavı akademik yeterliliği belgelendirmek için önemli bir kriter olarak karşımıza çıkıyor. SAT sınavını AP programı ile desteklemek kabul şansını arttırabiliyor. AP programı Amerikan üniversiteleri için kabul alabilme noktasında önemli avantajlar sağlıyor. Bu sınavların yanı sıra dil yeterliliğini belgelendirmek için IELTS veya TOEFL sınavlarından herhangi birinin alınması gerekiyor. Çoğu üniversite her iki sınavı da geçerli görüyor. Ancak bazı üniversiteler bu sınavlardan herhangi birini de tercih edebiliyor. Bu anlamda başvuru koşullarını dikkatle incelemek gerekiyor.
Ders dışı aktiviteler, Amerika’da yükseköğretim kurumlarına başvuranlar için bir diğer önemli kriter olarak görülüyor. Ders dışı aktiviteler öğrenci adaylarının potansiyellerini göstermelerine olanak veriyor. Başvuru sırasında online portallara eklenmesi gereken belgeler arasında niyet mektubu ve referans mektupları da bulunuyor. Sanat ve tasarım programları için öğrencilerin portfolyo sunması isteniyor.
Tüm bu süreçlerin dikkatle ve titizlikle yürütülmesi gerekiyor. Başvuru adımlarını izlerken yapılacak küçük hatalar başvurunun olumsuz sonuçlanmasına yol açabiliyor. Bu anlamda kariyer danışmanlığı almak ve süreci uzman yardımıyla yürütmek faydalı olabiliyor.
Amerikan Üniversiteleri Arasında Hangileri Ön Plana Çıkıyor?
Peki; Amerika’nın en iyi üniversiteleri hangileri? Hangi üniversiteler ön plana çıkıyor? Uluslararası öğrenciler hangi üniversiteleri daha fazla tercih ediyor?
Stanford Üniversitesi
Stanford Üniversitesi 1885 yılında kurulmuş özel bir araştırma üniversitesi olarak tanınıyor. Üniversite birçok alanda dünyanın öncü eğitim kurumlarından biri olarak kabul ediliyor. Her yıl sıralama tablolarında yalnızca Amerika’nın değil; dünyanın en iyi üniversiteleri arasında gösteriliyor. Stanford Üniversitesi 7 okul etrafında düzenleniyor. Bu okullar şöyle sıralanıyor;
- Tıp Okulu
- Hukuk Okulu
- Mühendislik Okulu
- Beşeri Bilimler Okulu
- Eğitim Okulu
- İşletme Okulu
- Dünya, Enerji ve Çevre Bilimleri Okulu
Amerikan üniversiteleri arasında öne çıkan Stanford, çok sayıda araştırma merkezi ve laboratuvara ev sahipliği yapıyor. Hoover Enstitüsü, Woods Çevre Enstitüsü, Beşeri Bilimler Merkezi, Biyomedikal Bilişim Araştırmaları Merkezi bu merkezler arasında bulunuyor. SLAC Ulusal Hızlandırıcı Laboratuvarı bu merkezler arasında en çok öne çıkanlardan biri olarak biliniyor. Üniversitenin mezun ve araştırmacıları arasında 84 Nobel Ödüllü isim yer alıyor. Üniversitenin tarihi boyunca birçok önemli mezun verdiği biliniyor.
Harvard Üniversitesi
Harvard Üniversitesi, 1636 yılından beri varlığını sürdürüyor. Cambridge, Massachusetts’te bulunan özel bir Ivy League araştırma üniversitesi olarak tanınıyor. Üniversite yaklaşık 20 bin öğrenciye ev sahipliği yapıyor. Harvard Üniversitesi, Amerikan üniversiteleri arasında önemli bir konumda bulunuyor. Her yıl Amerika’nın ve dünyanın en iyi 10 üniversitesi arasında yer almayı başarıyor. Üniversite 6 fakülte etrafında düzenleniyor. Bu fakülteler şöyle sıralanıyor;
- Tıp Fakültesi
- Hukuk Fakültesi
- İşletme Fakültesi
- Fen Edebiyat Fakültesi
- Eğitim Fakültesi
- Sanat Fakültesi
Üniversite aynı zamanda, önemli merkez ve enstitülere ev sahipliği yapıyor. Wyss Biyolojik Mühendislik Enstitüsü, Dana-Farber Kanser Enstitüsü bunlardan bazıları olarak biliniyor. Üniversite bünyesinde birçok müze, laboratuvar ve kütüphaneyi de barındırıyor. Harvard Üniversitesi öğrencilere hem eğitim hem de kariyer anlamında pek çok avantaj sunuyor.
MIT
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT), Massachusetts Eyaleti sınırları içerisinde yer alan bir araştırma üniversitesi olarak tanınıyor. Üniversitenin 1861 yılından beri varlığını sürdürdüğü biliniyor. MIT, Amerika’nın en iyi üniversiteleri arasında sıralanıyor. Aynı zamanda dünyanın en iyi teknoloji üniversitelerinden biri olarak kabul ediliyor. Üniversite yaklaşık 12 bin öğrenciyi ağırlıyor. Öğrenci nüfusunun önemli bir kısmının uluslararası öğrencilerden oluştuğu biliniyor. Üniversite 5 okul ve 1 kolej etrafında düzenleniyor. Bu kolej ve okullar şöyle sıralanıyor;
- Mimarlık ve Planlama Okulu
- Mühendislik okulu
- Beşeri Bilimler, Sanat ve Sosyal Bilimler Okulu
- Sloan Yönetim Okulu
- Bilim Okulu
- MIT Schwarzman Bilgisayar Koleji
UC Berkeley
Amerikan üniversiteleri arasında öne çıkan bir diğer üniversite, UC Berkeley… UC Berkeley, 1868 yılında kurulan bir kamu araştırma üniversitesi olarak tanınıyor. Amerika’nın Kaliforniya Eyaleti sınırları içerisinde yer alıyor. Üniversite özellikle bilim, teknoloji gibi alanlarda Amerika ve dünya üniversiteleri arasında önemli bir konumda yer alıyor. UC Berkeley, 13 kolej ve okul etrafında düzenleniyor. Bu kolej ve okullar şöyle sıralanıyor;
- Çevre Tasarımı Koleji
- Edebiyat ve Bilim Koleji
- Rausser Doğal Kaynaklar Koleji
- Hukuk Okulu
- Mühendislik Okulu
- Eğitim Okulu
- Gazetecilik Okulu
- Haas İşletme Okulu
- Goldman Kamu Politikası Okulu
- Bilgi Okulu
- Optometri Okulu
- Halk Sağlığı Okulu
- Sosyal Refah Okulu
Üniversite, 45 binin üzerinde öğrenciye ev sahipliği yapıyor. Üniversitenin mezun ve araştırmacıları arasında; 114 Nobel ve 25 Turing ödülü kazananı bulunuyor. Üniversite yalnızca eğitim faaliyetleri ile değil; araştırma faaliyetleri ile de önemli bir konumda yer alıyor.
Columbia Üniversitesi
Columbia Üniversitesi, Amerikan üniversiteleri arasında ön plana çıkıyor. Üniversite, 1745’te New York’ta kurulan özel bir araştırma üniversitesi olarak biliniyor. Ivy League üyesi kurumlardan biri olarak tanınıyor. Columbia Üniversitesi bünyesinde 33 binin üzerinde öğrenci eğitim alıyor. Üniversitenin yoğun bir uluslararası öğrenci nüfusuna sahip olduğu biliniyor. Üniversite 21 akademik departman etrafında düzenleniyor. Bu departmanlar şöyle sıralanıyor;
- İklim Okulu
- Mimarlık, Planlama ve Koruma Okulu
- Sanat Okulu
- İşletme Okulu
- Profesyonel Çalışmalar Okulu
- Halk Sağlığı Okulu
- Sosyal Hizmet Okulu
- Fu Vakfı Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler Okulu
- Genel Çalışmalar Okulu
- Gazetecilik Okulu
- Uluslararası ve Halkla İlişkiler Okulu
- Barnard Koleji
- Kolombiya Koleji
- Öğretmen Koleji
- Vagelos Doktorlar ve Cerrahlar Koleji
- Hukuk Fakültesi
- Diş Hekimliği Fakültesi
- Fen Bilimleri Fakültesi
- Hemşirelik Okulu
- Yahudi İlahiyat Fakültesi
- İlahiyat Fakültesi
Amerikan üniversiteleri arasında önemli bir konumda bulunan Columbia Üniversitesi’nin birçok ödül ve başarıyla ilişkilendirildiği biliniyor. Üniversitenin mezun ve araştırmacıları arasında 100 Nobel Ödüllü isim yer alıyor. Üniversitenin olimpiyat madalyaları, Pulitzer ve Akademi Ödülleriyle ilişkili olduğu da biliniyor.
Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü
Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü, hem Amerika’nın hem dünyanın en iyi teknoloji üniversiteleri arasında sıralanıyor. Üniversite kısaca; “Caltech” olarak da anılıyor. Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü, özel bir araştırma üniversitesi olarak 1891 yılından beri varlığını sürdürüyor. Üniversite, teknoloji ve uygulamalı bilimler eğitimine odaklanıyor. Mühendislik alanında verdiği eğitim ve yürüttüğü araştırma faaliyetleriyle dünya çapında tanınıyor. STEM alanında uzmanlaşan en önemli üniversitelerden biri olarak kabul ediliyor. Üniversite 76 Nobel Ödülü ve 6 Turing Ödülü sahibi ile ilişkilendiriliyor. Caltech, uluslararası öğrenciler için öne çıkan Amerikan üniversiteleri arasında yer alıyor. Üniversite yaklaşık 3 bin öğrenciye ev sahipliği yapıyor.
Üniversite 6 fakülte etrafında düzenleniyor. Bu fakülteler bünyesinde öğrencilere 24 anadal ve 6 yandal sunuluyor. Üniversite disiplinlerarası bir anlayışı benimsiyor. Biyokimya, Biyomühendislik, Jeokimya ve Gezegensel Astronomi gibi birçok alanda disiplinlerarası programlar sunuyor. Üniversite aynı zamanda birçok enstitü, araştırma merkezi, gözlemevi, laboratuvarı bünyesinde barındırıyor. Üniversite bünyesinde bulunan önemli merkezlerden bazıları şöyle sıralanıyor;
- Cahill Astronomi ve Astrofizik Merkezi
- Walter ve Leonore Annenberg Bilgi Bilimi ve Teknolojisi Merkezi
- Beckman Enstitüsü
- Warren ve Katherine Schlinger Kimya ve Kimya Mühendisliği Laboratuvarı
- Palomar Gözlemevi
- Owens Valley Radyo Gözlemevi
aba Yurt Dışı Eğitim olarak Aldığımız Kabuller
Amerikan üniversiteleri için başvuru süreci çoğu öğrenci için uzun ve yorucu olabiliyor. Bu noktada; devreye aba Yurt Dışı Eğitim’in uzman kadrosu giriyor. aba Yurt Dışı Eğitim, stratejik yetenek yönetimi ve kariyer testi uyguluyor. Böylelikle; öğrencilerin ilgi alanlarını ve yatkınlıklarını tespit ediyor. Testlerin sağladığı verilerden yola çıkarak öğrenciler doğru bölüm ve üniversite seçimi yapmak mümkün hale geliyor.
Elbette öğrenciler yalnızca bölüm ve üniversite seçimleri konusunda desteklenmiyor. Çizilen yol haritasının ardından alınması gereken sınavlar, programlar konusunda öğrenci adaylarına destek veriyor. Amerika’da eğitim almak isteyen öğrenciler için ders dışı aktiviteler önem taşıyor. Gerekli noktalarda aba Yurt Dışı Eğitim uzman kadrosu ile öğrencileri staj ve projelere yönlendirebiliyor. Öğrencilerin doğru mentorlar ile bir araya gelmesi sağlanıyor. Böylelikle; öğrenciler güçlü bir özgeçmiş ve güçlü bir başvuru ile üniversitelerin kapısını çalıyor.
aba Yurt Dışı Eğitim’in öğrencileri, Stanford, Harvard, MIT gibi Amerika’nın en iyi üniversitelerinden kabuller alıyor. UC Berkeley, Caltech, Princeton, Yale öğrencilerimizin kabul aldığı diğer üniversiteler arasında yer alıyor. Öğrenciler yeteneklerine ve beklentilerine göre uygun üniversitelere yönlendiriliyor. Böylelikle başarıya ulaşmaları ve iyi bir kariyer inşa edebilmeleri mümkün hale geliyor. aba Yurt Dışı Eğitim, geleceği kurgulayacak, değer üretecek ve fark yaratabilecek öğrencileri yetiştirmeyi amaçlıyor.
Tüm bunlara ek olarak; birçok öğrenci Amerikan üniversitelerinde burslu eğitim alma fırsatına sahip oluyor. Burs başvuruları da aba Eğitim’in uzman kadrosunun desteği ile yürütülüyor. Öğrenciler lisans ve yüksek lisans eğitimleri boyunca destek almaya devam edebiliyor. Staj ve kariyer olanakları anlamında destek veriliyor. Bununla birlikte; öğrencilerin girişim fikirlerini hayata geçirmeleri noktasında destek almaları da mümkün olabiliyor.
Amerikan üniversiteleri ve kabullerimiz ile ilgili detaylı bilgi için aba Eğitim web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Sorularınız için Doç. Dr. Gamze Sart ve aba Eğitim ile iletişime geçebilirsiniz. Eğitim ve üniversitelere dair daha fazla içeriğe ulaşmak için YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz.