Yaşam Bilimleri, son yılların popüler alanlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Bu alan, pek çok alt dalı kapsıyor; pek çok farklı alan ve bölümü içerisinde barındırıyor.  Amerika ve Kanada gibi ülkelerde, tıp eğitimi almak isteyenlerin öncelikle bir lisans programından mezun olmaları gerekiyor.  Lisans programını başarıyla tamamlayanlar, tıp eğitimine başvuru yapabiliyor. Tıp eğitimine başlamadan önce okunabilecek lisans programları yaşam bilimlerinin kapsamı içerisinde yer alıyor.  Bu anlamda; bu alanın lisans eğitimi için tercih edilebilecek alanlardan biri olduğu söylenebiliyor. Aynı zamanda tıp eğitimine giden yol için bir basamak görevi de görüyor. Peki; bu alan hangi bölümleri kapsıyor? Kaç yıl sürüyor? Başvuru süreci nasıl ilerliyor?

Yaşam Bilimleri Bölümü Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yaşam bilimlerinin, tıpkı diğer lisans programları gibi 3 – 4 yıllık bir süreyi kapsadığı biliniyor. Amerika ve Kanada’da yaşam bilimlerinde lisans eğitimi alanlar ardından 4 yıllık tıp eğitimi alabiliyorlar. Yaşam bilimlerinin; Biyoloji, Biyokimya, Biyomedikal, Fizyoloji, Botanik, Mikrobiyoloji gibi alanları kapsadığı biliniyor. Son dönemlerde, özellikle uluslararası öğrenciler tarafından sıkça tercih edilen bölümler arasında yer alıyor. Aynı zamanda bu alan geleceğin meslekleri arasında da önemli bir konumda yer alıyor.

Peki; Yaşam Bilimlerine başvuru yapmak için nasıl bir yol izlemek gerekiyor? Yaşam Bilimlerine başvuru süreci diğer lisans programları gibi ilerliyor. Akademik başarı ve dil yeterliliği Yaşam Bilimleri alanı için bir anlam taşıyor. Elbette; kabul süreci için çeşitli sınavların alınması ve çeşitli belgelerin üniversitelere sunulması gerekiyor.

Bu noktada; ilk olarak AP Sınavlarından söz etmek gerekiyor. AP programı kapsamında alınacak alana yönelik dersler; öğrenci adayları için kabul sürecini kolaylaştırıyor. Yani yaşam bilimlerine kabul alabilmek için fen bilimleri, matematik, biyoloji gibi derslerde başarılı olmak gerekiyor. Bununla birlikte; SAT sınavı da başvuru süreçleri için oldukça önem taşıyor. SAT Sınavı, akademik başarılarını kanıtlamaları noktasında adaylara yardımcı oluyor.

Başvuru sürecinde bir diğer önemli koşul ise dil yeterliliği olarak karşımıza çıkıyor. Bu noktada; IELTS ve TOEFL sınavları devreye giriyor. İstenen minimum skor ülke ve üniversitelere göre farklılık gösteriyor. Niyet mektubu, referans mektubu ve özgeçmiş istenen diğer belgeler arasında yer alıyor.  Bununla birlikte üniversiteler, öğrencilerin daha önce yer aldığı projelere de odaklanıyor. Bu nedenle; sosyal sorumluluk ve araştırma projeleri önem taşıyor. Daha önce alana yönelik tecrübesi olan öğrenciler kabul süreçlerinde avantajlı konumda oluyor. Bu anlamda; yaz okulları ve stajların da önemli bir yere sahip olduğunu söylemek gerekiyor. Peki; bu alanda hangi üniversiteler ön plana çıkıyor?

Yaşam Bilimleri Eğitimi İçin Hangi Üniversiteler Ön Plana Çıkıyor?

Lisans eğitiminde yaşam bilimlerini tercih etmek isteyen öğrenciler için en iyi üniversiteler hangileri? Hangi ülkeler daha fazla ön plana çıkıyor? Uluslararası öğrenciler bu alanda en çok hangi üniversiteleri tercih ediyor? Bu üniversiteler öğrencilere ne gibi avantajlar sunuyor?

Harvard University

Dünyanın en iyi üniversitelerinden olan Harvard University, yaşam bilimlerinde de en iyiler arasında yer alıyor. Üniversite her yıl pek çok sıralama tablosu ile Amerika’nın ve dünyanın önde gelen üniversiteleri arasında sıralanıyor. Harvard University, fiziksel donanımı ve akademik kadrosunun yanı sıra; uluslararası öğrencilere sunduğu fırsatlarla da tanınıyor. Üniversite, eğitim, araştırma ve kariyer olanakları anlamında oldukça önemli bir noktada duruyor. Üniversite, Amerika’nın Massachusetts Eyaleti’nde 1636 yılından beri varlığını sürdürüyor.

Üniversite Yaşam Bilimleri alanında sunduğu eğitim olanaklarının yanı sıra; birçok araştırmaya da imza atıyor. Öğrenciler eğitimleri süresince üniversite bünyesinde yürütülen araştırmalara katılma fırsatı bulabiliyorlar. Özel danışmanlardan oluşan bir ekip tarafından eğitim ve araştırma süreçleri için destekleniyorlar. Yaşam bilimlerinde eğitim alan öğrenciler, yolculuklarına bir dizi disiplinlerarası temel kursla başlıyor. Daha sonra ise sunulan dokuz farklı alanda birinde uzmanlaşabiliyorlar. Öğrencilerin uzmanlaşabileceği dokuz alan şöyle sıralanıyor;

  1. Kimyasal ve Fiziksel Biyoloji
  2. Kimya
  3. Mühendislik
  4. İnsanın Evrimsel Biyolojisi
  5. Moleküler ve Hücresel Biyoloji
  6. Nörobiyoloji
  7. Organizma ve Evrimsel Biyoloji
  8. Psikoloji
  9. Kök Hücre ve Rejeneratif Biyoloji

University of Cambridge

Yaşam bilimleri alanında dikkat çeken ülkelerden biri de İngiltere oluyor. İngiltere’de bu alanda en iyi üniversite ise University of Cambridge olarak kabul ediliyor. Üniversite adından da anlaşılabileceği gibi Cambridge kentinde yer alıyor. Bir kamu araştırma üniversitesi olarak 1209 yılından beri faaliyet gösteriyor. Dünyanın en prestijli kurumları arasında gösterilen University of Cambridge, dünyanın en eski üniversiteleri arasında yer alıyor. Üniversitenin kendine özgü bir eğitim sistemi bulunuyor. 31 yarı özerk kolej ve altı okul etrafında düzenleniyor.

Üniversite yaşam bilimlerinde lisans ve lisansüstü programlar sunuyor. Birçok araştırma faaliyeti yürütüyor. Bunula birlikte Cambridge University Press aracılığıyla Yaşam Bilimleri alanına yönelik güncel konularda birçok yayın hazırlanıyor. Üniversite yaşam bilimlerinde lisans eğitimini Doğa Bilimleri departmanı bünyesinde yürütüyor. Öğrenciler; ilk yıllarında aldıkları temel eğitimin ardından uzmanlık alanlarına yönelik dersler almaya başlıyor. Bu derslerden bazıları şöyle sıralanabiliyor;

  1. Hayvan Çeşitliliği
  2. Biyokimya
  3. Hücre Biyolojisi
  4. Ekoloji
  5. Evrim
  6. Genetik
  7. Mikrobiyoloji
  8. Moleküler Biyoloji
  9. Nörobiyoloji
  10. Bitki Bilimi

Üniversite lisansüstü düzeyde, Graduate School of Life Sciences (PSLS) adlı bir okula ev sahipliği yapıyor. PSLS,  Biyolojik Bilimler Okulu ve Klinik Tıp Okulu’nu birleştiriyor. Okul bünyesinde birçok araştırma merkezi ve laboratuvar bulunuyor. Okul kanserden sinirbilime pek çok alanda araştırmalara imza atıyor.

Massachusetts Institute of Technology (MIT)

Massachusetts Institute of Technology kısaca MIT olarak da anılıyor. Üniversite bilim ve teknoloji alanında dünyanın en iyilerinden biri olarak tanınıyor. Yaşam Bilimleri alanında da bu iddiasını koruyor. Özel bir araştırma üniversitesi olarak faaliyet gösteren MIT’nin 1861 yılında kurulduğu biliniyor.

Massachusetts Institute of Technology, yaşam bilimlerinde lisans ve lisansüstü eğitim olanakları sunuyor. Üniversite bu alanda disiplinlerarası bir anlayışı benimsiyor. Birçok departman, yaşam bilimlerine odaklanan ana dallar veya yan dallar sunuyor. MIT bünyesinde yer alan ve yaşam bilimlerinin kapsamı içerisinde bulunan bölümlerden bazıları şu şekilde sıralanabiliyor;

  • Biyoloji
  • Biyolojik Mühendislik
  • Beyin ve Bilişsel Bilimler
  • Kimya Mühendisliği
  • Kimya
  • İnşaat ve Çevre Mühendisliği
  • Bilgisayar Bilimleri ve Moleküler Biyoloji
  • Dünya, Atmosfer ve Gezegen Bilimleri
  • Malzeme Bilimi ve Mühendisliği
  • Makine Mühendisliği
  • Fizik
  • Bilim, Teknoloji ve Toplum

Üniversite Yaşam Bilimleri alanında lisansüstü olanaklar da sunuyor. Bu bölümlere ek olarak lisansüstü eğitimde; Biyofizik, Mikrobiyoloji, Nükleer Bilim, Sağlık Odaklı MBA gibi programlar bulunuyor. Üniversitenin disiplinlerarası eğitim anlayışı ve yaşam bilimlerine dayalı araştırmalardaki deneyim, öğrencilere birçok kariyer yolu açıyor.

University of Oxford

İngiltere’de yaşam bilimlerinde dikkat çeken bir diğer üniversite University of Oxford oluyor. University of Oxford, dünyanın en köklü kurumlarından biri olarak biliniyor. Üniversitenin kökleri 1096 yılına uzanıyor. Oxford, bir araştırma üniversitesi olarak faaliyet gösteriyor. Üniversite, aynı zamanda İngiltere’nin ve dünyanın en prestijli kurumları arasında yer alıyor.

Üniversite bünyesinde, Mathematical, Physical and Life Sciences adlı bir bölüm yer alıyor. Üniversite yaşam bilimlerine odaklanan eğitim ve araştırma faaliyetlerini bu bölüm aracılığıyla yürütüyor. Bölüm kendi içerisinde on farklı uzmanlık alanı sunuyor. Bununla birlikte dört yıllık disiplinler arası programlar sunuyor. Bu programlar şöyle sıralanıyor;

  1. Mühendislik ve Fizik Bilimleri
  2. Biyoteknoloji ve Biyolojik Bilimler
  3. Doğal Çevre
  4. Tıbbi Araştırma

Princeton University

Princeton University, Yaşam Bilimleri alanında dikkat çeken bir diğer üniversite olarak karşımıza çıkıyor. Üniversite Amerika’nın en iyi üniversitelerinden biri olarak kabul ediliyor. Aynı zamanda dünya çapında eğitim ve araştırma faaliyetleriyle önemli bir konumda bulunuyor. Özel bir araştırma üniversitesi olan Princeton University, 1746 yılından beri varlığını sürdürüyor.

Üniversite yaşam bilimlerine odaklanan eğitim ve araştırıma faaliyetlerini Doğa Bilimleri departmanı bünyesinde yürütüyor. Üniversite bu alanda pek çok program sunuyor. Bu programlardan bazıları şöyle sıralanabiliyor;

  1. Atmosfer Ve Okyanus Bilimleri
  2. Biyofizik
  3. Kimya
  4. Ekoloji Ve Evrimsel Biyoloji
  5. Moleküler Biyoloji
  6. Sinirbilim
  7. Fizik
  8. Gezegenler Ve Yaşam

California Institute of Technology (Caltech)

California Institute of Technology (Caltech) birçok alanda dünyanın en iyileri arasında gösteriliyor. Yaşam bilimleri alanında da dünyanın en iyileri arasında yer alıyor. Caltech, varlığını 1891 yılından beri; özel bir araştırma üniversitesi olarak sürdürüyor.

California Institute of Technology, yaşam bilimlerine yönelik faaliyetlerini Biyoloji ve Biyolojik Mühendislik bölümü bünyesinde yürütüyor. Üniversite eğitim faaliyetlerinin yanı sıra birçok araştırma alanına da odaklanıyor. Bu alanlardan bazıları şöyle sıralanıyor;

  • Biyoloji Mühendisliği
  • Hücresel, Gelişimsel Ve Sistem Biyolojisi
  • Evrimsel Ve Organizma Biyolojisi
  • Moleküler Biyoloji, Biyokimya Ve Biyofizik
  • Mikrobiyoloji
  • Sinirbilim
  • Sistem Biyolojisi

Stanford University

Dünyanın en iyi üniversitelerinden biri de Stanford University olarak biliniyor. Her yıl farklı sıralama tablolarıyla Stanford, eğitim ve araştırmadaki iddiasını bir kez daha kanıtlıyor. Üniversite Yaşam Bilimleri alanında da dünyanın en iyileri arasında yer alıyor. Üniversite 1885 yılından beri özel bir araştırma üniversitesi olarak varlığını sürdürüyor.

Stanford University, yaşam bilimlerine yönelik çalışmalarını, pek çok farklı bölüm bünyesinde yürütüyor. Biyoloji Bölümü, bu noktada bir adım önde yer alıyor. Biyoloji bölümü, tıp, diş hekimliği veya veterinerlik gibi çok çeşitli kariyer fırsatları sunabiliyor. Ek olarak; biyolojik ve uygulamalı bilimlerde bir yüksek lisans programı için bir basamak taşı olabiliyor. Üniversite yaşam bilimlerine yönelik eğitim ve araştırma faaliyetlerini lisans ve lisansüstü düzeyde sürdürüyor.

Yale University

Yale University Amerika’nın önde gelen üniversitelerinden biri olarak tanınıyor. Üniversitenin kökleri 1071 yılına kadar uzanıyor. Özel bir araştırma üniversitesi olarak faaliyet gösteren Yale University, Yaşam Bilimleri alanında da dikkat çekiyor. Üniversite alana yönelik faaliyetlerini, Biyolojik ve Biyomedikal Bilimler departmanı bünyesinde sürdürüyor. Üniversite öğrencilere, her bölümdeki kurslara, seminerlere ve fakülte laboratuvarlarına erişim hakkı tanıyor. Ayrıca öğrenciler, Yale Tıp Okulu’ndaki araştırma faaliyetlerine ve kurslarına katılabiliyor.

University of California, Berkeley (UC Berkeley)

University of California, Berkeley ya da kısaca UC Berkeley Yaşam Bilimlerinde dikkat çeken bir başka üniversite oluyor. Üniversite bir kamu araştırma üniversitesi olarak 1868 yılından beri eğitim faaliyetlerini sürdürüyor. UC Berkeley, teknoloji ve bilim alanında dünyanın öncü kurumlarından biri olarak gösteriliyor. Üniversite hem eğitim hem de araştırma faaliyetleri ile önemli bir konumda yer alıyor. Üniversite Yaşam Bilimleri alanındaki faaliyetlerini Biyolojik Bilimler departmanı bünyesinde yürütüyor. UC Berkeley’in Biyolojik Bilimler Bölümü, canlı organizmaların işlevi ve davranışlarına odaklanıyor. Lisans ve lisansüstü öğrenciler, hücreden ekosisteme ve gezegene kadar canlı sistemlerin etkileşimi üzerine çalışmalar yürütüyor.

Johns Hopkins University

Johns Hopkins University, Yaşam Bilimlerinde dünyanın en iyi üniversitelerinden biri olarak kabul ediliyor. Üniversite, özel bir araştırma üniversitesi olarak 1876 yılından beri varlığını sürdürüyor. Üniversite 10 akademik bölüm etrafında düzenleniyor. Yaşam bilimlerine yönelik eğitim faaliyetleri, Johns Hopkins University, Biyoloji Bölümü bünyesinde yürütülüyor. Lisans öğrencileri, bilginin moleküler, hücresel ve organizma düzeyinde bütünleştirilmesine odaklanıyor. Departman lisansüstü düzeyde Hücre, Moleküler, Gelişim Biyolojisi ve Biyofizik Programı adlı bir doktora programı sunuyor. Aynı zamanda, Kombine Moleküler ve Hücresel Biyoloji adlı bir yüksek lisans programına ev sahipliği yapıyor.

Yaşam Bilimleri alanı hakkında daha detaylı bilgi almak için aba Eğitim web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Sorularınız için Doç. Dr. Gamze Sart ve aba Eğitim ile iletişime geçebilirsiniz. Eğitim ve üniversitelere dair daha fazla içeriğe ulaşmak için YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz.