Uzak Doğu üniversiteleri neden tercih edilmeli? Times Higher Education’a göre Uzak Doğu’daki en iyi üniversiteler hangileri? Uzak Doğu’da eğitim almak öğrencilere ne gibi avantajlar sunuyor? Hangi ülkeler daha fazla ön plana çıkıyor? Uzak Doğu’da üniversite okumak için öğrenci adaylarının neler yapması gerekiyor? Uzak Doğu’nun en iyi üniversiteleri söz konusu olduğunda hangi bölümler tercih edilebilir? Asya’da üniversite okumak hakkında bilinmesi gerekenleri ve Uzak Doğu’nun en iyi üniversitelerini sizler için derledik.

Uzak Doğu’daki üniversiteler son dönemlerde hem eğitim hem de araştırma anlamında ön plana çıkmaya başladı. Her yıl dünyanın pek çok noktasından binlerce uluslararası öğrenci Uzak Doğu üniversitelerine başvuruda bulunuyor. Uzak Doğu üniversiteleri özellikle bilim, teknoloji, mühendislik, tasarım gibi alanlarda ön planda yer alıyor. Birçok Uzak Doğu üniversitesi, dünya sıralamalarında kendilerine üst sıralarda yer bulabiliyor. Üniversiteler fiziksel donanımları, araştırma merkezleri, enstitüleri ve akademik kadrolarıyla dikkat çekiyor.

Üniversiteler yalnızca eğitim anlamında değil; burs ve kariyer olanakları bakımından da öğrencilere pek çok avantaj sunuyor. Öğrenciler eğitim aldıkları süre boyunca hem üniversite ücretleri hem de yaşam giderleri için destek alabiliyor. Okurken çalışma imkanı bulabiliyor ve böylelikle henüz mezun olmadan alanlarında tecrübe edinme fırsatı bulabiliyorlar. Uzak Doğu ülkeleri öğrenci ve mezunları start-up fikirleri anlamında da destekliyor. Böylelikle; birçok mezun kendi şirketini kurma şansı yakalayabiliyor. Peki; Uzak Doğu’da eğitim almak için neler yapılması gerekiyor? Başvuru süreci nasıl ilerliyor?

Uzak Doğu Üniversiteleri İçin Başvuru Süreci Nasıl İlerliyor?

Uzak Doğu’da üniversite okumak için neler yapmak gerekiyor? Birçok uluslararası öğrenci Çin, Japonya, Hong Kong, Güney Kore, Singapur gibi ülkelerde eğitim almak istiyor. Elbette, tüm bu ülkelerin öğrenci adaylarından bazı beklentileri bulunuyor. Uzak Doğu ülkelerinde eğitim alabilmek için merkezi bir sınav yapılmıyor. Türkiye’de YKS sınavının alınması da bir zorunluluk olarak karşımıza çıkmıyor. Ancak; elbette lise diploması ve transkript sunulması gereken belgeler arasında yer alıyor. Asya’da üniversite okumak isteyenler için not ortalaması oldukça önem taşıyor.

Bununla birlikte; Japonya gibi birçok Uzak Doğu ülkesi SAT ya da ACT sınavının alınmasını talep ediyor. Birçok üniversite için uluslararası diploma programlarının alınması da önem taşıyor. Özellikle AP programı bu anlamda tavsiye ediliyor. Uzak Doğu üniversiteleri akademik başarının belgelendirilmesi noktasında oldukça hassas davranıyor.

Başvuru sırasında sunulması gereken diğer belgeler arasında niyet mektubu, referans mektupları ve özgeçmiş yer alıyor. Sanat ve tasarım programları için üniversiteler portfolyo sunulmasını talep ediyor. Kimi bölümler için öğrencilerin bir mülakat sürecinden geçmesi gerekiyor. Öğrencilerin daha önce katılmış olduğu yaz okulları, stajlar ve projeler de kabul aşamasında önemli bir rol oynuyor. Bu anlamda sosyal sorumluluk ve araştırma projelerinde yer almak öğrenci adaylarına avantaj sağlıyor.

Başvuru süreci için önemli olan bir diğer konu ise dil yeterliliği… Uzak Doğu üniversitelerinin büyük bir bölümü İngilizce programlar sunuyor. Bu anlamda öğrencilerin ülkenin resmi dilini öğrenmeleri bir zorunluluk olmaktan çıkıyor. Ancak ülkelerin resmi dilinde eğitim almak isteyen öğrencilerin yeterliliklerini ilgili sınavlarla belgelendirmeleri gerekiyor. Alınması gereken dil sınavları ülkelere göre farklılık gösteriyor. İngilizce eğitim almak isteyen öğrenciler için IELTS ve TOEFL sınavlarının geçerli olduğu biliniyor. Talep edilen minimum skorlar ise ülke ve üniversitelere göre farklılık gösteriyor.

En İyi Uzak Doğu Üniversiteleri

Peki; Uzak Doğu’da eğitim almak isteyen öğrenciler hangi üniversiteleri tercih etmeli? Times Higher Education’a göre Uzak Doğu’nun en iyi üniversiteleri hangileri? Üniversiteler, hangi özellikleriyle ön plana çıkıyorlar? Öğrencilere hangi avantaj ve programları sunuyorlar? Uzak Doğu’nun en prestijli üniversitelerini birlikte inceleyelim…

Shanghai Jiao Tong University

Times Higher Education’a göre listenin onuncu sırasında Shanghai Jiao Tong University yer alıyor. Üniversite Çin’in en köklü üniversitelerinden biri olarak biliniyor ve Şanghay şehrinde yer alıyor. 1896 yılından beri varlığını sürdürüyor. Shanghai Jiao Tong University Çin’in ve Uzak Doğu’nun en iyi üniversiteleri arasında kabul ediliyor. Üniversite öğrencilere hem eğitim hem de kariyer olanakları bakımından birçok avantaj sunuyor. Üniversite yaklaşık 40 bin öğrenciye ev sahipliği yapıyor. Üniversite bünyesinde 3 binin üzerinde akademik personel görev alıyor.

Üniversite 27 akademik departman etrafında düzenleniyor. Aynı zamanda bilim ve teknoloji alanıda faaliyet gösteren 3 enstitüyü bünyesinde barındırıyor.  Shanghai Jiao Tong University, bilim, mühendislik ve teknoloji alanında Çin’in en önemli üniversiteleri arasında sıralanıyor.

Zhejiang University

Times Higher Education’a göre en iyi Uzak Doğu üniversiteleri arasında dokuzuncu sırada Zhejiang University bulunuyor. Zhejiang University, Çin’in Zhejiang Eyaletinin başkenti Hangzhou’da yer alıyor. Bir kamu araştırma üniversitesi olarak 1897 yılından beri eğitim faaliyetlerini sürdürüyor. Üniversite 60 binin üzerinde öğrenci ve 4 binin üzerinde akademik personele ev sahipliği yapıyor. Üniversite 7 fakülteden oluşuyor. Bununla birlikte 37 kolej ve okulu bünyesinde barındırıyor. Ayrıca birçok enstitü ve araştırma merkezine sahip olduğu biliniyor. Üniversite bünyesinde bulunan 7 fakülte şöyle sıralanıyor;

  • Sanat ve Beşeri Bilimler Fakültesi
  • Sosyal Bilimler Fakültesi
  • Bilim Fakültesi
  • Mühendislik Fakültesi
  • Bilgi Fakültesi
  • Ziraat, Yaşam ve Çevre Fakültesi
  • Tıp Fakültesi

The Hong Kong University of Science and Technology

Listenin sekizinci sırasında The Hong Kong University of Science and Technology yer alıyor. Üniversite Uzak Doğu üniversiteleri içerisinde son derece önemli bir konumda bulunuyor. Üniversite, Clear Water Bay Yarımadası, New Territories, Hong Kong’da bulunuyor. Bir kamu araştırma üniversitesi olarak 1991 yılından beri varlığını sürdürüyor. The Hong Kong University of Science and Technology yaklaşık 17 bin öğrenciye ev sahipliği yapıyor. Mühendislik, sosyal bilimler ve teknoloji alanında ön plana çıkıyor. Üniversite çok sayıda araştırma merkezi ve enstitüye ev sahipliği yapıyor ve 4 okul etrafında düzenleniyor. Bu okullar şu şekilde sıralanıyor;

  1. Beşeri Bilimler ve Sosyal Bilimler Okulu
  2. Bilim Okulu
  3. Mühendislik Okulu
  4. İşletme ve Yönetim Okulu

Kyoto University

Kyoto University, Kyoto, Japonya’da bulunan bir kamu araştırma üniversitesi olarak tanınıyor. 1897’de kurulan üniversite, Japonya’nın en eski ikinci üniversitesi olma özelliği taşıyor. Kyoto University, Japonya Üniversiteleri arasında oldukça önemli bir konumda bulunuyor. Ayrıca Times Higher Education’a göre Uzak Doğu üniversiteleri arasında yedinci sırada yer alıyor. Kyoto University yaklaşık 22 bin öğrenciye ev sahipliği yapıyor. Üniversite bünyesinde yaklaşık 3 bin akademik personel ve 5 binin üzerinde idari personel görev alıyor. Üniversite, 10 fakülte, 18 enstitü, 13 araştırma enstitüsü ve 22 araştırma ve eğitim merkezinden oluşuyor. Üniversite bünyesinde bulunan fakülteler şöyle sıralanıyor;

  • Entegre İnsan Çalışmaları Fakültesi
  • Edebiyat Fakültesi
  • Eğitim Fakültesi
  • Hukuk Fakültesi
  • Ekonomi Fakültesi
  • Bilim Fakültesi
  • Tıp Fakültesi
  • Eczacılık Bilimleri Fakültesi
  • Mühendislik Fakültesi
  • Ziraat Fakültesi

Fudan University

Fudan University, Çin’in Şanghay kentinde bulunan büyük bir kamu araştırma üniversitesi olarak tanınıyor. Çin’deki en prestijli ve seçici üniversitelerden biri olarak kabul ediliyor. Times Higher Education’a göre Uzak Doğu üniversiteleri arasında altıncı sırada yer alıyor. Fudan University, 1905 yılından beri eğitim faaliyetlerini sürdürüyor. Üniversite bünyesinde yaklaşık 32 bin öğrenci eğitim görüyor. Üniversite, beşeri bilimler, doğa bilimleri ve tıp çalışmaları için Çin’in en önemli kurumlarından biri olarak görülüyor. Fudan University, beş kolej etrafında düzenleniyor Üniversitenin; Handan, Fenglin, Zhangjiang ve Jiangwan adında 4 farklı kampüsü bulunuyor. Üniversite, tıp, beşeri bilimler ve sosyal bilimler alanlarında ön plana çıkıyor.

Chinese University of Hong Kong

Chinese University of Hong Kong, Shatin, Hong Kong’da bulunan bir kamu araştırma üniversitesi olarak tanınıyor. Üniversite 1963 yılından beri eğitim faaliyetlerini sürdürüyor. Bölgenin en eski kinci üniversitesi olarak biliniyor. Times Higher Education’a göre en iyi Uzak Doğu üniversiteleri arasında beşinci sırada yer alıyor. Chinese University of Hong Kong, 20 binin üzerinde öğrenciye ev sahipliği yapıyor. Dokuz kurucu kolej ve sekiz akademik fakülte etrafında düzenleniyor. Üniversite bünyesinde yer alan sekiz fakülte şöyle sıralanıyor;

  1. Sanat Fakültesi
  2. İşletme Fakültesi
  3. Eğitim Fakültesi
  4. Mühendislik Fakültesi
  5. Hukuk Fakültesi
  6. Tıp Fakültesi
  7. Bilim Fakültesi
  8. Sosyal Bilimler Fakültesi

The University of Tokyo

The University of Tokyo, Japonya’nın başkenti Tokyo’da yer alıyor. 1877’den beri varlığını sürdürüyor. Üniversite Japonya üniversiteleri arasında oldukça önemli bir konumda bulunuyor. Uzak Doğu üniversiteleri arasında da dördüncü sırada yer alıyor. Tokyo eğitim için sıkça tercih edilen bir Uzak Doğu şehri olarak biliniyor. Uzak Doğu’da okumak isteyen binlerce öğrenci için Tokyo eğitim seçenekleri arasında ilk sıralarda yer alıyor.

The University of Tokyo, yaklaşık 30 bin öğrenciyi ağırlıyor. Öğrenci nüfusunun önemli bir bölümünü uluslararası öğrenciler oluşturuyor. Üniversite bünyesinde 2 binin üzerinde akademik personel görev alıyor. Üniversite 10 fakülte ve 15 lisansüstü okul etrafında düzenleniyor. Üniversite bünyesinde yer alan fakülteler şöyle sıralanıyor;

  • Fen-Edebiyat Fakültesi
  • Ziraat Fakültesi
  • İktisat Fakültesi
  • Eğitim Fakültesi
  • Mühendislik Fakültesi
  • Hukuk Fakültesi
  • Edebiyat Fakültesi
  • Tıp Fakültesi
  • Eczacılık Bilimleri Fakültesi
  • Fen Fakültesi

University of Hong Kong

University of Hong Kong, Uzak Doğu üniversiteleri arasında üçüncü sırada yer alıyor. 1911’de kurulan bir kamu araştırma üniversitesi olarak tanınıyor. Ancak üniversitenin kökleri 1887 yılında kurulan Hong Kong College of Medicine for Chinese’e kadar uzanıyor. University of Hong Kong, aynı zamanda İngilizler tarafından Doğu Asya’da kurulan ilk üniversite olarak biliniyor. Üniversite yaklaşık 30 bin öğrenciye ev sahipliği yapıyor. Üniversite on fakülte etrafında düzenleniyor. Bu fakülteler şöyle sıralanıyor;

  1. Mimarlık Fakültesi
  2. Sanat Fakültesi
  3. İşletme ve Ekonomi Fakültesi
  4. Diş Hekimliği Fakültesi
  5. Eğitim Fakültesi
  6. Mühendislik Fakültesi
  7. Hukuk Fakültesi
  8. Tıp Fakültesi
  9. Bilim Fakültesi
  10. Sosyal Bilimler Fakültesi

Tsinghua University

Uzak Doğu üniversiteleri arasında ikinci sırayı; Tsinghua University alıyor. Üniversite Çin’in başkenti Pekin’de yer alıyor. Bir kamu araştırma üniversitesi olarak 1911 yılında kurulduğu biliniyor. Bilim, mühendislik, işletme, siyaset gibi alanlara odaklanıyor. Üniversite 50 binin üzerinde öğrenciye ev sahipliği yapıyor. Üniversite bünyesinde 3 binin üzerinde akademik personel ve yaklaşık 4 bin idari personel görev alıyor. Tsinghua University; 20 okul etrafında düzenleniyor. Bünyesinde birçok akademik departman, enstitü ve araştırma merkezi yer alıyor. Üniversite, bilim, mühendislik, sanat ve edebiyat, sosyal bilimler, hukuk, tıp alanlarında kapsamlı araştırmalar yürütüyor.

Peking University

Times Higher Education’a göre listenin birinci sırasında Peking University yer alıyor. Peking University, Uzak Doğu’nun en iyi üniversitesi olarak kabul ediliyor. Yalnızca Uzak Doğu’nun değil; dünyanın en prestijli üniversiteleri arasında sıralanıyor. Üniversite bir kamu araştırma üniversitesi olarak, 1898 yılından beri varlığını sürdürüyor. Üniversite bünyesinde yaklaşık 45 bin öğrenci eğitim görüyor. Üniversite, 5 fakülte ve bu fakültelerin yanı sıra; çok sayıda araştırma merkezi ve enstitüden oluşuyor. Üniversite bünyesinde yer alan 5 fakülte şöyle sıralanıyor;

  • Bilim Fakültesi
  • Bilgi ve Mühendislik Fakültesi
  • Beşeri Bilimler Fakültesi
  • Sosyal Bilimler Fakültesi
  • Ekonomi ve Yönetim Fakültesi

Uzak Doğu üniversiteleri hakkında daha detaylı bilgi almak için aba Eğitim web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Eğitime dair sorularınız için Doç. Dr. Gamze Sart ve aba Eğitim ile iletişime geçebilirsiniz.  Eğitim ve üniversiteler hakkında daha fazla içeriğe ulaşmak için YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz.