Bilgisayar Bilimleri (Computer Science) geleceğin meslekleri denildiğinde akla gelen ilk alanlardan biri oluyor. Son yıllarda öğrencilerin de bu alana yoğun bir ilgi gösterdiği görülüyor. Birçok öğrenci bu alan için yurt dışı eğitimi tercih ediyor. Elbette bilgisayar bilimlerinin popülerleşmesi noktasında teknolojinin önemli bir etkisi var. Günümüzde tüm meslek alanları dijital dönüşümden etkileniyor. Yapay zeka, makine öğrenmesi, data science gibi alanların her geçen gün daha fazla önem kazandığı biliniyor.

Bu anlamda bilgisayar bilimlerinde uzmanlaşmak gelecek için önemli bir yatırım olarak görülebiliyor. Bu alanda eğitim almak ve kariyer inşa etmek birçok avantajı beraberinde getiriyor. Üstelik bu alanda uzmanlara duyulan ihtiyaç gün geçtikçe artıyor. Bu alanda öne çıkan en önemli ülkelerden birinin Amerika Birleşik Devletleri olduğu görülüyor. Amerikan Üniversiteleri, pek çok alanda olduğu gibi Compuer Science Bölümü için de öncü bir rol üstleniyor.

Yurt Dışında Bilgisayar Bilimleri Okumak İçin Neler Yapılmalı?

Peki; Amerikan Üniversiteleri, Computer Science Bölümü için neleri şart koşuyor? Yurt dışında bu alanda eğitim almak için yerine getirilmesi gereken birçok koşul bulunuyor. Bölüm 4 yıllık bir süreyi kapsıyor. Elbette bu bölümde eğitim alabilmek için not ortalaması, dil yeterliliği gibi şartlar aranıyor. Öğrenci adayları için minimum not ortalamasının en az 3 olması gerekiyor. Ancak; Türkiye’den başvuru yapacak adaylar için lise diploması ve transkript tek başına yeterli değil. Bu noktada uluslararası geçerliliği bulunan diploma programları ve bazı sınavlar devreye giriyor.

Amerika’da eğitim almak isteyen öğrenciler için AP programı kritik bir noktayı oluşturuyor. Özellikle Amerika’nın en iyi üniversitelerine başvuru sürecinde AP programının mutlaka alınması gerekiyor. AP programında başarı gösteren öğrencilerin lisans hayatına hazır olduğu düşünülüyor. Bu durum elbette kabul sürecinde önemli bir avantaj sağlıyor. Bilgisayar Bilimleri eğitimi alabilmek için ilgili AP derslerinin alınması bu anlamda önem taşıyor. Akademik başarıyı belgelendirmenin bir diğer yolu ise SAT sınavıSAT sınavı da Amerikan Üniversiteleri için en az AP programı kadar önemli bir konumda bulunuyor.

Dil yeterliliği yurt dışı eğitim için olmazsa olmaz bir başka koşul olarak karşımıza çıkıyor. Öğrenci adaylarının dil düzeyleri kabul alabilmeleri için en önemli etkenlerden biri… Amerika’da eğitim almak isteyen öğrencilerin IELTS ya da TOEFL sınavlarından birini alarak yeterliliklerini ispatlamaları gerekiyor. Tüm bunların yanı sıra; öğrenci adaylarından niyet mektubu ve referans mektupları sunmaları isteniyor. Genellikle 2 adet referans mektubu talep ediliyor. Niyet mektubu, özgeçmiş gibi belgeler de başvuru süreci için gerekli belgeler arasında yer alıyor.

Bilgisayar Bilimleri Okumak İçin En İyi Amerikan Üniversiteleri!

Peki; Computer Science bölümü için hangi Amerikan Üniversiteleri ön plana çıkıyor? Times Higher Education bu alanda en iyi üniversiteleri nasıl sıralıyor? Üniversiteler öğrencilere hangi avantajları sunuyor? Hangi özellikleriyle öne çıkıyor? Birlikte inceleyelim…

Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü (Caltech)

Times Higher Education’a göre ilk sırada Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü yer alıyor. Üniversite kısaca ve daha sık olarak Caltech adıyla anılıyor. Üniversitenin kökleri 1891 yılına kadar uzanıyor. Amerika’da Kaliforniya Eyaleti’nde yer alıyor. Özel bir araştırma üniversitesi olarak faaliyet gösteriyor. Üniversite bünyesinde yaklaşık 3 bin öğrenci eğitim görüyor. Üniversite teknoloji alanında Amerika’nın ve dünyanın en iyileri arasında gösteriliyor. Uygulamalı bilimler alanında da dünyanın en iyi üniversitelerinden biri olduğu biliniyor.

Caltech, Bilgisayar Bilimleri alanında eğitim almak isteyen öğrenciler için benzersiz bir deneyim sunuyor. Öğrencilerin yalnızca eğitim anlamında değil kariyer anlamında da pek çok avantaja sahip olduğu biliniyor. Staj ve kariyer olanakları anlamında öğrenciler üniversite tarafından destekleniyor. Mezunlar, hem Amerika’da hem de farklı ülkelerde dünya devi şirketlerde istihdam olanaklarını değerlendirebiliyorlar.

Elbette üniversiteden kabul alabilmek için iyi bir not ortalamasına sahip olmak gerekiyor. SAT sınavı, AP sınavları ve dil yeterliliği Caltech için önemli koşullar arasında yer alıyor. Öğrencilerin ders dışı aktiviteleri ve projeleri de kabul sürecinde rol oynuyor.

Harvard Üniversitesi

Times Higher Education, Bilgisayar Bilimleri alanında ikinci sırada Harvard Üniversitesi’ne yer veriyor. Harvard Üniversitesi günümüzde yalnızca Amerika’nın değil dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer alıyor. Harvard Üniversitesi, Massachusetts Eyaleti sınırları içerisinde yer alıyor. Özel bir araştırma üniversitesi olarak faaliyet yürütüyor. Üniversitenin kökleri 17. yüzyıla; 1636 yılına kadar uzanıyor. Ivy League üyesi üniversitelerden biri olarak biliniyor.

Üniversite yaklaşık 22 bin öğrenciyi ağırlıyor. Pek çok alanda olduğu gibi bilgisayar bilimlerinde de önemli bir rol üstleniyor. Eğitimin yanı sıra bu alanda pek çok araştırmaya da öncülük ettiği biliniyor. Harvard Üniversitesi’nde eğitim almış olmak öğrencilere birçok kapının kolaylıkla açılmasını sağlıyor. Ancak; kabul sürecinin pek de kolay olmadığı biliniyor. Akademik başarı ve dil yeterliliği Harvard için kritik konular arasında yer alıyor. Bununla birlikte öğrenci adaylarının alanda fark yaratabilecek niteliklere sahip olmaları bekleniyor.

Stanford Üniversitesi

Amerika Birleşik Devletleri’nde eğitim denildiğinde akla gelen ilk üniversitelerden biri Stanford Üniversitesi oluyor. Times Higher Education’a göre üniversite Bilgisayar Bilimleri alanında Amerika’nın en iyi üçüncü üniversitesi olarak sıralanıyor. Stanford Üniversitesi bugün dünyanın en prestijli üniversitelerinden biri olarak gösteriliyor. Hemen her yıl dünya sıralamalarında ilk üç üniversite arasında yer almayı başarıyor.

Stanford Üniversitesi, Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya Eyaleti sınırları içerisinde bulunuyor. 1885 yılından beri varlığını sürdürüyor. Özel bir araştırma üniversitesi olarak faaliyet gösteriyor. Üniversite özellikle; bilim, teknoloji, tıp, mühendislik gibi alanlarda dikkat çekiyor. Stanford Üniversitesi kabul sürecinde son derece seçici davranıyor. Eğitim sürecinin de hayli zorlu olduğu biliniyor. Ancak Stanford Üniversitesi’nde eğitim öğrenciler için benzersiz bir deneyim anlamına geliyor. Stanford mezunları için kariyer kapılarının da açık olduğu biliniyor.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT)

Bilgisayar Bilimleri alanda öne çıkan bir diğer Amerikan Üniversitesi ise MIT… Times Higher Education’a Massachusetts Teknoloji Enstitüsü dördüncü sırada yer alıyor. Üniversite kısaca MIT olarak anılıyor. MIT, Massachusetts Eyaletinde yer alıyor. Bilim, Mühendislik, Teknoloji alanlarında dikkat çekiyor.  Bu alanlarda; yalnızca Amerika’nın değil dünyanın en iyileri arasında gösteriliyor.

Üniversite bünyesinde yaklaşık 12 bin öğrenci eğitim alıyor. Özel bir araştırma üniversitesi olarak faaliyet gösteren MIT’nin kökleri 1861 yılına kadar uzanıyor. Elbette dünyanın en iyileri arasında gösterilen MIT’ye kabul süreci oldukça zorlayıcı olarak görülüyor. Öğrenci adaylarının yalnızca başarılarını değil; potansiyellerini de gösterebilmeleri gerekiyor. Üniversite 21. yüzyılın ihtiyaçlarını karşılayabilecek, fark yaratabilecek öğrencilere bünyesinde yer vermeyi istiyor. Bu anlamda ders dışı aktivitelerin kabul sürecinde önemli bir rolü olduğu biliniyor.

Princeton Üniversitesi

Bilgisayar Bilimleri alanında ön plana çıkan bir diğer üniversite Princeton Üniversitesi… Times Higher Education’a göre Amerika’nın en iyi beşinci üniversitesi Princeton Üniversitesi olarak sıralanıyor. Üniversite, Amerika’nın en eski dördüncü yükseköğretim kurumu olarak biliniyor. 1746 yılından beri eğitim faaliyetlerini sürdürüyor. Özel bir araştırma üniversitesi olan Princeton Üniversitesi; Ivy League üyesi kurumlar arasında yer alıyor. Üniversite bünyesinde yaklaşık 8 bin öğrenci eğitim alıyor.

Princeton Üniversitesi; beşeri bilimler, sosyal bilimler, doğa bilimleri ve mühendislik alanlarında ön plana çıkıyor. Öğrencilere hem eğitim hem de kariyer olanakları anlamında birçok avantaj sunuyor. Üniversite mezunları dünyanın pek çok noktasında iş ve kariyer seçeneklerini değerlendirme fırsatı bulabiliyor. Elbette üniversitenin kabul sürecinde yoğun bir rekabet olduğu biliniyor. Bu anlamda akademik başarı önemli bir rol oynuyor.

Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley (UC Berkeley)

Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley ya da kısaca UC Berkeley, altıncı sırada yer alıyor. Üniversite Bilgisayar Bilimleri alanında verdiği eğitimle Amerika’nın en iyilerinden biri olarak görülüyor. UC Berkeley pek çok alanda yalnızca Amerika’nın değil dünyanın en prestijli üniversitelerinden biri olarak gösteriliyor.

UC Berkeley, bir devlet araştırma üniversitesi olarak faaliyet yürütüyor. 1868 yılından beri varlığını sürdürüyor. Üniversite dünyanın farklı noktalarından gelen 40 binin üzerinde öğrenciye ev sahipliği yapıyor. Üniversite eğitim kadrosu ve fiziksel donanımıyla öğrencilere pek çok avantaj sunuyor. Üniversite bünyesinde birçok araştırma merkezi, enstitü ve laboratuvar yer alıyor. Elbette kabul sürecinin zorlayıcı olduğu biliniyor. Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley öğrencilerin akademik başarılarından çok potansiyellerine ve liderlik özelliklerine odaklanıyor.

Yale Üniversitesi

Bilgisayar Bilimleri alanında dikkat çeken bir diğer üniversite Yale ÜniversitesiTimes Higher Education, Yale Üniversitesi’ne yedinci sırada yer veriyor. Üniversite, Amerika Birleşik Devletleri’nin Connecticut Eyaleti’nde yer alıyor. Özel bir araştırma üniversitesi olarak 1701 yılından beri eğitim faaliyetlerini sürdürüyor. Ivy Leauge Okulları arasında yer alıyor. Yalnızca Amerika’nın değil dünyanın en prestijli üniversiteleri arasında gösteriliyor. Yale Üniversitesi aynı zamanda Amerika’nın en eski üçüncü yükseköğretim kurumu olarak biliniyor.

Üniversite bünyesinde yaklaşık 14 bin öğrenci eğitim alıyor. Üniversite sosyal bilimler, mühendislik gibi pek çok alanda dikkat çekiyor. Yale Üniversitesi’ne kabul aşamasında SAT ve AP programının önemli bir rol oynuyor. Üniversitenin kabul aşamasında oldukça seçici davrandığı biliniyor. Bu anlamda akademik başarı, dil yeterliliği ve ders dışı aktiviteler önem taşıyor.

Chicago Üniversitesi

Times Higher Education’a göre Bilgisayar Bilimleri alanında en iyi sekizinci Amerikan Üniversitesi; Chicago ÜniversitesiChicago Üniversitesi, Amerika Birleşik Devletleri’nde Illinois Eyaleti sınırları içerisinde yer alıyor. 1890 yılından beri eğitim faaliyetlerini sürdürüyor. Özel bir araştırma üniversitesi olarak biliniyor. Kısaca; “UChicago” olarak anılabiliyor.

Üniversitesi 20 binin üzerinde öğrenciye ev sahipliği yapıyor. Birçok sıralamaya göre yalnızca Amerika’nın değil dünyanın en prestijli üniversiteleri arasında yer alıyor. Üniversite, hukuk, ekonomi, sosyoloji, siyaset bilimi gibi pek çok farklı alanda eğitim veriyor. Üniversite bünyesinde birçok araştırma merkezi ve laboratuvar yer alıyor. Mezunlar için kariyer olanakları anlamında pek çok avantaj sunuluyor.

Columbia Üniversitesi

Bilgisayar Bilimleri alanında dikkat çeken bir diğer üniversite Columbia Üniversitesi… Times Higher Education’a göre Columbia Üniversitesi dokuzuncu sırada yer alıyor. Üniversitenin pek çok farklı alanda Amerika’nın en iyileri arasında olduğu biliniyor. Aynı zamanda dünyanın en prestijli üniversitelerinden biri olarak kabul ediliyor.

Columbia Üniversitesi, New York’ta bulunuyor. Özel bir araştırma üniversitesi olarak faaliyet gösteriyor. 1754 yılından beri eğitim faaliyetlerini sürdürüyor. Üniversite 20 binin üzerinde öğrenciye ev sahipliği yapıyor. Ivy Leauge Okulları arasında yer alıyor. Üniversitenin kabul sürecinde oldukça seçici davrandığı biliniyor. Üniversite bünyesinde eğitim alan öğrenciler hem akademik donanım hem de kariyer anlamında birçok avantaja sahip oluyor.

Pensilvanya Üniversitesi

Listenin son sırasında Pensilvanya Üniversitesi yer alıyor. Bilgisayar Bilimleri arasında Amerika Birleşik Devletleri’nin en iyileri arasında bulunuyor. Üniversite kısaca; Penn ya da UPenn olarak da anılıyor. Ivy Leauge Okulları arasında yer alıyor. Özel bir araştırma üniversitesi olarak, 1740 yılından beri varlığını sürdürüyor. Pensilvanya Üniversitesi özellikle mühendislik ve uygulamalı bilimler alanlarında dikkat çekiyor.

Üniversite öğrencilere hem eğitim hem de kariyer olanakları bakımından birçok avantaj sunuyor. Ancak; üniversitenin, özellikle lisans kabulleri anlamında son dere seçici olduğu biliniyor. Amerika’nın en seçici 10 üniversitesinden biri olarak nitelendiriliyor. Bu anlamda üniversiteye kabul aşamasında akademik başarı kritik bir önem taşıyor. AP programı ve SAT’nin kabul süreçlerinde büyük bir rol üstlendiği biliniyor. Öğrencilerin beceri ve yatkınlıkları da kabul süreci için önem taşıyor.

Bilgisayar Bilimleri hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için aba Eğitim web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Eğitime dair sorularınız için Doç. Dr. Gamze Sart ve aba Eğitim ile iletişime geçebilirsiniz.  Eğitim ve üniversitelere dair daha fazla içeriğe ulaşmak için YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz.