Yurt dışı yaz okulları öğrencilere sıkça tavsiye ediliyor. Peki; yurt dışı yaz okulları neden önemli? Öğrencilere eğitim ve kariyer anlamında ne gibi avantajlar sağlıyor? Öğrenciler yaz dönemlerini nasıl değerlendirmesi gerekiyor? Eğitim düzeyi yaz okulu seçimlerini nasıl etkiliyor? Dil okulları öğrencilere avantaj sağlıyor mu? Dil okulları yaz dönemini değerlendirmek için tercih edilebilir mi? Üniversite başvuru ve kabul süreçlerinde yurt dışı yaz okulları nasıl bir rol oynuyor? Kariyer sürecinde avantaj sağlıyor mu?
Yurt Dışı Yaz Okulları İçin Seçim Nasıl Yapılmalı?
Yaz dönemi yaklaşırken lise ve üniversite öğrencileri genelde aynı konu üzerine düşünmeye başlıyor. “Yaz okuluna katılmalı mıyım?” , “Yaz okulunun eğitimime ve kariyerime katkısı olur mu?”. Elbette yaz okulları öğrencilere pek çok açıdan katkı sağlıyor. Bu noktada öğrencilerin eğitim seviyelerine göre, en kaliteli üniversitelerin yaz okullarını tercih etmeleri tavsiye ediliyor. Bu noktada ülke ve şehir seçimine karar verdikten sonra, bölgenin en iyi üniversitesini seçmek gerekiyor. Çünkü; en iyi yaz okulu eğitimi ülkelerin en iyi üniversitelerinde alınabiliyor.
Örneğin; Amerika’da, Harvard Üniversitesi, Stanford Üniversitesi, Columbia Üniversitesi gibi üniversiteler tercih edilebiliyor. Özellikle, Harvard Üniversitesi yaz okulu programlarının öğrenciler arasında son derece popüler olduğu biliniyor. Aynı zamanda öğrenciler için eğitim ve kariyer anlamında birçok avantaj sağlıyor. İngiltere söz konusu olduğunda; Oxford Üniversitesi, Cambridge Üniversitesi ve Imperial College London tavsiye ediliyor. Avrupa ülkelerinde de aynı stratejiyi izleyerek yaz okulu seçimi yapmak gerekiyor.
Peki; neden seçim yaparken böyle bir yol izlenmesi gerekiyor? Çünkü; yurt dışı yaz okulları özgeçmişiniz için önemli bir adımı oluşturuyor. Yaz okullarında alınan krediler, referanslar, araştırmalar, projeler, raporlar eğitim ve kariyer sürecinde birçok kapıyı açabiliyor. Öğrenciler geleceğini kurgularken yaz okulları büyük bir katkı sağlıyor. Yaz okulları öğrenciler için her anlamda önemli bir tecrübe oluyor.
Yurt dışı yaz okulları kritik bir noktada konumlanıyor. Durum böyleyken; elbette kaliteli bir eğitim ve içeriğe sahip okulları tercih etmek önem taşıyor. 8. ve 9. sınıf öğrencileri iyi liselerin yaz okullarını tercih edebiliyor. Ancak 9. sınıfa giden bir öğrencinin bile üniversite ortamını deneyimlemesi tavsiye ediliyor. Üniversitelerin yaz okulları 9. sınıfta olsanız dahi öğrenecekleriniz ve tecrübeleriniz açısından önemli bir katkı sağlıyor. Çünkü; öğrenciler henüz liseye yeni başlamışken üniversite ortamına girme fırsatı buluyorlar. Üniversite atmosferinden yararlanarak gelişimlerine katkıda bulunuyorlar. Üniversitenin donanımından faydalanıyorlar. Bu noktada kendi potansiyellerinin farkına varabiliyorlar. Geleceklerine dair neler yapmak istediklerine hangi alanlara ilgi duyduklarına daha rahat karar verebiliyorlar.
Yaz Okulu Tercihlerinde Stratejik Bir Yaklaşım İzlemek Gerekiyor
Gelelim yaz okulu açısından en önemli bir başka konuya… Öğrencinin hazır oluşunu arttırabilecek olan stratejinin belirlenmesi gerekiyor. Bu doğrultuda, üniversitelerin ve bölümlerin seçilmesi önem taşıyor. Bu nedenle üzerinde durulması gereken önemli konulardan biri öğrencinin kariyer planlamasına göre yaz okulunun seçilmesi… Öğrencinin okuyacağı bölüme göre kredili ders seçimleri yapıyor olması önem taşıyor.
Birçok öğrenci Harvard Üniversitesi, Oxford Üniversitesi gibi üniversitelerin adını duyduğunda araştırmadan yaz okuluna başvuru yapıyor. Burada önemli olan isimden çok yaz okulunun ve üniversitenin size gerçek anlamda katkı sağlıyor olması… Üniversite başvuru süreçleri sırasında kabul sürecini hızlandırabiliyor olması… Doğru isimlerin size referans oluyor, kredili derslerin lisans sürecinde işinize yarıyor olması… Daha önemlisi üniversitenin, içinde yer aldığınız projelerle geleceğinize katkı sunuyor olması… Yani alacağınız eğitim isimden ziyade geleceğinizi yapılandırmada rol oynuyorsa yaz okulu anlam kazanıyor. O noktada; eğitiminiz ve kariyeriniz üzerinde gerçekten önemli bir etki yaratıyor. Kısacası; ailelerin ve gençlerin yaz okulu tercihlerinde stratejik bir yaklaşım izleyerek doğru tercihleri yapmaları gerekiyor.
Yurt dışı yaz okulları söz konusu olduğunda önemli olan sadece üniversitede ders almak değil… Dersin kimden alınacağı, dersin içeriği, işlenme biçimi, yapılan ödevler daha büyük önem taşıyor. Bu anlamda, elbette yapılan doğru tercihler öğrenciye yalnızca kredi anlamında katkı sağlamakla kalmıyor. Ders süresince yapılan ödevler, yürütülen projeler üniversite başvuru süreçlerinde önemli bir rol oynayabiliyor. Hatta kariyeriniz için yol haritası oluştururken bile bunlar özgeçmişinizin önemli bir parçasını oluşturabiliyor. Ders alınan akademisyenlerden referans almak bu noktada önemli bir ayrıcalık sağlayabiliyor. Özellikle; Columbia, Harvard, MIT ve Stanford Üniversitesi yaz okulları, çok kıymetli yaz okulları olarak biliniyor. Bunların sistematik bir yapı içinde tercih edilmesi gerekiyor.
Dil Okulları Avantaj Sağlıyor Mu?
Peki; yaz okulu yerine sıradan bil dil okuluna gitmek avantaj sağlıyor mu? Dilimizi geliştirmek için ne yapmalıyız? Eğer yabancı diliniz istediğiniz düzeyde değilse ve geliştirmek istiyorsanız bunun için bazı programlar bulunuyor. Bazı öğrenciler; iyi ve akıcı bir konuşmaya sahip olmalarına rağmen akademik anlamda yeterince iyi olmayabiliyor. Yazma konusunda eksikleri bulunabiliyor. Bu noktada üniversitelerin sistematik olarak gerçekleştirdiği programlar devreye girebiliyor. Akademik çalışma odaklı yaratıcı yazarlık veya kritik yazma ve okuma gibi programlar bulunuyor. Bu programlar öğrencilerin becerilerini geliştirebileceği ve iyileştirebileceği bir eğitim sunuyor.
Yurt Dışı Yaz Okulları Ne Zaman ve Hangi Amaçla Tercih Edilmeli?
Örneğin; Fransız Lisesi’ne eğitim aldığınızı varsayalım. Lisenin ilk iki yılında Fransa, Almanya, gibi ülkelere gitmek ve dil eğitimi almak avantaj sağlayabiliyor. Ancak; lisenin son iki yılında belli alanlarda uzmanlaşmak gerekiyor. Bu anlamda alan ve bölüm seçimine dikkat ederek tercih yapmak gerekiyor. Alınacak dersler büyük bir önem taşıyor.
Öğrenciler lise eğitimleri sırasında kendileri için bazı hedefler belirliyor. Örneğin; psikoloji okumak isteyen bir öğrenci yaz okuluna gidiyor. Psikoloji alanında dersler aldığında bu bölümün kendisi için uygun olmadığını görebiliyor. Bu süreç içerisinde çok farklı bir alana ilgisini çekebiliyor. Mesela, mimarlık ya da biyoloji okumak istediğine karar verebiliyor. İşte bu anlamda yurt dışı yaz okulları “play ground” olarak nitelendiriliyor. Yani; deneyip gördüğünüz, yapılandığınız, anladığınız, kendinizi bildiğiniz bir deneyim ortamı sunuyor.
Yurt dışı yaz okulları yalnızca seçimleriniz noktasında katkı sunmuyor. Aynı zamanda sosyal zekanızı arttırabileceğiniz, değişik kültürel ortamları deneyimleyebileceğiniz bir ortam sunuyor. Farklı ilgi alanlarında kendinizi geliştirebileceğiniz, kültürel, sosyal anlamda fark yaratabileceğiniz imkanlar yaratıyor. Empatinizi geliştirdiğiniz, farklılaştığınız bir dönem yaşamanıza olanak sağlıyor. Bu nedenle; yalnızca gideceğiniz ülkeyi, gideceğiniz üniversiteyi ve bölümü seçmek noktasında katkı sunmuyor. Bir o kadar da sosyal anlamda kendinizi gördüğünüz bir program olarak karşımıza çıkıyor.
Araştırma Projeleri ve Sosyal Sorumluluk Projeleri
Elbette yaz döneminde yurt dışı yaz okulları dışında içinde yer alabileceğiniz başka aktiviteler de bulunuyor. Yaz okulları başta olmak üzere sosyal projeler, araştırma projeleri kabul süreçlerine önemli bir katkı sağlıyor. Bu anlamda yaz okullarının yanı sıra; öğrencilerin projelerde yer almaları tavsiye ediliyor. Öğrencilerin özellikle 11. ve 12. sınıfta araştırma projeleri içinde yer almalarını sağlamak gerekiyor. Çalıştıkları ve hedefledikleri alanda uzmanlaşabilmeleri ancak bu sayede mümkün olabiliyor. Bu projeler, istedikleri alana yönelik bilgi edinmeleri ve tecrübe kazanmaları için önemli bir fırsat yaratıyor.
Mentorloops Öğrencilere Nasıl Bir Katkı Sunuyor?
Elbette bu düşünceden yola çıkarak bazı yaz okulları, bu araştırma projelerine önayak olabiliyor. Program içeriklerini buna göre şekillendirebiliyorlar. Mentorloops bu noktada güzel bir örnek olarak karşımıza çıkıyor. Mentorloops, San Francisco bölgesinde yapılanmış bir çalışma alanı… Pek çok üniversite ile beraber, pek çok üniversite hocası, araştırmacı ile beraber projeler yürütüyor. Profesyoneller, start up sahipleri ya da çalışanları ile birlikte ortak bir çalışma ortamı sağlıyor. Mentorluk sunuyor ve oraya gitmeden bile öğrencilere araştırma yapabilecekleri, çalışmalar yürütebilecekleri bir ortam yaratabiliyor.
Yurt Dışı Yaz Okulları Tecrübe Anlamında Önemli Bir Kaynak Oluşturuyor
Yaz döneminde kaliteli, sistemli ve doğru bir şekilde yönlendirilmiş bir yapı içinde yer almak gerekiyor. Yurt dışı yaz okulları, yaz çalışmaları ya da yaz kamplarına katılmak gerekiyor. Üniversite hocalarının, araştırmacıların tecrübelerinden faydalanmak önem taşıyor. Staj imkanları ile becerileri ve özgeçmişi güçlendirecek bir yapı içinde olmak gerekiyor. Böylelikle; üniversite başvurularını güçlendirmek mümkün oluyor. Ya da üniversite öğrencisiyseniz ilerleyen dönemlerde, master veya doktorada önemli bir avantaj oluşturuyor. İş başvurusu süreçlerinde iş tecrübesini göstermek adına önemli kaynak noktası oluyor. O yüzden atılan her adımın birbirine bağlı, birbirini destekleyerek büyüyeceği bir çalışma oluşturuyor olmak gerekiyor.
Yurt dışı yaz okulları öğrencilere burs imkanları da sunabiliyor. Bununla birlikte belli bir şekilde burs almak istiyorsanız o zaman dikkatli davranmak gerekiyor. Bursunuzu riske atmadan iş başvurusu veya yaz okulu başvurusu yapmaya dikkat ediyor olmanız gerekiyor. Bu nedenle yaz dönemlerindeki sekiz haftalık süreç büyük önem taşıyor. Geri kalan süreci tatiliniz için geçirmeniz mümkün oluyor. Ancak yaz dönemindeki sekiz haftayı belli bir kalitede, belli bir bilinçte geçiriyor olmak gerekiyor. Belli bir farkındalıkta hedef odaklı geçiriyor olmak önem taşıyor. Bu doğrultuda; bundan sonra atılacak adımlarda kaliteli bir yaklaşım içinde bulunuyor olmak gerekiyor.
Yaz Döneminin Stratejik Biçimde Değerlendirilmesi Gerekiyor
Kısacası; yaz sürecinin hafife alınmaması gerekiyor. Bir o kadar bilinçli davranarak kariyer anlamında önemli ve değerli işler yapıyor olmak önem taşıyor. Bu noktada bir başka aktiviteden de söz etmek gerekiyor. Bunlar; sosyal inovasyon ve sosyal sorumluluk içinde bulunduğunuz topluma değer kattığınız, fark yarattığınız çalışmalar… Öğrenciler stajlar, patent başvuruları ve projelerde aktif olarak yer almak gibi aktiviteler gerçekleştirebiliyor. Bunlar elbette üniversite başvuruları ve kariyer sürecine katkı sağlıyor. Ancak bu projeleri yürütürken toplumsal farkındalığı unutmamak gerekiyor. Empati yaratarak, fark yaratmayı hedefleyerek sosyal girişimler içinde yer alıyor olmak gerekiyor.
Öğrencilerin yazlarını doğru değerlendirmesi gerekiyor. Yazları değerli kılmak önem taşıyor. Böylelikle kariyer yolcuğunu adım adım inşa etmek mümkün oluyor. Doğru adımlar atarak bir gelecek kurgulamak mümkün olabiliyor. Üniversite başvuruları kritik bir öneme sahipken öğrencilerin becerilerini doğru yapılandırıyor olması gerekiyor. Yurt dışı yaz okulları, projeler, araştırmalar bu anlamda kritik roller oynuyor. Üniversiteler toplum için çalışan, fark yaratma potansiyeli olan öğrencileri tercih ediyor. Çok uluslu şirketler akademik birikime değil tecrübe ve daha önce yapılan önemli projelere bakıyor. Doğru seçimler öğrencileri hedeflerine doğru yoldan ulaştırabiliyor. Bu noktada özenle ve dikkatle davranmak önem taşıyor.
Yurt dışı yaz okulları hakkında detaylı bilgi edinmek için aba Eğitim web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Sorularınız için Doç. Dr. Gamze Sart ve aba Eğitim ile iletişime geçebilirsiniz. Yaz okulları ve üniversite başvuruları hakkında daha fazla içeriğe ulaşmak için YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz.
Ücretsiz Open Day Günlerimize Katılmak İçin Aşağıdaki Formu Doldurun
Açık bilgilendirme günlerimizde tüm sorularınıza cevap bulabilirsiniz.
Benzer Yazılar
Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation
Yurt Dışı Yaz Okulları Neden Önemli?
Yurt dışı yaz okulları öğrencilere sıkça tavsiye ediliyor. Peki; yurt dışı yaz okulları neden önemli? Öğrencilere eğitim ve kariyer anlamında ne gibi avantajlar sağlıyor? Öğrenciler yaz dönemlerini nasıl değerlendirmesi gerekiyor? Eğitim düzeyi yaz okulu seçimlerini nasıl etkiliyor? Dil okulları öğrencilere avantaj sağlıyor mu? Dil okulları yaz dönemini değerlendirmek için tercih edilebilir mi? Üniversite başvuru ve kabul süreçlerinde yurt dışı yaz okulları nasıl bir rol oynuyor? Kariyer sürecinde avantaj sağlıyor mu?
Yurt Dışı Yaz Okulları İçin Seçim Nasıl Yapılmalı?
Yaz dönemi yaklaşırken lise ve üniversite öğrencileri genelde aynı konu üzerine düşünmeye başlıyor. “Yaz okuluna katılmalı mıyım?” , “Yaz okulunun eğitimime ve kariyerime katkısı olur mu?”. Elbette yaz okulları öğrencilere pek çok açıdan katkı sağlıyor. Bu noktada öğrencilerin eğitim seviyelerine göre, en kaliteli üniversitelerin yaz okullarını tercih etmeleri tavsiye ediliyor. Bu noktada ülke ve şehir seçimine karar verdikten sonra, bölgenin en iyi üniversitesini seçmek gerekiyor. Çünkü; en iyi yaz okulu eğitimi ülkelerin en iyi üniversitelerinde alınabiliyor.
Örneğin; Amerika’da, Harvard Üniversitesi, Stanford Üniversitesi, Columbia Üniversitesi gibi üniversiteler tercih edilebiliyor. Özellikle, Harvard Üniversitesi yaz okulu programlarının öğrenciler arasında son derece popüler olduğu biliniyor. Aynı zamanda öğrenciler için eğitim ve kariyer anlamında birçok avantaj sağlıyor. İngiltere söz konusu olduğunda; Oxford Üniversitesi, Cambridge Üniversitesi ve Imperial College London tavsiye ediliyor. Avrupa ülkelerinde de aynı stratejiyi izleyerek yaz okulu seçimi yapmak gerekiyor.
Peki; neden seçim yaparken böyle bir yol izlenmesi gerekiyor? Çünkü; yurt dışı yaz okulları özgeçmişiniz için önemli bir adımı oluşturuyor. Yaz okullarında alınan krediler, referanslar, araştırmalar, projeler, raporlar eğitim ve kariyer sürecinde birçok kapıyı açabiliyor. Öğrenciler geleceğini kurgularken yaz okulları büyük bir katkı sağlıyor. Yaz okulları öğrenciler için her anlamda önemli bir tecrübe oluyor.
Yurt dışı yaz okulları kritik bir noktada konumlanıyor. Durum böyleyken; elbette kaliteli bir eğitim ve içeriğe sahip okulları tercih etmek önem taşıyor. 8. ve 9. sınıf öğrencileri iyi liselerin yaz okullarını tercih edebiliyor. Ancak 9. sınıfa giden bir öğrencinin bile üniversite ortamını deneyimlemesi tavsiye ediliyor. Üniversitelerin yaz okulları 9. sınıfta olsanız dahi öğrenecekleriniz ve tecrübeleriniz açısından önemli bir katkı sağlıyor. Çünkü; öğrenciler henüz liseye yeni başlamışken üniversite ortamına girme fırsatı buluyorlar. Üniversite atmosferinden yararlanarak gelişimlerine katkıda bulunuyorlar. Üniversitenin donanımından faydalanıyorlar. Bu noktada kendi potansiyellerinin farkına varabiliyorlar. Geleceklerine dair neler yapmak istediklerine hangi alanlara ilgi duyduklarına daha rahat karar verebiliyorlar.
Yaz Okulu Tercihlerinde Stratejik Bir Yaklaşım İzlemek Gerekiyor
Gelelim yaz okulu açısından en önemli bir başka konuya… Öğrencinin hazır oluşunu arttırabilecek olan stratejinin belirlenmesi gerekiyor. Bu doğrultuda, üniversitelerin ve bölümlerin seçilmesi önem taşıyor. Bu nedenle üzerinde durulması gereken önemli konulardan biri öğrencinin kariyer planlamasına göre yaz okulunun seçilmesi… Öğrencinin okuyacağı bölüme göre kredili ders seçimleri yapıyor olması önem taşıyor.
Birçok öğrenci Harvard Üniversitesi, Oxford Üniversitesi gibi üniversitelerin adını duyduğunda araştırmadan yaz okuluna başvuru yapıyor. Burada önemli olan isimden çok yaz okulunun ve üniversitenin size gerçek anlamda katkı sağlıyor olması… Üniversite başvuru süreçleri sırasında kabul sürecini hızlandırabiliyor olması… Doğru isimlerin size referans oluyor, kredili derslerin lisans sürecinde işinize yarıyor olması… Daha önemlisi üniversitenin, içinde yer aldığınız projelerle geleceğinize katkı sunuyor olması… Yani alacağınız eğitim isimden ziyade geleceğinizi yapılandırmada rol oynuyorsa yaz okulu anlam kazanıyor. O noktada; eğitiminiz ve kariyeriniz üzerinde gerçekten önemli bir etki yaratıyor. Kısacası; ailelerin ve gençlerin yaz okulu tercihlerinde stratejik bir yaklaşım izleyerek doğru tercihleri yapmaları gerekiyor.
Yurt dışı yaz okulları söz konusu olduğunda önemli olan sadece üniversitede ders almak değil… Dersin kimden alınacağı, dersin içeriği, işlenme biçimi, yapılan ödevler daha büyük önem taşıyor. Bu anlamda, elbette yapılan doğru tercihler öğrenciye yalnızca kredi anlamında katkı sağlamakla kalmıyor. Ders süresince yapılan ödevler, yürütülen projeler üniversite başvuru süreçlerinde önemli bir rol oynayabiliyor. Hatta kariyeriniz için yol haritası oluştururken bile bunlar özgeçmişinizin önemli bir parçasını oluşturabiliyor. Ders alınan akademisyenlerden referans almak bu noktada önemli bir ayrıcalık sağlayabiliyor. Özellikle; Columbia, Harvard, MIT ve Stanford Üniversitesi yaz okulları, çok kıymetli yaz okulları olarak biliniyor. Bunların sistematik bir yapı içinde tercih edilmesi gerekiyor.
Dil Okulları Avantaj Sağlıyor Mu?
Peki; yaz okulu yerine sıradan bil dil okuluna gitmek avantaj sağlıyor mu? Dilimizi geliştirmek için ne yapmalıyız? Eğer yabancı diliniz istediğiniz düzeyde değilse ve geliştirmek istiyorsanız bunun için bazı programlar bulunuyor. Bazı öğrenciler; iyi ve akıcı bir konuşmaya sahip olmalarına rağmen akademik anlamda yeterince iyi olmayabiliyor. Yazma konusunda eksikleri bulunabiliyor. Bu noktada üniversitelerin sistematik olarak gerçekleştirdiği programlar devreye girebiliyor. Akademik çalışma odaklı yaratıcı yazarlık veya kritik yazma ve okuma gibi programlar bulunuyor. Bu programlar öğrencilerin becerilerini geliştirebileceği ve iyileştirebileceği bir eğitim sunuyor.
Yurt Dışı Yaz Okulları Ne Zaman ve Hangi Amaçla Tercih Edilmeli?
Örneğin; Fransız Lisesi’ne eğitim aldığınızı varsayalım. Lisenin ilk iki yılında Fransa, Almanya, gibi ülkelere gitmek ve dil eğitimi almak avantaj sağlayabiliyor. Ancak; lisenin son iki yılında belli alanlarda uzmanlaşmak gerekiyor. Bu anlamda alan ve bölüm seçimine dikkat ederek tercih yapmak gerekiyor. Alınacak dersler büyük bir önem taşıyor.
Öğrenciler lise eğitimleri sırasında kendileri için bazı hedefler belirliyor. Örneğin; psikoloji okumak isteyen bir öğrenci yaz okuluna gidiyor. Psikoloji alanında dersler aldığında bu bölümün kendisi için uygun olmadığını görebiliyor. Bu süreç içerisinde çok farklı bir alana ilgisini çekebiliyor. Mesela, mimarlık ya da biyoloji okumak istediğine karar verebiliyor. İşte bu anlamda yurt dışı yaz okulları “play ground” olarak nitelendiriliyor. Yani; deneyip gördüğünüz, yapılandığınız, anladığınız, kendinizi bildiğiniz bir deneyim ortamı sunuyor.
Yurt dışı yaz okulları yalnızca seçimleriniz noktasında katkı sunmuyor. Aynı zamanda sosyal zekanızı arttırabileceğiniz, değişik kültürel ortamları deneyimleyebileceğiniz bir ortam sunuyor. Farklı ilgi alanlarında kendinizi geliştirebileceğiniz, kültürel, sosyal anlamda fark yaratabileceğiniz imkanlar yaratıyor. Empatinizi geliştirdiğiniz, farklılaştığınız bir dönem yaşamanıza olanak sağlıyor. Bu nedenle; yalnızca gideceğiniz ülkeyi, gideceğiniz üniversiteyi ve bölümü seçmek noktasında katkı sunmuyor. Bir o kadar da sosyal anlamda kendinizi gördüğünüz bir program olarak karşımıza çıkıyor.
Araştırma Projeleri ve Sosyal Sorumluluk Projeleri
Elbette yaz döneminde yurt dışı yaz okulları dışında içinde yer alabileceğiniz başka aktiviteler de bulunuyor. Yaz okulları başta olmak üzere sosyal projeler, araştırma projeleri kabul süreçlerine önemli bir katkı sağlıyor. Bu anlamda yaz okullarının yanı sıra; öğrencilerin projelerde yer almaları tavsiye ediliyor. Öğrencilerin özellikle 11. ve 12. sınıfta araştırma projeleri içinde yer almalarını sağlamak gerekiyor. Çalıştıkları ve hedefledikleri alanda uzmanlaşabilmeleri ancak bu sayede mümkün olabiliyor. Bu projeler, istedikleri alana yönelik bilgi edinmeleri ve tecrübe kazanmaları için önemli bir fırsat yaratıyor.
Mentorloops Öğrencilere Nasıl Bir Katkı Sunuyor?
Elbette bu düşünceden yola çıkarak bazı yaz okulları, bu araştırma projelerine önayak olabiliyor. Program içeriklerini buna göre şekillendirebiliyorlar. Mentorloops bu noktada güzel bir örnek olarak karşımıza çıkıyor. Mentorloops, San Francisco bölgesinde yapılanmış bir çalışma alanı… Pek çok üniversite ile beraber, pek çok üniversite hocası, araştırmacı ile beraber projeler yürütüyor. Profesyoneller, start up sahipleri ya da çalışanları ile birlikte ortak bir çalışma ortamı sağlıyor. Mentorluk sunuyor ve oraya gitmeden bile öğrencilere araştırma yapabilecekleri, çalışmalar yürütebilecekleri bir ortam yaratabiliyor.
Yurt Dışı Yaz Okulları Tecrübe Anlamında Önemli Bir Kaynak Oluşturuyor
Yaz döneminde kaliteli, sistemli ve doğru bir şekilde yönlendirilmiş bir yapı içinde yer almak gerekiyor. Yurt dışı yaz okulları, yaz çalışmaları ya da yaz kamplarına katılmak gerekiyor. Üniversite hocalarının, araştırmacıların tecrübelerinden faydalanmak önem taşıyor. Staj imkanları ile becerileri ve özgeçmişi güçlendirecek bir yapı içinde olmak gerekiyor. Böylelikle; üniversite başvurularını güçlendirmek mümkün oluyor. Ya da üniversite öğrencisiyseniz ilerleyen dönemlerde, master veya doktorada önemli bir avantaj oluşturuyor. İş başvurusu süreçlerinde iş tecrübesini göstermek adına önemli kaynak noktası oluyor. O yüzden atılan her adımın birbirine bağlı, birbirini destekleyerek büyüyeceği bir çalışma oluşturuyor olmak gerekiyor.
Yurt dışı yaz okulları öğrencilere burs imkanları da sunabiliyor. Bununla birlikte belli bir şekilde burs almak istiyorsanız o zaman dikkatli davranmak gerekiyor. Bursunuzu riske atmadan iş başvurusu veya yaz okulu başvurusu yapmaya dikkat ediyor olmanız gerekiyor. Bu nedenle yaz dönemlerindeki sekiz haftalık süreç büyük önem taşıyor. Geri kalan süreci tatiliniz için geçirmeniz mümkün oluyor. Ancak yaz dönemindeki sekiz haftayı belli bir kalitede, belli bir bilinçte geçiriyor olmak gerekiyor. Belli bir farkındalıkta hedef odaklı geçiriyor olmak önem taşıyor. Bu doğrultuda; bundan sonra atılacak adımlarda kaliteli bir yaklaşım içinde bulunuyor olmak gerekiyor.
Yaz Döneminin Stratejik Biçimde Değerlendirilmesi Gerekiyor
Kısacası; yaz sürecinin hafife alınmaması gerekiyor. Bir o kadar bilinçli davranarak kariyer anlamında önemli ve değerli işler yapıyor olmak önem taşıyor. Bu noktada bir başka aktiviteden de söz etmek gerekiyor. Bunlar; sosyal inovasyon ve sosyal sorumluluk içinde bulunduğunuz topluma değer kattığınız, fark yarattığınız çalışmalar… Öğrenciler stajlar, patent başvuruları ve projelerde aktif olarak yer almak gibi aktiviteler gerçekleştirebiliyor. Bunlar elbette üniversite başvuruları ve kariyer sürecine katkı sağlıyor. Ancak bu projeleri yürütürken toplumsal farkındalığı unutmamak gerekiyor. Empati yaratarak, fark yaratmayı hedefleyerek sosyal girişimler içinde yer alıyor olmak gerekiyor.
Öğrencilerin yazlarını doğru değerlendirmesi gerekiyor. Yazları değerli kılmak önem taşıyor. Böylelikle kariyer yolcuğunu adım adım inşa etmek mümkün oluyor. Doğru adımlar atarak bir gelecek kurgulamak mümkün olabiliyor. Üniversite başvuruları kritik bir öneme sahipken öğrencilerin becerilerini doğru yapılandırıyor olması gerekiyor. Yurt dışı yaz okulları, projeler, araştırmalar bu anlamda kritik roller oynuyor. Üniversiteler toplum için çalışan, fark yaratma potansiyeli olan öğrencileri tercih ediyor. Çok uluslu şirketler akademik birikime değil tecrübe ve daha önce yapılan önemli projelere bakıyor. Doğru seçimler öğrencileri hedeflerine doğru yoldan ulaştırabiliyor. Bu noktada özenle ve dikkatle davranmak önem taşıyor.
Yurt dışı yaz okulları hakkında detaylı bilgi edinmek için aba Eğitim web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Sorularınız için Doç. Dr. Gamze Sart ve aba Eğitim ile iletişime geçebilirsiniz. Yaz okulları ve üniversite başvuruları hakkında daha fazla içeriğe ulaşmak için YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz.
Ücretsiz Open Day Günlerimize Katılmak İçin Aşağıdaki Formu Doldurun
Açık bilgilendirme günlerimizde tüm sorularınıza cevap bulabilirsiniz.
Benzer Yazılar
Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation