Yapay Zeka (AI) son dönemlerin en popüler alanlarından biri olarak görülüyor. Yapay zeka uygulamaları pek çok alanı etkiliyor. Gün geçtikçe yapay zekanın ayak izlerine yaşamın her alanında rastlamak mümkün hale geliyor. Yapay zeka geleceğin teknolojileri arasında gösteriliyor. Ancak; bugünün teknolojileri arasında çoktan yerini aldığını söylemek mümkün olabiliyor. Bugün, sanat eserlerinin dahi yapay zeka uygulamalarından yararlanılarak ortaya çıktığı görülebiliyor.
Eğitim ve kariyer süreçleri için de yapay zekanın hayli büyük bir etkisi olduğunu söylemek mümkün oluyor. Uluslararası öğrenciler tarafından en çok tercih edilen bölümler arasında Yapay Zeka Mühendisliği de yer alıyor. Tıptan, mühendisliğe geleceğin meslekleri olarak adlandırılan pek çok alanda yapay zeka uygulamalarına başvuruluyor. Peki; yapay zeka alanında hangi ülke ve üniversiteler ön plana çıkıyor?
Yapay Zeka (AI) Alanında Hangi Üniversiteler Ön Plana Çıkıyor?
Yapay zeka alanında eğitim almak isteyenler için pek çok farklı seçenek bulunuyor. Özellikle yurt dışı eğitim söz konusu olduğunda yapay zeka en popüler alanlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Geleceğin meslekleri söz konusu olduğunda yapay zeka uygulamalarının önemli bir yere sahip olduğu zaten biliniyor. Bu alan kimi üniversitelerde Bilgisayar Bilimleri bölümü kapsamında yer alabiliyor. Bununla birlikte; üniversitelerde Yapay Zeka Mühendisliği bölümlerine rastlamak da mümkün olabiliyor. Yapay zeka denildiğinde akla gelen ilk ülkelerden biri Amerika Birleşik Devletleri oluyor. Peki; yapay zeka alanında eğitim veren en iyi Amerikan üniversiteleri hangileri? Birlikte göz atalım…
Yapay Zeka (AI) Alanında Amerika’nın En İyi Üniversitesi: Stanford Üniversitesi
Amerika’da, Yapay Zeka alanında eğitim veren en iyi üniversite Stanford Üniversitesi… Stanford Üniversitesi, teknoloji ve bilim denildiğinde akla gelen ilk üniversitelerden biri oluyor. Bu durum hem Amerika hem de dünya sıralamaları için geçerli… Üniversite, 1885 yılından beri özel bir araştırma üniversitesi olarak eğitim faaliyetlerini sürdürüyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde Kaliforniya Eyaleti’nde bulunuyor. Her yıl pek çok farklı sıralama tablosu ile dünyanın en iyi üniversitelerinden biri olarak gösteriliyor. Genellikle ilk üç üniversite arasında kendine yer bulmayı başarıyor.
Stanford Üniversitesi, yapay zeka alanında hem lisans hem de yüksek lisans programları sunuyor. Üniversite aynı zamanda bir yapay zeka laboratuvarına da ev sahipliği yapıyor. Stanford Yapay Zeka Laboratuvarı (SAIL), 1962’den beri varlığını sürdürüyor. Laboratuvar, yapay zeka teorisi, araştırmaları, öğretimi için en önemli merkezlerden biri olarak kabul ediliyor.
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT)
Yapay Zeka (AI) alanında eğitim veren en iyi üniversitelerden bir diğeri Massachusetts Teknoloji Enstitüsü… Enstitü kısaca ve daha sık kullanılan adıyla MIT olarak biliniyor. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü özel bir araştırma üniversitesi olarak tanınıyor. Üniversitenin 1861 yılında kurulduğu biliniyor. Bugün, 12 binin üzerinde öğrenciye ev sahipliği yapan üniversite, en iyi Amerikan üniversiteleri arasında gösteriliyor. Üniversitenin dünya çapında da tartışmasız bir öneme sahip olduğu biliniyor. MIT, her yıl dünya sıralamalarında en iyi ilk 5 üniversiteden biri olarak kabul ediliyor.
Üniversite yapay zeka alanında lisans ve lisansüstü programlar sunuyor. Aynı zamanda bu alanda açık dersler verildiği ve online kurslar yürütüldüğü de biliniyor. Üniversitenin bir de Bilgisayar Bilimleri ve Yapay Zeka (AI) Laboratuvarı bulunuyor. MIT Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuvarı (CSAIL), 2003 yılından beri faaliyet gösteriyor. Ancak kökleri; 1960’lı yıllara uzanıyor. Çünkü laboratuvarın; Bilgisayar Bilimleri Laboratuvarı (LCS) ve Yapay Zeka Laboratuvarı’nın birleşmesi sonucu kurulduğu biliniyor. Laboratuvar, Ray ve Maria Stata Merkezi içinde yer alıyor. Araştırma kapsamı ve üyelik açısından değerlendirildiğinde en büyük kampüs içi laboratuvar olarak kabul ediliyor.
Carnegie Mellon Üniversitesi
Yapay zeka alanında ön plana çıkan bir diğer Amerikan üniversitesi ise Carnegie Mellon Üniversitesi… Carnegie Mellon Üniversitesi, Pittsburgh, Pennsylvania’da bulunuyor. 1900 yılında bir teknik okul olarak eğitim faaliyetlerine başlıyor. Bugün ise özel bir araştırma üniversitesi olarak varlığını sürdürüyor. Üniversite, teknoloji, bilgisayar bilimleri ve Yapay Zeka (AI) alanında oldukça önemli bir konumda bulunuyor. Hem eğitim hem de araştırma faaliyetleriyle dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor.
Üniversite, yapay zeka alanında araştırma ve yeni sınırlar yaratma misyonuyla hareket ediyor. Gezegen için bir yapay zeka stratejisi oluşturmak amacıyla disiplinlerarası yapay zeka araştırmaları ve eğitimi birleştiriyor. Üniversite, son teknoloji araştırma tesislerini ve finansal kaynaklarının önemli bir bölümü bu araştırmalar için kullanıyor. Tüm bu eğitim ve araştırma faaliyetleri ile dünyayı daha iyiye doğru götürecek teknolojiler yaratmayı hedefliyor.
Harvard Üniversitesi
Harvard Üniversitesi günümüzde dünyanın en iyi üniversiteleri arasında kabul ediliyor. Her yıl farklı sıralama tabloları ile en iyi 10 üniversite arasında gösteriliyor. Uluslararası öğrenciler tarafından en çok tercih edilen üniversiteler arasında yer alıyor. Üniversite Yapay Zeka (AI) alanında da Amerika’nın ve dünyanın en iyi üniversitelerinden biri olarak görülüyor. Üniversite, Amerika Birleşik Devletleri’nin Massachusetts Eyaleti’nde bulunuyor. Üniversitenin kökleri 17. yüzyıla dayanıyor. Harvard Üniversitesi aynı zamanda, Ivy League üyesi üniversitelerden biri olarak tanınıyor.
Üniversitede yapay zeka eğitimi, bilgisayar bilimleri bölümü kapsamında veriliyor. Aynı zamanda tıp eğitiminde yapay zeka uygulamalarından önemli ölçüde yararlanıldığı biliniyor. Üniversitenin bu alanda önemli araştırma projeleri yürüttüğü de biliniyor. Aynı zamanda, Harvard Üniversitesi’nde yapay zeka alanında online kurslara ve açık derslere katılmak mümkün olabiliyor. Üniversite yapay zeka alanında yürüttüğü eğitim ve araştırma faaliyetlerinde disiplinlerarası bir anlayışı benimsiyor.
Kaliforniya Üniversitesi Berkeley (UC Berkeley)
Yapay Zeka (AI) alanında ön plana çıkan bir başka üniversite UC Berkeley oluyor. Kaliforniya Üniversitesi Berkeley ya da UC Berkeley, Amerika’nın ve dünyanın en önemli üniversiteleri arasında sıralanıyor. Üniversite özellikle bilim ve teknoloji alanında yürüttüğü eğitim ve araştırma faaliyetleriyle tanınıyor. Teknoloji alanında yürüttüğü araştırma faaliyetleriyle dünyada öncü bir konumda yer alıyor. Üniversite 1868 yılında kurulan bir kamu araştırma üniversitesi olarak tanınıyor. Üniversite bünyesinde 40 binin üzerinde öğrenci eğitim görüyor. Kaliforniya Üniversitesi Berkeley yalnızca eğitim ve araştırma faaliyetleri ile değil sunduğu fiziksel olanaklarla dikkat çekiyor. Bununla birlikte öğrenci ve mezunlar kariyer imkanlarıyla da destekleniyor.
Üniversite, Yapay Zeka (AI) alanında disiplinlerarası bir anlayışı benimsiyor. Üniversite aynı zamanda;
Berkeley Yapay Zeka Araştırma Laboratuvarı’na (BAIR) adında bir laboratuvara ev sahipliği yapıyor. Üniversitenin yapay zeka eğitimi, biyoinformatik, ağ oluşturma ve sistemler, bilgi erişimi gibi alanlar üzerinden şekilleniyor. Kampüs çapında pek çok farklı program ve grup ile ortak çalışmalar yürütülüyor. Yapay zeka alanında, psikoloji, dilbilim ve felsefe dahil olmak üzere çeşitli bölümlerle işbirliği yapıldığı biliniyor. Üniversitenin yapay zeka araştırmaları, istatistik, sinirbilim, optimizasyon ve yöneylem araştırmasından elde edilen teknikleri ve araçları içeriyor.
Princeton Üniversitesi
Princeton Üniversitesi, Amerika’nın önde gelen üniversitelerinden biri olarak tanınıyor. Üniversite her yıl dünyanın en iyileri arasında da kendine yer bulmayı başarıyor. Princeton Üniversitesi, Yapay Zeka (AI) alanında da en iyi üniversitelerden biri olarak biliniyor. Üniversite 1746 yılından beri özel bir araştırma üniversitesi olarak eğitim ve araştırma faaliyetleri yürütüyor. Aynı zamanda Ivy Leauge üyesi üniversitelerden biri olduğu biliniyor. Üniversite 8 binin üzerinde öğrenciye ev sahipliği yapıyor.
Üniversite bünyesinde Yapay Zeka ve Makine Öğrenmesi adı verilen bir akademik bölüm bulunuyor. Bölüm, Bilgisayar Bilimleri Departmanı bünyesinde yer alıyor. Üniversite yapay zeka alanında lisans ve lisansüstü eğitim ve araştırma faaliyetleri yürütüyor. Yapay zeka eğitiminde sayısal hesaplama, bilgisayarla görü, doğal dil işleme gibi alanlara odaklanılıyor. Dersler teorik ve uygulamalı olarak yürütülüyor. Üniversite yapay zeka alanındaki araştırmalarını Bilgi Teknolojileri Politikası Merkezi bünyesinde yürütüyor.
Kaliforniya Üniversitesi Los Angeles (UCLA)
Yapay Zeka (AI) alanında ön plana çıkan bir diğer üniversite Kaliforniya Üniversitesi Los Angeles (UCLA)… Üniversite, Amerika’nın Kaliforniya eyaletinde bulunan bir kamu araştırma üniversitesi olarak tanınıyor. Üniversite 1919 yılından beri varlığını sürdürüyor. UCLA, birçok farklı alanda Amerika’nın ve dünyanın en iyi üniversitelerinden biri olarak sıralanıyor. Üniversite 40 binin üzerinde öğrenciyi ağırlıyor. Kaliforniya Üniversitesi Los Angeles, Kaliforniya Üniversitesi sisteminin ikinci en eski okulu olarak tanınıyor. Üniversite özellikle mühendislik ve uygulamalı bilimler alanında dünya çapında önemli bir konumda yer alıyor.
Üniversite yapay zeka alanında lisans ve lisansüstü programlar sunuyor. Aynı zamanda araştırma faaliyetlerine imza atıyor. Üniversite bu alanda disiplinlerarası bir anlayışı benimsiyor. Üniversite, Yapay Zeka (AI) ve makine öğreniminde insan – dünya etkileşiminin şeklini değiştirecek teknolojiler geliştirmeyi hedefliyor. UCLA, bu alanda çalışmalara imza atan çok sayıda araştırma merkezi ve laboratuvara da ev sahipliği yapıyor.
Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü (Caltech)
Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü (Caltech) yapay zeka alanında eğitim veren üniversitelerden bir diğeri olarak karşımıza çıkıyor. Üniversite teknoloji ve uygulamalı bilimler alanında yalnızca Amerika’nın değil; dünyanın en iyileri arasında sıralanıyor. Özel bir araştırma üniversitesi olan Caltech, 1891 yılından beri varlığını sürdürüyor. Üniversite 3 binin üzerinde öğrenciye ev sahipliği yapıyor. Yalnızca eğitim ve araştırma faaliyetleriyle değil; sunduğu kariyer olanaklarıyla da dikkat çekiyor.
Üniversite Yapay Zeka (AI) alanında sunduğu eğitimin yanı sıra; birçok araştırma faaliyeti de yürütüyor. Tüm bu faaliyetler, Üniversitenin, Bilgisayar ve Matematik Bilimleri departmanı bünyesinde yürütülüyor.
Washington Üniversitesi
Washington Üniversitesi, Amerika’da, yapay zeka alanında öne çıkan bir diğer üniversite olarak biliniyor. Üniversite, Seattle, Washington’da bulunuyor. 1861 yılından bu yana, bir kamu araştırma üniversitesi olarak faaliyet yürütüyor. Washington Üniversitesi yaklaşık 50 bin öğrenciye ev sahipliği yapıyor. Üniversite, tıp, bilgisayar bilimleri, mühendislik, hukuk, mimarlık gibi alanlarda ön plana çıkıyor.
Üniversite yapay zeka alanındaki faaliyetlerini, Paul G. Allen Bilgisayar Bilimi ve Mühendisliği Merkezi bünyesinde yürütüyor. Üniversite, makine öğrenimi, doğal dil işleme, olasılıklı akıl yürütme, otomatik planlama gibi konularda faaliyet gösteriyor. Aynı zamanda makine okuma ve akıllı kullanıcı arayüzleri gibi çok çeşitli alanlara odaklanıyor.
Cornell Üniversitesi
Yapay Zeka (AI) alanında dikkat çeken bir diğer üniversite Cornell Üniversitesi… Üniversite, Ithaca, New York’ta yer alıyor. 1865 yılından beri varlığını sürdüren özel bir araştırma üniversitesi olarak tanınıyor. Üniversite Amerika’nın en iyi üniversitelerinden biri olarak sıralanıyor. Yapay Zeka alanında ise Amerika’nın en iyi onuncu üniversitesi olarak dikkat çekiyor. Üniversite aynı zamanda Amerika’nın en iyi kampüslerinden birine sahip olmasıyla da tanınıyor. Cornell Üniversitesi 25 binin üzerinde öğrenciye ev sahipliği yapıyor. 7 lisans koleji ve 7 lisansüstü bölüm etrafında düzenleniyor.
Üniversite, 90’lı yıllardan bu yana yapay zeka, makine öğrenimi ve robotik alanında çalışmalara imza atıyor. Yapay zeka alanındaki çalışmalarını mühendislik ve bilgisayar bilimleri fakülteleri bünyesinde yürütüyor.
Yapay Zeka (AI) hakkında daha detaylı bilgiye ulaşabilmek için aba Eğitim web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Sorularınız için Doç. Dr. Gamze Sart ve aba Eğitim ile iletişime geçebilirsiniz. Eğitim ve üniversitelere dair daha fazla içeriğe ulaşmak için YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz.