Sosyal Bilimler alanında en iyi Alman üniversiteleri hangileri? Sosyal bilim nedir? Hangi alanlar sosyal bilim dalları içerisinde yer alıyor?  Almanya’da eğitim almak isteyen öğrenci adaylarını nasıl bir başvuru süreci bekliyor?

“Sosyal bilim nedir?” sorusunu yanıtlayarak başlayalım. Sosyal bilim, toplumları ve bireyler arasındaki ilişkileri inceleyen bir bilim dalı olarak tanımlanıyor. Terimin geçmiş yüzyıllarda sosyoloji alanına atıfta bulunarak “toplum bilimi” şeklinde kullanıldığı biliniyor. Ancak günümüzde daha geniş bir alanı kapsaması nedeniyle “Social Science” yani sosyal bilim olarak anılıyor. Bugün; arkeoloji, psikoloji, tarih, siyaset bilimi, dilbilim gibi birçok alan sosyal bilim dalları içerisinde yer alıyor.

Sosyal bilimler, toplumu anlama ve yorumlama noktasında farklı yöntemlere başvurabiliyor. Pozitivist sosyal bilim söz konusu olduğunda doğa bilimlerine benzer yöntemler devreye giriyor. Bu noktada; daha kesin kurallar ve doğrulardan söz edilebiliyor. Bir diğer yöntem olarak sosyal eleştiri ve sembolik yorumun kullanılması da söz konusu olabiliyor. Akademik uygulamalara bakıldığında ise çoklu metodolojilerin kullandığını görmek mümkün olabiliyor. Nicel ve nitel araştırmaların bir arada kullanılması bu noktada söz konusu olabiliyor.

Sosyal bilimin kökleri 17. yüzyıla, Aydınlanma Dönemi’ne uzanıyor. Sosyal bilimlerin büyüme süreci ise 18. Yüzyılda; Jean-Jacques Rousseau, Diderot gibi düşünürlerle gerçekleşiyor. “Sosyal bilim” teriminin yaygın olarak kullanılmaya başlaması,  Auguste Comte’un alanı tanımlamak için bu terimi kullanmasıyla gerçekleşiyor.

Peki; Almanya’da Social Science alanında eğitim almak isteyen öğrenci adaylarını nasıl bir başvuru süreci bekliyor? Alman üniversiteleri başvuru sürecinde neler talep ediyor? Hangi sınavların alınması gerekiyor?

Almanya’da Sosyal Bilimler Alanında Eğitim Almak İçin Neler Yapılmalı?

Almanya’da üniversite okumak için neler yapılmalı? Lise diploması ile Almanya’da üniversitelere başvurmak mümkün mü? Almanya’daki üniversitelerde İngilizce eğitim alınabilir mi? Almanya’da okumak için hangi sınavlara girmiş olmak gerekiyor? Tüm bu soruları birlikte yanıtlayalım…

Almanya’da üniversite okumak için lise diploması ne yazık ki yeterli olmuyor. Elbette lise diploması ve not ortalaması başvuru sürecinde önem taşıyor. Ancak; Türkiye’de herhangi bir liseden mezun olduktan sonra Alman üniversitelerine doğrudan başvuru yapılamıyor. Bu noktada bazı sınavların alınması ve üniversitelere bazı yeterlilik belgelerinin sunulması gerekiyor. Almanya’da sosyal bilimler alanında eğitim alabilmek için YKS sınavının alınması koşullar arasında yer alıyor. Öğrenci adaylarının YKS sınavından yeterli puanı alarak 4 yıllık bir lisans programına yerleşmeleri gerekiyor. Bu noktada devlet üniversiteleri ya da özel üniversitelere yerleşmek herhangi bir fark yaratmıyor. Öğrenci adayı Türkiye’de yerleştiği lisans programıyla aynı veya benzer bir alana başvuru yapabiliyor.

Almanya’da eğitim alabilmek için akademik yeterlilik önemli bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Bu anlamda çeşitli diploma programları ve SAT sınavı devreye giriyor. Özellikle AP ve IB programı Almanya’da eğitim için önemli bir avantaj sağlıyor. AP programı kapsamında alana yönelik dersler almış olmak kabul sürecinde öğrenci adaylarının işini kolaylaştırıyor.

Peki; Almanya’da sosyal bilimler alanında İngilizce eğitim alınabilir mi? Evet, Almanya’da üniversiteler uluslararası öğrencilere yönelik İngilizce programlar da sunuyor. Bu noktada dil yeterliliğini kanıtlamak için IELTS ya da TOEFL sınavlarından birinin alınması gerekiyor. Almanca programlar söz konusu olduğunda ise TestDaf ve DSH sınavları devreye giriyor. Üniversiteler birçok program için minimum B2 düzeyinde dil yeterliliği talep ediyor.

Tüm bunlara ek olarak; niyet mektubu, özgeçmiş ve referans mektuplarının başvuru sırasında sunulması gerekiyor. Üniversiteler, toplum ve dünya için değer üretebilecek bireylere öncelik veriyor. Bu noktada ders dışı aktiviteler dikkate alınıyor. Öğrenci adaylarının yer aldığı sosyal sorumluluk ve araştırma projeleri bu anlamda önem taşıyor.  Bu projeler kabul sürecini hızlandırma noktasında rol oynuyor.

Almanya’da Sosyal Bilimler Alanında Eğitim Almak İsteyenler Nasıl Bir Bütçe Ayırmalı?

Almanya’da üniversiteler devlet tarafından destekleniyor. Bu anlamda üniversite eğitiminin ücretsiz olduğu biliniyor. Ancak; AB vatandaşı olmayan öğrencilerin belirli bir harç ücreti ödemesi talep ediliyor. Birçok bölge ve üniversite için yıllık harç ücretleri 100 ile 500 Euro arasında değişiklik gösteriyor. Ancak; kimi üniversitelerde İngilizce programların tercih edilmesi durumunda ücretlerin artması söz konusu olabiliyor. Bu noktada doğru ve detaylı bilgiye başvurulacak üniversitenin web sitesi aracılığıyla ulaşılabiliyor.

Almanya’da öğrencilerin aylık yaşam maliyetleri ise genellikle 750 – 1000 Euro arasında değişiyor. Yurtta kalan öğrenciler için konaklama bedeli aylık ortalama 200 Euro civarında oluyor. Paylaşımlı dairelerde kalmayı tercih eden öğrenciler aylık ortalama 300 – 400 Euro karşılığında oda kiralayabiliyor.

Öğrencilere eğitimleri süresince eğitim ve yaşam masraflarını karşılayabilmeleri için çalışma izni veriliyor. Öğrencilerin okurken part time çalışma hakkı bulunuyor. Mezuniyetin ardından ise 1 yıl oturum ve çalışma hakkına sahip oluyorlar.

Sosyal Bilimler Alanında Tercih Edilebilecek En İyi 10 Alman Üniversitesi

Peki; Almanya’da Social Science alanında hangi üniversiteler ön plana çıkıyor? Almanya’da üniversite okumak isteyen bir öğrenci bu alanda hangi üniversiteleri tercih edebilir? Times Higher Education’a göre Almanya’nın sosyal bilim alanındaki en iyi 10 üniversitesini sizler için listeledik.

Bremen Üniversitesi

Times Higher Education’a göre listenin onuncu sırasında Bremen Üniversitesi yer alıyor. Bremen Üniversitesi, Almanya’nın Bremen kentinde bulunan bir üniversite olarak tanınıyor. Üniversite, 1971 yılından beri eğitim faaliyetlerini sürdürüyor. Yaklaşık 24 bin öğrenciye ev sahipliği yapıyor. Uluslararası öğrenci nüfusunun yoğun olduğu bir Alman üniversitesi olarak tanınıyor. 115 farklı ülkeden gelen uluslararası öğrencileri ağırlıyor. Bremen Üniversitesi, disiplinlerarası ve uygulamaya yönelik bir eğitim modelini benimsiyor. Öğrencileri yalnızca eğitim olanaklarıyla değil; araştırma faaliyetleri ve kariyer anlamında da destekliyor. Üniversite, sosyal bilimlerin yanı sıra; ekonomi, bilgisayar bilimleri gibi alanlarda da dikkat çekiyor.

Bielefeld Üniversitesi

Sosyal Bilimler alanında öne çıkan bir diğer üniversite Bielefeld Üniversitesi… Almanya’nın Bielefeld şehrinde bulunan üniversite, 1969 yılından beri varlığını sürdürüyor. Üniversitenin hedefleri arasında araştırma ve öğretim arasındaki birliği yeniden kurmak yer alıyor. Bu anlamda öğretim üyeleri kendi araştırma alanlarında dersler sunuyor. Üniversite aynı zamanda disiplinlerarası bir eğitim yaklaşımını benimsiyor. Bielefeld Üniversitesi, yaklaşık 25 bin öğrenciye ev sahipliği yapıyor. Üniversite sosyal bilim dallarının yanı sıra; teknoloji, kimya, biyoloji gibi alanlarda da dikkat çekiyor.

Jacobs Üniversitesi

Times Higher Education’a göre listenin sekizinci sırasında Jacobs Üniversitesi yer alıyor. Jacobs Üniversitesi, Almanya’nın Bremen kentinde yer alan özel bir araştırma üniversitesi olarak tanınıyor. 2001 yılında kurulan genç bir üniversite olarak eğitim faaliyetlerini sürdürüyor. Sosyal Bilimler alanında eğitim ve araştırma faaliyetleriyle dikkat çekiyor. Üniversite aynı zamanda doğa bilimleri, mühendislik ve beşeri bilimler alanlarında da eğitim faaliyetlerini sürdürüyor. Tüm bu alanlarda lisans, yüksek lisans ve doktora dereceleri sunuyor. Üniversite bünyesinde yürütülen programların çoğunun İngilizce olduğu biliniyor. Üniversite yaklaşık 2 bin öğrenciye ev sahipliği yapıyor ve öğrenci nüfusunun %80’ini uluslararası öğrenciler oluşturuyor.

Köln Üniversitesi

Times Higher Education’a göre öne çıkan bir diğer üniversite Köln ÜniversitesiKöln Üniversitesi, adından da anlaşılacağı gibi Almanya’nın Köln kentinde yer alıyor. Üniversitenin kökleri 1388 yılına kadar uzanıyor. Orta Avrupa’da kurulan altıncı üniversite olma özelliği taşıyor. Sosyal Bilimler alanında Almanya’nın önde gelen üniversiteleri arasında sıralanıyor. Üniversite yaklaşık 50 bin öğrenciye ev sahipliği yapıyor. Öğrenci sayısı bakımından Almanya’nın en büyük üniversiteleri arasında yer alıyor. Köln Üniversitesi, 6 fakülteden oluşuyor. Sosyal bilimlerin yanı sıra; yönetim, tıp, beşeri bilimler gibi alanlarda da eğitim veriyor.

Berlin Teknik Üniversitesi

Listenin altıncı sırasında Berlin Teknik Üniversitesi yer alıyor. Berlin Teknik Üniversitesi, yalnızca Almanya’nın en iyi üniversiteleri arasında yer almıyor. Aynı zamanda dünyanın en iyileri arasında kendine yer buluyor. Üniversitenin 1770 yılından bu yana eğitim faaliyetlerini sürdürdüğü biliniyor. 35 binin üzerinde öğrenciye ev sahipliği yapıyor. Öğrenci nüfusunun kayda değer bir kısmını uluslararası öğrenciler oluşturuyor. Berlin Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimlerin yanı sıra; bilim ve mühendislik alanında çok sayıda program sunuyor. Üniversite, Berlin Üniversiteler Birliği’nin üyeleri arasında yer alıyor.

Konstanz Üniversitesi

Sosyal Bilimler alanında dikkat çeken bir diğer üniversite Konstanz ÜniversitesiKonstanz Üniversitesi, Almanya’nın Baden-Württemberg eyaletinde yer alıyor. Üniversite 1966 yılından beri varlığını sürdürüyor. Üniversite, İsviçre sınırında, Konstanz Gölü kıyısında yer alıyor. Konstanz Üniversitesi, 11 binin üzerinde öğrenciye ev sahipliği yapıyor. Yaklaşık 100 ülkeden birçok uluslararası öğrenciyi ağırlıyor. Öğrencilere 100’ün üzerinde derece programı sunuluyor. Üniversitenin, Avrupa üniversiteleri ile 220’den fazla ortaklığı bulunuyor. Çok sayıda uluslararası değişim programı yürütüyor.

Ludwig Maximilian Üniversitesi

Times Higher Education’a göre listenin dördüncü sırasında Ludwig Maximilian Üniversitesi yer alıyor. Üniversite, Almanya’nın Münih kentinde yer alıyor. Münih Üniversitesi ya da kısaca LMU olarak da anılabiliyor. Ludwig Maximilian Üniversitesi bir kamu araştırma üniversitesi olarak 1472 yılından beri varlığını sürdürüyor. Sosyal Bilimler alanında Almanya’nın ve Avrupa’nın önde gelen üniversiteleri arasında yer alıyor. Üniversite yaklaşık 52 bin öğrenciye ev sahipliği yapıyor. Tıp, veterinerlik, bilgisyar bilimleri gibi alanlarda sunduğu programlarla da dikkat çekiyor.

Berlin Özgür Üniversitesi

Almanya’nın, Social Science alanında en iyi üç üniversitesinden biri Berlin Özgür Üniversitesi… Times Higher Education üniversiteye üçüncü sırada yer veriyor. Berlin Özgür Üniversitesi, bir kamu araştırma üniversitesi olarak tanınıyor. Kısaca “FU Berlin” olarak da anılabiliyor. Üniversitenin 1948 yılında kurulduğu biliniyor. Yaklaşık olarak 32 bin öğrenciye ev sahipliği yapıyor. Sosyal bilimlerin yanı sıra; sanat ve beşeri bilimler alanlarında da ön plana çıkıyor. Birçok sıralama tablosu ile Almanya’nın en iyi üniversiteleri arasında yer aldığı kabul ediliyor.

Berlin Humboldt Üniversitesi

Sosyal Bilimler alanında Almanya’nın en iyi ikinci üniversitesi Berlin Humboldt Üniversitesi olarak karşımıza çıkıyor. Berlin Humboldt Üniversitesi, bir kamu araştırma üniversitesi olarak 1810 yılından beri varlığını sürdürüyor. Üniversite 30 binin üzerinde öğrenciye ev sahipliği yapıyor. Sosyal bilimlerin yanı sıra; doğa bilimleri, yaşam bilimleri, ekonomi gibi alanlarda da ön plana çıkıyor. Üniversitenin tarihi boyunca Albert Einstein gibi bilim insanlarını ağırladığı biliniyor. Mezun, akademisyen ve araştırmacıları arasında 57 Nobel Ödüllü isim yer alıyor. Almanya’nın en prestijli yükseköğretim kurumlarından biri olarak anılıyor.

Mannheim Üniversitesi

Times Higher Education’a göre listenin ilk sırasında Mannheim Üniversitesi yer alıyor. Mannheim Üniversitesi, Sosyal Bilimler alanında Almanya’nın en iyi üniversitesi olarak sıralanıyor. Üniversite, adından da anlaşılacağı üzere Almanya’nın Mannheim kentinde yer alıyor. Mannheim, Baden-Württemberg eyaletine bağlı kentlerden biri olarak biliniyor.  Mannheim Üniversitesi, bir kamu araştırma üniversitesi olarak 1967 yılından beri varlığını sürdürüyor.

Üniversite, sosyal bilimlerin yanı sıra; birçok farklı disiplinde lisans ve lisansüstü programlar sunuyor. İşletme, hukuk, ekonomi, matematik, bilgisayar bilimleri ve beşeri bilimler bu alanlar arasında yer alıyor. Üniversite 12 binin üzerinde öğrenciye ev sahipliği yapıyor. Üniversite, fakültelerin yanı sıra; 13 araştırma merkezi ve enstitüye de ev sahipliği yapıyor. Bunlardan bazıları; Leibniz Sosyal Bilim Enstitüsü, Mannheim Avrupa Sosyal Araştırma Merkezi, Alman Dili Enstitüsü olarak biliniyor.

Sosyal Bilimler alanına dair daha detaylı bilgi edinmek için aba Eğitim web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Eğitime dair sorularınız için Doç. Dr. Gamze Sart ve aba Eğitim ile iletişime geçebilirsiniz.  Eğitim ve üniversitelere dair daha fazla içeriğe ulaşmak için YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz.