Hemen Bilgi Al

İngiltere’de Yüksek Lisans Yapmak

İngiltere’de yüksek lisans yapmak için neler yapılması gerekiyor? Hangi şartları yerine getirmeli? Hangi sınavlar alınmalı? Neden yüksek lisans için İngiltere tercih edilmeli? İngiltere’de yüksek lisans yapmak için tercih edilebilecek en iyi üniversiteler hangileri? Dünyanın en iyi üniversitelerine ev sahipliği yapan İngiltere’de, yüksek lisans sürecine birlikte göz atalım…

İngiltere’de Yüksek Lisans Yapmak: Okul ve Bölüm Seçimi

İngiltere’de yüksek lisans yapmak hiç şüphesiz ki; en iyi tercihlerden biri… Yüksek lisans için ilk aşama ise elbette karar vermek. Öncelikle hangi alanda yüksek lisans yapılacağını ve çalışma alanını belirlemek gerekiyor. Bu tercihlerin yüksek lisanstan beklentiniz ve kariyer hedefleriniz doğrultusunda şekillenmesi gerekiyor. Alan belirlendikten sonra sıra okul seçimine geliyor. Okulların donanımı ve uzmanlık alanları bu tercihi etkiliyor. Elbette; sizin okulların belirlediği kriterleri ne ölçüde karşıladığınız da önem taşıyor. Bu anlamda okulların başvuru şartlarını dikkatle incelemek gerekiyor.

Başvuru Hazırlıklarına Ne Zaman Başlamak Gerekiyor?

Okul seçimi de yapıldıktan sonra dikkat edilmesi gereken öncelikli konu, başvuru ve “deadline” tarihleri… İngiltere’de yüksek lisans yapmak için en geç başvuru tarihinden 6 ay önce hazırlıklara başlanması gerekiyor. Fall semester programları yani güz dönemi programları Ekim ayı civarında başlamış oluyor. Tabi ki erken başvurunun bazı olumlu yanları da var. Dolayısıyla; ne kadar erken hazırlanmaya başlarsanız sizin için o kadar faydalı olabiliyor. Ancak; öğrenci vizesi işlemleri için yeterli süre varsa başvurunuzu yapabiliyorsunuz. Deadline tarihine daha yakın tarihlerde başvuru yapmak genellikle sorun yaratmıyor. Ama az önce de belirttiğimiz gibi ne kadar erken davranırsanız süreç o kadar rahat işliyor.

İngiltere’de lisansüstü eğitim süreleri birbirinden farklı… Okula, bölüme, programa göre zaman dilimi değişiklik gösteriyor. Okul ve bölüm seçimi yapmadan önce program sürelerini dikkate almak yararınıza olabiliyor. Programlar genel olarak bir ya da iki yıllık süreleri kapsıyor.

İngiltere’de Yüksek Lisans Başvurusu

Peki, İngiltere’de yüksek lisans başvurusu için gerekli belgeler neler? Hangi sınavlara girilmesi gerekiyor. Başvuru nasıl yapılıyor? Bunları inceleyelim…

Başvuru Nereden Yapılıyor?

İngiltere’de lisans eğitimi başvuruları UCAS adı verilen online merkezi bir sistem üzerinden yürütülüyor. Okul ve bölüm farketmeksizin UCAS aracılığıyla başvuru belgelerini okullara iletmek mümkün olabiliyor. Ancak; İngiltere’de yüksek lisans başvurusu için online ya da merkezi bir sitem bulunmuyor. Başvurular yine online ortamda yapılabiliyor ancak; her okulun kendi web sitesi aracılığıyla… Okulların web sitesinde evraklarınızı yükleyebileceğiniz portallar yer alıyor. Başvuracağınız her bir okul ve bölüm için evrak gönderme işlemini tekrarlamanız gerekiyor. Başvuru belgeleri okul ve bölümlere göre değişiklik gösterse de bazı standart belgeler bulunuyor.

Hangi Belgeler İsteniyor?

Öncelikli olarak lisans eğitiminizi tamamladığınızı gösteren diplomanızı iletmeniz gerekiyor. Eğer henüz mezun olmadıysanız son dönem notlarınızın da yer aldığı transkripti sunmanız gerekiyor. Transkripte ek olarak okuduğunuz üniversiteden başvurduğunuz yıl içinde mezun olacağınızı gösteren bir belge almanız gerekiyor. Aksi halde; İngiltere’de yüksek lisans başvurusu yapabilmeniz mümkün olmuyor.

İkinci en önemli konu ise not ortalaması… Genel not ortalamanızın 4’lük sistemde minimum 3 olması bekleniyor. Ancak bu genel bir bilgi… Okul ve bölümlere göre farklı şartlar talep edilmesi söz konusu olabiliyor. Bu nedenle başvuracağınız okulların not ortalamasıyla ilgili beklentilerini incelemeniz gerekiyor. Bazı okullar bu konuda daha esnek davranabiliyor.

Conditional Acceptance

Başvuru yaptığınız süreçte lisans eğitiminizin devam etmesi söz konusu olabiliyor. Bu durumda üniversiteler “Conditional Acceptance” yani şartlı kabul vermeyi tercih edebiliyor. Böyle bir durumda transkript ya da geçici mezuniyet belgesi ile başvuru yapabiliyorsunuz. Ancak okula başladığınız zaman diplomanızın yeminli tercüman tarafından çevrilmiş halini üniversiteye teslim etmeniz gerekiyor. Şartlı kabul almanız halinde karşılamanız gereken bazı kriterler olabilir. Örneğin; talep edilen belli bir not ortalaması olabilir. Bunları da karşılamanız gerekiyor.

İngiltere’de Yüksek Lisans Yapmak İçin En Önemli Koşul: Dil Yeterliliği

İngiltere’de yüksek lisans yapmak için en önemli ihtiyaç elbette dil yeterliliği… İngiltere’de lisansüstü eğitim söz konusu olduğunda lisans eğitimine oranla dil seviyenizin daha yüksek olması bekleniyor. Ve elbette; dil yeterliliğinizi belgelendirmeniz isteniyor. Bunun için başvurunuza başlamadan önce planlı bir hazırlık sürecinden geçmeniz yararınıza olabiliyor. İngiltere’de pek çok üniversite, dil yeterliliğini belgelendirebilmeniz için IELTS sınavına girmenizi talep ediyor. İstenen minimum skor ise genellikle 7.0 olarak belirleniyor. Birçok okul TOEFL sınav skorunu da kabul ediyor. Ama IELTS daha yaygın olarak kabul görüyor. Bazen genel skorun yanında IELTS’in alt bölümlerinden elde edilen skorlar da inceleniyor. Bu skorların da belli bir seviyenin üstünde olması talep edilebiliyor. Eğer tüm şartları sağlıyorsanız fakat IELTS skorunuzun istenenin altındaysa şartlı kabul verilebiliyor.

Pre-Master Programları

İngiltere’de lisansüstü eğitim için lisansta olduğu gibi bilimsel hazırlık programları bulunmuyor. Yani şartları eksiksiz olarak yerine getirmeniz gerekiyor. Ancak; bazı durumlarda şartlı kabul gibi bir çözüm sunulabiliyor. Buna ek olarak; kriterleri sağlayamayan öğrencilere yönelik olarak Pre-Master programları sunan okullar da bulunuyor.  Kimi öğrenciler gerekli koşulları yerine getirememeleri halinde Pre-Master programlarını tercih edebiliyor.

Referans ve Niyet Mektubu

İngiltere’de lisansüstü eğitim için referans mektuplarına ihtiyacınız oluyor. Daha önce ders almış olduğunuz profesörlerden referans mektupları almanız gerekiyor. Ders dışı aktivitelerde size eşlik eden uzman isimlerden alacağınız referans mektupları da etkili oluyor. Bu anlamda stajlar, araştırma projeleri, gönüllük esasına dayanan projelerde yer almak önem taşıyor. Genellikle 2 referans mektubu talep ediliyor. Ancak; talepler okuldan okula, bölümden bölüme değişiklik gösterebiliyor.. Bazı bölümler bir bazı bölümler üç referans mektubu isteyebiliyor. MBA programlarına başvururken profesyonellerden alınan referans mektupları talep ediliyor. Ancak bazı bölümler yalnızca akademisyenlerin referansını dikkate alabiliyor. Yine de en az bir profesör ve bir profesyonelden referans mektubu almanız yararınıza olabiliyor

Gelelim bir diğer önemli belge olan niyet mektubuna… Niyet mektubu bir diğer adıyla “Statement of Purpose”… Lisans başvurularında da niyet mektubu talep ediliyor. Ancak yüksek lisans söz konusu olduğunda daha önemli bir rol oynuyor. Niyet mektubu için istenen kriterler değişiklik gösteriyor. Bu anlamda başvuru yaptığınız bölümün taleplerini incelemekte yarar var. Metninizi belirtilen kriterler ya da formata göre hazırlamanız gerekiyor. Niyet mektubunun hem format hem içerik olarak özgün olması büyük önem taşıyor. Üniversitelerin binlerce başvuru aldığı düşünülünce rekabetin yüksek olduğu açıkça görülebiliyor. Bu anlamda diğerlerinin arasından sıyrılmak için özgünlük önemli bir rol oynuyor. Bu noktada; internetteki hazır formatları kesinlikle tercih etmemek gerekiyor. Kişiliğinizi, isteklerinizi ve geçmişinizi en iyi şekilde yansıtacak, size özgü bir metin sunmanız gerekiyor. Okulların bu anlamda belirlediği bazı sorular olabiliyor. Mektubunuzun bu sorulara net cevaplar veriyor olması bekleniyor. Aynı zamanda biçimsel anlamda talep edilen formata, kelime, karakter, sayfa sayılarına da uygun olması isteniyor.

Özgeçmiş

Bir diğer önemli başvuru belgesi ise Özgeçmiş… Yurt dışı üniversite başvurularının olmazsa olmazı özgeçmişinizin sizi tam anlamıyla yansıtması gerekiyor. Akademik birikiminiz, stajlarınız, yetenekleriniz, projeleriniz özgeçmişinizde mutlaka yer almalı… Özgeçmişinizin yalın ama içerik olarak birikimlerinizi ve deneyimlerinizi en doğru şekilde yansıtıyor olması bekleniyor. Yani yüzeysel bilgilerden kaçınmanız gerekiyor. Özgeçmişiniz unvanlardan ve tarih aralıklarından ibaret olmamalı… Bunun yerine sorumluluklarınızı, başarılarınızı yansıtıyor olmalı…

İngiltere’de Yüksek Lisans Yapmak İçin Gerekli İpuçları

İngiltere’de yüksek lisans yapmak için gerekli birkaç koşul daha bulunuyor. Bunların kabul sürecinde ve kabul aldıktan sonra ihtiyacınız olacak ipuçları olduğu da söylenebilir.

Pasaport Geçerliliği

Pasaportunuzun, başvuru aşamasında güncel olması gerekiyor. Geçerlik tarihinin ise eğitim döneminin tamamını kapsaması bekleniyor. İngiltere’de yüksek lisans başvurusu yaparken bazı okullar, pasaportunuzun ön sayfasında yer alan bilgileri talep edebiliyor. Bu yüzden pasaportu vaktinde yenilemek yararınıza olabiliyor. Aksi halde sorun yaşama ihtimali olabiliyor.

Konaklama Seçenekleri

Kabuller genellikle 4 ile 8 haftalık bir süreç içerisinde geliyor. Elbette bu süreç okullara ve bölümlere göre değişiklik ve esneklik gösterebiliyor. Kabul aldıktan sonra da yapılması gerekenler var.  Örneğin nerede konaklayacağınız oldukça önemli bir konu… İngiltere’de lisansüstü eğitim alan öğrencilerin üniversitelerin yurtlarında konaklama şansı olmayabiliyor. Ancak; üniversitelerle anlaşmalı ya da bağımsız özel yurtlar bulunabiliyor. Yüksek lisans öğrencileri özel yurtları tercih edebiliyor. Bununla birlikte oda ya da daire kiralamayı tercih edenler de var. Fakat daire kiralamak çok kolay olmayabiliyor. Bankada gösterebileceğiniz bir miktar geliriniz olması ve bir garantör bulmanız gerekebiliyor. Bu nedenle kabul aldıktan hemen sonra konaklama sorununuzu çözmeniz yararınıza olabiliyor. Özellikle okulların açıldığı süreçte konaklama seçenekleri daralıyor ve fiyatların artması söz konusu olabiliyor. Dolayısıyla erken davranmakta fayda var.

Öğrenci Vizesi

Elbette kabul sürecinin ardından en önemli işlemlerden biri öğrenci vizesi için başvuru yapmak olacak… İngiltere’de eğitim alıyorsanız ihtiyacınız olan vize türü “TIER 4” olarak adlandırılıyor. Bu vizeyi alabilmeniz için sağlamanız gereken bazı koşullar bulunuyor. Orta düzeyde İngilizce konuşabiliyor olmanız talep ediliyor. Bunu belirlenen düzeyde IELTS skoru elde ederek belgelendirmeniz bekleniyor. Bu vize türü lisansüstü eğitim alan öğrencilere çalışma hakkı da veriyor. Ancak; haftada maksimum 20 saat çalışma şansınız bulunuyor. Pasaport geçerliliği burada da önem taşıyor. Pasaportunuzun son 10 yıl içerisinde alınmış ve seyahat sonrası minimum 6 ay geçerli olması gerekiyor. Öğrenci vizesi için gerekli başvuruyu İngiltere Konsolosluğu’na yapmanız gerekiyor. Burada parmak izi, biyometrik fotoğraf çekimi, mülakat gibi bir dizi işlem uygulanabiliyor. Vize işlemleri bir sorun yaşanmaması halinde yaklaşık 3 haftalık bir süre içerisinde sonuçlanıyor.

Burs Seçenekleri

Öğrencilerin en çok aklını kurcalayan sorulardan biri burslu okumanın mümkün olup olmadığı… İngiltere’de burs olanakları ne yazık ki; pek çok ülkenin aksine oldukça sınırlı… Ancak imkansız değil… Burs alabilmeniz için gerekli işlemler aslında başvuru sırasında başlıyor. Başvurunuz sırasında burs için değerlendirilmek istediğinizi belirtmeniz gerekiyor. İngiltere’de lisansüstü eğitim ücretleri her üniversiteye göre değişiyor. Burssuz okumanız halinde program ücretleri genellikle 10 bin ile 35 bin Pound arasında değişiyor.

İngiltere’de yüksek lisans yapmak ile ilgili detaylı bilgi edinmek için aba Eğitim web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Sorularınız için Doç. Dr. Gamze Sart ve aba Eğitim ile iletişime geçebilirsiniz. Eğitim, üniversite başvuruları ve kariyere dair daha fazla içeriğe ulaşmak için YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz.

Ücretsiz Open Day Günlerimize Katılmak İçin Aşağıdaki Formu Doldurun

Açık bilgilendirme günlerimizde tüm sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation

İngiltere’de Yüksek Lisans Yapmak

İngiltere’de yüksek lisans yapmak için neler yapılması gerekiyor? Hangi şartları yerine getirmeli? Hangi sınavlar alınmalı? Neden yüksek lisans için İngiltere tercih edilmeli? İngiltere’de yüksek lisans yapmak için tercih edilebilecek en iyi üniversiteler hangileri? Dünyanın en iyi üniversitelerine ev sahipliği yapan İngiltere’de, yüksek lisans sürecine birlikte göz atalım…

İngiltere’de Yüksek Lisans Yapmak: Okul ve Bölüm Seçimi

İngiltere’de yüksek lisans yapmak hiç şüphesiz ki; en iyi tercihlerden biri… Yüksek lisans için ilk aşama ise elbette karar vermek. Öncelikle hangi alanda yüksek lisans yapılacağını ve çalışma alanını belirlemek gerekiyor. Bu tercihlerin yüksek lisanstan beklentiniz ve kariyer hedefleriniz doğrultusunda şekillenmesi gerekiyor. Alan belirlendikten sonra sıra okul seçimine geliyor. Okulların donanımı ve uzmanlık alanları bu tercihi etkiliyor. Elbette; sizin okulların belirlediği kriterleri ne ölçüde karşıladığınız da önem taşıyor. Bu anlamda okulların başvuru şartlarını dikkatle incelemek gerekiyor.

Başvuru Hazırlıklarına Ne Zaman Başlamak Gerekiyor?

Okul seçimi de yapıldıktan sonra dikkat edilmesi gereken öncelikli konu, başvuru ve “deadline” tarihleri… İngiltere’de yüksek lisans yapmak için en geç başvuru tarihinden 6 ay önce hazırlıklara başlanması gerekiyor. Fall semester programları yani güz dönemi programları Ekim ayı civarında başlamış oluyor. Tabi ki erken başvurunun bazı olumlu yanları da var. Dolayısıyla; ne kadar erken hazırlanmaya başlarsanız sizin için o kadar faydalı olabiliyor. Ancak; öğrenci vizesi işlemleri için yeterli süre varsa başvurunuzu yapabiliyorsunuz. Deadline tarihine daha yakın tarihlerde başvuru yapmak genellikle sorun yaratmıyor. Ama az önce de belirttiğimiz gibi ne kadar erken davranırsanız süreç o kadar rahat işliyor.

İngiltere’de lisansüstü eğitim süreleri birbirinden farklı… Okula, bölüme, programa göre zaman dilimi değişiklik gösteriyor. Okul ve bölüm seçimi yapmadan önce program sürelerini dikkate almak yararınıza olabiliyor. Programlar genel olarak bir ya da iki yıllık süreleri kapsıyor.

İngiltere’de Yüksek Lisans Başvurusu

Peki, İngiltere’de yüksek lisans başvurusu için gerekli belgeler neler? Hangi sınavlara girilmesi gerekiyor. Başvuru nasıl yapılıyor? Bunları inceleyelim…

Başvuru Nereden Yapılıyor?

İngiltere’de lisans eğitimi başvuruları UCAS adı verilen online merkezi bir sistem üzerinden yürütülüyor. Okul ve bölüm farketmeksizin UCAS aracılığıyla başvuru belgelerini okullara iletmek mümkün olabiliyor. Ancak; İngiltere’de yüksek lisans başvurusu için online ya da merkezi bir sitem bulunmuyor. Başvurular yine online ortamda yapılabiliyor ancak; her okulun kendi web sitesi aracılığıyla… Okulların web sitesinde evraklarınızı yükleyebileceğiniz portallar yer alıyor. Başvuracağınız her bir okul ve bölüm için evrak gönderme işlemini tekrarlamanız gerekiyor. Başvuru belgeleri okul ve bölümlere göre değişiklik gösterse de bazı standart belgeler bulunuyor.

Hangi Belgeler İsteniyor?

Öncelikli olarak lisans eğitiminizi tamamladığınızı gösteren diplomanızı iletmeniz gerekiyor. Eğer henüz mezun olmadıysanız son dönem notlarınızın da yer aldığı transkripti sunmanız gerekiyor. Transkripte ek olarak okuduğunuz üniversiteden başvurduğunuz yıl içinde mezun olacağınızı gösteren bir belge almanız gerekiyor. Aksi halde; İngiltere’de yüksek lisans başvurusu yapabilmeniz mümkün olmuyor.

İkinci en önemli konu ise not ortalaması… Genel not ortalamanızın 4’lük sistemde minimum 3 olması bekleniyor. Ancak bu genel bir bilgi… Okul ve bölümlere göre farklı şartlar talep edilmesi söz konusu olabiliyor. Bu nedenle başvuracağınız okulların not ortalamasıyla ilgili beklentilerini incelemeniz gerekiyor. Bazı okullar bu konuda daha esnek davranabiliyor.

Conditional Acceptance

Başvuru yaptığınız süreçte lisans eğitiminizin devam etmesi söz konusu olabiliyor. Bu durumda üniversiteler “Conditional Acceptance” yani şartlı kabul vermeyi tercih edebiliyor. Böyle bir durumda transkript ya da geçici mezuniyet belgesi ile başvuru yapabiliyorsunuz. Ancak okula başladığınız zaman diplomanızın yeminli tercüman tarafından çevrilmiş halini üniversiteye teslim etmeniz gerekiyor. Şartlı kabul almanız halinde karşılamanız gereken bazı kriterler olabilir. Örneğin; talep edilen belli bir not ortalaması olabilir. Bunları da karşılamanız gerekiyor.

İngiltere’de Yüksek Lisans Yapmak İçin En Önemli Koşul: Dil Yeterliliği

İngiltere’de yüksek lisans yapmak için en önemli ihtiyaç elbette dil yeterliliği… İngiltere’de lisansüstü eğitim söz konusu olduğunda lisans eğitimine oranla dil seviyenizin daha yüksek olması bekleniyor. Ve elbette; dil yeterliliğinizi belgelendirmeniz isteniyor. Bunun için başvurunuza başlamadan önce planlı bir hazırlık sürecinden geçmeniz yararınıza olabiliyor. İngiltere’de pek çok üniversite, dil yeterliliğini belgelendirebilmeniz için IELTS sınavına girmenizi talep ediyor. İstenen minimum skor ise genellikle 7.0 olarak belirleniyor. Birçok okul TOEFL sınav skorunu da kabul ediyor. Ama IELTS daha yaygın olarak kabul görüyor. Bazen genel skorun yanında IELTS’in alt bölümlerinden elde edilen skorlar da inceleniyor. Bu skorların da belli bir seviyenin üstünde olması talep edilebiliyor. Eğer tüm şartları sağlıyorsanız fakat IELTS skorunuzun istenenin altındaysa şartlı kabul verilebiliyor.

Pre-Master Programları

İngiltere’de lisansüstü eğitim için lisansta olduğu gibi bilimsel hazırlık programları bulunmuyor. Yani şartları eksiksiz olarak yerine getirmeniz gerekiyor. Ancak; bazı durumlarda şartlı kabul gibi bir çözüm sunulabiliyor. Buna ek olarak; kriterleri sağlayamayan öğrencilere yönelik olarak Pre-Master programları sunan okullar da bulunuyor.  Kimi öğrenciler gerekli koşulları yerine getirememeleri halinde Pre-Master programlarını tercih edebiliyor.

Referans ve Niyet Mektubu

İngiltere’de lisansüstü eğitim için referans mektuplarına ihtiyacınız oluyor. Daha önce ders almış olduğunuz profesörlerden referans mektupları almanız gerekiyor. Ders dışı aktivitelerde size eşlik eden uzman isimlerden alacağınız referans mektupları da etkili oluyor. Bu anlamda stajlar, araştırma projeleri, gönüllük esasına dayanan projelerde yer almak önem taşıyor. Genellikle 2 referans mektubu talep ediliyor. Ancak; talepler okuldan okula, bölümden bölüme değişiklik gösterebiliyor.. Bazı bölümler bir bazı bölümler üç referans mektubu isteyebiliyor. MBA programlarına başvururken profesyonellerden alınan referans mektupları talep ediliyor. Ancak bazı bölümler yalnızca akademisyenlerin referansını dikkate alabiliyor. Yine de en az bir profesör ve bir profesyonelden referans mektubu almanız yararınıza olabiliyor

Gelelim bir diğer önemli belge olan niyet mektubuna… Niyet mektubu bir diğer adıyla “Statement of Purpose”… Lisans başvurularında da niyet mektubu talep ediliyor. Ancak yüksek lisans söz konusu olduğunda daha önemli bir rol oynuyor. Niyet mektubu için istenen kriterler değişiklik gösteriyor. Bu anlamda başvuru yaptığınız bölümün taleplerini incelemekte yarar var. Metninizi belirtilen kriterler ya da formata göre hazırlamanız gerekiyor. Niyet mektubunun hem format hem içerik olarak özgün olması büyük önem taşıyor. Üniversitelerin binlerce başvuru aldığı düşünülünce rekabetin yüksek olduğu açıkça görülebiliyor. Bu anlamda diğerlerinin arasından sıyrılmak için özgünlük önemli bir rol oynuyor. Bu noktada; internetteki hazır formatları kesinlikle tercih etmemek gerekiyor. Kişiliğinizi, isteklerinizi ve geçmişinizi en iyi şekilde yansıtacak, size özgü bir metin sunmanız gerekiyor. Okulların bu anlamda belirlediği bazı sorular olabiliyor. Mektubunuzun bu sorulara net cevaplar veriyor olması bekleniyor. Aynı zamanda biçimsel anlamda talep edilen formata, kelime, karakter, sayfa sayılarına da uygun olması isteniyor.

Özgeçmiş

Bir diğer önemli başvuru belgesi ise Özgeçmiş… Yurt dışı üniversite başvurularının olmazsa olmazı özgeçmişinizin sizi tam anlamıyla yansıtması gerekiyor. Akademik birikiminiz, stajlarınız, yetenekleriniz, projeleriniz özgeçmişinizde mutlaka yer almalı… Özgeçmişinizin yalın ama içerik olarak birikimlerinizi ve deneyimlerinizi en doğru şekilde yansıtıyor olması bekleniyor. Yani yüzeysel bilgilerden kaçınmanız gerekiyor. Özgeçmişiniz unvanlardan ve tarih aralıklarından ibaret olmamalı… Bunun yerine sorumluluklarınızı, başarılarınızı yansıtıyor olmalı…

İngiltere’de Yüksek Lisans Yapmak İçin Gerekli İpuçları

İngiltere’de yüksek lisans yapmak için gerekli birkaç koşul daha bulunuyor. Bunların kabul sürecinde ve kabul aldıktan sonra ihtiyacınız olacak ipuçları olduğu da söylenebilir.

Pasaport Geçerliliği

Pasaportunuzun, başvuru aşamasında güncel olması gerekiyor. Geçerlik tarihinin ise eğitim döneminin tamamını kapsaması bekleniyor. İngiltere’de yüksek lisans başvurusu yaparken bazı okullar, pasaportunuzun ön sayfasında yer alan bilgileri talep edebiliyor. Bu yüzden pasaportu vaktinde yenilemek yararınıza olabiliyor. Aksi halde sorun yaşama ihtimali olabiliyor.

Konaklama Seçenekleri

Kabuller genellikle 4 ile 8 haftalık bir süreç içerisinde geliyor. Elbette bu süreç okullara ve bölümlere göre değişiklik ve esneklik gösterebiliyor. Kabul aldıktan sonra da yapılması gerekenler var.  Örneğin nerede konaklayacağınız oldukça önemli bir konu… İngiltere’de lisansüstü eğitim alan öğrencilerin üniversitelerin yurtlarında konaklama şansı olmayabiliyor. Ancak; üniversitelerle anlaşmalı ya da bağımsız özel yurtlar bulunabiliyor. Yüksek lisans öğrencileri özel yurtları tercih edebiliyor. Bununla birlikte oda ya da daire kiralamayı tercih edenler de var. Fakat daire kiralamak çok kolay olmayabiliyor. Bankada gösterebileceğiniz bir miktar geliriniz olması ve bir garantör bulmanız gerekebiliyor. Bu nedenle kabul aldıktan hemen sonra konaklama sorununuzu çözmeniz yararınıza olabiliyor. Özellikle okulların açıldığı süreçte konaklama seçenekleri daralıyor ve fiyatların artması söz konusu olabiliyor. Dolayısıyla erken davranmakta fayda var.

Öğrenci Vizesi

Elbette kabul sürecinin ardından en önemli işlemlerden biri öğrenci vizesi için başvuru yapmak olacak… İngiltere’de eğitim alıyorsanız ihtiyacınız olan vize türü “TIER 4” olarak adlandırılıyor. Bu vizeyi alabilmeniz için sağlamanız gereken bazı koşullar bulunuyor. Orta düzeyde İngilizce konuşabiliyor olmanız talep ediliyor. Bunu belirlenen düzeyde IELTS skoru elde ederek belgelendirmeniz bekleniyor. Bu vize türü lisansüstü eğitim alan öğrencilere çalışma hakkı da veriyor. Ancak; haftada maksimum 20 saat çalışma şansınız bulunuyor. Pasaport geçerliliği burada da önem taşıyor. Pasaportunuzun son 10 yıl içerisinde alınmış ve seyahat sonrası minimum 6 ay geçerli olması gerekiyor. Öğrenci vizesi için gerekli başvuruyu İngiltere Konsolosluğu’na yapmanız gerekiyor. Burada parmak izi, biyometrik fotoğraf çekimi, mülakat gibi bir dizi işlem uygulanabiliyor. Vize işlemleri bir sorun yaşanmaması halinde yaklaşık 3 haftalık bir süre içerisinde sonuçlanıyor.

Burs Seçenekleri

Öğrencilerin en çok aklını kurcalayan sorulardan biri burslu okumanın mümkün olup olmadığı… İngiltere’de burs olanakları ne yazık ki; pek çok ülkenin aksine oldukça sınırlı… Ancak imkansız değil… Burs alabilmeniz için gerekli işlemler aslında başvuru sırasında başlıyor. Başvurunuz sırasında burs için değerlendirilmek istediğinizi belirtmeniz gerekiyor. İngiltere’de lisansüstü eğitim ücretleri her üniversiteye göre değişiyor. Burssuz okumanız halinde program ücretleri genellikle 10 bin ile 35 bin Pound arasında değişiyor.

İngiltere’de yüksek lisans yapmak ile ilgili detaylı bilgi edinmek için aba Eğitim web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Sorularınız için Doç. Dr. Gamze Sart ve aba Eğitim ile iletişime geçebilirsiniz. Eğitim, üniversite başvuruları ve kariyere dair daha fazla içeriğe ulaşmak için YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz.

Ücretsiz Open Day Günlerimize Katılmak İçin Aşağıdaki Formu Doldurun

Açık bilgilendirme günlerimizde tüm sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation