Hemen Bilgi Al

Dünyanın En İyi Üniversiteleri

Yurt dışında eğitim almak isteyen öğrencilerin pek çoğu dünyanın en iyi üniversiteleri için çabalıyor. Bu üniversitelere kabul alabilmek elbette zorlu bir süreci içeriyor. En iyiler söz konusu olduğunda rekabet kaçınılmaz oluyor. Öğrencilerin birtakım sınavlar almaları, dillerini yeterli düzeyde kullanabiliyor olmaları gerekiyor. Elbette not ortalamaları da bu anlamda büyük önem taşıyor. Akademik başarı dünyanın en seçkin üniversitelerine kabul sürecinde önemli bir rol oynuyor.

Ancak; değişen dünyada kimi zaman akademik başarı da yeterli olmayabiliyor. Öğrencilerin ders dışı aktivitelerle başvurularını desteklemeleri gerekiyor. Üniversiteler artık yalnızca başarılı öğrencileri değil, topluma duyarlı öğrencileri bünyelerinde görmek istiyor. Bu noktada öğrenci adaylarının sosyal sorumluluk projeleri, stajları, spor ve sanat yetkinlikleri, araştırmaları devreye giriyor.

aba Eğitim Olarak Öğrencilerimizi Dünyanın En İyi Üniversiteleri İçin Hazırlıyoruz

Elbette tüm bu süreçler öğrenciler için yorucu ve zorlayıcı olabiliyor. Atılacak yanlış adımlar öğrencilerin emeğine ve zamanına mal olabiliyor. Bu anlamda yurt dışı eğitime hazırlık sürecinde profesyonel destek almak önem taşıyor. Bizler aba Eğitim ailesi olarak öğrencilerimizi tüm bu süreçler için destekliyoruz. Öğrencilerimizi dünyanın en prestijli üniversiteleri için hazırlıyoruz. Stratejik Yetenek Yönetimi’nden başvuru süreçlerine; burs olanaklarından kariyer planlarına kadar tüm süreçlerine destek veriyoruz. Almaları gereken sınavlardan, geliştirmeleri gereken becerilere kadar tüm tespitleri yapıyor; gerekli süreçleri yönetmelerine yardımcı oluyoruz. Öğrencilerimizin hedeflerine ulaşabilmeleri için onlarla birlikte çabalıyoruz. Peki; dünyanın en prestijli üniversiteleri hangileri? Hangi üniversitelerden kabuller alıyoruz? Birlikte inceleyelim…

Dünyanın En İyi Üniversiteleri: Massachusetts Teknoloji Enstitüsü

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, ABD’nin Massachusetts Eyaleti’nde, Cambridge kentinde bulunan özel bir araştırma üniversitesi olarak tanınıyor. Enstitü kurulduğu 1861 yılından beri, modern bilime öncülük ediyor. Mühendislik, matematik ve teknolojinin gelişimine katkılarıyla dünya çapında tanınıyor. Bu alanlarda buluşlara ve ilklere imza atıyor ve kilit bir rol oynuyor.

MIT’nin Amerika Birleşik Devletleri'nin artan sanayileşmesine yanıt olarak kurulduğu biliniyor. Üniversite eğitim anlayışı açısından, Avrupa politeknik üniversite modelini benimsiyor. Bilim ve mühendislik alanlarında uygulamaya odaklanıyor. Laboratuvar eğitimi ve araştırmaya vurgu yapıyor. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nün bir şehir kampüsüne sahip olduğu biliniyor.  Üniversite Lincoln Laboratuvarı, Bates Merkezi ve Haystack Gözlemevi gibi tesislere de ev sahipliği yapıyor. Ek olarak; Broad ve Whitehead Enstitülerini bünyesinde barındırıyor.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü bugün dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer alıyor. QS World University Rankings’e göre dünyanın en iyileri arasında ilk sırayı alıyor. Times Higher Education’a göre dünyanın en iyi 5. üniversitesi olarak kabul ediliyor. ARWU ise MIT’ye dünyanın en iyileri listesinde 4. sırada yer veriyor.

Kurumun 2020 yılı itibariyle 97 Nobel Ödülü sahibi ile ilişkilendirildiği biliniyor. Mezun, araştırmacı ve akademisyenler arasında, 26 Turing Ödülü sahibi ve 8 Fields Madalyası sahibi bulunuyor. Üniversitenin mezunları arasında devlet başkanları, bilim insanları, astronotlar, sanatçılar, sporcular yer alıyor. Mezunların bugün dünyaca ünlü teknoloji şirketlerinin kurucuları arasında yer aldığı biliniyor. Önemli mezunlar arasında, Sal Khan, Richard Feynman, Jonah Peretti, Ronald McNair gibi isimler yer alıyor.

Stanford Üniversitesi

Dünyanın en iyi üniversiteleri denildiğinde akla ilk gelen kurumlardan biri hiç şüphesiz ki; Stanford Üniversitesi oluyor. 1885 yılından beri varlığını sürdüren üniversite Kaliforniya’da yer alıyor. Kurumun ilk öğrencilerini 1891 yılında kabul ettiği biliniyor. Kurulduğu ilk günden beri karma eğitim veren bir üniversite olma özelliği taşıyor. Elbette üniversitenin Silikon Vadisi ile olan ilişkisi de üniversitenin konumunu güçlendiriyor. Silikon Vadisi ve Stanford Üniversitesi birbirlerini besliyor.

Stanford Üniversitesi’nin yedi okul etrafında şekillendiği biliniyor. Üniversite lisans düzeyinde 40 akademik bölümden oluşan üç okula ev sahipliği yapıyor. Ek olarak; hukuk, tıp, eğitim ve işletme alanlarında lisansüstü eğitim veren dört okulu bünyesinde barındırıyor. Üniversitenin bünyesinde bulunan yedi okul da aynı kampüs içerisinde yer alıyor.

2021 yılı itibariyle üniversitenin 84 Nobel Ödülü ile ilişkilendirildiği biliniyor. Ek olarak; üniversitenin mezun ve akademisyenleri arasında 29 Turing Ödülü ve 8 Fields Madalyası sahibi yer alıyor. Üniversite özellikle girişimcilik alanındaki başarılarıyla tanınıyor. Dünyanın önemli şirketlerinin kurucuları Stanford Üniversitesi mezunları arasında yer alıyor. Stanford mezunlarının, yıllık gelirinin dünyanın en büyük 7. ekonomisine eşdeğer olduğu kabul ediliyor. 74 yaşayan milyarder Stanford mezunları arasında yer alıyor. Google, Hewlett-Packard, Intel, Yahoo, Apple; Stanford mezunları tarafından kurulan dünya devi şirketler arasında yer alıyor.

Harvard Üniversitesi

Dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer alan bir diğer üniversite ise Harvard Üniversitesi…  Üniversite, Massachusetts Eyaletinde yer alıyor. Özel bir araştırma üniversitesi olarak biliniyor ve kökleri 1636 yılına uzanıyor. Kurulduğu dönemlerde Harvard Koleji olarak anılan üniversite daha sonra Harvard Üniversitesi olarak yeniden adlandırılıyor. Kolejin kurulduğu dönemde herhangi bir mezhepsel bağı olmamasına karşın din adamlarını eğittiği biliniyor. 18. Yüzyıldan sonra üniversite müfredatının ve yapısının tamamen değiştiriliyor. 19. yüzyılda Harvard, Boston seçkinleri arasında merkezi bir kültür kurumu olarak anılıyor. Amerikan İç Savaşı'nın ardından, Başkan Charles William Eliot döneminde modern bir araştırma üniversitesine dönüştürülüyor.

Üniversite, on akademik fakülte etrafında şekilleniyor. Bunun yanı sıra Radcliffe İleri Araştırmalar Enstitüsü'nü bünyesinde barındırıyor. Stanford Üniversitesi, lisans ve lisansüstü düzeyde çok farklı disiplinlerde eğitim veriyor. Üniversitenin üç ana kampüsü olduğu biliniyor. Bu kampüsler; Cambridge Kampüsü, Allston Kampüsü ve Longwood Tıp Kampüsü şeklinde sıralanıyor.

Harvard, 41,9 milyar dolar ile dünyanın en büyük bağış değerine sahip akademik kurumu olarak biliniyor. Harvard Üniversitesi Kütüphane sistemi ise dünyanın en büyük akademik kütüphanesi olma özelliği taşıyor. Kütüphane 20 milyonun üzerinde materyali içeriyor. Dünyanın en iyi üniversiteleri arasında bulunan Harvard, müzeleri, araştırma merkezleri ve laboratuvarlarıyla da dikkat çekiyor.

Harvard, güncel verilere göre; 161 Nobel Ödülü ile ilişkilendiriliyor. Üniversitenin mezun ve akademisyenleri arasında 18 Fields Madalyası ve 14 Turing Ödülü kazananı bulunuyor. Üniversite QS World University Rankings’e göre dünyanın en iyi 3. Üniversitesi olarak sıralanıyor.  Times Higher Education da Harvard’a 3. sırada yer veriyor. ARWU’ya göre ise Harvard, dünyanın en iyi üniversitesi olarak kabul ediliyor.

Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü

Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü, Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya Eyaleti’nde Pasadena kentinde yer alıyor. Özel bir araştırma üniversitesi olarak biliniyor. Bir meslek okulu olarak kurulan üniversitenin kökleri 1891 yılına kadar uzanıyor. Üniversitenin bugünkü adını 1920 yılında aldığı biliniyor. Üniversite, bilim, mühendislik ve teknoloji alanında verdiği eğitim ve araştırmalarıyla tanınıyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde uygulamalı bilimler eğitimine odaklanan en önemli teknoloji üniversitelerinden biri olarak biliniyor. Caltech'in bilim ve mühendisliğe güçlü bir vurgu yapan altı akademik bölümü bulunuyor. Üniversitenin ana kampüsü, Los Angeles şehir merkezinin kuzeydoğusunda bulunuyor. Lisans öğrencilerinin% 95'lik dilimi Caltech'teki kampüs içi ev sisteminde konaklıyor.

Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü aynı zamanda dünyanın en iyi üniversiteleri arasında da yer alıyor. QS QS World University Rankings; Caltech’e dünyanın en iyileri arasında 4. sırada yer veriyor. Times Higher Education için de bu sıralama değişmiyor. ARWU’ya göre ise Caltech, dünyanın en iyi 8. üniversitesi olarak sıralanıyor.

Üniversitenin mezun ve öğretim üyeleri arasında 76 Nobel Ödülü sahibi bulunuyor. Kimyager Linus Pauling’in tarihte iki paylaşılmamış ödül kazanan tek kişi olduğu biliniyor. Üniversitede ayrıca 4 Fields Madalyası kazananı ve 6 Turing Ödülü sahibi bulunuyor. Öğretim üyelerinin birçoğunun Howard Hughes Tıp Enstitüsü ve NASA ile ilişkili olduğu biliniyor. Aynı zamanda NASA bünyesinde bulunan Jet Propulsion Laboratory,  Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü tarafından işletiliyor.

Dünyanın En İyi Üniversiteleri: Oxford Üniversitesi

Dünyada İngilizce konuşulan en eski üniversite olarak bilinen Oxford Üniversitesi, İngiltere'de bulunuyor. 1096’da kurulduğu düşünülen üniversite, bir araştırma üniversitesi olarak biliniyor. Üniversite, otuz dokuz yarı özerk kurucu kolej, altı kalıcı özel salon ve dört bölüm etrafında şekilleniyor. Çok çeşitli disiplinlerde eğitim veren bir dizi akademik bölümden oluşuyor. Kolejlerin her biri kendi iç yapısı ve faaliyetlerini yönetiyor. Tüm öğrenciler bir kolejin üyesi olarak biliniyor. Oxford Üniversitesi’nin bir ana kampüsü bulunmuyor. Kolejler, fakülteler ve tesisler şehir merkezinin çeşitli yerlerinde konumlanıyor. Lisans dersleri, kolejlerde ve salonlarda haftalık küçük grup dersleri halinde düzenleniyor. Ek olarak; seminerler ve laboratuvar çalışmaları yürütülüyor.

Oxford Üniversitesi Avrupa’nın ve dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer alıyor. QS World University Rankings’e göre üniversite dünyanın en iyileri arasında 5. sırada bulunuyor. Times Higher Education Oxford’u dünyanın en iyi üniversitesi olarak kabul ediyor. ARWU ise Oxford’a dünyanın en iyileri arasında 9. sırada yer veriyor. Üniversite 72 Nobel Ödülü ile ilişkilendiriliyor. Üniversite bünyesinde, 3 Fields Madalyası ve 6 Turing Ödülü sahibi bulunuyor. Üniversitenin ayrıca 160 Olimpiyat madalyasına ev sahipliği yaptığı biliniyor.

Oxford, dünyanın en eski üniversite müzesinin yanı sıra dünyanın en büyük üniversite basınına ev sahipliği yapıyor. Aynı zamanda ülke çapındaki en büyük akademik kütüphane sistemini Oxford bünyesinde bulunuyor.

Cambridge Üniversitesi

Dünyanın en iyi üniversiteleri arasında bulunan bir diğer üniversite ise Cambridge… Cambridge Üniversitesi, Cambridge, İngiltere’de bulunan bir araştırma üniversitesi olarak anılıyor. 1209'da kurulan üniversite, İngilizce konuşulan dünyanın en eski ikinci üniversitesi olarak kabul ediliyor. Üniversitenin Oxford Üniversitesi'nden ayrılan akademisyenler tarafından kurulduğu biliniyor.

Cambridge Üniversitesi, 31 yarı özerk kurucu kolej ve altı okul etrafında şekilleniyor. 150'den fazla akademik bölüm, fakülte ve enstitüyü içeriyor. Tüm kolejlerin, tıpkı Oxford’da olduğu gibi kendi iç yapıları ve faaliyetlerinden sorumlu olduğu biliniyor.  Tüm öğrenciler bir kolej üyesi olarak kabul ediliyor. Cambridge'in bir ana kampüsü bulunmuyor. Tüm kolej, fakülte ve binalar şehrin çeşitli bölgelerinde yer alıyor. Lisans eğitimi haftalık küçük grup dersleri şeklinde gerçekleşiyor. Seminer ve laboratuvar çalışmalarıyla destekleniyor. Lisansüstü öğretim ise genellikle merkezi olarak yürütülüyor.

Cambridge Üniversitesi, QS World University Rankings’e göre dünyanın en iyi 7. üniversitesi olarak kabul ediliyor. Times Higher Education üniversiteye, 6. sırada yer veriyor. ARWU ise Cambridge’i dünyanın en iyi 3. Üniversitesi olarak sıralıyor.

UC Berkeley

UC Berkeley ya da Kaliforniya Üniversitesi Berkeley bir araştırma üniversitesi olarak anılıyor. Eyaletin ilk arazi hibe üniversitesi olarak 1868'de kurulduğu biliniyor. UC berkeley dünyanın en iyi üniversiteleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Kaliforniya Üniversitesi sisteminin ilk kampüsü olarak biliniyor. Aynı zamanda Amerikan Üniversiteleri Birliği’nin kurucu üyeleri arasında bulunuyor. Kurum 14 kolej etrafında şekilleniyor. 350’den fazla lisans ve lisansüstü programa ev sahipliği yapıyor. Yaklaşık 31 bin lisans öğrencisini ve 12 bin lisansüstü öğrenciyi ağırlıyor.

Üniversite, bilim, mühendislik, teknoloji gibi alanlarda ön plana çıkıyor. Matematik Bilimleri Araştırma Enstitüsü ve Uzay Bilimleri Laboratuvarı gibi önemli araştırma merkezlerine ev sahipliği yapıyor. Berkeley’in, Livermore ve Los Alamos'ta üç ulusal laboratuvar kurduğu biliniyor. Manhattan Projesi'nden 16 kimyasal elementin keşfine; bilgisayar bilimi ve genomikteki atılımlara kadar önemli rolleri bulunuyor. UC Berkeley, siyasi aktivizm ve 1960'ların Özgür Konuşma Hareketi ile de dünya çapında tanınıyor.

Dünyanın en iyi üniversiteleri hakkında detaylı bilgi almak için aba Eğitim web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Sorularınız için Doç. Dr. Gamze Sart ve aba Eğitim ile iletişime geçebilirsiniz. Eğitim ve üniversitelere dair daha fazla içeriğe ulaşmak için YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz.

Ücretsiz Open Day Günlerimize Katılmak İçin Aşağıdaki Formu Doldurun

Açık bilgilendirme günlerimizde tüm sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation

Dünyanın En İyi Üniversiteleri

Yurt dışında eğitim almak isteyen öğrencilerin pek çoğu dünyanın en iyi üniversiteleri için çabalıyor. Bu üniversitelere kabul alabilmek elbette zorlu bir süreci içeriyor. En iyiler söz konusu olduğunda rekabet kaçınılmaz oluyor. Öğrencilerin birtakım sınavlar almaları, dillerini yeterli düzeyde kullanabiliyor olmaları gerekiyor. Elbette not ortalamaları da bu anlamda büyük önem taşıyor. Akademik başarı dünyanın en seçkin üniversitelerine kabul sürecinde önemli bir rol oynuyor.

Ancak; değişen dünyada kimi zaman akademik başarı da yeterli olmayabiliyor. Öğrencilerin ders dışı aktivitelerle başvurularını desteklemeleri gerekiyor. Üniversiteler artık yalnızca başarılı öğrencileri değil, topluma duyarlı öğrencileri bünyelerinde görmek istiyor. Bu noktada öğrenci adaylarının sosyal sorumluluk projeleri, stajları, spor ve sanat yetkinlikleri, araştırmaları devreye giriyor.

aba Eğitim Olarak Öğrencilerimizi Dünyanın En İyi Üniversiteleri İçin Hazırlıyoruz

Elbette tüm bu süreçler öğrenciler için yorucu ve zorlayıcı olabiliyor. Atılacak yanlış adımlar öğrencilerin emeğine ve zamanına mal olabiliyor. Bu anlamda yurt dışı eğitime hazırlık sürecinde profesyonel destek almak önem taşıyor. Bizler aba Eğitim ailesi olarak öğrencilerimizi tüm bu süreçler için destekliyoruz. Öğrencilerimizi dünyanın en prestijli üniversiteleri için hazırlıyoruz. Stratejik Yetenek Yönetimi’nden başvuru süreçlerine; burs olanaklarından kariyer planlarına kadar tüm süreçlerine destek veriyoruz. Almaları gereken sınavlardan, geliştirmeleri gereken becerilere kadar tüm tespitleri yapıyor; gerekli süreçleri yönetmelerine yardımcı oluyoruz. Öğrencilerimizin hedeflerine ulaşabilmeleri için onlarla birlikte çabalıyoruz. Peki; dünyanın en prestijli üniversiteleri hangileri? Hangi üniversitelerden kabuller alıyoruz? Birlikte inceleyelim…

Dünyanın En İyi Üniversiteleri: Massachusetts Teknoloji Enstitüsü

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, ABD’nin Massachusetts Eyaleti’nde, Cambridge kentinde bulunan özel bir araştırma üniversitesi olarak tanınıyor. Enstitü kurulduğu 1861 yılından beri, modern bilime öncülük ediyor. Mühendislik, matematik ve teknolojinin gelişimine katkılarıyla dünya çapında tanınıyor. Bu alanlarda buluşlara ve ilklere imza atıyor ve kilit bir rol oynuyor.

MIT’nin Amerika Birleşik Devletleri'nin artan sanayileşmesine yanıt olarak kurulduğu biliniyor. Üniversite eğitim anlayışı açısından, Avrupa politeknik üniversite modelini benimsiyor. Bilim ve mühendislik alanlarında uygulamaya odaklanıyor. Laboratuvar eğitimi ve araştırmaya vurgu yapıyor. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nün bir şehir kampüsüne sahip olduğu biliniyor.  Üniversite Lincoln Laboratuvarı, Bates Merkezi ve Haystack Gözlemevi gibi tesislere de ev sahipliği yapıyor. Ek olarak; Broad ve Whitehead Enstitülerini bünyesinde barındırıyor.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü bugün dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer alıyor. QS World University Rankings’e göre dünyanın en iyileri arasında ilk sırayı alıyor. Times Higher Education’a göre dünyanın en iyi 5. üniversitesi olarak kabul ediliyor. ARWU ise MIT’ye dünyanın en iyileri listesinde 4. sırada yer veriyor.

Kurumun 2020 yılı itibariyle 97 Nobel Ödülü sahibi ile ilişkilendirildiği biliniyor. Mezun, araştırmacı ve akademisyenler arasında, 26 Turing Ödülü sahibi ve 8 Fields Madalyası sahibi bulunuyor. Üniversitenin mezunları arasında devlet başkanları, bilim insanları, astronotlar, sanatçılar, sporcular yer alıyor. Mezunların bugün dünyaca ünlü teknoloji şirketlerinin kurucuları arasında yer aldığı biliniyor. Önemli mezunlar arasında, Sal Khan, Richard Feynman, Jonah Peretti, Ronald McNair gibi isimler yer alıyor.

Stanford Üniversitesi

Dünyanın en iyi üniversiteleri denildiğinde akla ilk gelen kurumlardan biri hiç şüphesiz ki; Stanford Üniversitesi oluyor. 1885 yılından beri varlığını sürdüren üniversite Kaliforniya’da yer alıyor. Kurumun ilk öğrencilerini 1891 yılında kabul ettiği biliniyor. Kurulduğu ilk günden beri karma eğitim veren bir üniversite olma özelliği taşıyor. Elbette üniversitenin Silikon Vadisi ile olan ilişkisi de üniversitenin konumunu güçlendiriyor. Silikon Vadisi ve Stanford Üniversitesi birbirlerini besliyor.

Stanford Üniversitesi’nin yedi okul etrafında şekillendiği biliniyor. Üniversite lisans düzeyinde 40 akademik bölümden oluşan üç okula ev sahipliği yapıyor. Ek olarak; hukuk, tıp, eğitim ve işletme alanlarında lisansüstü eğitim veren dört okulu bünyesinde barındırıyor. Üniversitenin bünyesinde bulunan yedi okul da aynı kampüs içerisinde yer alıyor.

2021 yılı itibariyle üniversitenin 84 Nobel Ödülü ile ilişkilendirildiği biliniyor. Ek olarak; üniversitenin mezun ve akademisyenleri arasında 29 Turing Ödülü ve 8 Fields Madalyası sahibi yer alıyor. Üniversite özellikle girişimcilik alanındaki başarılarıyla tanınıyor. Dünyanın önemli şirketlerinin kurucuları Stanford Üniversitesi mezunları arasında yer alıyor. Stanford mezunlarının, yıllık gelirinin dünyanın en büyük 7. ekonomisine eşdeğer olduğu kabul ediliyor. 74 yaşayan milyarder Stanford mezunları arasında yer alıyor. Google, Hewlett-Packard, Intel, Yahoo, Apple; Stanford mezunları tarafından kurulan dünya devi şirketler arasında yer alıyor.

Harvard Üniversitesi

Dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer alan bir diğer üniversite ise Harvard Üniversitesi…  Üniversite, Massachusetts Eyaletinde yer alıyor. Özel bir araştırma üniversitesi olarak biliniyor ve kökleri 1636 yılına uzanıyor. Kurulduğu dönemlerde Harvard Koleji olarak anılan üniversite daha sonra Harvard Üniversitesi olarak yeniden adlandırılıyor. Kolejin kurulduğu dönemde herhangi bir mezhepsel bağı olmamasına karşın din adamlarını eğittiği biliniyor. 18. Yüzyıldan sonra üniversite müfredatının ve yapısının tamamen değiştiriliyor. 19. yüzyılda Harvard, Boston seçkinleri arasında merkezi bir kültür kurumu olarak anılıyor. Amerikan İç Savaşı'nın ardından, Başkan Charles William Eliot döneminde modern bir araştırma üniversitesine dönüştürülüyor.

Üniversite, on akademik fakülte etrafında şekilleniyor. Bunun yanı sıra Radcliffe İleri Araştırmalar Enstitüsü'nü bünyesinde barındırıyor. Stanford Üniversitesi, lisans ve lisansüstü düzeyde çok farklı disiplinlerde eğitim veriyor. Üniversitenin üç ana kampüsü olduğu biliniyor. Bu kampüsler; Cambridge Kampüsü, Allston Kampüsü ve Longwood Tıp Kampüsü şeklinde sıralanıyor.

Harvard, 41,9 milyar dolar ile dünyanın en büyük bağış değerine sahip akademik kurumu olarak biliniyor. Harvard Üniversitesi Kütüphane sistemi ise dünyanın en büyük akademik kütüphanesi olma özelliği taşıyor. Kütüphane 20 milyonun üzerinde materyali içeriyor. Dünyanın en iyi üniversiteleri arasında bulunan Harvard, müzeleri, araştırma merkezleri ve laboratuvarlarıyla da dikkat çekiyor.

Harvard, güncel verilere göre; 161 Nobel Ödülü ile ilişkilendiriliyor. Üniversitenin mezun ve akademisyenleri arasında 18 Fields Madalyası ve 14 Turing Ödülü kazananı bulunuyor. Üniversite QS World University Rankings’e göre dünyanın en iyi 3. Üniversitesi olarak sıralanıyor.  Times Higher Education da Harvard’a 3. sırada yer veriyor. ARWU’ya göre ise Harvard, dünyanın en iyi üniversitesi olarak kabul ediliyor.

Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü

Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü, Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya Eyaleti’nde Pasadena kentinde yer alıyor. Özel bir araştırma üniversitesi olarak biliniyor. Bir meslek okulu olarak kurulan üniversitenin kökleri 1891 yılına kadar uzanıyor. Üniversitenin bugünkü adını 1920 yılında aldığı biliniyor. Üniversite, bilim, mühendislik ve teknoloji alanında verdiği eğitim ve araştırmalarıyla tanınıyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde uygulamalı bilimler eğitimine odaklanan en önemli teknoloji üniversitelerinden biri olarak biliniyor. Caltech'in bilim ve mühendisliğe güçlü bir vurgu yapan altı akademik bölümü bulunuyor. Üniversitenin ana kampüsü, Los Angeles şehir merkezinin kuzeydoğusunda bulunuyor. Lisans öğrencilerinin% 95'lik dilimi Caltech'teki kampüs içi ev sisteminde konaklıyor.

Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü aynı zamanda dünyanın en iyi üniversiteleri arasında da yer alıyor. QS QS World University Rankings; Caltech’e dünyanın en iyileri arasında 4. sırada yer veriyor. Times Higher Education için de bu sıralama değişmiyor. ARWU’ya göre ise Caltech, dünyanın en iyi 8. üniversitesi olarak sıralanıyor.

Üniversitenin mezun ve öğretim üyeleri arasında 76 Nobel Ödülü sahibi bulunuyor. Kimyager Linus Pauling’in tarihte iki paylaşılmamış ödül kazanan tek kişi olduğu biliniyor. Üniversitede ayrıca 4 Fields Madalyası kazananı ve 6 Turing Ödülü sahibi bulunuyor. Öğretim üyelerinin birçoğunun Howard Hughes Tıp Enstitüsü ve NASA ile ilişkili olduğu biliniyor. Aynı zamanda NASA bünyesinde bulunan Jet Propulsion Laboratory,  Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü tarafından işletiliyor.

Dünyanın En İyi Üniversiteleri: Oxford Üniversitesi

Dünyada İngilizce konuşulan en eski üniversite olarak bilinen Oxford Üniversitesi, İngiltere'de bulunuyor. 1096’da kurulduğu düşünülen üniversite, bir araştırma üniversitesi olarak biliniyor. Üniversite, otuz dokuz yarı özerk kurucu kolej, altı kalıcı özel salon ve dört bölüm etrafında şekilleniyor. Çok çeşitli disiplinlerde eğitim veren bir dizi akademik bölümden oluşuyor. Kolejlerin her biri kendi iç yapısı ve faaliyetlerini yönetiyor. Tüm öğrenciler bir kolejin üyesi olarak biliniyor. Oxford Üniversitesi’nin bir ana kampüsü bulunmuyor. Kolejler, fakülteler ve tesisler şehir merkezinin çeşitli yerlerinde konumlanıyor. Lisans dersleri, kolejlerde ve salonlarda haftalık küçük grup dersleri halinde düzenleniyor. Ek olarak; seminerler ve laboratuvar çalışmaları yürütülüyor.

Oxford Üniversitesi Avrupa’nın ve dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer alıyor. QS World University Rankings’e göre üniversite dünyanın en iyileri arasında 5. sırada bulunuyor. Times Higher Education Oxford’u dünyanın en iyi üniversitesi olarak kabul ediyor. ARWU ise Oxford’a dünyanın en iyileri arasında 9. sırada yer veriyor. Üniversite 72 Nobel Ödülü ile ilişkilendiriliyor. Üniversite bünyesinde, 3 Fields Madalyası ve 6 Turing Ödülü sahibi bulunuyor. Üniversitenin ayrıca 160 Olimpiyat madalyasına ev sahipliği yaptığı biliniyor.

Oxford, dünyanın en eski üniversite müzesinin yanı sıra dünyanın en büyük üniversite basınına ev sahipliği yapıyor. Aynı zamanda ülke çapındaki en büyük akademik kütüphane sistemini Oxford bünyesinde bulunuyor.

Cambridge Üniversitesi

Dünyanın en iyi üniversiteleri arasında bulunan bir diğer üniversite ise Cambridge… Cambridge Üniversitesi, Cambridge, İngiltere’de bulunan bir araştırma üniversitesi olarak anılıyor. 1209'da kurulan üniversite, İngilizce konuşulan dünyanın en eski ikinci üniversitesi olarak kabul ediliyor. Üniversitenin Oxford Üniversitesi'nden ayrılan akademisyenler tarafından kurulduğu biliniyor.

Cambridge Üniversitesi, 31 yarı özerk kurucu kolej ve altı okul etrafında şekilleniyor. 150'den fazla akademik bölüm, fakülte ve enstitüyü içeriyor. Tüm kolejlerin, tıpkı Oxford’da olduğu gibi kendi iç yapıları ve faaliyetlerinden sorumlu olduğu biliniyor.  Tüm öğrenciler bir kolej üyesi olarak kabul ediliyor. Cambridge'in bir ana kampüsü bulunmuyor. Tüm kolej, fakülte ve binalar şehrin çeşitli bölgelerinde yer alıyor. Lisans eğitimi haftalık küçük grup dersleri şeklinde gerçekleşiyor. Seminer ve laboratuvar çalışmalarıyla destekleniyor. Lisansüstü öğretim ise genellikle merkezi olarak yürütülüyor.

Cambridge Üniversitesi, QS World University Rankings’e göre dünyanın en iyi 7. üniversitesi olarak kabul ediliyor. Times Higher Education üniversiteye, 6. sırada yer veriyor. ARWU ise Cambridge’i dünyanın en iyi 3. Üniversitesi olarak sıralıyor.

UC Berkeley

UC Berkeley ya da Kaliforniya Üniversitesi Berkeley bir araştırma üniversitesi olarak anılıyor. Eyaletin ilk arazi hibe üniversitesi olarak 1868'de kurulduğu biliniyor. UC berkeley dünyanın en iyi üniversiteleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Kaliforniya Üniversitesi sisteminin ilk kampüsü olarak biliniyor. Aynı zamanda Amerikan Üniversiteleri Birliği’nin kurucu üyeleri arasında bulunuyor. Kurum 14 kolej etrafında şekilleniyor. 350’den fazla lisans ve lisansüstü programa ev sahipliği yapıyor. Yaklaşık 31 bin lisans öğrencisini ve 12 bin lisansüstü öğrenciyi ağırlıyor.

Üniversite, bilim, mühendislik, teknoloji gibi alanlarda ön plana çıkıyor. Matematik Bilimleri Araştırma Enstitüsü ve Uzay Bilimleri Laboratuvarı gibi önemli araştırma merkezlerine ev sahipliği yapıyor. Berkeley’in, Livermore ve Los Alamos'ta üç ulusal laboratuvar kurduğu biliniyor. Manhattan Projesi'nden 16 kimyasal elementin keşfine; bilgisayar bilimi ve genomikteki atılımlara kadar önemli rolleri bulunuyor. UC Berkeley, siyasi aktivizm ve 1960'ların Özgür Konuşma Hareketi ile de dünya çapında tanınıyor.

Dünyanın en iyi üniversiteleri hakkında detaylı bilgi almak için aba Eğitim web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Sorularınız için Doç. Dr. Gamze Sart ve aba Eğitim ile iletişime geçebilirsiniz. Eğitim ve üniversitelere dair daha fazla içeriğe ulaşmak için YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz.

Ücretsiz Open Day Günlerimize Katılmak İçin Aşağıdaki Formu Doldurun

Açık bilgilendirme günlerimizde tüm sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation