Hemen Bilgi Al

Oxford Üniversitesi’nde Okumak

Oxford Üniversitesi’nde okumak öğrencilere nasıl bir deneyim sunmaktadır? Oxford Üniversitesi nasıl bir eğitim vermektedir? Oxford Üniversitesi’nde eğitim almak öğrencilere ne gibi avantajlar sağlamaktadır? Oxford Üniversitesi ve Oxford Üniversitesi’nde okumak ile ilgili bilinmesi gerekenleri sizin için derledik.

University of Oxford, Oxford, Oxfordshire, İngiltere'de bulunan bir kolej araştırma üniversitesi olarak bilinmektedir. Dünyada İngilizce konuşulan en eski üniversite özelliği taşımaktadır. Aynı zamanda dünyanın en eski ikinci üniversitesidir. Günümüzde ise dünyanın en prestijli akademik kurumlarından biridir. Oxford Üniversitesi’nin kesin kuruluş tarihi bilinmemektedir. Ancak; 1096’dan beri varlığını sürdürdüğü düşünülmektedir. 1167'den itibaren hızlı bir gelişme göstermiştir. 1209'da öğrenciler ve Oxford kasaba halkı arasındaki anlaşmazlıklar neticesinde bazı akademisyenler üniversiteden ayrılmıştır. Bu olay neticesinde ülkenin kuzeydoğusunda Cambridge Üniversitesi kurulmuştur. İki üniversite birçok ortak özelliği paylaşmaktadır. Bu nedenle, ortak bir isimle “Oxbridge” adıyla anılmaktadırlar.

Üniversite, otuz dokuz yarı özerk kurucu kolejden oluşmaktadır ve dört akademik bölümden oluşmaktadır. Tüm kolejler, kendi iç yapısı ve faaliyetlerini kontrol etmektedir. Üniversite bünyesinde yer alan ve kendi kendini yöneten kurumlar olarak faaliyet göstermektedirler. Oxford Üniversitesi’nin bir ana kampüsü bulunmamaktadır. Binalar ve tesisler şehir merkezinin çeşitli bölgelerinde yer almaktadır.

Oxford Üniversitesi’nde okumak öğrenciler için benzersiz bir tecrübedir. Lisans eğitimi, Oxbridge sistemine özgü bir biçimde yürütülmektedir. Öğrenciler, kolejlerde ve salonlarda haftalık küçük grup dersleri alırlar. Bu dersler seminerler, laboratuvar çalışmaları ve araştırmalar ile desteklenmektedir. Lisansüstü eğitim ise merkezi şekilde yürütülmektedir. Oxford, dünyanın en eski üniversite müzesine sahiptir. Aynı zamanda dünyanın en büyük üniversite basınını elinde bulundurur. Ülkenin en büyük akademik kütüphane sistemine sahip olduğu bilinmektedir.

Oxford Üniversitesi’nin mezun, akademisyen ve araştırmacıları arasında 72 Nobel Ödüllü isim bulunmaktadır. Üniversite çok sayıda devlet başkanı yetiştirmiştir. Ayrıca 3 Fields madalyası ve 6 Turing ödülü sahibi ile ilişkilidir. Üniversite öğrenci ve mezunları 160 olimpiyat madalyası kazanmıştır.

Oxford Üniversitesinin Tarihçesi

Rönesans etkisinde şekillenen yeni eğitim anlayışı, Oxford'u 15. yüzyılın sonlarından itibaren büyük ölçüde etkilemiştir. Ancak bu dönemde üniversite ile ilişkili kurumlar çeşitli kayıplar yaşamıştır. Bir öğrenme merkezi olarak Oxford'un ünü Aydınlanma Çağı'nda azalmış; başvuru oranlarında ciddi düşüş yaşanmıştır. 19. yüzyılın başlarındaki reformlardan önce, Oxford'daki müfredatın yetersiz olduğu bilinmektedir. 1850’lerin başında müfredat ve eğitim sistemiyle ilgili iyileştirmeye gidilmiştir. 19. yüzyılın sonlarında spor faaliyetlerinin yükselişinin Oxford tarihinin en dikkat çekici özelliklerinden biri olduğu savunulmaktadır.

1852'de Oxford'un Alman ve İskoç modelini izlemesi gündeme gelmiştir. Bu dönemde araştırmaya çok daha güçlü bir vurgu yapan bir üniversite modeli öngörülmüştür. Ağırlıklı olarak profesörler ve fakülteler tarafından yönetilen merkezi bir üniversite sistemine geçişin gerekliliği tartışılmıştır. Öğrenciler için, giriş kısıtlamalarının kaldırılması ve yoksul ailelere daha fazla fırsat tanınması gerektiği ifade edilmiştir. Müfredatın genişletilmesi gündeme taşınmıştır. Üniversite müfredatı bilimsel ve tıbbi çalışmaları içerecek şekilde genişletilmiştir.

Oxford Üniversitesi’nde okumak 19. yüzyılın son çeyreğinde önce yalnızca erkeklere özgü bir durumdur. Üniversite, 1875 yılında, kadınlar için lisans düzeyinde sınavlara izin veren bir tüzüğü kabul etmiştir. 1878'de kadınlar için bir kolej kurulmasını amaçlayan Kadın Eğitimi Derneği (AEW) kurulmuştur. Kadınların Oxford'a entegrasyonu Birinci Dünya Savaşı sırasında ilerlemiştir. 1916'da kadınlar Oxford Üniversitesi’nde okumak için kabul edilmeye başlamıştır. Kadınlar üniversiteye ilk olarak tıp öğrencisi olarak kabul edilmiştir. 1920'de ise kadınlar üniversitenin asil üyesi olarak kabul edilmiş ve derece alma hakkı kazanmıştır.

1900’lerin başında üniversitenin yaklaşık 3 bin lisans ve 100 lisansüstü öğrenciye eğitim verdiği bilinmektedir. ev sahipliği yapıyordu. Ancak; birinci Dünya Savaşı sırasında birçok üniversite öğrencisi silahlı kuvvetlere katılmıştır. 1918'de öğrenci nüfusu savaş öncesi toplamın yüzde 12'si oranında düşmüştür. Birinci dünya savaşı sırasında birçok ülkede üniversite binalarının hastane ve askeri eğitim kamplarına dönüştürüldüğü bilinmektedir. Oxford Üniversitesi binaları da buna dahildir.

Oxford Üniversitesi’nde Okumak: Kampüs Yaşamı

Oxford Üniversitesi’nde okumak, öğrencilere şehri tam olarak deneyimleme olanağı sunmaktadır. Oxford Üniversite’nin bir ana kampüsü yoktur. Bir şehir üniversitesidir. Kolejler, fakülteler, konaklama tesisleri ve diğer tesisler şehir merkezine dağılmıştır. Şehrin kuzeybatısındaki Radcliffe Gözlemevi yer almaktadır. İkonik üniversite binaları arasında Sheldonian Tiyatrosu bulunmaktadır. Meryem Ana Üniversite Kilisesi ve Christ Church Katedrali de ikonik binalardan bazılarıdır.

Üniversite Parkları, Keble Koleji, Somerville Koleji ve Lady Margaret Hall yakınında bir alanı kapsamaktadır. Parklar günün belli saatlerinde halka açıktır. Parklar, egzotik bitkiler sağlamanın yanı sıra, spor alanlarını da içermektedir. Ayrıca evrimsel süreçleri aydınlatmak ve araştırmak için “Genetik Bahçe” gibi özel ilgi alanları barındırmaktadır. High Street'teki Botanik Bahçesi, İngiltere'deki en eski botanik bahçesi olarak bilinmektedir. Dünyadaki en çeşitli bitki koleksiyonlarından birini içermektedir. “Harcourt Arboretumu”, 10 km güneyinde bulunmaktadır. “Wytham Woods” ise zooloji ve iklim değişikliği araştırmaları için kullanılmaktadır. “Bagley Wood” ve “Christ Church Meadow” dahil olmak üzere üniversiteye ait halka açık alanlar bulunmaktadır.

Oxford Üniversitesi Kütüphane Sistemi

University of Oxford, Birleşik Krallık'taki en büyük üniversite kütüphanesi sistemine sahiptir. 11 milyon cilt ile Bodleian Kütüphanesi, Britanya Kütüphanesi'nden sonra Birleşik Krallık'taki en büyük ikinci kütüphanedir. Bodleian, yasal bir depozito kütüphanesidir. Yani; Birleşik Krallık'ta yayınlanan her kitabın ücretsiz bir kopyasını talep etme hakkına sahiptir. Bu nedenle, koleksiyonu her yıl genişlemektedir.

Bodleian Kütüphaneleri grubu, 2000 yılında bazı konu kütüphanelerini bir araya getirerek kurulmuştur. Sackler Kütüphanesi, Hukuk Kütüphanesi, Sosyal Bilimler Kütüphanesi, Radcliffe Bilim Kütüphanesi koleksiyonları bir araya getirilerek oluşturulmuştur. Ek olarak; Bodleian’ın, Google ile bir kitlesel bir dijitalleştirme projesi yürüttüğü bilinmektedir.

Müzeler

Oxford Üniversitesi’nde okumak öğrencilere kültürel anlamda önemli katkılar sağlamaktadır. University of Oxford, halka ücretsiz olarak açık olan bir dizi müze ve galeriye ev sahipliği yapmaktadır. 1683'te kurulan Ashmolean Müzesi, İngiltere'nin en eski müzesi ve dünyanın en eski üniversite müzesidir. Michelangelo, Leonardo da Vinci, Turner ve Picasso'nun eserlerini içermektedir. Ayrıca; Scorpion Macehead, Parian Marble, Alfred Jewel gibi hazineleri içeren önemli sanat koleksiyonlarına sahiptir.

Oxford Üniversitesi’nin Doğa Tarihi Müzesi, üniversitenin zoolojik, entomolojik ve jeolojik örneklerini barındırmaktadır. Müze, üniversitenin Bilim Alanında yer almaktadır.

Pitt Nehir Müzesi; üniversitenin arkeolojik ve antropolojik koleksiyonlarını sergilemektedir. 500 binden fazla öğeyi barındırmaktadır. General Augustus Pitt Rivers, kuruluş aşamasında bağışının bir parçası olarak, antropoloji eğitimini şart koşmuştur. Müzenin kuruluşundan bu yana Oxford'da antropoloji eğitimi verilmektedir.

Bilim Tarihi Müzesi, Broad Street'te yer almaktadır. Antik çağlardan 20. yüzyıla kadar bilim tarihinin neredeyse tüm yönlerini yansıtan 15 bin eser içermektedir. Ortaçağ döneminden itibaren batı klasik müziği enstrümanlarının bir koleksiyonu olan “Bate Müzik Aletleri Koleksiyonu”nu içermektedir.

Üniversite Basını

“Oxford University Press”, yayın sayısına göre dünyanın en eski ikinci basın organıdır. Aynı zamanda en büyük üniversite basın organı olarak bilinmektedir. Birçok profesyonel ve akademik çalışma ve yılda 6 binden fazla yeni kitap yayınlanmaktadır. Ulusal Biyografi Sözlüğü ve Oxford İngilizce Sözlüğü bu yayınlar arasında en yaygın olarak bilinenlerdir.

Üniversitede ayrıca haftalık iki öğrenci gazetesi bulunmaktadır. Diğer yayınlar arasında Isis Dergisi, Oxymoron ve Oxonian Review yer almaktadır. Öğrencilere ait “Oxide Radio” adında bir radyo istasyonu da vardır.

Oxford Üniversitesi’nde Okumak: Öğrenci Kulüpleri ve Spor Takımları

Oxford Üniversitesi’nde kolej takımları arasında çeşitli turnuvalar düzenlenmektedir. Bunlara ek olarak, daha yüksek standartlı üniversite çapında gruplar da vardır. The Boat Race adıyla anılan ve Cambridge Üniversitesi ile oynanan üniversite maçlarına büyük önem verilmektedir. Üniversiteler arası kürek yarışlarına Oxford için ayrı bir öneme sahiptir. Geleneksel sporların yanı sıra Octopush ve Quidditch gibi aktiviteler için takımlar da bulunmaktadır.

Çoğu kolejde şapel koroları bulunmaktadır. Müzik, drama ve diğer sanat topluluklarına da ilgi vardır. Oxford Üniversitesi Dramatik Topluluğu ve Oxford Revue gibi gruplar mevcuttur.

Bunlara ek olarak; üniversite çapında tüm öğrencilere açık olan, Bilim Topluluğu gibi öğrenci toplulukları vardır. Hemen hemen tüm inançlar, siyasi partiler, ülkeler ve kültürler için çeşitli gruplar bulunmaktadır. Bir tartışma topluluğu olan Oxford Union; haftalık tartışmalara ve yüksek profilli konuşmacılara ev sahipliği yapmaktadır.

Üniversitesi Öğrenci Birliği, önceleri “OUSU” kısaltması ile bilinmektedir. Şimdi ise “Oxford SU” olarak yeniden adlandırılmıştır. University of Oxford ile ilgili karar alma süreçlerinde öğrencileri temsil etmek, ve öğrencilerin sesi olmayı amaçlamaktadır. OUSU, Oxford'daki 21 binden fazla bireysel öğrencinin bir derneğidir. Ayrıca, bağlı kuruluşlardan oluşan bir federasyondur.

Dünya Sıralamalarında Oxford Üniversitesi’nin Yeri

University of Oxford, dünyanın en iyi 5 üniversitesi arasında yer almaktadır. 2021 yılında Times Higher Education Dünya Üniversite Sıralamasında  birinci sırada yer almaktadır. QS Dünya Sıralamasında ise en iyi 5. üniversite konumundadır. Times İyi Üniversite Rehberi'nde on bir yıl üst üste bir numara olmuştur. Tıp fakültesi, Times Higher Education (THE) World "Klinik, Klinik Öncesi ve Sağlık" tablosunda birinci sıradadır. SCImago Institutions Rankings tarafından dünya çapındaki üniversiteler arasında 7. sırada yer almaktadır. THE, Oxford Üniversitesi’ni, Dünya İtibar Sıralamasında dünyanın "altı süper markasından" biri olarak kabul etmiştir. Sıralamada yer alan diğer üniversiteler Berkeley, Cambridge, Harvard, MIT ve Stanford’dır.

Oxford Üniversitesi aynı zamanda dört Beşeri Bilimler disiplininde dünyanın en iyi üniversitesi olarak anılmaktadır. İngiliz Dili ve Edebiyatı, Modern Diller, Coğrafya ve Tarih bu disiplinler arasındadır. Ayrıca Antropoloji, Arkeoloji, Hukuk, Tıp, Politika ve Psikoloji alanlarında dünyanın en iyi 3 üniversitesi arasındadır.

Öğrenci Bursları

Oxford Üniversitesi’nde eğitim alan öğrenciler çalışmaları sırasında maddi yardımlardan yararlanabilmektedir. Bu anlamda üniversite öğrencilere birçok fırsat sunmaktadır. “Oxford Opportunity Bursları” bu burslar arasındadır. Buna ek olarak, kolejler öğrencilerine yardımcı olmak için burslar ve fonlar da sunmaktadır. Lisansüstü eğitim için, “Rhodes Scholarships” ve “Weidenfeld Scholarships” gibi birçok burs bulunmaktadır. Oxford Üniversitesi’nde okumak isteyen öğrenciler için üniversitenin ücretsiz çevrimiçi kurslar yürüttüğü de bilinmektedir. ABD çevrimiçi üniversite ağıyla ortak yürütülen çevrimiçi ekonomi programı bunlardan bir tanesidir. Program, "Yoksulluktan Refaha: Ekonomik Kalkınmayı Anlamak" adıyla bilinmektedir. Üniversitenin sunduğu bir başka burs olan “Clarendon Bursu” ise Oxford University Press tarafından verilmektedir.

Oxford Üniversitesi’nde okumak ile ilgili detaylı bilgi edinmek için aba Eğitim web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Sorularınız için Doç. Dr. Gamze Sart ve aba Eğitim ile iletişime geçebilirsiniz. Eğitim ve üniversiteler hakkında daha fazla içeriğe ulaşmak için YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz.

Ücretsiz Open Day Günlerimize Katılmak İçin Aşağıdaki Formu Doldurun

Açık bilgilendirme günlerimizde tüm sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation

Oxford Üniversitesi’nde Okumak

Oxford Üniversitesi’nde okumak öğrencilere nasıl bir deneyim sunmaktadır? Oxford Üniversitesi nasıl bir eğitim vermektedir? Oxford Üniversitesi’nde eğitim almak öğrencilere ne gibi avantajlar sağlamaktadır? Oxford Üniversitesi ve Oxford Üniversitesi’nde okumak ile ilgili bilinmesi gerekenleri sizin için derledik.

University of Oxford, Oxford, Oxfordshire, İngiltere'de bulunan bir kolej araştırma üniversitesi olarak bilinmektedir. Dünyada İngilizce konuşulan en eski üniversite özelliği taşımaktadır. Aynı zamanda dünyanın en eski ikinci üniversitesidir. Günümüzde ise dünyanın en prestijli akademik kurumlarından biridir. Oxford Üniversitesi’nin kesin kuruluş tarihi bilinmemektedir. Ancak; 1096’dan beri varlığını sürdürdüğü düşünülmektedir. 1167'den itibaren hızlı bir gelişme göstermiştir. 1209'da öğrenciler ve Oxford kasaba halkı arasındaki anlaşmazlıklar neticesinde bazı akademisyenler üniversiteden ayrılmıştır. Bu olay neticesinde ülkenin kuzeydoğusunda Cambridge Üniversitesi kurulmuştur. İki üniversite birçok ortak özelliği paylaşmaktadır. Bu nedenle, ortak bir isimle “Oxbridge” adıyla anılmaktadırlar.

Üniversite, otuz dokuz yarı özerk kurucu kolejden oluşmaktadır ve dört akademik bölümden oluşmaktadır. Tüm kolejler, kendi iç yapısı ve faaliyetlerini kontrol etmektedir. Üniversite bünyesinde yer alan ve kendi kendini yöneten kurumlar olarak faaliyet göstermektedirler. Oxford Üniversitesi’nin bir ana kampüsü bulunmamaktadır. Binalar ve tesisler şehir merkezinin çeşitli bölgelerinde yer almaktadır.

Oxford Üniversitesi’nde okumak öğrenciler için benzersiz bir tecrübedir. Lisans eğitimi, Oxbridge sistemine özgü bir biçimde yürütülmektedir. Öğrenciler, kolejlerde ve salonlarda haftalık küçük grup dersleri alırlar. Bu dersler seminerler, laboratuvar çalışmaları ve araştırmalar ile desteklenmektedir. Lisansüstü eğitim ise merkezi şekilde yürütülmektedir. Oxford, dünyanın en eski üniversite müzesine sahiptir. Aynı zamanda dünyanın en büyük üniversite basınını elinde bulundurur. Ülkenin en büyük akademik kütüphane sistemine sahip olduğu bilinmektedir.

Oxford Üniversitesi’nin mezun, akademisyen ve araştırmacıları arasında 72 Nobel Ödüllü isim bulunmaktadır. Üniversite çok sayıda devlet başkanı yetiştirmiştir. Ayrıca 3 Fields madalyası ve 6 Turing ödülü sahibi ile ilişkilidir. Üniversite öğrenci ve mezunları 160 olimpiyat madalyası kazanmıştır.

Oxford Üniversitesinin Tarihçesi

Rönesans etkisinde şekillenen yeni eğitim anlayışı, Oxford'u 15. yüzyılın sonlarından itibaren büyük ölçüde etkilemiştir. Ancak bu dönemde üniversite ile ilişkili kurumlar çeşitli kayıplar yaşamıştır. Bir öğrenme merkezi olarak Oxford'un ünü Aydınlanma Çağı'nda azalmış; başvuru oranlarında ciddi düşüş yaşanmıştır. 19. yüzyılın başlarındaki reformlardan önce, Oxford'daki müfredatın yetersiz olduğu bilinmektedir. 1850’lerin başında müfredat ve eğitim sistemiyle ilgili iyileştirmeye gidilmiştir. 19. yüzyılın sonlarında spor faaliyetlerinin yükselişinin Oxford tarihinin en dikkat çekici özelliklerinden biri olduğu savunulmaktadır.

1852'de Oxford'un Alman ve İskoç modelini izlemesi gündeme gelmiştir. Bu dönemde araştırmaya çok daha güçlü bir vurgu yapan bir üniversite modeli öngörülmüştür. Ağırlıklı olarak profesörler ve fakülteler tarafından yönetilen merkezi bir üniversite sistemine geçişin gerekliliği tartışılmıştır. Öğrenciler için, giriş kısıtlamalarının kaldırılması ve yoksul ailelere daha fazla fırsat tanınması gerektiği ifade edilmiştir. Müfredatın genişletilmesi gündeme taşınmıştır. Üniversite müfredatı bilimsel ve tıbbi çalışmaları içerecek şekilde genişletilmiştir.

Oxford Üniversitesi’nde okumak 19. yüzyılın son çeyreğinde önce yalnızca erkeklere özgü bir durumdur. Üniversite, 1875 yılında, kadınlar için lisans düzeyinde sınavlara izin veren bir tüzüğü kabul etmiştir. 1878'de kadınlar için bir kolej kurulmasını amaçlayan Kadın Eğitimi Derneği (AEW) kurulmuştur. Kadınların Oxford'a entegrasyonu Birinci Dünya Savaşı sırasında ilerlemiştir. 1916'da kadınlar Oxford Üniversitesi’nde okumak için kabul edilmeye başlamıştır. Kadınlar üniversiteye ilk olarak tıp öğrencisi olarak kabul edilmiştir. 1920'de ise kadınlar üniversitenin asil üyesi olarak kabul edilmiş ve derece alma hakkı kazanmıştır.

1900’lerin başında üniversitenin yaklaşık 3 bin lisans ve 100 lisansüstü öğrenciye eğitim verdiği bilinmektedir. ev sahipliği yapıyordu. Ancak; birinci Dünya Savaşı sırasında birçok üniversite öğrencisi silahlı kuvvetlere katılmıştır. 1918'de öğrenci nüfusu savaş öncesi toplamın yüzde 12'si oranında düşmüştür. Birinci dünya savaşı sırasında birçok ülkede üniversite binalarının hastane ve askeri eğitim kamplarına dönüştürüldüğü bilinmektedir. Oxford Üniversitesi binaları da buna dahildir.

Oxford Üniversitesi’nde Okumak: Kampüs Yaşamı

Oxford Üniversitesi’nde okumak, öğrencilere şehri tam olarak deneyimleme olanağı sunmaktadır. Oxford Üniversite’nin bir ana kampüsü yoktur. Bir şehir üniversitesidir. Kolejler, fakülteler, konaklama tesisleri ve diğer tesisler şehir merkezine dağılmıştır. Şehrin kuzeybatısındaki Radcliffe Gözlemevi yer almaktadır. İkonik üniversite binaları arasında Sheldonian Tiyatrosu bulunmaktadır. Meryem Ana Üniversite Kilisesi ve Christ Church Katedrali de ikonik binalardan bazılarıdır.

Üniversite Parkları, Keble Koleji, Somerville Koleji ve Lady Margaret Hall yakınında bir alanı kapsamaktadır. Parklar günün belli saatlerinde halka açıktır. Parklar, egzotik bitkiler sağlamanın yanı sıra, spor alanlarını da içermektedir. Ayrıca evrimsel süreçleri aydınlatmak ve araştırmak için “Genetik Bahçe” gibi özel ilgi alanları barındırmaktadır. High Street'teki Botanik Bahçesi, İngiltere'deki en eski botanik bahçesi olarak bilinmektedir. Dünyadaki en çeşitli bitki koleksiyonlarından birini içermektedir. “Harcourt Arboretumu”, 10 km güneyinde bulunmaktadır. “Wytham Woods” ise zooloji ve iklim değişikliği araştırmaları için kullanılmaktadır. “Bagley Wood” ve “Christ Church Meadow” dahil olmak üzere üniversiteye ait halka açık alanlar bulunmaktadır.

Oxford Üniversitesi Kütüphane Sistemi

University of Oxford, Birleşik Krallık'taki en büyük üniversite kütüphanesi sistemine sahiptir. 11 milyon cilt ile Bodleian Kütüphanesi, Britanya Kütüphanesi'nden sonra Birleşik Krallık'taki en büyük ikinci kütüphanedir. Bodleian, yasal bir depozito kütüphanesidir. Yani; Birleşik Krallık'ta yayınlanan her kitabın ücretsiz bir kopyasını talep etme hakkına sahiptir. Bu nedenle, koleksiyonu her yıl genişlemektedir.

Bodleian Kütüphaneleri grubu, 2000 yılında bazı konu kütüphanelerini bir araya getirerek kurulmuştur. Sackler Kütüphanesi, Hukuk Kütüphanesi, Sosyal Bilimler Kütüphanesi, Radcliffe Bilim Kütüphanesi koleksiyonları bir araya getirilerek oluşturulmuştur. Ek olarak; Bodleian’ın, Google ile bir kitlesel bir dijitalleştirme projesi yürüttüğü bilinmektedir.

Müzeler

Oxford Üniversitesi’nde okumak öğrencilere kültürel anlamda önemli katkılar sağlamaktadır. University of Oxford, halka ücretsiz olarak açık olan bir dizi müze ve galeriye ev sahipliği yapmaktadır. 1683'te kurulan Ashmolean Müzesi, İngiltere'nin en eski müzesi ve dünyanın en eski üniversite müzesidir. Michelangelo, Leonardo da Vinci, Turner ve Picasso'nun eserlerini içermektedir. Ayrıca; Scorpion Macehead, Parian Marble, Alfred Jewel gibi hazineleri içeren önemli sanat koleksiyonlarına sahiptir.

Oxford Üniversitesi’nin Doğa Tarihi Müzesi, üniversitenin zoolojik, entomolojik ve jeolojik örneklerini barındırmaktadır. Müze, üniversitenin Bilim Alanında yer almaktadır.

Pitt Nehir Müzesi; üniversitenin arkeolojik ve antropolojik koleksiyonlarını sergilemektedir. 500 binden fazla öğeyi barındırmaktadır. General Augustus Pitt Rivers, kuruluş aşamasında bağışının bir parçası olarak, antropoloji eğitimini şart koşmuştur. Müzenin kuruluşundan bu yana Oxford'da antropoloji eğitimi verilmektedir.

Bilim Tarihi Müzesi, Broad Street'te yer almaktadır. Antik çağlardan 20. yüzyıla kadar bilim tarihinin neredeyse tüm yönlerini yansıtan 15 bin eser içermektedir. Ortaçağ döneminden itibaren batı klasik müziği enstrümanlarının bir koleksiyonu olan “Bate Müzik Aletleri Koleksiyonu”nu içermektedir.

Üniversite Basını

“Oxford University Press”, yayın sayısına göre dünyanın en eski ikinci basın organıdır. Aynı zamanda en büyük üniversite basın organı olarak bilinmektedir. Birçok profesyonel ve akademik çalışma ve yılda 6 binden fazla yeni kitap yayınlanmaktadır. Ulusal Biyografi Sözlüğü ve Oxford İngilizce Sözlüğü bu yayınlar arasında en yaygın olarak bilinenlerdir.

Üniversitede ayrıca haftalık iki öğrenci gazetesi bulunmaktadır. Diğer yayınlar arasında Isis Dergisi, Oxymoron ve Oxonian Review yer almaktadır. Öğrencilere ait “Oxide Radio” adında bir radyo istasyonu da vardır.

Oxford Üniversitesi’nde Okumak: Öğrenci Kulüpleri ve Spor Takımları

Oxford Üniversitesi’nde kolej takımları arasında çeşitli turnuvalar düzenlenmektedir. Bunlara ek olarak, daha yüksek standartlı üniversite çapında gruplar da vardır. The Boat Race adıyla anılan ve Cambridge Üniversitesi ile oynanan üniversite maçlarına büyük önem verilmektedir. Üniversiteler arası kürek yarışlarına Oxford için ayrı bir öneme sahiptir. Geleneksel sporların yanı sıra Octopush ve Quidditch gibi aktiviteler için takımlar da bulunmaktadır.

Çoğu kolejde şapel koroları bulunmaktadır. Müzik, drama ve diğer sanat topluluklarına da ilgi vardır. Oxford Üniversitesi Dramatik Topluluğu ve Oxford Revue gibi gruplar mevcuttur.

Bunlara ek olarak; üniversite çapında tüm öğrencilere açık olan, Bilim Topluluğu gibi öğrenci toplulukları vardır. Hemen hemen tüm inançlar, siyasi partiler, ülkeler ve kültürler için çeşitli gruplar bulunmaktadır. Bir tartışma topluluğu olan Oxford Union; haftalık tartışmalara ve yüksek profilli konuşmacılara ev sahipliği yapmaktadır.

Üniversitesi Öğrenci Birliği, önceleri “OUSU” kısaltması ile bilinmektedir. Şimdi ise “Oxford SU” olarak yeniden adlandırılmıştır. University of Oxford ile ilgili karar alma süreçlerinde öğrencileri temsil etmek, ve öğrencilerin sesi olmayı amaçlamaktadır. OUSU, Oxford'daki 21 binden fazla bireysel öğrencinin bir derneğidir. Ayrıca, bağlı kuruluşlardan oluşan bir federasyondur.

Dünya Sıralamalarında Oxford Üniversitesi’nin Yeri

University of Oxford, dünyanın en iyi 5 üniversitesi arasında yer almaktadır. 2021 yılında Times Higher Education Dünya Üniversite Sıralamasında  birinci sırada yer almaktadır. QS Dünya Sıralamasında ise en iyi 5. üniversite konumundadır. Times İyi Üniversite Rehberi'nde on bir yıl üst üste bir numara olmuştur. Tıp fakültesi, Times Higher Education (THE) World "Klinik, Klinik Öncesi ve Sağlık" tablosunda birinci sıradadır. SCImago Institutions Rankings tarafından dünya çapındaki üniversiteler arasında 7. sırada yer almaktadır. THE, Oxford Üniversitesi’ni, Dünya İtibar Sıralamasında dünyanın "altı süper markasından" biri olarak kabul etmiştir. Sıralamada yer alan diğer üniversiteler Berkeley, Cambridge, Harvard, MIT ve Stanford’dır.

Oxford Üniversitesi aynı zamanda dört Beşeri Bilimler disiplininde dünyanın en iyi üniversitesi olarak anılmaktadır. İngiliz Dili ve Edebiyatı, Modern Diller, Coğrafya ve Tarih bu disiplinler arasındadır. Ayrıca Antropoloji, Arkeoloji, Hukuk, Tıp, Politika ve Psikoloji alanlarında dünyanın en iyi 3 üniversitesi arasındadır.

Öğrenci Bursları

Oxford Üniversitesi’nde eğitim alan öğrenciler çalışmaları sırasında maddi yardımlardan yararlanabilmektedir. Bu anlamda üniversite öğrencilere birçok fırsat sunmaktadır. “Oxford Opportunity Bursları” bu burslar arasındadır. Buna ek olarak, kolejler öğrencilerine yardımcı olmak için burslar ve fonlar da sunmaktadır. Lisansüstü eğitim için, “Rhodes Scholarships” ve “Weidenfeld Scholarships” gibi birçok burs bulunmaktadır. Oxford Üniversitesi’nde okumak isteyen öğrenciler için üniversitenin ücretsiz çevrimiçi kurslar yürüttüğü de bilinmektedir. ABD çevrimiçi üniversite ağıyla ortak yürütülen çevrimiçi ekonomi programı bunlardan bir tanesidir. Program, "Yoksulluktan Refaha: Ekonomik Kalkınmayı Anlamak" adıyla bilinmektedir. Üniversitenin sunduğu bir başka burs olan “Clarendon Bursu” ise Oxford University Press tarafından verilmektedir.

Oxford Üniversitesi’nde okumak ile ilgili detaylı bilgi edinmek için aba Eğitim web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Sorularınız için Doç. Dr. Gamze Sart ve aba Eğitim ile iletişime geçebilirsiniz. Eğitim ve üniversiteler hakkında daha fazla içeriğe ulaşmak için YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz.

Ücretsiz Open Day Günlerimize Katılmak İçin Aşağıdaki Formu Doldurun

Açık bilgilendirme günlerimizde tüm sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation