Mental sağlık kavramı; duygusal, psikolojik ve sosyal davranışları tanımlamak amacıyla kullanılıyor. Bireyin; düşüncelerini ve davranışlarını etkiliyor. Bu kavram sıklıkla ruh sağlığı olarak da ifade ediliyor. Bireylerin stresle mücadele yöntemleri, başkalarıyla ilişkileri ve seçimleri üzerinde belirleyici rol oynayabiliyor. Mental sağlığın korunmasının çocukluk ve ergenlik başta olmak üzere her dönemde kritik bir önem taşıdığı biliniyor. Erken dönemde yaşanan psikolojik problemler hayat boyu düşünce ve davranışları olumsuz etkileyebiliyor.

Bununla birlikte mental sağlığın farklı unsurlardan da etkilendiği biliniyor. Genler veya beyin kimyası gibi biyolojik faktörler akıl sağlığı üzerinde olumsuz etki yaratabiliyor. Travma veya istismar gibi deneyimler mental sağlık üzerinde olumsuz etki yaratan diğer faktörler olarak biliniyor.

Mental sağlığın korunması, öğrenciler için de oldukça büyük bir önem taşıyor. Son dönemlerde pandemi nedeniyle öğrenciler için belirsizliklerin yaşandığı bir dönemden geçiliyor. Elbette bu durum öğrencilerin başarısı üzerinde olumsuz etkiye neden olabiliyor. Pandemi ile ilgili veriler öğrencilerin stres seviyesinin artmasına yol açabiliyor. Stres ve kaygı gibi durumlar öğrencilerde başarısızlığa ve odaklanma sorunlarına yol açabiliyor. Bu anlamda öğrencilerin stresle mücadele edebilmeleri önem taşıyor. Peki; Covid-19 varyantları öğrencilerin mental sağlığını nasıl etkiliyor? Bu durumla mücadele edebilmek için neler yapılması gerekiyor?

Öğrenciler Pandemiden Nasıl Etkileniyor? Covid-19 Varyantları Mental Sağlık Üzerinde Nasıl Bir Etki Yaratıyor!

Öğrenciler söz konusu olduğunda mental sağlığın son derece önemli olduğu biliniyor. Öğrencilerin yaşadığı fiziksel ya da psikolojik sorunlar başarıları üzerinde doğrudan etkili olabiliyor. Özellikle sınav dönemleri söz konusu olduğunda stres düzeyini kontrol altında tutabilmek önem taşıyor. Stres ve kaygının yoğun görüldüğü durumlarda öğrencilerin başarı ve motivasyonunun önemli ölçüde düştüğü gözleniyor. Stres ve kaygı fiziksel ya da psikolojik etkilerle ortaya çıkabiliyor. Önlem alınmadığında kaygı durumu depresyona varan daha ciddi problemlere yol açabiliyor.

2020 yılında ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi hala sürüyor. Covid-19 farklı dönemlerde farklı varyantlarla etkinliğini sürdürüyor. Son dönemlerde dünya Delta ve Omicron varyantlarının etkilerini azaltmaya çalışıyor. Bu noktada elbette üniversite kampüslerinde de belirsizlik sürüyor. Online eğitim ve yüz yüze eğitim ile ilgili soru işaretleri varlığını koruyor.  Bu durum öğrenciler açısından bakıldığında mental sağlık ile ilgili olumsuz durumlara yol açabiliyor. Çünkü öğrencilerin kariyer planlama süreçleri pandemiyle ilgili gelişmelerden etkileniyor. Yaşanan belirsizlik gelecek kaygısı gibi problemlerin ortaya çıkmasına neden oluyor. Birçok öğrenci artan stres ve kaygı ile mücadele etmeye çalışıyor.

Bir tele sağlık sağlayıcısı olarak hizmet veren TimelyMD, varyantların öğrencilerin ruh sağlığı üzerindeki etkilerine odaklanıyor. Şirket, kampüs sağlığı konusunda araştırmalar yürütüyor ve problemlere çözüm arıyor. Şirketin, Covid-19 sürecinde kampüsler ve öğrencilerin mental sağlığına yönelik bir anket çalışması yürüttüğü biliniyor. Bu çalışma ile pandeminin olumsuz etkileri ve öğrencilerin bu süreçten nasıl etkilendiğine yönelik veriler ortaya konuluyor. Peki; anket verileri ne gösteriyor? Pandemi varyantları öğrencilerin mental sağlığını nasıl etkiliyor?

Öğrenciler İçin Mental Sağlık ve Covid-19 İlişkisi

TimelyMD tarafından yaklaşık 1.700 üniversite öğrencisiyle yapılan anket öğrencilerin pandemiyle ilgili düşüncelerini ortaya koyuyor. Katılımcıların yaşları 18 ile 29 arasında değişiyor. Ankete katılan öğrencilerin %57’si dört yıllık devlet kurumlarında, %24’ü dört yıllık özel kurumlarda eğitim alıyor.  Öğrencilerin %19’u ise eğitimlerini iki yıllık kurumlarda sürdürüyor.Ankete katılan öğrencilerin %88’i üniversite kampüslerinde mental sağlığa dair bir kriz olduğuna inandığını ifade ediyor. TimelyMD’nin baş tıbbi görevlisi ve kurucu ortağı Alan Dennington bunu öğrencilerin acı çektiğinin göstergesi olarak yorumluyor. Dennington, her öğrencinin zihinsel sağlık krizinin ne olduğu konusunda farklı fikirleri olduğunu da vurguluyor.

Aynı anketin verilerine göre; çğrencilerin %70’i pandemi döneminde stres ya da endişe yaşadığını söylüyor. Öğrencilerin bu süreçte yoğun kaygı problemiyle mücadele ettiği görülüyor. Katılımcıların %70’i varyantların ortaya çıkmasının açıklanmasıyla duygusal sıkıntı yaşadıklarını ifade ediyor. Bu durum; öğrenciler için mental sağlık ve fiziksel sağlık noktasında olumsuz durumlara yol açıyor. Delta ve Omicron varyantları öğrencilerin stres düzeyinin yükselmesine neden olan varyantlar arasında yer alıyor. Yüz yüze eğitime geçilen dönemde varyantların daha ciddi etkilerle ortaya çıkması öğrencilerde endişe yaratıyor. Sürecin belirsizliği gelecek kaygısı gibi problemlerin artmasına neden oluyor.

Öğrencilerin eğitim nasıl devam etmesi gerektiği noktasında da farklı görüşleri bulunuyor. Anket verilerine göre öğrencilerin büyük bölümü eğitimlerine uzaktan devam ediyor. Uzaktan eğitim alan öğrencilerin %58’inin bu durumdan memnun olduğu görülüyor. Ancak %24’lük dilim yüz yüze eğitime geçilmesi gerektiğini savunuyor. Katılımcıların %18’i ise seçimin öğrencilere bırakılması gerektiğine inanıyor.

Anket Verileri Öğrencilerin Yaşadığı Problemlere Dair Neler Söylüyor?

Peki anket sonuçları; pandemi süreci ve mental sağlık hakkında neler söylüyor? Ankete katılanların %51’i geçtiğimiz yılın Ocak ayından daha fazla stres ve kaygıya sahip olduklarını söylüyor. TimelyMD’nin kurucu ortağı, Dennington, bu durumu şaşırtıcı buluyor. İnsanların artık pandemiye alıştığını ve bunun stres seviyesinin düşmesine yardımcı olacağını düşündüğünü dile getiriyor. Ancak anket verileri öğrencilerin geçtiğimiz yıla göre daha umutsuz hissettiğini gösteriyor. Ancak geçtiğimiz yıl aşıların uygulanmayı başlamasının pandeminin ortadan kalkacağına yönelik düşünceleri kuvvetlendirdiği düşünülüyor. Varyantların ortaya çıkmasıyla ise öğrencilerin bu sürecin sona ermeyeceğine dair kaygıya kapıldığı görülüyor.

“National Alliance on Mental Illness” gençlik girişimlerinin direktörü Barb Solish ellerinde benzer veriler olduğunu söylüyor. Solish, Omicron varyantı ile pandeminin başlangıcında görülen belirsizlik durumunun geri döndüğünü ifade ediyor. Bu belirsizliğin öğrencilerin mental sağlığı üzerinde olumsuz etki yarattığı görüşünü paylaşıyor.

Öğrencilerin Mental Sağlığını Koruyabilmesi İçin Nasıl Bir Yol İzlenmeli?

TimelyMD’nin anket verileri, öğrencilerin mental sağlık konusunda daha fazla yardım almaları gerektiğini gösteriyor. Öğrenciler, pandeminin başarılarını nasıl etkileyeceği konusunda endişe duyduğu görülüyor. Bu noktada; kurumların öğrencilerin sağlığını korumak için yeterli sağlık hizmetine sahip olmaları gerektiği ifade ediliyor. Uzmanlar bu süreçte atılabilecek en önemli adımlardan birinin bu olduğu görüşünde birleşiyor. Bu süreçte; kurumların, öğrencilerin desteklendiklerini hissettiklerinden emin olmaları gerekiyor. TimelyMD’nin anketine katılanların %48’i mental ve fiziksel sağlık hizmetine ihtiyaç duyuyor. Katılımcıların %41’i ise sosyal desteğe ihtiyaç duyduklarını dile getiriyor.

Uzmanlara göre, öğrencilerin sağlık sorunlarını çözmek için adım atıyor olmaları olumlu bir durumu işaret ediyor. Ankete katılan öğrencilerin %64’lük dilimi mental sağlık yardımı alıyor ya da almayı düşündüğünü dile getiriyor. Katılımcıların %58’i yaşadıkları kaygı ile başa çıkmak için arkadaşlarına ve ailelerine başvuruyor. Aynı katılımcıların bunu yüz yüze yapmayı tercih ediyor. Öğrencilerin %56’lık dilimi ise arkadaşları ve aileleriyle telefon veya dijital platformlar aracılığıyla görüşmeyi tercih ediyor.

Anketler, öğrencilerin mental sağlığını etkileyen faktörlerin farklılık gösterebildiğini ortaya koyuyor. Ankete katılan öğrencilerin %54’ü eğitim kalitesinin düştüğünden söz ediyor. Bu nedenle kaygı ve stres seviyelerinin arttığına dikkat çekiyor. Pandeminin sosyal yaşam üzerindeki olumsuz etkisi de kaygıyı tetikleyen faktörlerden biri olarak görülüyor. Öğrencilerin %34’ü bu sürecin öğrenme becerileri üzerinde olumsuz etki yarattığına inanıyor. Uzmanlar, sürecin uzun vadedeki etkilerine dair soru işaretleri olduğunu düşünüyor.

Mental sağlık, eğitim ve kariyer planlama süreçleri hakkında bilgi için aba Eğitim web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Sorularınız için Doç. Dr. Gamze Sart ve aba Eğitim ile iletişime geçebilirsiniz. Eğitim ve kariyere dair daha fazla içeriğe ulaşmak için YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz.