Hemen Bilgi Al

Avrupa’nın En iyi Üniversiteleri! Hangi Üniversiteleri Tercih Etmelisiniz?

Avrupa’nın en iyi üniversiteleri hangileri? Avrupa’da eğitim almak isteyen öğrenciler neler yapmalı? Hangi ülkeler ön plana çıkıyor? Hangi üniversiteler, hangi alanlarda daha fazla dikkat çekiyor? Avrupa, özellikle son dönemlerde uluslararası öğrenciler için cazip bir eğitim bölgesi olarak görülüyor. Özellikle; Hollanda, Almanya gibi ülkeler sundukları avantajlarla tercih sebebi oluyorlar. Avrupa hem uygun eğitim maliyetleri hem de kariyer fırsatlarıyla uluslararası öğrencileri cezbediyor. Birçok Avrupa üniversitesi, dünyanın en iyi üniversiteleri sıralaması yapıldığında en üst sıralara yerleşiyor. Dünyanın en iyi üniversiteleri arasında ilk 10 üniversite içerisinde Avrupa üniversitelerine rastlanıyor. Bu nedenle Avrupa Üniversiteleri her yıl dünyanın dört bir yanından öğrencileri kendilerine çekiyor.

Avrupa'nın En iyi Üniversiteleri İçin Başvuru Süreci Nasıl İlerliyor?

Avrupa’da eğitim almayı düşünen öğrencilerin ilk olarak not ortalamalını belirli bir seviyenin üstünde tutmaları gerekiyor. Lise diploması ve transkript sunulması gereken ilk ve önemli belgeler arasında yer alıyor. Avrupa’daki bazı ülke ve üniversiteler öğrenci adaylarının YKS sonucunu talep edebiliyor. Bu durumda YKS sınavına girmiş ve 4 yıllık bir bölüme yerleşmiş olmak gerekiyor. YKS sonuç belgesinin başvuru sırasında üniversiteye sunulması isteniyor.

Bununla birlikte akademik başarıyı gösteren en önemli kriterlerden biri AP sınavıAP sınavı, Amerikan üniversitelerine başvuruda olduğu gibi; Avrupa üniversiteleri için de önemli bir rol oynuyor. Bu nedenle öğrenci adaylarının AP sınavlarını almaları ve mümkün olduğunca yüksek skorlar elde etmeleri gerekiyor. Özellikle başvuracakları alanda başarı göstermeleri büyük bir önem taşıyor.

Avrupa'nın en iyi üniversiteleri için bir başka önemli koşul da elbette dil yeterliliği… Birçok Avrupa üniversitesi öğrenciler için hemen her alanda İngilizce programlar sunuyor. Öğrenciler tamamen İngilizce eğitim alarak lisans ve lisansüstü dereceler elde edebiliyorlar. İngilizce yeterliliklerini kanıtlamak için IELTS ya da TOEFL sınavlarından birinde istenilen skoru elde etmeleri gerekiyor. Öğrenci adayları bulundukları ülkenin ana dilindeki eğitim programlarına başvuracaklarsa farklı dil sınavlarına girmeleri gerekiyor. Almanya TestDaF, Fransa DELF, İsveç YKI, İtalya CILS gibi farklı sınavları kabul ediyor. Öğrencilerin bu sınavlardan gerekli skoru elde etmeleri ve sonuç belgelerini başvurdukları üniversiteye sunmaları gerekiyor.

Avrupa’daki üniversiteler için bir başka önemli konu ise öğrencilerin ders dışı aktiviteleri… Üniversiteler, artık dünya için değer üretebilecek öğrencileri ağırlamak istiyor. 21. Yüzyılın sorunlarına çözüm üretebilecek ve fark yaratabilecek öğrencilere öncelik veriyor. Bu noktada sosyal sorumluluk projeleri, araştırma projeleri gibi konular devreye giriyor. Spor ve sanat alanlarındaki başarılar da başvurular sırasında dikkate alınıyor. Tüm bunlara ek olarak öğrenci adaylarının referans mektupları, niyet mektubu ve özgeçmişlerini de üniversitelere sunmaları gerekiyor. Sanat bölümleri ek olarak; portfolyo talep ediyor.

Avrupa'nın En iyi Üniversiteleri! Hangi Ülkeler Ön Plana Çıkıyor?

Avrupa’daki en iyi üniversitelerden söz ederken öncelikle İngiltere’yi ele almak gerekiyor. İngiltere’nin ne kadar önemli bir eğitim ülkesi olduğu biliniyor. Dünyanın en iyi üniversiteleri sıralaması dikkate alındığında İngiltere üniversitelerinin ilk 5 içerisinde yer aldığı görülüyor. Hatta Times Higher Education’ın 2021 yılında Oxford Üniversitesi’ni ilk sıraya yerleştirdiği görülüyor. Cambridge Üniversitesi, Imperial College London ve UCL, İngiltere’nin prestijli diğer üniversiteleri olarak sıralanabiliyor.

Ancak bu noktada; İngiltere’yi Avrupa’dan bağımsız düşünmek faydalı olabiliyor. Amerika, Kanada, İngiltere ve Avrupa diye değerlendirme yapmak daha doğru olabiliyor. İngiltere, bu değerlendirmenin dışında tutulduğunda Avrupa’da ilk olarak Hollanda’dan söz etmek gerekiyor.

Hollanda’da Eğitim

Özellikle lisans düzeyinde bakıldığında Hollanda, Avrupa’nın en iyi eğitim ülkesi olarak öne çıkıyor. İnovasyon ülkesi olarak anılan Hollanda birçok açıdan öğrencilere avantaj sağlıyor. Birçok Hollanda üniversitesi, Avrupa’nın en iyi üniversiteleri arasında sıralanıyor. Delft Teknik Üniversitesi, Eindhoven Teknik Üniversitesi, Groningen Üniversitesi bu üniversitelerden bazıları olarak biliniyor. Bu üniversitelerin Stanford Üniversitesi’nin eğitim kalitesine eş değer bir eğitim verdiği biliniyor. Aynı zamanda inovasyon alanında doğru işlere imza atan üniversitelerin başında geliyorlar.

Groningen Üniversitesi tıp eğitimi almak isteyen öğrenciler için en doğru tercihlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Aynı zamanda İngilizce eğitim verdiği için uluslararası öğrenciler açısından son derece avantajlı olduğu düşünülüyor. Delft Teknik Üniversitesi ise daha çok mühendislik alanında ön planda yer alıyor.

Almanya’da Eğitim

Hollanda’dan sonra Avrupa’nın eğitim alanında ön plana çıkan ikinci ülkesi Almanya olarak biliniyor. Ancak Almanya’da eğitim alabilmek için iyi seviyede Almanca bilmeye ihtiyaç duyuluyor. Özellikle lisans eğitimi söz konusu olduğunda Almancaya olan gereksinim artıyor. Her ne kadar üniversiteler İngilizce programlar sunuyor olsa da lisans eğitiminde Almanca bilmek gerekiyor. Almanya’da lisans eğitiminin, lisansüstü eğitime göre biraz daha geri planda kaldığı düşünülüyor. Çünkü; Almanya’yı Almanya yapan ana unsurun lisansüstü eğitim kalitesi olduğu görülüyor. Hatta dünyada enstitü kavramının ortaya çıktığı ülkenin Almanya olduğu biliniyor.

Master ve doktora programları söz konusu olduğunda Almanya; Stanford ve MIT kalitesinde bir eğitim veriyor. Bu anlamda Almanya’nın daha çok master ve doktora seviyesinde tercih edilmesi tavsiye ediliyor. Eğitim kalitesi, akademik kadroları ve İngilizce eğitim programlarının sayısı bakımından Almanya lisansüstü eğitimde avantaj sağlıyor. Almanya’da özellikle Berlin Teknik Üniversitesi, Münih Teknik Üniversitesi gibi üniversiteler ön plana çıkıyor. Bu üniversiteler Avrupa’nın en iyi üniversiteleri arasında da yer alıyor. Eğitim kaliteleri ve donanımlarının yanında dünyanın önde gelen üniversiteleriyle yaptıkları iş birlikleriyle tanınıyor. Aynı zamanda üniversite sanayi iş birlikleri ve kariyer olanaklarıyla da öğrencilere avantaj sağlıyorlar.

Ancak; lisans eğitiminde Almanya her zaman avantaj sağlamayabiliyor. Öğrenciler düşük eğitim maliyetleri ve kaliteli üniversiteleri dikkate alarak başvuruda bulunuyorlar. Almanya’da lisans eğitimi 3 yıllık bir süreyi kapsıyor. Ancak pek çok öğrenci için 3 yıllık süre içerisinde mezun olmak mümkün olmuyor. Bu süre 4 – 5 yıla kadar uzayabiliyor. Lise düzeyinde Almanca eğitim görmüş öğrencilerin bile bu anlamda zorluk yaşaması söz konusu olabiliyor. Almanya’da eğitim almayı düşünen öğrencilerin tüm bunları değerlendirmesi önem taşıyor.

İsviçre’de Eğitim

Hollanda ve Almanya’nın ardından İsviçre’den söz etmek gerekiyor. İsviçre’de ETH Zürih ve Lozan Politeknik Üniversitesi ön plana çıkıyor. Her iki üniversite de Avrupa’nın en iyi üniversiteleri arasında yer alıyor. ETH Zürih, dünyanın en iyi üniversiteleri arasında da kendine yer buluyor. Ancak İsviçre’nin son derece pahalı bir ülke olduğu biliniyor. Burs imkanlarının da diğer ülkelere oranla daha sınırlı olduğu görülüyor. Özellikle lisans düzeyindeki öğrenciler için burslu okumak her zaman mümkün olmayabiliyor.

Bu noktada; İsviçre maddi olanaklar bakımından öğrenciler için zorlayıcı olabiliyor. Bununla birlikte İsviçre’nin önde gelen üniversitelerinin kabul oranlarının son derece düşük olduğu biliniyor. Bu da öğrenciler için başka bir dezavantaj olarak karşımıza çıkıyor.

İsveç’te Eğitim

Avrupa’da öne çıkan bir diğer ülke ise İsveç… İsveç, eğitim sistemi ve uluslararası öğrencilere sunduğu avantajlarla dünyanın dikkatini çekmeyi başarıyor. İsveç denildiğinde akla gelen ilk üniversitelerden biri Karolinska Enstitüsü oluyor. Karolinska Enstitüsü, Avrupa’nın en iyi üniversiteleri arasında da kendine yer buluyor. İsveç’in tıpkı Hollanda gibi inovasyon alanında Avrupa’nın ve dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olduğu biliniyor. İnovasyon anlamında İsviçre, Hollanda ve İsveç Avrupa’nın en önemli ülkeleri olarak sıralanıyor. İsveç’te öne çıkan diğer üniversiteler, Lund Üniversitesi, Uppsala Üniversitesi, Stockholm Üniversitesi, Göteborg Üniversitesi şeklinde sıralanabiliyor.

Tercih Edilebilecek Diğer Avrupa Ülkeleri

Fransa, Belçika, İspanya, İtalya, Portekiz gibi ülkeler eğitim için tercih edilebilecek diğer Avrupa ülkeleri… Bu ülkelerde de bazı avantaj ve dezavantajlardan söz etmek mümkün olabiliyor. Örneğin pandemi sürecinde İtalya, İspanya gibi ülkelerin fazlasıyla etkilendiği biliniyor. Bununla birlikte; Fransa’nın eğitim sisteminin öğrencileri zorlayabildiği biliniyor. Fransa’nın eğitim müfredatının diğer ülkelere göre daha ağır olduğu görülüyor.

Bu ülkelerde de Avrupa’nın en iyi üniversiteleri olarak nitelendirilebilecek birçok üniversite bulunuyor. Ancak; bu ülkelerden birini tercih ederken daha çok uzmanlık alanlarına odaklanmak gerekiyor. Bu noktada üniversitelerin isimlerini biraz daha geri planda tutmak yararlı olabiliyor. Başvurulacak alana göre o alanda uzmanlaşmış ülke ve üniversitelerin tercih edilmesi daha doğru olabiliyor.

İtalya’da Eğitim

İtalya’ya bakıldığında mimarlık alanında önde gelen ülkelerden biri olduğu görülüyor. Milano Politeknik Üniversitesi ve Torino Politeknik Üniversitesi mimarlık alanında öne çıkan İtalyan üniversiteleri olarak biliniyor. Bu iki üniversite dünya çapında da tanınıyor ve mimarlık alanında önemli bir konumda bulunuyor. Tıp okumak isteyen öğrenciler için ise İtalya’da Bologna Üniversitesi ön plana çıkıyor. İtalya’nın tıp eğitimi açısından bir dezavantajı da bulunuyor. İtalya’da Katolik inancının etkisiyle tıp eğitiminde kadavra kullanılmıyor. Bu öğrenciler açısından bir dezavantaj yaratabiliyor. Tıp alanında Macaristan da değerlendirilebilecek önemli ülkeler arasında yer alıyor. Macaristan’da Tıp eğitiminde Avrupa’nın en iyi üniversiteleri arasında gösterilebilecek üniversiteler bulunuyor.

Fransa’da Eğitim

Fransa’ya bakıldığında Sorbonne Üniversitesi, Lyon Üniversitesi, Strazburg Üniversitesi gibi üniversiteler ön plana çıkıyor. Strazburg Üniversitesi’nin hukuk alanında uzmanlaştığı biliniyor. Hukuk, sosyoloji, psikoloji gibi alanları tercih edecek öğrenciler için Sorbonne Üniversitesi doğru bir tercih olabiliyor. Kimya, kozmetik gibi alanlar söz konusu olduğunda Lyon Üniversitesi öne çıkıyor.

Türkiye’de Eğitim

Tıp alanı söz konusu olduğunda Türkiye öne çıkan ülkelerden biri olarak biliniyor. Bu noktada; İstanbul Üniversitesi’nin ön plana çıktığı biliniyor. Çapa Tıp Fakültesi ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi tıp eğitiminde oldukça önemli bir konumda yer alıyor. Bu iki fakülte yalnızca Türkiye veya Avrupa’da değil; dünya çapında eğitim kaliteleriyle tanınıyor. Ek olarak; Hacettepe Üniversitesi de tıp alanında çok önemli bir yere sahip…

Bu üç üniversite, eğitimleri, akademik kadroları ve donanımlarıyla dünyanın dikkatini çekmeyi başarıyor. İngilizlerin, tıp eğitimi için Türkiye’ye öğrenci gönderdiği biliniyor. Hem teorik hem de pratik açısından öğrencilere benzersiz bir tıp eğitimi sunuluyor. Tıp alanında Türkiye’nin bu kadar önde olmasının bir sebebi de vaka çeşitliliği olarak biliniyor. Bu anlamda tıp eğitimi alacak öğrencilerin lisans eğitimlerini Türkiye’de tamamlamaları daha avantajlı olabiliyor. Lisansüstü eğitim için ise yurt dışı tercih edilebiliyor.

Ülke ve Üniversite Seçimi

Kısacası; öğrencilerin üniversite ve ülke seçimi yaparken uzmanlık alanlarına odaklanmaları önem taşıyor. Avrupa’nın en iyi üniversiteleri arasında tercih yaparken yalnızca isimlere odaklanmak yanlış seçimlerle sonuçlanabiliyor. Bu anlamda; başvurulacak alana yönelik değerlendirme yapmak daha doğru seçimler yapmaya yardımcı olabiliyor. Her ülkenin farklı alanlarda ve bölümlerde uzmanlaştığı açıkça görülebiliyor. Bu noktada; hem üniversitenin beklentilerini hem de öğrenci adayının üniversiteden beklentilerini göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Bununla birlikte; maddi olanakların değerlendirilmesi önem taşıyor. Eğitim için ayrılabilecek bütçe, burs olanakları, yaşam masrafları gibi konuların değerlendirilmesi gerekiyor. Ülkenin konumu, kültürü gibi konuların dikkate alınması önem taşıyor. Mezuniyet sonrası kariyer olanakları anlamında da ülkeleri değerlendirmek gerekiyor. Tüm bu unsurlar öğrencilerin eğitim ve kariyerlerini olumlu ya da olumsuz yönde etkileyebiliyor. Bu anlamda seçim yaparken stratejik ve dikkatli davranmak önem taşıyor.

Avrupa’nın en iyi üniversiteleri hakkında daha detaylı bilgi için aba Eğitim web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Sorularınız için Doç. Dr. Gamze Sart ve aba Eğitim ile iletişime geçebilirsiniz. Eğitim ve üniversitelere dair daha fazla içeriğe ulaşmak için YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz.

Ücretsiz Open Day Günlerimize Katılmak İçin Aşağıdaki Formu Doldurun

Açık bilgilendirme günlerimizde tüm sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation

Avrupa’nın En iyi Üniversiteleri! Hangi Üniversiteleri Tercih Etmelisiniz?

Avrupa’nın en iyi üniversiteleri hangileri? Avrupa’da eğitim almak isteyen öğrenciler neler yapmalı? Hangi ülkeler ön plana çıkıyor? Hangi üniversiteler, hangi alanlarda daha fazla dikkat çekiyor? Avrupa, özellikle son dönemlerde uluslararası öğrenciler için cazip bir eğitim bölgesi olarak görülüyor. Özellikle; Hollanda, Almanya gibi ülkeler sundukları avantajlarla tercih sebebi oluyorlar. Avrupa hem uygun eğitim maliyetleri hem de kariyer fırsatlarıyla uluslararası öğrencileri cezbediyor. Birçok Avrupa üniversitesi, dünyanın en iyi üniversiteleri sıralaması yapıldığında en üst sıralara yerleşiyor. Dünyanın en iyi üniversiteleri arasında ilk 10 üniversite içerisinde Avrupa üniversitelerine rastlanıyor. Bu nedenle Avrupa Üniversiteleri her yıl dünyanın dört bir yanından öğrencileri kendilerine çekiyor.

Avrupa'nın En iyi Üniversiteleri İçin Başvuru Süreci Nasıl İlerliyor?

Avrupa’da eğitim almayı düşünen öğrencilerin ilk olarak not ortalamalını belirli bir seviyenin üstünde tutmaları gerekiyor. Lise diploması ve transkript sunulması gereken ilk ve önemli belgeler arasında yer alıyor. Avrupa’daki bazı ülke ve üniversiteler öğrenci adaylarının YKS sonucunu talep edebiliyor. Bu durumda YKS sınavına girmiş ve 4 yıllık bir bölüme yerleşmiş olmak gerekiyor. YKS sonuç belgesinin başvuru sırasında üniversiteye sunulması isteniyor.

Bununla birlikte akademik başarıyı gösteren en önemli kriterlerden biri AP sınavıAP sınavı, Amerikan üniversitelerine başvuruda olduğu gibi; Avrupa üniversiteleri için de önemli bir rol oynuyor. Bu nedenle öğrenci adaylarının AP sınavlarını almaları ve mümkün olduğunca yüksek skorlar elde etmeleri gerekiyor. Özellikle başvuracakları alanda başarı göstermeleri büyük bir önem taşıyor.

Avrupa'nın en iyi üniversiteleri için bir başka önemli koşul da elbette dil yeterliliği… Birçok Avrupa üniversitesi öğrenciler için hemen her alanda İngilizce programlar sunuyor. Öğrenciler tamamen İngilizce eğitim alarak lisans ve lisansüstü dereceler elde edebiliyorlar. İngilizce yeterliliklerini kanıtlamak için IELTS ya da TOEFL sınavlarından birinde istenilen skoru elde etmeleri gerekiyor. Öğrenci adayları bulundukları ülkenin ana dilindeki eğitim programlarına başvuracaklarsa farklı dil sınavlarına girmeleri gerekiyor. Almanya TestDaF, Fransa DELF, İsveç YKI, İtalya CILS gibi farklı sınavları kabul ediyor. Öğrencilerin bu sınavlardan gerekli skoru elde etmeleri ve sonuç belgelerini başvurdukları üniversiteye sunmaları gerekiyor.

Avrupa’daki üniversiteler için bir başka önemli konu ise öğrencilerin ders dışı aktiviteleri… Üniversiteler, artık dünya için değer üretebilecek öğrencileri ağırlamak istiyor. 21. Yüzyılın sorunlarına çözüm üretebilecek ve fark yaratabilecek öğrencilere öncelik veriyor. Bu noktada sosyal sorumluluk projeleri, araştırma projeleri gibi konular devreye giriyor. Spor ve sanat alanlarındaki başarılar da başvurular sırasında dikkate alınıyor. Tüm bunlara ek olarak öğrenci adaylarının referans mektupları, niyet mektubu ve özgeçmişlerini de üniversitelere sunmaları gerekiyor. Sanat bölümleri ek olarak; portfolyo talep ediyor.

Avrupa'nın En iyi Üniversiteleri! Hangi Ülkeler Ön Plana Çıkıyor?

Avrupa’daki en iyi üniversitelerden söz ederken öncelikle İngiltere’yi ele almak gerekiyor. İngiltere’nin ne kadar önemli bir eğitim ülkesi olduğu biliniyor. Dünyanın en iyi üniversiteleri sıralaması dikkate alındığında İngiltere üniversitelerinin ilk 5 içerisinde yer aldığı görülüyor. Hatta Times Higher Education’ın 2021 yılında Oxford Üniversitesi’ni ilk sıraya yerleştirdiği görülüyor. Cambridge Üniversitesi, Imperial College London ve UCL, İngiltere’nin prestijli diğer üniversiteleri olarak sıralanabiliyor.

Ancak bu noktada; İngiltere’yi Avrupa’dan bağımsız düşünmek faydalı olabiliyor. Amerika, Kanada, İngiltere ve Avrupa diye değerlendirme yapmak daha doğru olabiliyor. İngiltere, bu değerlendirmenin dışında tutulduğunda Avrupa’da ilk olarak Hollanda’dan söz etmek gerekiyor.

Hollanda’da Eğitim

Özellikle lisans düzeyinde bakıldığında Hollanda, Avrupa’nın en iyi eğitim ülkesi olarak öne çıkıyor. İnovasyon ülkesi olarak anılan Hollanda birçok açıdan öğrencilere avantaj sağlıyor. Birçok Hollanda üniversitesi, Avrupa’nın en iyi üniversiteleri arasında sıralanıyor. Delft Teknik Üniversitesi, Eindhoven Teknik Üniversitesi, Groningen Üniversitesi bu üniversitelerden bazıları olarak biliniyor. Bu üniversitelerin Stanford Üniversitesi’nin eğitim kalitesine eş değer bir eğitim verdiği biliniyor. Aynı zamanda inovasyon alanında doğru işlere imza atan üniversitelerin başında geliyorlar.

Groningen Üniversitesi tıp eğitimi almak isteyen öğrenciler için en doğru tercihlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Aynı zamanda İngilizce eğitim verdiği için uluslararası öğrenciler açısından son derece avantajlı olduğu düşünülüyor. Delft Teknik Üniversitesi ise daha çok mühendislik alanında ön planda yer alıyor.

Almanya’da Eğitim

Hollanda’dan sonra Avrupa’nın eğitim alanında ön plana çıkan ikinci ülkesi Almanya olarak biliniyor. Ancak Almanya’da eğitim alabilmek için iyi seviyede Almanca bilmeye ihtiyaç duyuluyor. Özellikle lisans eğitimi söz konusu olduğunda Almancaya olan gereksinim artıyor. Her ne kadar üniversiteler İngilizce programlar sunuyor olsa da lisans eğitiminde Almanca bilmek gerekiyor. Almanya’da lisans eğitiminin, lisansüstü eğitime göre biraz daha geri planda kaldığı düşünülüyor. Çünkü; Almanya’yı Almanya yapan ana unsurun lisansüstü eğitim kalitesi olduğu görülüyor. Hatta dünyada enstitü kavramının ortaya çıktığı ülkenin Almanya olduğu biliniyor.

Master ve doktora programları söz konusu olduğunda Almanya; Stanford ve MIT kalitesinde bir eğitim veriyor. Bu anlamda Almanya’nın daha çok master ve doktora seviyesinde tercih edilmesi tavsiye ediliyor. Eğitim kalitesi, akademik kadroları ve İngilizce eğitim programlarının sayısı bakımından Almanya lisansüstü eğitimde avantaj sağlıyor. Almanya’da özellikle Berlin Teknik Üniversitesi, Münih Teknik Üniversitesi gibi üniversiteler ön plana çıkıyor. Bu üniversiteler Avrupa’nın en iyi üniversiteleri arasında da yer alıyor. Eğitim kaliteleri ve donanımlarının yanında dünyanın önde gelen üniversiteleriyle yaptıkları iş birlikleriyle tanınıyor. Aynı zamanda üniversite sanayi iş birlikleri ve kariyer olanaklarıyla da öğrencilere avantaj sağlıyorlar.

Ancak; lisans eğitiminde Almanya her zaman avantaj sağlamayabiliyor. Öğrenciler düşük eğitim maliyetleri ve kaliteli üniversiteleri dikkate alarak başvuruda bulunuyorlar. Almanya’da lisans eğitimi 3 yıllık bir süreyi kapsıyor. Ancak pek çok öğrenci için 3 yıllık süre içerisinde mezun olmak mümkün olmuyor. Bu süre 4 – 5 yıla kadar uzayabiliyor. Lise düzeyinde Almanca eğitim görmüş öğrencilerin bile bu anlamda zorluk yaşaması söz konusu olabiliyor. Almanya’da eğitim almayı düşünen öğrencilerin tüm bunları değerlendirmesi önem taşıyor.

İsviçre’de Eğitim

Hollanda ve Almanya’nın ardından İsviçre’den söz etmek gerekiyor. İsviçre’de ETH Zürih ve Lozan Politeknik Üniversitesi ön plana çıkıyor. Her iki üniversite de Avrupa’nın en iyi üniversiteleri arasında yer alıyor. ETH Zürih, dünyanın en iyi üniversiteleri arasında da kendine yer buluyor. Ancak İsviçre’nin son derece pahalı bir ülke olduğu biliniyor. Burs imkanlarının da diğer ülkelere oranla daha sınırlı olduğu görülüyor. Özellikle lisans düzeyindeki öğrenciler için burslu okumak her zaman mümkün olmayabiliyor.

Bu noktada; İsviçre maddi olanaklar bakımından öğrenciler için zorlayıcı olabiliyor. Bununla birlikte İsviçre’nin önde gelen üniversitelerinin kabul oranlarının son derece düşük olduğu biliniyor. Bu da öğrenciler için başka bir dezavantaj olarak karşımıza çıkıyor.

İsveç’te Eğitim

Avrupa’da öne çıkan bir diğer ülke ise İsveç… İsveç, eğitim sistemi ve uluslararası öğrencilere sunduğu avantajlarla dünyanın dikkatini çekmeyi başarıyor. İsveç denildiğinde akla gelen ilk üniversitelerden biri Karolinska Enstitüsü oluyor. Karolinska Enstitüsü, Avrupa’nın en iyi üniversiteleri arasında da kendine yer buluyor. İsveç’in tıpkı Hollanda gibi inovasyon alanında Avrupa’nın ve dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olduğu biliniyor. İnovasyon anlamında İsviçre, Hollanda ve İsveç Avrupa’nın en önemli ülkeleri olarak sıralanıyor. İsveç’te öne çıkan diğer üniversiteler, Lund Üniversitesi, Uppsala Üniversitesi, Stockholm Üniversitesi, Göteborg Üniversitesi şeklinde sıralanabiliyor.

Tercih Edilebilecek Diğer Avrupa Ülkeleri

Fransa, Belçika, İspanya, İtalya, Portekiz gibi ülkeler eğitim için tercih edilebilecek diğer Avrupa ülkeleri… Bu ülkelerde de bazı avantaj ve dezavantajlardan söz etmek mümkün olabiliyor. Örneğin pandemi sürecinde İtalya, İspanya gibi ülkelerin fazlasıyla etkilendiği biliniyor. Bununla birlikte; Fransa’nın eğitim sisteminin öğrencileri zorlayabildiği biliniyor. Fransa’nın eğitim müfredatının diğer ülkelere göre daha ağır olduğu görülüyor.

Bu ülkelerde de Avrupa’nın en iyi üniversiteleri olarak nitelendirilebilecek birçok üniversite bulunuyor. Ancak; bu ülkelerden birini tercih ederken daha çok uzmanlık alanlarına odaklanmak gerekiyor. Bu noktada üniversitelerin isimlerini biraz daha geri planda tutmak yararlı olabiliyor. Başvurulacak alana göre o alanda uzmanlaşmış ülke ve üniversitelerin tercih edilmesi daha doğru olabiliyor.

İtalya’da Eğitim

İtalya’ya bakıldığında mimarlık alanında önde gelen ülkelerden biri olduğu görülüyor. Milano Politeknik Üniversitesi ve Torino Politeknik Üniversitesi mimarlık alanında öne çıkan İtalyan üniversiteleri olarak biliniyor. Bu iki üniversite dünya çapında da tanınıyor ve mimarlık alanında önemli bir konumda bulunuyor. Tıp okumak isteyen öğrenciler için ise İtalya’da Bologna Üniversitesi ön plana çıkıyor. İtalya’nın tıp eğitimi açısından bir dezavantajı da bulunuyor. İtalya’da Katolik inancının etkisiyle tıp eğitiminde kadavra kullanılmıyor. Bu öğrenciler açısından bir dezavantaj yaratabiliyor. Tıp alanında Macaristan da değerlendirilebilecek önemli ülkeler arasında yer alıyor. Macaristan’da Tıp eğitiminde Avrupa’nın en iyi üniversiteleri arasında gösterilebilecek üniversiteler bulunuyor.

Fransa’da Eğitim

Fransa’ya bakıldığında Sorbonne Üniversitesi, Lyon Üniversitesi, Strazburg Üniversitesi gibi üniversiteler ön plana çıkıyor. Strazburg Üniversitesi’nin hukuk alanında uzmanlaştığı biliniyor. Hukuk, sosyoloji, psikoloji gibi alanları tercih edecek öğrenciler için Sorbonne Üniversitesi doğru bir tercih olabiliyor. Kimya, kozmetik gibi alanlar söz konusu olduğunda Lyon Üniversitesi öne çıkıyor.

Türkiye’de Eğitim

Tıp alanı söz konusu olduğunda Türkiye öne çıkan ülkelerden biri olarak biliniyor. Bu noktada; İstanbul Üniversitesi’nin ön plana çıktığı biliniyor. Çapa Tıp Fakültesi ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi tıp eğitiminde oldukça önemli bir konumda yer alıyor. Bu iki fakülte yalnızca Türkiye veya Avrupa’da değil; dünya çapında eğitim kaliteleriyle tanınıyor. Ek olarak; Hacettepe Üniversitesi de tıp alanında çok önemli bir yere sahip…

Bu üç üniversite, eğitimleri, akademik kadroları ve donanımlarıyla dünyanın dikkatini çekmeyi başarıyor. İngilizlerin, tıp eğitimi için Türkiye’ye öğrenci gönderdiği biliniyor. Hem teorik hem de pratik açısından öğrencilere benzersiz bir tıp eğitimi sunuluyor. Tıp alanında Türkiye’nin bu kadar önde olmasının bir sebebi de vaka çeşitliliği olarak biliniyor. Bu anlamda tıp eğitimi alacak öğrencilerin lisans eğitimlerini Türkiye’de tamamlamaları daha avantajlı olabiliyor. Lisansüstü eğitim için ise yurt dışı tercih edilebiliyor.

Ülke ve Üniversite Seçimi

Kısacası; öğrencilerin üniversite ve ülke seçimi yaparken uzmanlık alanlarına odaklanmaları önem taşıyor. Avrupa’nın en iyi üniversiteleri arasında tercih yaparken yalnızca isimlere odaklanmak yanlış seçimlerle sonuçlanabiliyor. Bu anlamda; başvurulacak alana yönelik değerlendirme yapmak daha doğru seçimler yapmaya yardımcı olabiliyor. Her ülkenin farklı alanlarda ve bölümlerde uzmanlaştığı açıkça görülebiliyor. Bu noktada; hem üniversitenin beklentilerini hem de öğrenci adayının üniversiteden beklentilerini göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Bununla birlikte; maddi olanakların değerlendirilmesi önem taşıyor. Eğitim için ayrılabilecek bütçe, burs olanakları, yaşam masrafları gibi konuların değerlendirilmesi gerekiyor. Ülkenin konumu, kültürü gibi konuların dikkate alınması önem taşıyor. Mezuniyet sonrası kariyer olanakları anlamında da ülkeleri değerlendirmek gerekiyor. Tüm bu unsurlar öğrencilerin eğitim ve kariyerlerini olumlu ya da olumsuz yönde etkileyebiliyor. Bu anlamda seçim yaparken stratejik ve dikkatli davranmak önem taşıyor.

Avrupa’nın en iyi üniversiteleri hakkında daha detaylı bilgi için aba Eğitim web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Sorularınız için Doç. Dr. Gamze Sart ve aba Eğitim ile iletişime geçebilirsiniz. Eğitim ve üniversitelere dair daha fazla içeriğe ulaşmak için YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz.

Ücretsiz Open Day Günlerimize Katılmak İçin Aşağıdaki Formu Doldurun

Açık bilgilendirme günlerimizde tüm sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation