Advanced Placement ne demek? AP sınavı ne işe yarıyor? Hangi ülkeler AP sınavını kabul ediyor? Türkiye’de AP veren okullar var mı? Sınav formatı ve soru tipleri hakkında bilinmesi gerekenler neler? AP sınavı yılda kaç kez düzenleniyor? AP sınavı başvuru süreci nasıl ilerliyor? Program kapsamında hangi AP dersleri alınabiliyor? AP sınavına nasıl hazırlanmalı? Programın avantajları neler? AP programı yalnızca kabul süreçlerinde mi işe yarıyor? Yurt dışında eğitim alabilmek için AP programının alınması şart mı? AP’nin alternatifi olan programlar alınabilir mi? Programa devam etmeden sınavları almak mümkün olabilir mi? Tüm bu soruların yanıtlarını birlikte inceleyelim…
“AP ya da Advanced Placement ne demek?” sorusu ile başlayalım… AP programı, lise eğitimini sürdürmekte olan öğrencileri üniversite müfredatına hazırlamayı amaçlıyor. Program, College Board tarafından uygulanıyor. Amerikan merkezli bir program olmasına karşın AP, dünya çapında geçerliliği olan bir program olarak biliniyor. Programın Türkçe karşılığı, İleri Düzey Yerleştirme Programı olarak biliniyor.
AP programı, Amerika Birleşik Devletleri’nde üniversiteye kabul sürecinde önemli bir rol oynuyor. Ancak; Kanada, Avustralya, İngiltere ve birçok Avrupa ülkesinde geçerliliği bulunuyor. AP programı dünya genelinde 60’ın üzerinde ülkede uygulanıyor. Elbette programı uygulayan ülkeler arasında Türkiye de bulunuyor. Türkiye’de AP Veren okullar arasında önemli kolejler yer alıyor. Robert Koleji, TED Koleji, Açı Koleji, Üsküdar Amerikan Koleji, Gelişim Koleji programı yürüten okullardan bazıları…
Advanced Placement Programının Avantajları
AP programı öğrencilere pek çok avantaj sunuyor. Öğrenciler AP programını yürüten okullarda okumasalar bile AP sınavlarını alabiliyorlar. AP sınavlarına girebilmek için programa katılım şartı aranmıyor. Lise düzeyinde eğitim gören her öğrencinin AP sınavlarına katılma şansı bulunuyor. Bu yurt dışında eğitim almak isteyen öğrenciler için önemli bir avantaj olarak karşımıza çıkıyor.
Yurt dışında eğitim almak isteyen öğrencilerin akademik yeterliliklerini belgelendirmeleri gerekiyor. Bu noktada elbette lise diplomalarını ve transkriptlerini başvuracakları üniversitelere sunmaları gerekiyor. Ancak; Türkiye’den başvuran öğrenciler için lise diploması yeterli görülmüyor. Üniversiteler uluslararası alanda geçerliliği bulunan diploma programlarının alınmasını talep ediyor. Bu noktada; en çok kabul gören programlar Advanced Placement ve International Baccalaureate (IB) olarak biliniyor. Ancak son dönemlerde IB programının demode olmaya başladığı ve yetersiz kaldığı düşünülüyor. Üstelik IB programının alınabilmesi için anlaşmalı okullardan birinde eğitim görmek gerekiyor. Programa dışarıdan katılım sağlamak mümkün olamıyor. Bu da öğrenciler açısından dezavantaj yaratıyor. Bu noktada; AP programının etkinliği gün geçtikçe artıyor.
Geçtiğimiz aylarda SAT Subject Testlerin kaldırılması ile AP programının daha önemli bir konuma geldiği biliniyor. Artık en iyi üniversitelere kabul aşamasında SAT Subject Testlerin yerini AP sınavlarının alacağı düşünülüyor. AP programının diğer diploma programları arasında hızlı bir yükseliş içerisinde olduğu görülüyor. Dünyanın en önemli üniversitelerine kabul için Advanced Placement sınavlarının mutlaka alınması gerekiyor. Harvard Üniversitesi, Stanford Üniversitesi, UC Berkeley gibi pek çok prestijli üniversite AP ile öğrenci kabul ediyor.
AP programı öğrencilere yalnızca kabul aşamasında avantaj sağlamıyor. AP sınavları neticesinde öğrencilerin başarıları sertifikalar ile belgelendiriliyor. Başarı gösterilen AP dersleri, üniversitenin ilk yılında kredi olarak saydırılabiliyor. Yani öğrenciler üniversitenin ilk yıllarında AP programı kapsamında aldıkları derslerden muaf olabiliyorlar. Bu derslerin ortalamaları diploma puanına yansıtılabiliyor. Bu öğrencilere önemli bir zaman ve puan avantajı sağlıyor. Birçok öğrenci bu sayede yandal ve çift anadal fırsatlarını değerlendirebiliyor. Kısacası AP programı hem kabul süreçlerinde hem de üniversitenin ilk yılında etkin bir rol oynuyor.
Advanced Placement Sınav Formatı ve Başvuru Süreci Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Peki; AP sınavı soruları ve sınav içeriği hakkında bilinmesi gerekenler neler? AP sınavlarının süresi ve soru sayısı alanlara göre farklılık gösteriyor. AP programı ve sınavları 6 farklı alanı kapsıyor. Bu alanlar şöyle sıralanıyor;
- English (İngilizce)
- World Languages & Cultures (Dünya Dilleri ve Kültürleri)
- History and Social Science (Tarih ve Sosyal Bilimler)
- Math & Computer Science (Matematik ve Bilgisayar Bilimleri)
- Sciences (Bilim)
- Arts (Sanat)
AP sınavı soruları çoğunlukla çoktan seçmeli olarak hazırlanıyor. Ancak; boşluk doldurma ya da kompozisyon gibi sorularla karşılaşmak da mümkün olabiliyor. Program kapsamında yer alan her bir ders için ayrı bir sınavın alınması gerekiyor. Advanced Placement sınavları her yıl Mayıs ayında düzenleniyor. Yılda bir kez uygulanıyor. Sınav sonuçları ise çoğunlukla Temmuz ayı içerisinde açıklanıyor. AP sınavı başvuru süreci online olarak yürütülebiliyor. Sınava College Board resmi sitesi üzerinden başvuru yapılabiliyor. Bununla birlikte anlaşmalı kurumlar aracılığıyla sınava başvurmak mümkün olabiliyor.
AP Sınavına Hazırlık Sürecinde Neler Yapılmalı?
Dünyanın en prestijli üniversiteleri AP programı ile öğrenci kabul ediyor. Bu anlamda öğrencilerin 10, 11 ve 12. sınıfta alacakları AP dersleri önem taşıyor. Hazırlık sürecinde sınav formatına hakim olmak öğrencilere önemli bir avantaj sağlıyor. Önemli olan bir diğer konu elbette süreyi doğru kullanabilmek… Bu anlamda hazırlık aşamasında özellikle soru çözümü yaparken zamanı göz önünde bulundurarak çalışmak öneriliyor. Sınav esnasında ise soruların sırayla cevaplanması gerekmiyor. Bu anlamda öğrencilerin bildikleri sorulara öncelik vermeleri önem taşıyor. Sınav stresi ile mücadele ise işin psikolojik boyutunu oluşturuyor. Sınav stresini ortadan kaldırabilmek ya da en aza indirebilmek başarı oranının artmasına yardımcı oluyor.
Advanced Placement hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için aba Eğitim web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Eğitime dair sorularınız için Doç. Dr. Gamze Sart ve aba Eğitim ile iletişime geçebilirsiniz. Üniversiteler, bölümler ve sınavlar hakkında daha fazla içeriğe ulaşmak için YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz.