Hemen Bilgi Al

YÖS Sınavı ile Türkiye’de Üniversite Okumak

YÖS sınavı Türkiye’de üniversite eğitimi almak isteyenler için sıklıkla merak edilen hususlar arasında bulunmaktadır. YÖS diğer bir adı ile Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı olarak da bilinen bu sınav, Türk vatandaşı olmayan ve Türkiye’de okumak isteyen öğrenciler tarafından tercih edilmektedir. Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı yani YÖS, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan yabancı uyruklu kişilerin Türkiye’de üniversiteye girmeleri için gerekli olan bir yeterlilik sınavıdır. Sınavda başarılı olmak için dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır.

Üniversiteye girmek için Türkiye Cumhuriyeti  vatandaşları ÖSYM’nin yaptığı merkezi değerlendirme sınavına girerek yani şimdiki adıyla YKS’ye girerek aldığı puana göre bölüm tercihi yapabilmektedir. Eğer aldığınız puan o bölümü tercih eden kişiler arasında üst sıralarda ise ve belirlenen kontenjan içerisinde yer alıyorsanız bölüme girme hakkı elde etmektesiniz. Ancak yabancı uyruklu öğrenci iseniz YKS’ye girmek zorunda değilsiniz. Çünkü SAT ve YÖS sınavları gibi seçenekleriniz bulunmaktadır.

YÖS Sınavı Hakkında: YÖS Nedir?

YÖS sınavı 2010’a ulaşana kadar ÖSYM tarafından yapılan merkezi bir sınavdı. Böylelikle üniversiteler belirlenen kontenjan içerisinde bölümü tercih eden en iyi adayları kabul etmekteydi. Fakat 2010 yılından sonra YÖS merkezi bir sınav olmaktan çıkarak üniversitelerin kendi bünyelerinde hazırladıkları sınava dönüştü. YÖS nedir sorusuna verilecek en güzel cevap ise her üniversitenin kendi çatısı altında oluşturduğu yabancı uyruklu öğrencilere yönelik sınav şeklinde tanımlamak doğru olacaktır.

Tüm bunların yanında bazı üniversiteler kendi bünyelerinde yaptıkları YÖS sınavı yerine yabancı öğrenciler için SAT ve ACT gibi uluslararası alanda kabul edilen sınavlarla alım yapacaklarını duyurdular. Özellikle Boğaziçi, ODTÜ, İTÜ ve Hacettepe gibi okullar YÖS ile öğrenci alımı yapmayacağını ve başka bir okuldan alınan YÖS belgelerini de kabul etmeyeceklerini açıkladılar. Bu sayılan okullar bunun yerine SAT veya ACT sınavlarından alınan taban puanlar ile alım yapacaklarını belirttiler.

Bunlar dışında kalan diğer üniversiteler ise kendi bünyelerinde YÖS sınavları yaparak yabancı öğrenci alımına başladılar. Yani okul YÖS’ü kabul ediyorsa istenen okula başvuru yapılmakta ve her bir okul için o okulun hazırlamış olduğu sınavlara girilmektedir. Bazı okullar diğer üniversitelerin yaptıkları YÖS sonuçlarını da kabul etmektedir. Mutlaka başvuru yapılacak okulların yabancı öğrencilerle ilgili koşullarına ait bilgileri Aba Yurt Dışı Eğitim Merkezi’ne danışarak da ulaşabilirsiniz.

Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavına Kimler Girebilir?

YÖS sınavı için başvuracak yabancılar için durum biraz karışık gibi gözükmektedir. Çünkü çifte vatandaşlık sahibi olanlar ya da yurt dışında eğitim almış Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları da belli durumlarda bu sınavlara girmektedirler. Fakat normal olarak eğer Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı ile bir bağınız yoksa anneniz veya babanız Türk değilse her halükarda bu sınava girerek Türkiye’de üniversite okuma şansınız var demektir.

Eğer çifte vatandaşsanız ve ilk vatandaşlığınız Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı ise yabancı öğrenci sayılmamaktasınız. Yani Türkiye vatandaşlığınız varken sonradan başka bir ülke vatandaşlığını almışsanız YÖS ile üniversiteye girme şansınız bulunmamaktadır. Fakat bu durumunda bir istisnası bulunmaktadır. O da ihtiyaç duyulan başvuruları gerçekleştirerek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkmaktır. Bu işlem 3 ay kadar sürmekte ve YÖS’e girme tarihinden önce bitmiş olması gerekmektedir.

YÖS sınavı için bir diğer durum ise lise eğitimini yurt dışında tamamlamış olmaktır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olsanız, hatta anne ve babanız Türk olsa dahi eğer lisenin tamamını yurt dışında okuduysanız YÖS’e girme hakkınız bulunmaktadır. Fakat lisenin bir senesini dahi Türkiye’de okuduysanız bu hakkınızı tamamen kaybetmektesiniz. Ayrıca Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşları da yabancı öğrenci olarak değerlendirilmemektedir. KKTC vatandaşları Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile aynı koşullarda değerlendirilmektedir.

YÖS Sınavı Avantajları Nelerdir?

YÖS sınavları YKS sınavındaki gibi Türkiye’deki lise müfredatına yönelik sınavlar değil. Bu yüzden daha temel konularda akıl yürütmeye dayalı sorulardan oluşmaktadır. YKS gibi daha teknik ve ayrıntılı müfredat gerektiren bir sınava göre daha kısa zamanda adapte olunmaktadır. Ayrıca YKS sınavına giren öğrenci sayısı YÖS sınavı için giren öğrenci sayısına oranla çok daha fazla olmaktadır. YÖS’e giren öğrencilerin yabancı öğrenciler için ayrılan kontenjanlarına girme şansı bu anlamda daha fazla olmaktadır.

Her bölüm için olmasa da genel olarak YÖS’e girme hakkına sahipseniz Türkiye’de istediğiniz bölüme girme şansınız artmaktadır. Bir başka avantajı ise aynı sene içinde birden fazla sınava girilebilmektedir. YKS’de o sene içinde sınavdan aldığınız skor bir sene için geçerli iken, YÖS ile farklı okullarda farklı sınavlara girdiğiniz için kötü geçen bir sınavı telafi etme şansınızda bulunmaktadır.

YÖS Sınavı Kaç Testten Oluşmaktadır?

YÖS sınavı Temel Öğrenme Becerileri Testi ve Türkçe Testi şeklinde 2’ye ayrılmaktadır. Bu testlerin ortalama soru sayıları ve süreleri farklılık göstermektedir. Temel öğrenme becerileri testinde 45 adet genel yetenek sorusu yani IQ testi, 30 adet Matematik sorusu ve 5 adet Geometri sorusundan oluşmaktadır. Yani sonuç olarak YÖS soruları 80 sorudan oluşmaktadır. Bu 80 soruluk test için tanınan süre 90 dakikadır.

Bu soru sayıları ve tanınan süreler önceden ÖSYM tarafından yapılan merkezi YÖS sınavı formatının devamı şeklinde bulunmaktadır. Ancak her üniversite kendi sınavını yaptığı için süreler ve soru sayıları da değişiklik göstermektedir. Bu yüzden hangi okula başvuracaksanız mutlaka spesifik olarak o okulun sınav formatına ve geçmiş dönem sınav soru kitapçıklarına ulaşmak yararlı olacaktır. Daha önce bahsedildiği üzere sorular teknik bilgi ölçmeye dayalı değil akıl yürütmeye dayalı olarak gerçekleşmektedir.

Eğer başvuru yaptığınız bölüm Türkçe eğitim veriyorsa YÖS Türkçe testini almanız gerekmektedir. Bu testi almazsanız ya da yeterli puan alamazsanız hazırlık okumanız veya başka bir Türkçe yeterlilik belgesi göstermeniz gerekecektir. Aynı şekilde İngilizce eğitim veren bölümler içinde İngilizce yeterlilik belgesi için TOEFL ya da IELTS gibi bir sınav sonucu sunmak yahut 1 yıl hazırlık okumak gerekmektedir.

YÖS ile İlgili Olarak Dikkat Edilmesi Gerekenler

YÖS sınavı ile ilgili dikkat edilecekler arasında en önemlisi kontenjanlardır. Genel olarak üniversiteler Şubat ve Mart aylarından itibaren YÖS ve yabancı uyruklu öğrenci kontenjanlarını yayınlamaktadır. Bazı bölümlere ve okullara elbette diğerlerine oranla daha fazla talep olmaktadır. Özellikle en çok tıp, diş hekimliği ve eczacılık bölümleri revaçta olan bölümler arasında yer almaktadır. Üniversiteler bu bölümleri için diğer bölümlerden daha fazla kontenjan açsa da yine talepleri karşılayamamaktadır. İstanbul üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi gibi köklü okulların puanları da diğer üniversitelere göre daha yüksek olmaktadır. Bu durumda sınırlı kontenjandan dolayı da puanlar otomatikman yükselmektedir.

YÖS puanı dışında yaş kriteri de tercihler konusunda belirleyici olmaktadır. Bazı okullar daha küçük yaştaki adaylara öncelik tanıdığı için eğer yaşınız diğer adaylardan büyükse daha fazla puan almanız gerekmektedir. Fakat yaş kriterinin dışında Türkiye’de YÖS sınavı ile öğrenci kabul eden okullarda lise diploma notlarının direkt etkisi bulunmamaktadır.

YÖS için kaç puan almak gerekli sorusu için verilecek cevap değişkenlik göstermesi olacaktır. Çünkü her farklı okul ve bölümler için farklı puanlar istenmektedir. Fakat genel olarak 100 puan üzerinden 40 taban puan istendiği bilinmektedir. Ancak İstanbul ve Ankara başta olmak üzere Türkiye’de bulunan büyük şehirlerdeki köklü üniversitelerin tıp fakülteleri için neredeyse tam puan almak gerekmektedir. Sadece farklı şehirlerde ve bölümlerde bu puanlar kısmen azalmaktadır.

YÖS Başvuru Süreci Nasıl Yapılmaktadır?

YÖS sınavı için müracaat eden yabancı uyruklu bir öğrenci öncelikle şehir, üniversite, fakülte ve bölüm tercihlerine karar vermek gerekli olmaktadır. Tekrardan hatırlatmak gerekirse YÖS Türkiye’deki her üniversite tarafından geçerli sayılmaktadır. Başvurulacak okula karar verdikten sonra okulların web sitelerinde yabancı uyruklu öğrenciler için hazırlanan sayfaları dikkatlice takip etmek ve okumak gerekmektedir.

Başvuru formunu doldurup YÖS için istenen harç ücretini üniversitenin banka hesabına yatırıp dekontu almanız gerekli olacaktır. YÖS fiyatları yani harç ücretleri 100-500 lira arasında değişmektedir. Her yıl genellikle Şubat ve Mart aylarında üniversiteler yabancı öğrenci kontenjanlarını, sınav takvimlerini ve aranan koşullarını belirlemektedirler. YÖS sınavı başvurusu için eğer mezun durumda iseniz diploma ve Türkçe tercümesi gerekmektedir.

Eğer liseden mezun olunmamışsa ders notlarını tevsik eden transkript örneği ve öğrenci belgesi gerekli olmaktadır. Elbette pasaport, fotoğraf ve vize gibi resmi evraklarda istenenler arasında yer almaktadır. Bu belgeler ile istediğiniz kadar üniversiteye YÖS başvurusu gerçekleştirebilmektedir. YÖS başvuruları, sınav tarihleri ve sınavların açıklanma tarihleri okuldan okula farklılık göstermektedir.

Okula göre değişiklik gösteren başvuru süreçlerini başvuracağınız okulların ilanlarını takip ederek ulaşabilirsiniz. Ocak ayından Nisan ayına kadar farklı başvuru tarihleri de olabilmektedir. Bazı okullarda 3 bölüme kadar tercih hakkı tanınmaktadır. Sınavın geçerlilik süreci ise genellikle 2 sene olmakla birlikte bazı okullarda 1 sene olmaktadır.

YÖS’e Nasıl Çalışılmalı?

YÖS sınavı bilindiği üzere Türkiye’de üniversite okumak isteyen yabancı uyruklu öğrencilere yönelik yapılan sınavdır. YÖS için en önemli çalışma metodu geçmiş yıllara ait çıkmış sınav sorularına bakmak en doğru hamle olacaktır. YÖS 2010 yılından beri standardize bir sınav olmadığı için soru biçimleri ve zorluk dereceleri üniversiteden üniversiteye göre farklılık göstermektedir. Bu yüzden hedef okulları belirledikten sonra bu okul tarafından önceki yıllarda hazırlanmış sorulara bakmak en iyi çalışma metodu olacaktır.

Yabancı uyruklu öğrencilere yönelik yapılan bu sınavın IQ Testi yani daha çok mantık sorularının olduğu bölümdeki soru tiplerine alışık olmak gerekmektedir. Sorular genel olarak zor olmasa da soru tiplerini bilmek ve kısa sürede cevaplamak oldukça önemli olmaktadır. Ayrıca YÖS sınavı testlerinde yanlış cevaplar doğru cevapları götürdüğü için emin olunmayan sorulardan uzak durmak gerekli olacaktır. Bu konu dikkate alınması gereken önemli bir husustur.

YÖS her ne kadar kolay gibi görünen bir sınav olsa da sınırlı kontenjanların olması dolayısıyla rekabet de çok yüksek olmaktadır. Öğrencilerin istedikleri üniversitelere yerleşebilmeleri için rakiplerine her yönden fark atmaları gerekmektedir. Yanlışların doğruları götürdüğü bu sınavda her soruyu doğru cevaplamayı hedeflemek oldukça önemli bir husustur. Ayrıca yabancı uyruklu öğrencilerin Türkiye’deki üniversitelerden birine girebilmeleri için başvuru yapacakları bir diğer sınav ise SAT sınavıdır.

SAT sınavı ile de Türkiye’deki bir okula yerleşecek öğrencilerin bu sınav hakkında bilmesi gereken hususlar bulunmaktadır. SAT sınavı için başvuru tarihlerinin takip edilmesi ve sınav için gerekli olan her bir hususun çok iyi bilinmesi önemli noktalara arasında yerini almaktadır. YÖS sınavı gibi SAT sınavının da başvuru tarihleri Şubat ve Mart aylarında belirlenen kontenjanlar ile başlatılmaktadır. Bahsettiğimiz tüm bilgileri daha ayrıntılı bir şekilde öğrenmek için Aba Yurt Dışı Eğitim Merkezi ile irtibat kurarak gerekli olan tüm bilgilere 7/24 ulaşabilirsiniz.

Ücretsiz Open Day Günlerimize Katılmak İçin Aşağıdaki Formu Doldurun

Açık bilgilendirme günlerimizde tüm sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation

YÖS Sınavı ile Türkiye’de Üniversite Okumak

YÖS sınavı Türkiye’de üniversite eğitimi almak isteyenler için sıklıkla merak edilen hususlar arasında bulunmaktadır. YÖS diğer bir adı ile Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı olarak da bilinen bu sınav, Türk vatandaşı olmayan ve Türkiye’de okumak isteyen öğrenciler tarafından tercih edilmektedir. Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı yani YÖS, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan yabancı uyruklu kişilerin Türkiye’de üniversiteye girmeleri için gerekli olan bir yeterlilik sınavıdır. Sınavda başarılı olmak için dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır.

Üniversiteye girmek için Türkiye Cumhuriyeti  vatandaşları ÖSYM’nin yaptığı merkezi değerlendirme sınavına girerek yani şimdiki adıyla YKS’ye girerek aldığı puana göre bölüm tercihi yapabilmektedir. Eğer aldığınız puan o bölümü tercih eden kişiler arasında üst sıralarda ise ve belirlenen kontenjan içerisinde yer alıyorsanız bölüme girme hakkı elde etmektesiniz. Ancak yabancı uyruklu öğrenci iseniz YKS’ye girmek zorunda değilsiniz. Çünkü SAT ve YÖS sınavları gibi seçenekleriniz bulunmaktadır.

YÖS Sınavı Hakkında: YÖS Nedir?

YÖS sınavı 2010’a ulaşana kadar ÖSYM tarafından yapılan merkezi bir sınavdı. Böylelikle üniversiteler belirlenen kontenjan içerisinde bölümü tercih eden en iyi adayları kabul etmekteydi. Fakat 2010 yılından sonra YÖS merkezi bir sınav olmaktan çıkarak üniversitelerin kendi bünyelerinde hazırladıkları sınava dönüştü. YÖS nedir sorusuna verilecek en güzel cevap ise her üniversitenin kendi çatısı altında oluşturduğu yabancı uyruklu öğrencilere yönelik sınav şeklinde tanımlamak doğru olacaktır.

Tüm bunların yanında bazı üniversiteler kendi bünyelerinde yaptıkları YÖS sınavı yerine yabancı öğrenciler için SAT ve ACT gibi uluslararası alanda kabul edilen sınavlarla alım yapacaklarını duyurdular. Özellikle Boğaziçi, ODTÜ, İTÜ ve Hacettepe gibi okullar YÖS ile öğrenci alımı yapmayacağını ve başka bir okuldan alınan YÖS belgelerini de kabul etmeyeceklerini açıkladılar. Bu sayılan okullar bunun yerine SAT veya ACT sınavlarından alınan taban puanlar ile alım yapacaklarını belirttiler.

Bunlar dışında kalan diğer üniversiteler ise kendi bünyelerinde YÖS sınavları yaparak yabancı öğrenci alımına başladılar. Yani okul YÖS’ü kabul ediyorsa istenen okula başvuru yapılmakta ve her bir okul için o okulun hazırlamış olduğu sınavlara girilmektedir. Bazı okullar diğer üniversitelerin yaptıkları YÖS sonuçlarını da kabul etmektedir. Mutlaka başvuru yapılacak okulların yabancı öğrencilerle ilgili koşullarına ait bilgileri Aba Yurt Dışı Eğitim Merkezi’ne danışarak da ulaşabilirsiniz.

Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavına Kimler Girebilir?

YÖS sınavı için başvuracak yabancılar için durum biraz karışık gibi gözükmektedir. Çünkü çifte vatandaşlık sahibi olanlar ya da yurt dışında eğitim almış Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları da belli durumlarda bu sınavlara girmektedirler. Fakat normal olarak eğer Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı ile bir bağınız yoksa anneniz veya babanız Türk değilse her halükarda bu sınava girerek Türkiye’de üniversite okuma şansınız var demektir.

Eğer çifte vatandaşsanız ve ilk vatandaşlığınız Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı ise yabancı öğrenci sayılmamaktasınız. Yani Türkiye vatandaşlığınız varken sonradan başka bir ülke vatandaşlığını almışsanız YÖS ile üniversiteye girme şansınız bulunmamaktadır. Fakat bu durumunda bir istisnası bulunmaktadır. O da ihtiyaç duyulan başvuruları gerçekleştirerek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkmaktır. Bu işlem 3 ay kadar sürmekte ve YÖS’e girme tarihinden önce bitmiş olması gerekmektedir.

YÖS sınavı için bir diğer durum ise lise eğitimini yurt dışında tamamlamış olmaktır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olsanız, hatta anne ve babanız Türk olsa dahi eğer lisenin tamamını yurt dışında okuduysanız YÖS’e girme hakkınız bulunmaktadır. Fakat lisenin bir senesini dahi Türkiye’de okuduysanız bu hakkınızı tamamen kaybetmektesiniz. Ayrıca Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşları da yabancı öğrenci olarak değerlendirilmemektedir. KKTC vatandaşları Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile aynı koşullarda değerlendirilmektedir.

YÖS Sınavı Avantajları Nelerdir?

YÖS sınavları YKS sınavındaki gibi Türkiye’deki lise müfredatına yönelik sınavlar değil. Bu yüzden daha temel konularda akıl yürütmeye dayalı sorulardan oluşmaktadır. YKS gibi daha teknik ve ayrıntılı müfredat gerektiren bir sınava göre daha kısa zamanda adapte olunmaktadır. Ayrıca YKS sınavına giren öğrenci sayısı YÖS sınavı için giren öğrenci sayısına oranla çok daha fazla olmaktadır. YÖS’e giren öğrencilerin yabancı öğrenciler için ayrılan kontenjanlarına girme şansı bu anlamda daha fazla olmaktadır.

Her bölüm için olmasa da genel olarak YÖS’e girme hakkına sahipseniz Türkiye’de istediğiniz bölüme girme şansınız artmaktadır. Bir başka avantajı ise aynı sene içinde birden fazla sınava girilebilmektedir. YKS’de o sene içinde sınavdan aldığınız skor bir sene için geçerli iken, YÖS ile farklı okullarda farklı sınavlara girdiğiniz için kötü geçen bir sınavı telafi etme şansınızda bulunmaktadır.

YÖS Sınavı Kaç Testten Oluşmaktadır?

YÖS sınavı Temel Öğrenme Becerileri Testi ve Türkçe Testi şeklinde 2’ye ayrılmaktadır. Bu testlerin ortalama soru sayıları ve süreleri farklılık göstermektedir. Temel öğrenme becerileri testinde 45 adet genel yetenek sorusu yani IQ testi, 30 adet Matematik sorusu ve 5 adet Geometri sorusundan oluşmaktadır. Yani sonuç olarak YÖS soruları 80 sorudan oluşmaktadır. Bu 80 soruluk test için tanınan süre 90 dakikadır.

Bu soru sayıları ve tanınan süreler önceden ÖSYM tarafından yapılan merkezi YÖS sınavı formatının devamı şeklinde bulunmaktadır. Ancak her üniversite kendi sınavını yaptığı için süreler ve soru sayıları da değişiklik göstermektedir. Bu yüzden hangi okula başvuracaksanız mutlaka spesifik olarak o okulun sınav formatına ve geçmiş dönem sınav soru kitapçıklarına ulaşmak yararlı olacaktır. Daha önce bahsedildiği üzere sorular teknik bilgi ölçmeye dayalı değil akıl yürütmeye dayalı olarak gerçekleşmektedir.

Eğer başvuru yaptığınız bölüm Türkçe eğitim veriyorsa YÖS Türkçe testini almanız gerekmektedir. Bu testi almazsanız ya da yeterli puan alamazsanız hazırlık okumanız veya başka bir Türkçe yeterlilik belgesi göstermeniz gerekecektir. Aynı şekilde İngilizce eğitim veren bölümler içinde İngilizce yeterlilik belgesi için TOEFL ya da IELTS gibi bir sınav sonucu sunmak yahut 1 yıl hazırlık okumak gerekmektedir.

YÖS ile İlgili Olarak Dikkat Edilmesi Gerekenler

YÖS sınavı ile ilgili dikkat edilecekler arasında en önemlisi kontenjanlardır. Genel olarak üniversiteler Şubat ve Mart aylarından itibaren YÖS ve yabancı uyruklu öğrenci kontenjanlarını yayınlamaktadır. Bazı bölümlere ve okullara elbette diğerlerine oranla daha fazla talep olmaktadır. Özellikle en çok tıp, diş hekimliği ve eczacılık bölümleri revaçta olan bölümler arasında yer almaktadır. Üniversiteler bu bölümleri için diğer bölümlerden daha fazla kontenjan açsa da yine talepleri karşılayamamaktadır. İstanbul üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi gibi köklü okulların puanları da diğer üniversitelere göre daha yüksek olmaktadır. Bu durumda sınırlı kontenjandan dolayı da puanlar otomatikman yükselmektedir.

YÖS puanı dışında yaş kriteri de tercihler konusunda belirleyici olmaktadır. Bazı okullar daha küçük yaştaki adaylara öncelik tanıdığı için eğer yaşınız diğer adaylardan büyükse daha fazla puan almanız gerekmektedir. Fakat yaş kriterinin dışında Türkiye’de YÖS sınavı ile öğrenci kabul eden okullarda lise diploma notlarının direkt etkisi bulunmamaktadır.

YÖS için kaç puan almak gerekli sorusu için verilecek cevap değişkenlik göstermesi olacaktır. Çünkü her farklı okul ve bölümler için farklı puanlar istenmektedir. Fakat genel olarak 100 puan üzerinden 40 taban puan istendiği bilinmektedir. Ancak İstanbul ve Ankara başta olmak üzere Türkiye’de bulunan büyük şehirlerdeki köklü üniversitelerin tıp fakülteleri için neredeyse tam puan almak gerekmektedir. Sadece farklı şehirlerde ve bölümlerde bu puanlar kısmen azalmaktadır.

YÖS Başvuru Süreci Nasıl Yapılmaktadır?

YÖS sınavı için müracaat eden yabancı uyruklu bir öğrenci öncelikle şehir, üniversite, fakülte ve bölüm tercihlerine karar vermek gerekli olmaktadır. Tekrardan hatırlatmak gerekirse YÖS Türkiye’deki her üniversite tarafından geçerli sayılmaktadır. Başvurulacak okula karar verdikten sonra okulların web sitelerinde yabancı uyruklu öğrenciler için hazırlanan sayfaları dikkatlice takip etmek ve okumak gerekmektedir.

Başvuru formunu doldurup YÖS için istenen harç ücretini üniversitenin banka hesabına yatırıp dekontu almanız gerekli olacaktır. YÖS fiyatları yani harç ücretleri 100-500 lira arasında değişmektedir. Her yıl genellikle Şubat ve Mart aylarında üniversiteler yabancı öğrenci kontenjanlarını, sınav takvimlerini ve aranan koşullarını belirlemektedirler. YÖS sınavı başvurusu için eğer mezun durumda iseniz diploma ve Türkçe tercümesi gerekmektedir.

Eğer liseden mezun olunmamışsa ders notlarını tevsik eden transkript örneği ve öğrenci belgesi gerekli olmaktadır. Elbette pasaport, fotoğraf ve vize gibi resmi evraklarda istenenler arasında yer almaktadır. Bu belgeler ile istediğiniz kadar üniversiteye YÖS başvurusu gerçekleştirebilmektedir. YÖS başvuruları, sınav tarihleri ve sınavların açıklanma tarihleri okuldan okula farklılık göstermektedir.

Okula göre değişiklik gösteren başvuru süreçlerini başvuracağınız okulların ilanlarını takip ederek ulaşabilirsiniz. Ocak ayından Nisan ayına kadar farklı başvuru tarihleri de olabilmektedir. Bazı okullarda 3 bölüme kadar tercih hakkı tanınmaktadır. Sınavın geçerlilik süreci ise genellikle 2 sene olmakla birlikte bazı okullarda 1 sene olmaktadır.

YÖS’e Nasıl Çalışılmalı?

YÖS sınavı bilindiği üzere Türkiye’de üniversite okumak isteyen yabancı uyruklu öğrencilere yönelik yapılan sınavdır. YÖS için en önemli çalışma metodu geçmiş yıllara ait çıkmış sınav sorularına bakmak en doğru hamle olacaktır. YÖS 2010 yılından beri standardize bir sınav olmadığı için soru biçimleri ve zorluk dereceleri üniversiteden üniversiteye göre farklılık göstermektedir. Bu yüzden hedef okulları belirledikten sonra bu okul tarafından önceki yıllarda hazırlanmış sorulara bakmak en iyi çalışma metodu olacaktır.

Yabancı uyruklu öğrencilere yönelik yapılan bu sınavın IQ Testi yani daha çok mantık sorularının olduğu bölümdeki soru tiplerine alışık olmak gerekmektedir. Sorular genel olarak zor olmasa da soru tiplerini bilmek ve kısa sürede cevaplamak oldukça önemli olmaktadır. Ayrıca YÖS sınavı testlerinde yanlış cevaplar doğru cevapları götürdüğü için emin olunmayan sorulardan uzak durmak gerekli olacaktır. Bu konu dikkate alınması gereken önemli bir husustur.

YÖS her ne kadar kolay gibi görünen bir sınav olsa da sınırlı kontenjanların olması dolayısıyla rekabet de çok yüksek olmaktadır. Öğrencilerin istedikleri üniversitelere yerleşebilmeleri için rakiplerine her yönden fark atmaları gerekmektedir. Yanlışların doğruları götürdüğü bu sınavda her soruyu doğru cevaplamayı hedeflemek oldukça önemli bir husustur. Ayrıca yabancı uyruklu öğrencilerin Türkiye’deki üniversitelerden birine girebilmeleri için başvuru yapacakları bir diğer sınav ise SAT sınavıdır.

SAT sınavı ile de Türkiye’deki bir okula yerleşecek öğrencilerin bu sınav hakkında bilmesi gereken hususlar bulunmaktadır. SAT sınavı için başvuru tarihlerinin takip edilmesi ve sınav için gerekli olan her bir hususun çok iyi bilinmesi önemli noktalara arasında yerini almaktadır. YÖS sınavı gibi SAT sınavının da başvuru tarihleri Şubat ve Mart aylarında belirlenen kontenjanlar ile başlatılmaktadır. Bahsettiğimiz tüm bilgileri daha ayrıntılı bir şekilde öğrenmek için Aba Yurt Dışı Eğitim Merkezi ile irtibat kurarak gerekli olan tüm bilgilere 7/24 ulaşabilirsiniz.

Ücretsiz Open Day Günlerimize Katılmak İçin Aşağıdaki Formu Doldurun

Açık bilgilendirme günlerimizde tüm sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation