Times Higher Education’a göre Almanya’nın en iyi üniversiteleri hangileri? Almanya’da eğitim almak isteyen öğrencileri nasıl bir başvuru süreci bekliyor? Almanya’da üniversite okumak için hangi sınavlar alınmalı? Almanya üniversite sıralaması incelendiğinde hangi üniversiteler dünyanın en iyileri arasında yer alıyor? Alman üniversiteleri öğrencilere hangi avantajları sunuyor? Almanya’da üniversite fiyatları ve yaşam maliyetleri nasıl? Alman üniversitelerinde burslu okumak mümkün mü?

Almanya, eğitim alanında öne çıkan Avrupa ülkelerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle mühendislik, bilim, teknoloji gibi alanlar söz konusu olduğunda Almanya sıkça tercih ediliyor. Almanya’daki en iyi mühendislik üniversiteleri dünya sıralamalarında da kendilerine yer bulabiliyor. Sosyal bilimler ve beşeri bilimler alanlarında da Almanya’nın ön plana çıktığı görülüyor. Almanya’nın en iyi sosyal bilimler üniversiteleri dünyanın en iyileri arasında da yer alıyor. Almanya yalnızca eğitim olanaklarıyla değil; kariyer fırsatlarıyla da dikkat çekiyor. Peki; Almanya’da üniversite okumak için neler yapmak gerekiyor?

Almanya’nın En iyi Üniversiteleri Başvuru Sürecinde Öğrencilerden Ne Bekliyor?

Her yıl 150’den fazla ülkeden uluslararası öğrenciler Alman üniversitelerine başvuruda bulunuyor. Türk öğrencilerin en çok tercih ettiği Avrupa ülkeleri arasında da Almanya ilk sıralarda yer alıyor. Peki; Almanya’da eğitim almak isteyen uluslararası öğrencilerin neler yapması gerekiyor?

Elbette; lise diploması ve not ortalaması üniversitelere başvuru süreci için önemli bir noktayı oluşturuyor. Peki; lise diploması ve not ortalaması tek başına yeterli oluyor mu? Ne yazık ki; Alman üniversiteleri başvuru sürecinde lise diploması ve not ortalamasını yeterli görmüyor. Akademik yeterliliği belgelendirme noktasında farklı unsurlar devreye giriyor. Öncelikle YKS sınavı alınması gereken sınavlar arasında yer alıyor. Öğrenci adaylarının YKS sınavı ile 4 yıllık bir lisans programına yerleşmeleri ilk koşul olarak karşımıza çıkıyor.

Akademik Başarı

Almanya’nın en iyi üniversiteleri için süreç bununla da bitmiyor. Uluslararası alanda geçerliliği bulunan diploma programları ve sınavlar ile başvuruyu desteklemek gerekiyor. Bu noktada; AP programı, IB programı ve SAT sınavı önemli bir rol oynuyor. AP programı dünya genelinde yükseköğretime geçişte en önemli rolü üstleniyor. Ancak Alman üniversiteleri söz konusu olduğunda AP ve IB’nin birlikte alınması daha büyük avantaj sağlayabiliyor. Elbette diploma programlarının yanı sıra; SAT sınavına girmek ve iyi bir skor elde etmek gerekiyor. Böylelikle Alman üniversitelerinin kapısını açmak mümkün olabiliyor.

Dil Yeterliliği

Dil yeterliliği konusunda farklı sınavlardan söz etmek mümkün olabiliyor. Çünkü; Almanya’nın en iyi üniversiteleri, Almanca eğitimin yanı sıra; İngilizce programlar da sunuyor. İngilizce programların sayısının lisansüstü eğitimde daha fazla olduğu biliniyor. Ancak lisans eğitimi için de İngilizce programlara başvurmak mümkün olabiliyor. Bu noktada; İngilizce eğitim söz konusu ise IELTS ya da TOEFL sınavlarının alınması gerekiyor. Almanca eğitim için ise TestDaF, DHS gibi sınavların alınması gerekiyor. Alman üniversiteleri genellikle B2 ya da C1 düzeyinde dil yeterliliği talep ediyor.

Ders Dışı Aktiviteler

Sınav belgelerinin yanı sıra; niyet mektubu, özgeçmiş ve referans mektupları talep edilen belgeler arasında bulunuyor. Ders dışı aktiviteler, Almanya başvuruları için önemli bir rol oynuyor. Bu anlamda yaz okulları, stajlar, sosyal sorumluluk projeleri önem taşıyor. Almanya için öğrenci adaylarının potansiyeli ve değer üretebilmesi önem taşıyor. Elbette, sporcular ve sanatçılar da bu anlamda avantajlı konumda bulunuyor. Spor ve sanat branşlarında lisans ya da başarı elde etmiş öğrenciler daha hızlı kabul alabiliyor. Bununla birlikte; burs seçeneklerinden yararlanma şansı da bulabiliyorlar. Sanat ve tasarım bölümlerine başvuru yapacak öğrencilerin ayrıca portfolyo sunmaları isteniyor. Bazı bölümler için mülakat talep edilebiliyor.

Almanya’nın En iyi Üniversiteleri İçin Eğitim Ücretleri Nasıl?

Avrupa ülkelerinin üniversite fiyatları söz konusu olduğunda daha uygun koşullar sağladığı biliniyor. Çünkü Avrupa’da üniversiteler genellikle devlet tarafından destekleniyor. Almanya’da bu ülkelerden biri olarak biliniyor. Alman üniversitelerinde üniversite eğitimi ücretsiz olarak sağlanıyor. Ancak öğrencilerin belirli bir harç ücreti ödemesi bekleniyor. Harç ücretleri 100 ile 500 Euro arasında farklılık gösteriyor. Bölge, üniversite ve seçilen bölüme göre ücretler değişiyor. Aynı zamanda eğitim alınan dile göre de ücretlerin farklılaşması söz konusu olabiliyor. İngilizce programlar için daha yüksek ücretler talep edilebiliyor.

Aylık yaşam masraflarına bakıldığında ise 750 – 100 Euro arasında değiştiği görülüyor. Büyük şehirlerde konaklama, ulaşım gibi masraflar daha yüksek olabiliyor. Ancak; eğitim ve yaşam masrafları için burs ve devlet desteği almak mümkün olabiliyor. Aynı zamanlarda öğrencilere part time çalışma izni de veriliyor.

Almanya’nın En İyi 10 Üniversitesi

Peki; Times Higher Education’a göre Almanya’nın en iyi üniversiteleri hangileri? Üniversiteler hangi alanlarda ön plana çıkıyor?

University of Bonn

Times Higher Education’a göre listenin 10. Sırasında University of Bonn yer alıyor. University of Bonn, Rhenish Friedrich Wilhelm Üniversitesi adıyla da anılıyor. Üniversite 1818 yılından beri varlığını sürdürüyor. Bir kamu araştırma üniversitesi olarak faaliyet gösteriyor. Üniversite 35 binin üzerinde öğrenciye ev sahipliği yapıyor. 4 binin üzerinde akademik personeli ve yaklaşık 2 bin idari personeli bulunuyor. Üniversitenin mezun, öğretim üyeleri arasında 11 Nobel Ödülü sahibi bulunuyor. Üniversite 7 fakülte etrafında düzenleniyor. Bununla birlikte çok sayıda araştırma merkezi ve enstitüye ev sahipliği yapıyor. Üniversite bünyesinde yer alan fakülteler şu şekilde sıralanıyor;

  1. Tıp Fakültesi
  2. Hukuk, Ekonomi ve Sosyal Bilimler Fakültesi
  3. Matematik ve Doğa Bilimleri Fakültesi
  4. Ziraat Fakültesi
  5. Sanat Fakültesi
  6. Katolik İlahiyat Fakültesi
  7. Protestan İlahiyat Fakültesi

RWTH Aachen University

RWTH Aachen University, Almanya’nın en iyi üniversiteleri arasında yer alan bir başka üniversite olarak karşımıza çıkıyor. Üniversite, Kuzey Ren-Vestfalya, Aachen’de bulunuyor. 1870 yılından beri eğitim faaliyetlerini sürdürüyor. RWTH Aachen University, 45 binin üzerinde öğrenciye ev sahipliği yapıyor. Almanya’nın en büyük teknik üniversitelerinden biri olarak biliniyor. Üniversite bilim ve teknoloji alanında ön plana çıkıyor. Disiplinlerarası bir eğitim yaklaşımını benimsiyor. Üniversite dokuz fakülteden oluşuyor. Bu fakülteler şöyle sıralanıyor;

  • Matematik, Bilgisayar Bilimleri ve Doğa Bilimleri Fakültesi
  • Mimarlık Fakültesi
  • İnşaat Mühendisliği Fakültesi
  • Makine Mühendisliği Fakültesi
  • Yer Kaynakları ve Malzeme Mühendisliği Fakültesi
  • Elektrik Mühendisliği ve Bilişim Teknolojileri Fakültesi
  • Sanat ve Beşeri Bilimler Fakültesi
  • İşletme ve Ekonomi Okulu
  • Tıp Fakültesi

University of Freiburg

Almanya’nın en iyi üniversiteleri arasında sekizinci sırada University of Freiburg yer alıyor. Üniversite; Freiburg Albert-Ludwigs Üniversitesi olarak da anılıyor. Yalnızca, Almanya’nın değil Avrupa’nın en iyi üniversiteleri arasında da kendine yer buluyor. University of Freiburg, Almanya’nın Freiburg im Breisgau kentinde bulunuyor. Üniversite 1457 yılından beri bir kamu araştırma üniversitesi olarak varlığını sürdürüyor.  Üniversite yaklaşık 25 bin öğrenciye ev sahipliği yapıyor. Üniversite 11 fakülteden oluşuyor. Bu fakülteler şöyle sıralanıyor;

  1. Mühendislik Fakültesi
  2. Tıp Fakültesi
  3. Hukuk Fakültesi
  4. İktisadi ve Davranış Bilimleri Fakültesi
  5. Felsefe Fakültesi
  6. Filoloji Fakültesi
  7. Matematik ve Fizik Fakültesi
  8. Biyoloji Fakültesi
  9. Kimya, Eczacılık ve Yerbilimleri Fakültesi
  10. Orman ve Çevre Bilimleri Fakültesi
  11. İlahiyat Fakültesi

Free University of Berlin

Free University of Berlin, Almanya’nın en iyi üniversiteleri arasında yedinci sırada yer alıyor. Üniversite aynı zamanda Almanya’nın en iyi sosyal bilimler üniversiteleri arasında üçüncü sırada bulunuyor. Free University of Berlin ya da kısaca FU Berlin, 1948 yılından beri varlığını sürdürüyor. Bir kamu araştırma üniversitesi olarak tanınıyor. 30 binin üzerinde öğrenciyi ağırlıyor. Üniversite 12 departmandan oluşuyor. Bu departmanlar şöyle sıralanıyor;

  1. Biyoloji, Kimya, Eczacılık Departmanı
  2. Yer Bilimleri Departmanı
  3. Tarih ve Kültürel Çalışmalar Departmanı
  4. Hukuk Departmanı
  5. İşletme ve Ekonomi Departmanı
  6. Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Departmanı
  7. Eğitim ve Psikoloji Departmanı
  8. Felsefe ve Beşeri Bilimler Departmanı
  9. Fizik Departmanı
  10. Siyaset ve Sosyal Bilimler Departmanı
  11. Tıp Fakültesi
  12. Veterinerlik Departmanı

University of Tubingen

Times Higher Education’a göre Almanya’nın en iyi üniversiteleri arasında altıncı sırayı University of Tubingen alıyor. University of Tubingen, resmi adıyla Tübingen Eberhard Karl Üniversitesi olarak anılıyor. Almanya’nın Baden-Württemberg Eyaleti sınırları içerisinde yer alıyor. Bir kamu araştırma üniversitesi olarak tanınıyor. Üniversitenin kökleri 1477 yılına kadar uzanıyor. Üniversite yaklaşık 28 bin öğrenciye ev sahipliği yapıyor. Üniversite bünyesinde 3 binin üzerinde akademik personel görev alıyor. Almanya’nın “Mükemmellik Üniversitesi” unvanına sahip üniversitelerinden biri olarak biliniyor. University of Tubingen; Tıp, Hukuk, Arkeoloji, Antik Kültürler, Felsefe ve Yapay Zeka alanında ön plana çıkıyor.

Humboldt University of Berlin

Humboldt University of Berlin, bir kamu araştırma üniversitesi olarak tanınıyor. Almanya’nın en iyi üniversiteleri arasında beşinci sırada yer alıyor. Üniversite, 1810 yılından beri eğitim faaliyetlerini sürdürüyor. Ana kampüsü Berlin’in merkezinde Unter den Linden bulvarında bulunuyor. Humboldt University of Berlin, 32 binin üzerinde öğrenciye ev sahipliği yapıyor. Üniversite dokuz fakülteden oluşuyor.

  • Matematik ve Doğa Bilimleri Fakültesi
  • Beşeri ve Sosyal Bilimler Fakültesi
  • Yaşam Bilimleri Fakültesi
  • Tıp Fakültesi
  • Hukuk Fakültesi
  • Felsefe Fakültesi I
  • Felsefe Fakültesi II
  • İktisat ve İşletme Fakültesi
  • İlahiyat Fakültesi

Charité – Universitätsmedizin Berlin

Charité – Universitätsmedizin Berlin bir tıp okulu ve üniversite hastanesi olarak biliniyor. Humboldt University of Berlin ve Free University of Berlin tarafından ortak olarak işletiliyor. Times Higher Education’a göre Almanya’nın en iyi üniversiteleri arasında dördüncü sırada yer alıyor. Almanya’nın en yoğun araştırma yapan tıp kurumlarından biri olarak tanınıyor. 1710 yılından beri varlığını sürdürüyor. Charité – Universitätsmedizin Berlin 8 binin üzerinde öğrenciye ev sahipliği yapıyor. Yalnızca Almanya’nın değil Avrupa’nın en önemli tıp okullarından biri olarak kabul ediliyor.

Heidelberg University

Listenin üçüncü sırasında Heidelberg University yer alıyor. Üniversite resmi olarak Heidelberg Ruprecht Karl Üniversitesi olarak adlandırılıyor. Üniversite 1386 yılından beri varlığını sürdüren bir kamu araştırma üniversitesi olarak biliniyor. Almanya’nın en eski üniversitesi ve dünyanın ayakta kalan en eski üniversitelerinden biri olarak kabul ediliyor. Yalnızca Almanya’nın değil Avrupa’nın en iyi üniversiteleri arasında sıralanıyor. Heidelberg University, 12 fakülteden oluşuyor. Bunun yanı sıra; birçok enstitü ve araştırma merkezine ev sahiplği yapıyor. Üniversite bünyesinde yer alan fakülteler şöyle sıralanıyor;

  1. Davranış Bilimleri ve Ampirik Kültür Bilimleri Fakültesi
  2. Biyolojik Bilimler Fakültesi
  3. Kimya ve Yer Bilimleri Fakültesi
  4. Hukuk Fakültesi
  5. Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Fakültesi
  6. Tıp Fakültesi
  7. Mannheim Tıp Fakültesi
  8. Modern Diller Fakültesi
  9. Felsefe ve Tarih Fakültesi
  10. Fizik ve Astronomi Fakültesi
  11. İlahiyat Fakültesi
  12. İktisadi ve Sosyal Bilimler Fakültesi

Technical University of Munich

Times Higher Education’a göre Almanya’nın en iyi üniversiteleri arasında ikinci sırada Technical University of Munich bulunuyor. Technical University of Munich kısaca; TUM ya da TU Munich olarak da anılıyor. Bir kamu araştırma üniversitesi olarak tanınan TUM, 1868 yılından beri varlığını sürdürüyor. Üniversite yalnızca Almanya üniversite sıralaması için değil Avrupa ve dünya sıralamalarında en iyiler arasında bulunuyor. Almanya’daki en iyi mühendislik üniversiteleri arasında da sıralanıyor. Üniversite yaklaşık 50 bin öğrenciye ev sahipliği yapıyor. 15 okul ve bölüm etrafında düzenleniyor. Bununla birlikte çok sayıda araştırma merkezine ev sahipliği yapıyor.

  • Uzay ve Jeodezi Bölümü
  • Mimarlık Bölümü
  • İnşaat, Jeoloji ve Çevre Mühendisliği Bölümü
  • Kimya Bölümü
  • Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
  • Enformatik Bölümü
  • Makine Mühendisliği Bölümü
  • Matematik Bölümü
  • Tıp Fakültesi
  • Fizik Bölümü
  • Spor ve Sağlık Bilimleri Bölümü
  • Eğitim Fakültesi
  • Yönetim Fakültesi
  • İşletme Fakültesi
  • Yaşam Bilimleri Fakültesi

Ludwig Maximilian University of Munich

Gelelim, Almanya’nın en iyi üniversiteleri listesinde birinci sıraya… Times Higher Education’a göre listenin zirvesinde Ludwig Maximilian University of Munich yer alıyor. Üniversite, kısaca LMU Munich olarak da anılıyor. LMU Munich, bir kamu araştırma üniversitesi olarak  1472 yılından beri varlığını sürdürüyor. 50 binin üzerinde öğrenciye ev sahipliği yapıyor. Dünyanın en prestijli üniversitelerinden biri olarak kabul ediliyor. Ludwig Maximilian University of Munich 18 fakülte etrafında düzenleniyor. Aynı zamanda çok sayıda araştırma merkezi, enstitü ve laboratuvara ev sahipliği yapıyor. Üniversite bünyesinde bulunan fakülteler şöyle sıralanıyor;

  1. Hukuk Fakültesi
  2. İşletme Fakültesi
  3. İktisat Fakültesi
  4. Tıp Fakültesi
  5. Veteriner Fakültesi
  6. Fizik Fakültesi
  7. Kimya ve Eczacılık Fakültesi
  8. Biyoloji Fakültesi
  9. Tarih ve Sanat Fakültesi
  10. Felsefe Fakültesi, Bilim Felsefesi ve Din Çalışmaları
  11. Psikoloji ve Eğitim Bilimleri Fakültesi
  12. Kültür Çalışmaları Fakültesi
  13. Dil ve Edebiyat Fakültesi
  14. Sosyal Bilimler Fakültesi
  15. Matematik, Bilgisayar Bilimleri ve İstatistik Fakültesi
  16. Yerbilimleri ve Çevre Bilimleri Fakültesi
  17. Katolik İlahiyat Fakültesi
  18. Protestan İlahiyat Fakültesi

Almanya’nın en iyi üniversiteleri hakkında daha detaylı bilgi için aba Eğitim web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Eğitime dair sorularınız için Doç. Dr. Gamze Sart ve aba Eğitim ile iletişime geçebilirsiniz.  Eğitim ve üniversitelere dair daha fazla içeriğe ulaşmak için YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz.