Hemen Bilgi Al

University of Cambridge Hakkında Merak Edilenler

University of Cambridge ya da Cambridge Üniversitesi, 1209 yılında kurulan bir kamu araştırma üniversitesidir. Üniversitenin resmi adı; “The Chancellor, Masters ve Scholars of the University of Cambridge” olarak bilinmektedir. Adından da anlaşılacağı gibi İngiltere’nin, Cambridge kentinde yer almaktadır. University of Cambridge, dünyanın İngilizce eğitim veren en eski ikinci üniversitesi olarak bilinmektedir. Aynı zamanda dünyanın hayatta kalan dördüncü en eski üniversitesi olma özelliğine sahiptir. Buna ek olarak; bugün dünyanın en prestijli akademik kurumları arasında gösterilmektedir. İki eski İngiliz üniversitesi Oxford Üniversitesi ve Cambridge Üniversitesi pek çok yönden birbirlerine benzetilmektedir. Birçok ortak özelliği paylaşan iki üniversite, resmi bir karşılığı olmamakla birlikte “Oxbridge” olarak da anılmaktadır.

University of Cambridge: Kolejler, Okullar ve Araştırma Merkezleri

Cambridge Üniversitesi, 31 yarı özerk kurucu kolej ve altı okulu kapsamaktadır. Üniversite, 150'den fazla akademik bölümü içermektedir. Fakülte, enstitü ve araştırma merkezlerini bünyesinde barındırmaktadır. Üniversite bünyesindeki tüm kolejler, kendi iç yapısı ve faaliyetlerini yönetmektedir. Cambridge'in bir ana kampüsü bulunmamaktadır. Kolejleri ve merkezi tesisleri şehrin her tarafına dağılmış durumdadır. Cambridge'de lisans eğitimi, kolejlerde haftalık küçük grup dersleri şeklinde gerçekleşmektedir. Bu durum; Oxbridge sistemine özgü bir özellik olarak bilinmektedir. Bunlara ek olarak; konferanslar, seminerler, laboratuvar çalışmaları da yürütülmektedir. Lisansüstü eğitim ise ağırlıklı olarak merkezi şekilde yürütülmektedir.

“Cambridge University Press”, dünyadaki en eski üniversite medya organıdır. Günümüzde ise dünyanın en büyük ikinci üniversite medya organıdır. “Cambridge Assessment” dünyanın önde gelen değerlendirme kurumlarından biri olarak bilinmektedir. Her yıl küresel olarak sekiz milyondan fazla öğrenciye değerlendirme hizmeti sunmaktadır. Üniversite aynı zamanda; Fitzwilliam Müzesi’ni bünyesinde barındırmaktadır. Buna ek olarak; bir botanik bahçesi dahil olmak üzere sekiz kültür ve bilim müzesi işletmektedir. Cambridge Universitesi Kütüphanesi, yaklaşık 16 milyon kitabı içeren dev bir kütüphanedir. Üniversite aynı zamanda, dünyanın en eski münazara topluluğu olan “Cambridge Union”a ev sahipliği yapmaktadır. Cambridge Üniversitesi, “Silicon Fen” adlı bölgeye de ev sahipliği yapmaktadır. Silicon Fen, Arm ve AstraZeneca gibi şirketleri bünyesinde barıdırmaktadır. Yazılım, elektronik ve biyoteknoloji alanında araştırmalar yapan, projeler yürüten yüksek teknoloji işletmeleri kümesi olarak tanımlanabilmektedir. Üniversite, aynı zamanda “Cambridge University Health Partners” adlı bir akademik sağlık bilimleri merkezini de bünyesinde barındırmaktadır.

Cambridge, Birleşik Krallık'taki en varlıklı üniversite olarak bilinmektedir. Üniversitenin yıllık geliri yaklaşık 2 milyar sterlin civarındadır. Bunun büyük bir kısmı araştırma hibeleri ve bağışlar ile elde edilmektedir. Üniversite pek çok kurum ve kuruluşla işbirliği içindedir. Aynı zamanda “Altın Üçgen” olarak anılan İngiliz üniversitelerinin bir parçasıdır.

Başarılar ve Ödüller

University of Cambridge bugüne kadar pek çok değerli mezun vermiştir. Aralarında matematikçiler, bilim insanları, hukukçular, filozoflar, yazarlar, aktörler bulunmaktadır. 2020 yılı itibarıyle üniversitenin mezunları, araştırmacıları ve öğretim üyeleri arasında  121 Nobel ödüllü isim bulunmaktadır. Ek olarak; 11 Fields Madalyası sahibi, 7 Turing Ödülü sahibi yer almaktadır. Aynı zamanda üniversite mezunları bugüne kadar 194 Olimpiyat madalyası kazanmıştır.

Üniversite Bünyesindeki Kolejler Nasıl Bir Eğitim Veriyor?

University of Cambridge bir kolej üniversitesidir. Her biri kendi mülkü ve geliri olan kendi kendini yöneten ve bağımsız kolejlerden oluşmaktadır. Çoğu kolej, çok çeşitli disiplinlerden akademisyenleri ve öğrencileri bir araya getirmektedir. Üniversitedeki her fakülte, okul ve bölümde, birçok farklı kolejden akademisyenler bulunmaktadır. Fakülteler, genel kurul tarafından denetlenen derslerin verilmesini sağlamakla yükümlüdür. Ek olarak; seminerler düzenlemek, araştırma yapmak ve öğretim için müfredatı belirlemekten sorumludur.

Kolejler, sağladıkları barınma, sosyal işlevler ve lisans öğretimi ile Cambridge için önemli bir yere sahiptir. Kolejler ayrıca, üniversite yönetmeliklerine uygun olarak hangi lisans öğrencilerinin üniversiteye kabul edileceğine karar verebilmektedir.

Cambridge'de bulunan 31 kolejden “Murray Edwards Koleji” ve “Newnham Koleji” yalnızca kadın öğrencileri kabul etmektedir. Diğer kolejler karma eğitim yapmaktadır. Darwin Koleji, tarihte hem erkek hem de kadınları kabul eden ilk kolej olmuştur. Clare Hall ve Darwin Kolejleri yalnızca lisansüstü öğrencileri kabul etmektedir. Hughes Hall, St Edmund's ve Wolfson, lisans ve lisansüstü düzeyde eğitim vermektedir. Ancak; yalnızca 21 yaş ve üzeri öğrencileri kabul etmektedir. Önceleri sadece kadınlara yönelik bir kolej olan Lucy Cavendish, 2021'den itibaren karma eğitime geçeceğini açıklamıştır. Diğer tüm kolejler, yaş sınırlaması olmaksızın hem lisans hem de lisansüstü öğrencileri kabul etmektedir. Bazı kolejler mimarlık, sanat tarihi veya teoloji gibi konuları sunmamayı tercih etmektedir. Bazıları ise ağırlıklı olarak bilimle ve mühendislik alanına yönelmiştir. Churcill Koleji buna örnek olarak gösterilebilir. 31 koleje ek olarak, üniversite 150'den fazla bölüm, fakülte, okul, sendika ve diğer kurumlardan oluşmaktadır.

University Of Cambridge: Fakülteler

Cambridge Üniversitesi’nde yer alan bazı fakülteler şöyle sıralanabilir;

  • Sanat ve Beşeri Bilimler Fakültesi
  • Biyolojik Bilimler Fakültesi
  • İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi
  • Fiziksel Bilimler Fakültesi
  • Teknoloji Fakültesi

Cambridge'de öğretim ve araştırma fakülteler tarafından düzenlenmektedir. Fakülteler, farklı organizasyonel alt yapılara da sahiptir. Ek olarak, bazı organların öğretim ve araştırma sorumlulukları bulunmaktadır. “Cambridge Assessment”, “University Press” ve “University Library” bunlara örnek olarak gösterilebilir.

Cambridge’de akademik yıl, üniversite tüzüğüyle belirlenen üç akademik döneme ayrılmıştır. İlk dönem Ekim ayından Aralık ayına kadar sürmektedir. İkinci dönem Ocak ayından Mart ayına kadar devam etmektedir. Üçüncü dönem ise Nisan ayı ile Haziran ayı arasını kapsamaktadır. Bu şartlar dahilinde, lisans eğitimi, “tam dönem” adı verilen sekiz haftalık dönemler içinde gerçekleşmektedir.

Enstitüler, Müzeler ve Kütüphaneler

Cambridge Üniversitesi, çoğu akademik disiplinde araştırma bölümleri ve öğretim fakültelerine sahiptir. Tüm araştırma ve dersler üniversite bölümleri tarafından yürütülmektedir. Kolejler, öğrenci konaklama ve ders dışı etkinliklerin çoğunu finanse etmek veya düzenlemekle sorumludur. Cambridge ayrıca Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ile bir araştırma ortaklığına sahiptir. Bu ortaklık Cambridge-MIT Enstitüsü adıyla anılmaktadır.

Üniversitenin 116 kütüphanesi bulunmaktadır. Cambridge Üniversitesi Kütüphanesi, 8 milyondan fazla cildi tutan merkezi bir araştırma kütüphanesidir. İngiltere ve İrlanda'da yayımlanan her kitabın ücretsiz bir kopyasını talep etme hakkına sahiptir. Buna ek olarak; hemen hemen her fakülte veya bölümün özel bir kütüphanesi bulunmaktadır. Örneğin, Tarih Fakültesi'nin “Seeley Tarihi Kütüphanesi” 100 binin üzerinde kitabı içermektedir. Her kolejde lisans öğretimini desteklemek amacıyla bir kütüphane bulunur. Tarihi daha eskiye dayanan kolejler genellikle ayrı bir kütüphanede birçok el yazması esere sahiptir. Örneğin, “Trinity College Wren Kütüphanesi” 1800'den önce basılmış 200 binden fazla kitaba sahiptir. “Corpus Christi College Parker Kütüphanesi” 600'den fazla el yazması eseri içermektedir. Bu yönüyle; dünyanın en büyük ortaçağ el yazması koleksiyonlarından birine sahiptir.

Cambridge Üniversitesi çok sayıda kültür ve bilim müzesi ve bir botanik bahçesinin işletmesini üstlenmiştir. Bunlardan bazılarını şöyle sıralamak mümkündür;

  • Fitzwilliam Müzesi
  • Sanat Ve Antika Müzesi
  • Zooloji Müzesi
  • Kettle's Yard Çağdaş Sanat Galerisi
  • Arkeoloji ve Antropoloji Müzesi
  • Klasik Arkeoloji Müzesi
  • Whipple Bilim Tarihi Müzesi
  • Sedgwick Yer Bilimleri Müzesi
  • Polar Müzesi

University of Cambridge: Öğrenci Birlikleri ve Kulüpler

Cambridge'de iki Öğrenci Birliği bulunmaktadır. CUSU (Cambridge Üniversitesi Öğrenci Birliği) ve GU (Mezunlar Birliği) olarak adlandırılmaktadırlar. CUSU tüm Üniversite öğrencilerini, GU ise yalnızca lisansüstü öğrencileri temsil etmektedir.

University of Cambridge çok sayıda öğrenci kulübüne de ev sahipliği yapmaktadır. Üniversite bünyesinde yaklaşık 800 kayıtlı dernek ve kulüp bulunmaktadır. Bunlara ek olarak, kolejler genellikle kendi topluluklarını ve spor takımlarını oluşturmaktadır.

“Cambridge Union” dünyadaki en eski ve Cambridge'deki en büyük ifade özgürlüğü topluluğu olarak kabul edilmektedir. Münazara ve topluluk önünde konuşma gibi konuları odağına almaktadır. Buna ek olarak; drama toplulukları bulunmaktadır. Drama toplulukları ünlü isimler yetiştirmiştir. Amatör Drama Kulübü ve komedi kulübü Footlights bunlara örnek olarak gösterilebilir. University of Cambridge Oda Orkestrası, popüler senfonilerden daha az bilinen eserlere kadar bir dizi repertuvarı içermektedir.

Basın ve Yayın Organları

Cambridge bünyesinde çeşitli yayın organları da bulunmaktadır. Cambridge'in en eski öğrenci gazetesi Varsity'dir. 1947'de kurulan gazetenin editörlüğünü yapan önemli isimler arasında Jeremy Paxman, BBC medya editörü Amol Rajan ve Vogue uluslararası editörü Suzy Menkes yer alıyor. Ayrıca Zadie Smith'in (Varsity'nin edebi antoloji dalı olan The Mays'da yer alan), Robert Webb, Tristram Hunt ve Tony Wilson'ın ilk yazılarına da yer verildi.

Cambridge Üniversitesi’nin en eski öğrenci gazetesi “Varsity” adın taşıyan ve haftalık olarak basılan gazetedir. Gazetenin haberlerine; The Guardian, The Times, Daily Telegraph, The Independent gibi yayın organlarında yer verilmektedir. Diğer öğrenci yayınları arasında, Cambridge Üniversitesi Öğrenci Birliği tarafından finanse edilen The Cambridge Student bulunmaktadır. Bir başka öğrenci gazetesi olan The Tab yalnızca çevrimiçi olarak yayınlanmaktadır.

Üniversite bünyesinde edebi eserlerden oluşan antolojiler de yayımlanmaktadır. The Mays buna örnek olarak gösterilebilir. Cambridge ve Oxford Üniversitesi öğrencilerinin düzyazı ve şiir ve fotoğraflarını içermektedir. 1992 yılından beri yıllık olarak basılmaktadır. Üniversite bünyesinde yayınlanan birçok dergi ve gazete mevcuttur. Kolejler genellikle kendi yayın organlarına sahiptir.

University of Cambridge bir öğrenci radyo istasyonuna da ev sahipliği yapmaktadır. Cam FM yayınları, Anglia Ruskin üniversitesinden öğrencilerle birlikte yürütülmektedir. FM lisansına sahip birkaç öğrenci radyo istasyonundan biri olma özelliğine sahiptir. Müzik, tartışma ve spor programlarını içerir.

University Of Cambridge Başvuru Süreci

University of Cambridge başvuru süreci, UCAS aracılığıyla yürütülmektedir. Başvuru sürecinde bazı kriterler ve alınması gereken sınavlar bulunmaktadır. UCAS sistemine lise diploması, transkript, referans ve niyet mektupları gibi belgelerin yüklenmesi gerekmektedir. University of Cambridge başvuru sürecinde IELTS ya da TOEFL sınavının alınması gerekmektedir. IELTS için elde edilmesi gereken minimum skor 7, TOEFL için ise 110’dur. Bunun yanı sıra İngilizce CV hazırlanması gerekmektedir. Bunlara ek olarak ders dışı aktivitelerde elde edilecek başarılar kabul sürecini kolaylaştırabilmektedir. Sosyal sorumluluk projelerinde, araştırma projelerinde yer almış olmak bir artı puandır. Aynı şekilde sporcu lisansına sahip olmak kabul aşamasında avantaj sağlamaktadır. 11., 12. sınıflarda AP programı veya IB programı kapsamında alınan dersler kabul sürecinde avantaj yaratmaktadır. Akademik yeterlilik University of Cambridge başvuru süreci için en önemli konulardan bir tanesidir. Özellikle AP Programı ve IB Programı kapsamında başvurulacak alana yönelik alınacak dersler önem taşımaktadır. Bununla birlikte SAT sınavının alınması da avantaj sağlamaktadır.

University of Cambridge hakkında daha detaylı bilgi edinmek için aba Eğitim web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Sorularınız için Doç. Dr. Gamze Sart ve aba Eğitim ile iletişime geçebilirsiniz. Eğitim, üniversite başvuruları ve kariyere dair daha fazla içeriğe ulaşmak için YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz.

Ücretsiz Open Day Günlerimize Katılmak İçin Aşağıdaki Formu Doldurun

Açık bilgilendirme günlerimizde tüm sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation

University of Cambridge Hakkında Merak Edilenler

University of Cambridge ya da Cambridge Üniversitesi, 1209 yılında kurulan bir kamu araştırma üniversitesidir. Üniversitenin resmi adı; “The Chancellor, Masters ve Scholars of the University of Cambridge” olarak bilinmektedir. Adından da anlaşılacağı gibi İngiltere’nin, Cambridge kentinde yer almaktadır. University of Cambridge, dünyanın İngilizce eğitim veren en eski ikinci üniversitesi olarak bilinmektedir. Aynı zamanda dünyanın hayatta kalan dördüncü en eski üniversitesi olma özelliğine sahiptir. Buna ek olarak; bugün dünyanın en prestijli akademik kurumları arasında gösterilmektedir. İki eski İngiliz üniversitesi Oxford Üniversitesi ve Cambridge Üniversitesi pek çok yönden birbirlerine benzetilmektedir. Birçok ortak özelliği paylaşan iki üniversite, resmi bir karşılığı olmamakla birlikte “Oxbridge” olarak da anılmaktadır.

University of Cambridge: Kolejler, Okullar ve Araştırma Merkezleri

Cambridge Üniversitesi, 31 yarı özerk kurucu kolej ve altı okulu kapsamaktadır. Üniversite, 150'den fazla akademik bölümü içermektedir. Fakülte, enstitü ve araştırma merkezlerini bünyesinde barındırmaktadır. Üniversite bünyesindeki tüm kolejler, kendi iç yapısı ve faaliyetlerini yönetmektedir. Cambridge'in bir ana kampüsü bulunmamaktadır. Kolejleri ve merkezi tesisleri şehrin her tarafına dağılmış durumdadır. Cambridge'de lisans eğitimi, kolejlerde haftalık küçük grup dersleri şeklinde gerçekleşmektedir. Bu durum; Oxbridge sistemine özgü bir özellik olarak bilinmektedir. Bunlara ek olarak; konferanslar, seminerler, laboratuvar çalışmaları da yürütülmektedir. Lisansüstü eğitim ise ağırlıklı olarak merkezi şekilde yürütülmektedir.

“Cambridge University Press”, dünyadaki en eski üniversite medya organıdır. Günümüzde ise dünyanın en büyük ikinci üniversite medya organıdır. “Cambridge Assessment” dünyanın önde gelen değerlendirme kurumlarından biri olarak bilinmektedir. Her yıl küresel olarak sekiz milyondan fazla öğrenciye değerlendirme hizmeti sunmaktadır. Üniversite aynı zamanda; Fitzwilliam Müzesi’ni bünyesinde barındırmaktadır. Buna ek olarak; bir botanik bahçesi dahil olmak üzere sekiz kültür ve bilim müzesi işletmektedir. Cambridge Universitesi Kütüphanesi, yaklaşık 16 milyon kitabı içeren dev bir kütüphanedir. Üniversite aynı zamanda, dünyanın en eski münazara topluluğu olan “Cambridge Union”a ev sahipliği yapmaktadır. Cambridge Üniversitesi, “Silicon Fen” adlı bölgeye de ev sahipliği yapmaktadır. Silicon Fen, Arm ve AstraZeneca gibi şirketleri bünyesinde barıdırmaktadır. Yazılım, elektronik ve biyoteknoloji alanında araştırmalar yapan, projeler yürüten yüksek teknoloji işletmeleri kümesi olarak tanımlanabilmektedir. Üniversite, aynı zamanda “Cambridge University Health Partners” adlı bir akademik sağlık bilimleri merkezini de bünyesinde barındırmaktadır.

Cambridge, Birleşik Krallık'taki en varlıklı üniversite olarak bilinmektedir. Üniversitenin yıllık geliri yaklaşık 2 milyar sterlin civarındadır. Bunun büyük bir kısmı araştırma hibeleri ve bağışlar ile elde edilmektedir. Üniversite pek çok kurum ve kuruluşla işbirliği içindedir. Aynı zamanda “Altın Üçgen” olarak anılan İngiliz üniversitelerinin bir parçasıdır.

Başarılar ve Ödüller

University of Cambridge bugüne kadar pek çok değerli mezun vermiştir. Aralarında matematikçiler, bilim insanları, hukukçular, filozoflar, yazarlar, aktörler bulunmaktadır. 2020 yılı itibarıyle üniversitenin mezunları, araştırmacıları ve öğretim üyeleri arasında  121 Nobel ödüllü isim bulunmaktadır. Ek olarak; 11 Fields Madalyası sahibi, 7 Turing Ödülü sahibi yer almaktadır. Aynı zamanda üniversite mezunları bugüne kadar 194 Olimpiyat madalyası kazanmıştır.

Üniversite Bünyesindeki Kolejler Nasıl Bir Eğitim Veriyor?

University of Cambridge bir kolej üniversitesidir. Her biri kendi mülkü ve geliri olan kendi kendini yöneten ve bağımsız kolejlerden oluşmaktadır. Çoğu kolej, çok çeşitli disiplinlerden akademisyenleri ve öğrencileri bir araya getirmektedir. Üniversitedeki her fakülte, okul ve bölümde, birçok farklı kolejden akademisyenler bulunmaktadır. Fakülteler, genel kurul tarafından denetlenen derslerin verilmesini sağlamakla yükümlüdür. Ek olarak; seminerler düzenlemek, araştırma yapmak ve öğretim için müfredatı belirlemekten sorumludur.

Kolejler, sağladıkları barınma, sosyal işlevler ve lisans öğretimi ile Cambridge için önemli bir yere sahiptir. Kolejler ayrıca, üniversite yönetmeliklerine uygun olarak hangi lisans öğrencilerinin üniversiteye kabul edileceğine karar verebilmektedir.

Cambridge'de bulunan 31 kolejden “Murray Edwards Koleji” ve “Newnham Koleji” yalnızca kadın öğrencileri kabul etmektedir. Diğer kolejler karma eğitim yapmaktadır. Darwin Koleji, tarihte hem erkek hem de kadınları kabul eden ilk kolej olmuştur. Clare Hall ve Darwin Kolejleri yalnızca lisansüstü öğrencileri kabul etmektedir. Hughes Hall, St Edmund's ve Wolfson, lisans ve lisansüstü düzeyde eğitim vermektedir. Ancak; yalnızca 21 yaş ve üzeri öğrencileri kabul etmektedir. Önceleri sadece kadınlara yönelik bir kolej olan Lucy Cavendish, 2021'den itibaren karma eğitime geçeceğini açıklamıştır. Diğer tüm kolejler, yaş sınırlaması olmaksızın hem lisans hem de lisansüstü öğrencileri kabul etmektedir. Bazı kolejler mimarlık, sanat tarihi veya teoloji gibi konuları sunmamayı tercih etmektedir. Bazıları ise ağırlıklı olarak bilimle ve mühendislik alanına yönelmiştir. Churcill Koleji buna örnek olarak gösterilebilir. 31 koleje ek olarak, üniversite 150'den fazla bölüm, fakülte, okul, sendika ve diğer kurumlardan oluşmaktadır.

University Of Cambridge: Fakülteler

Cambridge Üniversitesi’nde yer alan bazı fakülteler şöyle sıralanabilir;

  • Sanat ve Beşeri Bilimler Fakültesi
  • Biyolojik Bilimler Fakültesi
  • İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi
  • Fiziksel Bilimler Fakültesi
  • Teknoloji Fakültesi

Cambridge'de öğretim ve araştırma fakülteler tarafından düzenlenmektedir. Fakülteler, farklı organizasyonel alt yapılara da sahiptir. Ek olarak, bazı organların öğretim ve araştırma sorumlulukları bulunmaktadır. “Cambridge Assessment”, “University Press” ve “University Library” bunlara örnek olarak gösterilebilir.

Cambridge’de akademik yıl, üniversite tüzüğüyle belirlenen üç akademik döneme ayrılmıştır. İlk dönem Ekim ayından Aralık ayına kadar sürmektedir. İkinci dönem Ocak ayından Mart ayına kadar devam etmektedir. Üçüncü dönem ise Nisan ayı ile Haziran ayı arasını kapsamaktadır. Bu şartlar dahilinde, lisans eğitimi, “tam dönem” adı verilen sekiz haftalık dönemler içinde gerçekleşmektedir.

Enstitüler, Müzeler ve Kütüphaneler

Cambridge Üniversitesi, çoğu akademik disiplinde araştırma bölümleri ve öğretim fakültelerine sahiptir. Tüm araştırma ve dersler üniversite bölümleri tarafından yürütülmektedir. Kolejler, öğrenci konaklama ve ders dışı etkinliklerin çoğunu finanse etmek veya düzenlemekle sorumludur. Cambridge ayrıca Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ile bir araştırma ortaklığına sahiptir. Bu ortaklık Cambridge-MIT Enstitüsü adıyla anılmaktadır.

Üniversitenin 116 kütüphanesi bulunmaktadır. Cambridge Üniversitesi Kütüphanesi, 8 milyondan fazla cildi tutan merkezi bir araştırma kütüphanesidir. İngiltere ve İrlanda'da yayımlanan her kitabın ücretsiz bir kopyasını talep etme hakkına sahiptir. Buna ek olarak; hemen hemen her fakülte veya bölümün özel bir kütüphanesi bulunmaktadır. Örneğin, Tarih Fakültesi'nin “Seeley Tarihi Kütüphanesi” 100 binin üzerinde kitabı içermektedir. Her kolejde lisans öğretimini desteklemek amacıyla bir kütüphane bulunur. Tarihi daha eskiye dayanan kolejler genellikle ayrı bir kütüphanede birçok el yazması esere sahiptir. Örneğin, “Trinity College Wren Kütüphanesi” 1800'den önce basılmış 200 binden fazla kitaba sahiptir. “Corpus Christi College Parker Kütüphanesi” 600'den fazla el yazması eseri içermektedir. Bu yönüyle; dünyanın en büyük ortaçağ el yazması koleksiyonlarından birine sahiptir.

Cambridge Üniversitesi çok sayıda kültür ve bilim müzesi ve bir botanik bahçesinin işletmesini üstlenmiştir. Bunlardan bazılarını şöyle sıralamak mümkündür;

  • Fitzwilliam Müzesi
  • Sanat Ve Antika Müzesi
  • Zooloji Müzesi
  • Kettle's Yard Çağdaş Sanat Galerisi
  • Arkeoloji ve Antropoloji Müzesi
  • Klasik Arkeoloji Müzesi
  • Whipple Bilim Tarihi Müzesi
  • Sedgwick Yer Bilimleri Müzesi
  • Polar Müzesi

University of Cambridge: Öğrenci Birlikleri ve Kulüpler

Cambridge'de iki Öğrenci Birliği bulunmaktadır. CUSU (Cambridge Üniversitesi Öğrenci Birliği) ve GU (Mezunlar Birliği) olarak adlandırılmaktadırlar. CUSU tüm Üniversite öğrencilerini, GU ise yalnızca lisansüstü öğrencileri temsil etmektedir.

University of Cambridge çok sayıda öğrenci kulübüne de ev sahipliği yapmaktadır. Üniversite bünyesinde yaklaşık 800 kayıtlı dernek ve kulüp bulunmaktadır. Bunlara ek olarak, kolejler genellikle kendi topluluklarını ve spor takımlarını oluşturmaktadır.

“Cambridge Union” dünyadaki en eski ve Cambridge'deki en büyük ifade özgürlüğü topluluğu olarak kabul edilmektedir. Münazara ve topluluk önünde konuşma gibi konuları odağına almaktadır. Buna ek olarak; drama toplulukları bulunmaktadır. Drama toplulukları ünlü isimler yetiştirmiştir. Amatör Drama Kulübü ve komedi kulübü Footlights bunlara örnek olarak gösterilebilir. University of Cambridge Oda Orkestrası, popüler senfonilerden daha az bilinen eserlere kadar bir dizi repertuvarı içermektedir.

Basın ve Yayın Organları

Cambridge bünyesinde çeşitli yayın organları da bulunmaktadır. Cambridge'in en eski öğrenci gazetesi Varsity'dir. 1947'de kurulan gazetenin editörlüğünü yapan önemli isimler arasında Jeremy Paxman, BBC medya editörü Amol Rajan ve Vogue uluslararası editörü Suzy Menkes yer alıyor. Ayrıca Zadie Smith'in (Varsity'nin edebi antoloji dalı olan The Mays'da yer alan), Robert Webb, Tristram Hunt ve Tony Wilson'ın ilk yazılarına da yer verildi.

Cambridge Üniversitesi’nin en eski öğrenci gazetesi “Varsity” adın taşıyan ve haftalık olarak basılan gazetedir. Gazetenin haberlerine; The Guardian, The Times, Daily Telegraph, The Independent gibi yayın organlarında yer verilmektedir. Diğer öğrenci yayınları arasında, Cambridge Üniversitesi Öğrenci Birliği tarafından finanse edilen The Cambridge Student bulunmaktadır. Bir başka öğrenci gazetesi olan The Tab yalnızca çevrimiçi olarak yayınlanmaktadır.

Üniversite bünyesinde edebi eserlerden oluşan antolojiler de yayımlanmaktadır. The Mays buna örnek olarak gösterilebilir. Cambridge ve Oxford Üniversitesi öğrencilerinin düzyazı ve şiir ve fotoğraflarını içermektedir. 1992 yılından beri yıllık olarak basılmaktadır. Üniversite bünyesinde yayınlanan birçok dergi ve gazete mevcuttur. Kolejler genellikle kendi yayın organlarına sahiptir.

University of Cambridge bir öğrenci radyo istasyonuna da ev sahipliği yapmaktadır. Cam FM yayınları, Anglia Ruskin üniversitesinden öğrencilerle birlikte yürütülmektedir. FM lisansına sahip birkaç öğrenci radyo istasyonundan biri olma özelliğine sahiptir. Müzik, tartışma ve spor programlarını içerir.

University Of Cambridge Başvuru Süreci

University of Cambridge başvuru süreci, UCAS aracılığıyla yürütülmektedir. Başvuru sürecinde bazı kriterler ve alınması gereken sınavlar bulunmaktadır. UCAS sistemine lise diploması, transkript, referans ve niyet mektupları gibi belgelerin yüklenmesi gerekmektedir. University of Cambridge başvuru sürecinde IELTS ya da TOEFL sınavının alınması gerekmektedir. IELTS için elde edilmesi gereken minimum skor 7, TOEFL için ise 110’dur. Bunun yanı sıra İngilizce CV hazırlanması gerekmektedir. Bunlara ek olarak ders dışı aktivitelerde elde edilecek başarılar kabul sürecini kolaylaştırabilmektedir. Sosyal sorumluluk projelerinde, araştırma projelerinde yer almış olmak bir artı puandır. Aynı şekilde sporcu lisansına sahip olmak kabul aşamasında avantaj sağlamaktadır. 11., 12. sınıflarda AP programı veya IB programı kapsamında alınan dersler kabul sürecinde avantaj yaratmaktadır. Akademik yeterlilik University of Cambridge başvuru süreci için en önemli konulardan bir tanesidir. Özellikle AP Programı ve IB Programı kapsamında başvurulacak alana yönelik alınacak dersler önem taşımaktadır. Bununla birlikte SAT sınavının alınması da avantaj sağlamaktadır.

University of Cambridge hakkında daha detaylı bilgi edinmek için aba Eğitim web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Sorularınız için Doç. Dr. Gamze Sart ve aba Eğitim ile iletişime geçebilirsiniz. Eğitim, üniversite başvuruları ve kariyere dair daha fazla içeriğe ulaşmak için YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz.

Ücretsiz Open Day Günlerimize Katılmak İçin Aşağıdaki Formu Doldurun

Açık bilgilendirme günlerimizde tüm sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation