Hemen Bilgi Al

En İyi Üniversiteler İçin Nasıl Kabul Alınır?

En iyi üniversiteler için nasıl kabul alınır? Dünyadaki en iyi üniversiteler hangileri? Yurtdışında üniversite okumak için ne yapmalı? Yurtdışında burslu okumak mümkün olabilir mi? Üniversiteler hangi koşulların yerine getirilmesini talep ediyor? Hangi sınavların alınması gerekiyor? Akademik başarı ve dil yeterliliği kabul sürecinde nasıl bir rol oynuyor? Referans mektupları ve niyet mektubu başvuru sürecini nasıl etkiliyor?

Birçok öğrenci eğitimini yurtdışında sürdürmeyi hedefliyor. Öğrenciler lisans eğitimleri için yurt dışı üniversiteleri tercih edebiliyorlar. Bazı öğrenciler ise lisans eğitimlerini Türkiye’de tamamlayıp lisansüstü eğitim için yurtdışında gitmeyi seçiyorlar. Elbette bu süreç düşünüldüğü kadar kolay olmayabiliyor. Doğru adımları atmak ve doğru bir planlama yapmak önem taşıyor. Başvuru süreçleri için birçok koşulun yerine getirilmesi gerekiyor. Lise diploması ile yurtdışında üniversite okumak ne yazık ki mümkün olamıyor. Üniversiteler tarafından bir dizi sınavın alınması, birtakım yeterliliklerin sağlanması talep ediliyor. Peki; başvuru ve kabul süreçlerinde nelere dikkat etmek gerekiyor? Dünyadaki en iyi üniversiteler kabul için neleri şart koşuyor?

Üniversite Seçimi ve En İyi Üniversiteler

Yurt dışında üniversite okumayı hedefleyen birçok öğrenci; Harvard, Stanford, Oxford gibi üniversiteleri tercih etmek istiyor. Elbette bazı üniversiteler eğitim kaliteleri ve tarihleri ile dünya çapında tanınıyorlar. Harvard Üniversitesi bu üniversitelerden bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Çoğu öğrenci tarafından dünyanın bir numarası olarak görülüyor. Harvard, adı en çok duyulan ve en iyilerden biri olmak için emek harcayan bir üniversite olarak biliniyor. Ancak kimi eğitimciler için Stanford ya da Oxford Üniversitesi daha fazla ön plana çıkabiliyor.

Elbette doğru üniversite seçimi, yalnızca isimler göz önünde bulundurularak yapılamıyor. Seçim yaparken farklı kritlerleri dikkate almak gerekiyor. En iyi üniversiteler farklı özellikleriyle ön plana çıkabiliyor. Her üniversite farklı alanlara odaklanıyor ve bu alanlarda uzmanlaşıyor. Üniversite seçimi söz konusu olduğunda üniversitelerin tüm yönleriyle ele alınması gerekiyor. Başvurulacak alan, öğrencinin kişiliği ve beklentileri gibi konular da seçim aşamasında rol oynuyor.

Günümüzde, dünyada dünyayı değiştirecek niteliklere sahip 25 üniversitenin belirlendiği biliniyor. Bu 25 üniversiteden herhangi birinde eğitim alabilmek aslında Harvard’la aynı kalitede eğitim alabilmek anlamına geliyor. Bu üniversiteleri tercih eden öğrencilerin bu üniversitelerin talep ettiği yapı içinde değerlendirilmesi söz konusu oluyor. Bu yapıyı dört bacaklı bir masa olarak değerlendirmek mümkün olabiliyor. Bu dört bacağın düzgün bir biçimde şekillendirilmesi ve yapılandırılması önem taşıyor.

En İyi Üniversiteler Kabul İçin Neleri Şart Koşuyor?

Peki; bu dört bacağı oluşturan unsurlar neler? Yurtdışında üniversite okumak için ne yapmalı? Dünyadaki en iyi üniversiteler öğrenci adaylarından ne bekliyor?

Akademik Başarı

İlk olarak öğrenci adaylarının not ortalamasının belirli bir seviyenin üzerinde olması gerekiyor. O yıl mezun olacak grubun %10’luk diliminin içinde olmak önemli bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Ancak bu mutlaka karşılanması gereken bir koşul değil. Zaman zaman %20’lik dilim içindeki öğrencilerin de kabul alması söz konusu olabiliyor. Ancak prestijli üniversitelerde rekabetin son derece yüksek olduğu biliniyor. Bu anlamda not ortalaması ne kadar yüksek olursa öğrencinin kabul alma olasılığı o kadar artıyor.

Elbette; uluslararası öğrenciler için yalnızca lise diploması ile yurtdışında üniversite okumak mümkün olmuyor. Öğrencilerin lisede elde ettikleri not ortalamaları akademik başarıyı belgelendirme noktasında yeterli bulunmuyor. Bu noktada en iyi üniversiteler söz konusu olduğunda devreye diploma programları giriyor.

Peki; bu diploma programları hangileri? Öğrencilere nasıl bir avantaj sağlıyorlar? Bu noktada genellikle AP ve IB programlarından söz ediliyor. IB programının açılımı “International Baccalaureate” olarak biliniyor. IB programı; İsviçre merkezli bir program… Türkiye’de 40’ın üzerinde lise; öğrencilerine IB programını sunuyor. AP programının açılımı ise Advanced Placement… Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir program olarak biliniyor. College Board tarafından uygulanıyor. Program öğrencileri lise düzeyindeyken üniversite müfredatıyla tanıştırmayı amaçlıyor. IB programı daha çok Avrupa Üniversiteleri tarafından kullanılıyor. AP programı ise daha çok Amerikan Üniversiteleri tarafından kullanılıyor.

Bilinen bir diğer program ise A-Level… Türkiye’de belirli kurumlar tarafından uygulandığı biliniyor. Ancak IB ve AP’ye göre kullanımı çok daha sınırlı… İngiltere merkezli bir sistem olarak biliniyor. Fransız okullarında ise Baccalauréat (Fransız Bakaloryası) sisteminin uygulandığı biliniyor. Benzer biçimde Avusturya Liseleri Matura, İtalyan Liseleri ise Maturità programını uyguluyor. Kısacası, not ortalamasının bu programlardan biriyle desteklenmesi gerekiyor.

AP Programı

Bu programlar içerisinde AP programının ayrı bir öneme sahip olduğu biliniyor. En iyi üniversiteler diğer programlara oranla AP programını daha fazla dikkate alıyorlar. Hatta yaşadığımız çağ AP çağı olarak adlandırılıyor. Özellikle Türkiye’den yurt dışındaki üniversitelere başvuracak öğrencilere AP programı mutlaka tavsiye ediliyor. IB’ye ve diğer programlara oranla AP’nin öğrencilere daha fazla avantaj sağladığı biliniyor. Peki; neden? AP öğrencilere self study şansı veren bir program olarak biliniyor. AP sınavlarını alabilmek için AP ile anlaşmalı bir kurumda eğitim alıyor olmak gerekmiyor. Öğrenciler sınavlara bireysel olarak hazırlanıp, başvuruda bulunabiliyor. Yani belirli bir müfredata tabi tutulmuyorlar.

Bununla birlikte IB programının AP’ye oranla çok daha ağır bir program olduğu biliniyor. Anlaşmalı bir lisede okumayan öğrencilerin IB programını alabilmesi mümkün olmuyor. Bunun yanı sıra IB’nin özellikle son 5 yıllık süreçte geçerliliğini kaybetmeye başladığı düşünülüyor.

SAT Sınavı

En iyi üniversiteler için başvuru yaparken alınması gereken bir başka sınav daha bulunuyor. Bu sınav “Scholastic Aptitude Test” ya da kısaca SAT sınavı olarak biliniyor. SAT bir kavrama testi olarak kabul ediliyor. Aslında matematik ve dil becerisini ölçen bir test olarak biliniyor. Fakat aslında bununla sınırlı kalmıyor. Sınavın %60’lık bölümü öğrencilerin dikkat eksikliği, öğrenme bozukluğu, konsantrasyon, zaman yönetimi gibi becerilerini ölçüyor. SAT sınavı da tıpkı AP programı gibi başvuru süreçlerinde önemli bir rol oynuyor.

Dil Yeterliliği

Yurt dışı eğitim düşünenler için bir diğer önemli nokta ise dil yeterliliği olarak karşımıza çıkıyor. Dil yeterliliği için ise IELTS ve TOEFL sınavları devreye giriyor. Özellikle Amerika’nın önde gelen üniversiteleri tarafından TOEFL sınavının daha çok tercih edildiği biliniyor. En iyi üniversiteler için kabul almak isteyen öğrencilerin dil seviyelerinin çok iyi olması bekleniyor. Farklı ülkeler söz konusu olduğunda elbette farklı sınavlar da devreye girebiliyor. Almanya’da TestDaf, Fransa’da DALF, İtalya’da CILS gibi sınavların alınması gerekebiliyor.

Kısacası; not ortalaması, AP programı, SAT sınavı, dil yeterliliği dört ana unsur olarak karşımıza çıkıyor. Dünyanın en iyi üniversitelerine başvuru sürecinde bu dört temel noktada başarılı olmak önem taşıyor. İstenen minimum skorların elde edilmesi gerekiyor. Bunun da ötesinde mümkün olan en yüksek skoru hedeflemek önem taşıyor. Tüm bunlar masanın bir bacağını oluşturuyor. Peki; en iyi üniversitelerden kabul alabilmek için başka nelere dikkat etmek gerekiyor?

Özgeçmiş

Gelelim bir diğer önemli noktaya… Özgeçmiş en iyi üniversiteler için kritik bir noktayı oluşturuyor. Bu nedenle öğrencilerin güçlü bir özgeçmişe sahip olması gerekiyor. Dünyadaki en iyi üniversiteler öğrenci adaylarının özgeçmişinde 10 ayrı aktivite görmeyi bekliyor. Dünyanın en prestijli üniversitelerinin ortak bir platforma sahip olduğu biliniyor. Bu platform “Common App” olarak adlandırılıyor. Bu platform öğrencilerin ders dışı aktivitelerini üniversitelerle paylaşmaları ve başvuru süreçlerini gerçekleştirmelerine olanak veriyor.

Başvuru süreçlerinde spor ve sanat aktiviteleri, sosyal sorumluluk projeleri, araştırma projeleri önemli bir rol oyuyor. Üniversiteler artık dünyayı değiştirebilecek, fark yaratabilecek, değer üretebilecek öğrencilere ev sahipliği yapmak istiyor. Bu anlamda öğrencilerin akademik başarılarının yanı sıra; toplumla ve dünyayla olan ilişkileri de değerlendiriliyor.

Referans Mektupları

En iyi üniversiteler için kabul alma noktasında üçüncü bacağı referans mektupları oluşturuyor. Referans mektuplarının %40’ı liseler tarafından veriliyor. Başvurulacak alanlara göre iki öğretmen ve bir danışmandan referans mektupları alınıyor. Fakat son dönemlerde prestijli üniversiteler lise dışından, araştırmacılardan, profesörlerden alınan referans mektuplarına önem veriyorlar. Bu durum oldukça önemli bir nokta olarak karşımıza çıkıyor. Referans mektupları kabul süreci üzerinde önemli bir rol oynuyor. Elbette; referans mektuplarının kimden alındığı kadar nasıl yazıldığı da önem taşıyor. Doğru insanlardan alınması kadar doğru bir içeriğe sahip olması da gerekiyor. Bu nedenle bu konunun üzerinde dikkatle durulması gerekiyor.

Niyet Mektubu

Gelelim kabul aşamalarının dördüncü bacağına… En iyi üniversiteler için kabul sürecinin dördüncü bacağını niyet mektupları oluşturuyor. Bu noktada iki farklı tarzdan söz etmek mümkün olabiliyor. Birincisi; öğrenci adayının kim olduğunu anlattığı bölüm… Yani yaptıklarını değil nasıl biri olduğunu tanımladığı bölüm… İkincisi ise; üniversitelerin öğrenci adaylarına yönelttiği küçük sorular olarak karşımıza çıkıyor. Bu noktada; neden başvurulan üniversitenin ya da bölümün seçildiğine yönelik sorular yöneltiliyor. Ya da öğrencilerden belirtilen bir kişiye mektup yazmaları istenebiliyor. Bununla birlikte öğrencilerden tamamen serbest biçimde, sayfa ve kelime sınırlandırılması yapılmadan yaratıcı mektuplar yazmaları istenebiliyor.

aba Eğitim Olarak Öğrencilere Nasıl Destek Oluyoruz?

Bu dört bacak oluşturulduktan sonra öğrencilerin karakter özelliklerine odaklanılması gerekiyor. En iyi üniversiteler öğrencilerin kişilik özelliklerine önem veriyor. Bu noktada; öğrencinin liderlik özellikleri, dayanıklılığı, kompleksleri, dünya görüşleri gibi birçok konu değerlendiriliyor. Elbette öğrencilerin kişilik özelliklerinin, ilgi alanlarının yatkınlıklarının belirlenmesi noktasında stratejik yetenek yönetimi devreye giriyor. Aynı zamanda kariyer testleri bu anlamda belirleyici rol oynuyor. Üniversiteler başarılı öğrencilerin yanı sıra güçlü kişiliklere eğitim vermek istiyor. Bu noktada elbette uzmanların devreye girmesi gerekiyor.

Tüm bu süreçlerin planlı ve stratejik biçimde yürütülüyor olması gerekiyor. Bu anlamda öğrenci adaylarının doğru uzmanlarla çalışıyor olması önem taşıyor. Gerekli belgeleri düzenlemek ve başvuru süreçlerini takip etmek elbette yeterli olmuyor. Bu noktada eğitim ve psikoloji alanında uzmanlaşmış kişi ve kurumlardan destek almak gerekiyor.

aba Eğitim tüm bu süreçler boyunca alanında uzman kadrosuyla öğrencileri destekliyor ve yönlendiriyor. Doğru zamanda doğru adımları atmaları noktasında yardımcı oluyor. Böylelikle öğrenci adayları çok daha doğru seçimler yapabiliyor. Hedeflerine çok daha sağlam adımlarla ulaşabiliyorlar. Kişiliklerine ve beklentilerine uygun kurumları tercih edebiliyorlar. Kariyer planlarını doğru biçimde şekillendirerek, doğru alanlara yönelebiliyorlar. Tam da istedikleri gibi en iyi üniversitelerden kabul alabiliyorlar. Üstelik doğru bir stratejiyle yurtdışında burslu okumak mümkün hale gelebiliyor. Eğitimlerini ücretsiz olarak sürdürebiliyor, kendi ayakları üzerinde durabiliyorlar.

Eğer siz de yurt dışı eğitim hedefliyorsanız bizimle irtibat kurabilirsiniz. En iyi üniversiteler hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için aba Eğitim web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Sorularınız için Doç. Dr. Gamze Sart ve aba Eğitim ile iletişime geçebilirsiniz. Eğitim ve üniversitelere dair daha fazla içeriğe ulaşmak için YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz.

Ücretsiz Open Day Günlerimize Katılmak İçin Aşağıdaki Formu Doldurun

Açık bilgilendirme günlerimizde tüm sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation

En İyi Üniversiteler İçin Nasıl Kabul Alınır?

En iyi üniversiteler için nasıl kabul alınır? Dünyadaki en iyi üniversiteler hangileri? Yurtdışında üniversite okumak için ne yapmalı? Yurtdışında burslu okumak mümkün olabilir mi? Üniversiteler hangi koşulların yerine getirilmesini talep ediyor? Hangi sınavların alınması gerekiyor? Akademik başarı ve dil yeterliliği kabul sürecinde nasıl bir rol oynuyor? Referans mektupları ve niyet mektubu başvuru sürecini nasıl etkiliyor?

Birçok öğrenci eğitimini yurtdışında sürdürmeyi hedefliyor. Öğrenciler lisans eğitimleri için yurt dışı üniversiteleri tercih edebiliyorlar. Bazı öğrenciler ise lisans eğitimlerini Türkiye’de tamamlayıp lisansüstü eğitim için yurtdışında gitmeyi seçiyorlar. Elbette bu süreç düşünüldüğü kadar kolay olmayabiliyor. Doğru adımları atmak ve doğru bir planlama yapmak önem taşıyor. Başvuru süreçleri için birçok koşulun yerine getirilmesi gerekiyor. Lise diploması ile yurtdışında üniversite okumak ne yazık ki mümkün olamıyor. Üniversiteler tarafından bir dizi sınavın alınması, birtakım yeterliliklerin sağlanması talep ediliyor. Peki; başvuru ve kabul süreçlerinde nelere dikkat etmek gerekiyor? Dünyadaki en iyi üniversiteler kabul için neleri şart koşuyor?

Üniversite Seçimi ve En İyi Üniversiteler

Yurt dışında üniversite okumayı hedefleyen birçok öğrenci; Harvard, Stanford, Oxford gibi üniversiteleri tercih etmek istiyor. Elbette bazı üniversiteler eğitim kaliteleri ve tarihleri ile dünya çapında tanınıyorlar. Harvard Üniversitesi bu üniversitelerden bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Çoğu öğrenci tarafından dünyanın bir numarası olarak görülüyor. Harvard, adı en çok duyulan ve en iyilerden biri olmak için emek harcayan bir üniversite olarak biliniyor. Ancak kimi eğitimciler için Stanford ya da Oxford Üniversitesi daha fazla ön plana çıkabiliyor.

Elbette doğru üniversite seçimi, yalnızca isimler göz önünde bulundurularak yapılamıyor. Seçim yaparken farklı kritlerleri dikkate almak gerekiyor. En iyi üniversiteler farklı özellikleriyle ön plana çıkabiliyor. Her üniversite farklı alanlara odaklanıyor ve bu alanlarda uzmanlaşıyor. Üniversite seçimi söz konusu olduğunda üniversitelerin tüm yönleriyle ele alınması gerekiyor. Başvurulacak alan, öğrencinin kişiliği ve beklentileri gibi konular da seçim aşamasında rol oynuyor.

Günümüzde, dünyada dünyayı değiştirecek niteliklere sahip 25 üniversitenin belirlendiği biliniyor. Bu 25 üniversiteden herhangi birinde eğitim alabilmek aslında Harvard’la aynı kalitede eğitim alabilmek anlamına geliyor. Bu üniversiteleri tercih eden öğrencilerin bu üniversitelerin talep ettiği yapı içinde değerlendirilmesi söz konusu oluyor. Bu yapıyı dört bacaklı bir masa olarak değerlendirmek mümkün olabiliyor. Bu dört bacağın düzgün bir biçimde şekillendirilmesi ve yapılandırılması önem taşıyor.

En İyi Üniversiteler Kabul İçin Neleri Şart Koşuyor?

Peki; bu dört bacağı oluşturan unsurlar neler? Yurtdışında üniversite okumak için ne yapmalı? Dünyadaki en iyi üniversiteler öğrenci adaylarından ne bekliyor?

Akademik Başarı

İlk olarak öğrenci adaylarının not ortalamasının belirli bir seviyenin üzerinde olması gerekiyor. O yıl mezun olacak grubun %10’luk diliminin içinde olmak önemli bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Ancak bu mutlaka karşılanması gereken bir koşul değil. Zaman zaman %20’lik dilim içindeki öğrencilerin de kabul alması söz konusu olabiliyor. Ancak prestijli üniversitelerde rekabetin son derece yüksek olduğu biliniyor. Bu anlamda not ortalaması ne kadar yüksek olursa öğrencinin kabul alma olasılığı o kadar artıyor.

Elbette; uluslararası öğrenciler için yalnızca lise diploması ile yurtdışında üniversite okumak mümkün olmuyor. Öğrencilerin lisede elde ettikleri not ortalamaları akademik başarıyı belgelendirme noktasında yeterli bulunmuyor. Bu noktada en iyi üniversiteler söz konusu olduğunda devreye diploma programları giriyor.

Peki; bu diploma programları hangileri? Öğrencilere nasıl bir avantaj sağlıyorlar? Bu noktada genellikle AP ve IB programlarından söz ediliyor. IB programının açılımı “International Baccalaureate” olarak biliniyor. IB programı; İsviçre merkezli bir program… Türkiye’de 40’ın üzerinde lise; öğrencilerine IB programını sunuyor. AP programının açılımı ise Advanced Placement… Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir program olarak biliniyor. College Board tarafından uygulanıyor. Program öğrencileri lise düzeyindeyken üniversite müfredatıyla tanıştırmayı amaçlıyor. IB programı daha çok Avrupa Üniversiteleri tarafından kullanılıyor. AP programı ise daha çok Amerikan Üniversiteleri tarafından kullanılıyor.

Bilinen bir diğer program ise A-Level… Türkiye’de belirli kurumlar tarafından uygulandığı biliniyor. Ancak IB ve AP’ye göre kullanımı çok daha sınırlı… İngiltere merkezli bir sistem olarak biliniyor. Fransız okullarında ise Baccalauréat (Fransız Bakaloryası) sisteminin uygulandığı biliniyor. Benzer biçimde Avusturya Liseleri Matura, İtalyan Liseleri ise Maturità programını uyguluyor. Kısacası, not ortalamasının bu programlardan biriyle desteklenmesi gerekiyor.

AP Programı

Bu programlar içerisinde AP programının ayrı bir öneme sahip olduğu biliniyor. En iyi üniversiteler diğer programlara oranla AP programını daha fazla dikkate alıyorlar. Hatta yaşadığımız çağ AP çağı olarak adlandırılıyor. Özellikle Türkiye’den yurt dışındaki üniversitelere başvuracak öğrencilere AP programı mutlaka tavsiye ediliyor. IB’ye ve diğer programlara oranla AP’nin öğrencilere daha fazla avantaj sağladığı biliniyor. Peki; neden? AP öğrencilere self study şansı veren bir program olarak biliniyor. AP sınavlarını alabilmek için AP ile anlaşmalı bir kurumda eğitim alıyor olmak gerekmiyor. Öğrenciler sınavlara bireysel olarak hazırlanıp, başvuruda bulunabiliyor. Yani belirli bir müfredata tabi tutulmuyorlar.

Bununla birlikte IB programının AP’ye oranla çok daha ağır bir program olduğu biliniyor. Anlaşmalı bir lisede okumayan öğrencilerin IB programını alabilmesi mümkün olmuyor. Bunun yanı sıra IB’nin özellikle son 5 yıllık süreçte geçerliliğini kaybetmeye başladığı düşünülüyor.

SAT Sınavı

En iyi üniversiteler için başvuru yaparken alınması gereken bir başka sınav daha bulunuyor. Bu sınav “Scholastic Aptitude Test” ya da kısaca SAT sınavı olarak biliniyor. SAT bir kavrama testi olarak kabul ediliyor. Aslında matematik ve dil becerisini ölçen bir test olarak biliniyor. Fakat aslında bununla sınırlı kalmıyor. Sınavın %60’lık bölümü öğrencilerin dikkat eksikliği, öğrenme bozukluğu, konsantrasyon, zaman yönetimi gibi becerilerini ölçüyor. SAT sınavı da tıpkı AP programı gibi başvuru süreçlerinde önemli bir rol oynuyor.

Dil Yeterliliği

Yurt dışı eğitim düşünenler için bir diğer önemli nokta ise dil yeterliliği olarak karşımıza çıkıyor. Dil yeterliliği için ise IELTS ve TOEFL sınavları devreye giriyor. Özellikle Amerika’nın önde gelen üniversiteleri tarafından TOEFL sınavının daha çok tercih edildiği biliniyor. En iyi üniversiteler için kabul almak isteyen öğrencilerin dil seviyelerinin çok iyi olması bekleniyor. Farklı ülkeler söz konusu olduğunda elbette farklı sınavlar da devreye girebiliyor. Almanya’da TestDaf, Fransa’da DALF, İtalya’da CILS gibi sınavların alınması gerekebiliyor.

Kısacası; not ortalaması, AP programı, SAT sınavı, dil yeterliliği dört ana unsur olarak karşımıza çıkıyor. Dünyanın en iyi üniversitelerine başvuru sürecinde bu dört temel noktada başarılı olmak önem taşıyor. İstenen minimum skorların elde edilmesi gerekiyor. Bunun da ötesinde mümkün olan en yüksek skoru hedeflemek önem taşıyor. Tüm bunlar masanın bir bacağını oluşturuyor. Peki; en iyi üniversitelerden kabul alabilmek için başka nelere dikkat etmek gerekiyor?

Özgeçmiş

Gelelim bir diğer önemli noktaya… Özgeçmiş en iyi üniversiteler için kritik bir noktayı oluşturuyor. Bu nedenle öğrencilerin güçlü bir özgeçmişe sahip olması gerekiyor. Dünyadaki en iyi üniversiteler öğrenci adaylarının özgeçmişinde 10 ayrı aktivite görmeyi bekliyor. Dünyanın en prestijli üniversitelerinin ortak bir platforma sahip olduğu biliniyor. Bu platform “Common App” olarak adlandırılıyor. Bu platform öğrencilerin ders dışı aktivitelerini üniversitelerle paylaşmaları ve başvuru süreçlerini gerçekleştirmelerine olanak veriyor.

Başvuru süreçlerinde spor ve sanat aktiviteleri, sosyal sorumluluk projeleri, araştırma projeleri önemli bir rol oyuyor. Üniversiteler artık dünyayı değiştirebilecek, fark yaratabilecek, değer üretebilecek öğrencilere ev sahipliği yapmak istiyor. Bu anlamda öğrencilerin akademik başarılarının yanı sıra; toplumla ve dünyayla olan ilişkileri de değerlendiriliyor.

Referans Mektupları

En iyi üniversiteler için kabul alma noktasında üçüncü bacağı referans mektupları oluşturuyor. Referans mektuplarının %40’ı liseler tarafından veriliyor. Başvurulacak alanlara göre iki öğretmen ve bir danışmandan referans mektupları alınıyor. Fakat son dönemlerde prestijli üniversiteler lise dışından, araştırmacılardan, profesörlerden alınan referans mektuplarına önem veriyorlar. Bu durum oldukça önemli bir nokta olarak karşımıza çıkıyor. Referans mektupları kabul süreci üzerinde önemli bir rol oynuyor. Elbette; referans mektuplarının kimden alındığı kadar nasıl yazıldığı da önem taşıyor. Doğru insanlardan alınması kadar doğru bir içeriğe sahip olması da gerekiyor. Bu nedenle bu konunun üzerinde dikkatle durulması gerekiyor.

Niyet Mektubu

Gelelim kabul aşamalarının dördüncü bacağına… En iyi üniversiteler için kabul sürecinin dördüncü bacağını niyet mektupları oluşturuyor. Bu noktada iki farklı tarzdan söz etmek mümkün olabiliyor. Birincisi; öğrenci adayının kim olduğunu anlattığı bölüm… Yani yaptıklarını değil nasıl biri olduğunu tanımladığı bölüm… İkincisi ise; üniversitelerin öğrenci adaylarına yönelttiği küçük sorular olarak karşımıza çıkıyor. Bu noktada; neden başvurulan üniversitenin ya da bölümün seçildiğine yönelik sorular yöneltiliyor. Ya da öğrencilerden belirtilen bir kişiye mektup yazmaları istenebiliyor. Bununla birlikte öğrencilerden tamamen serbest biçimde, sayfa ve kelime sınırlandırılması yapılmadan yaratıcı mektuplar yazmaları istenebiliyor.

aba Eğitim Olarak Öğrencilere Nasıl Destek Oluyoruz?

Bu dört bacak oluşturulduktan sonra öğrencilerin karakter özelliklerine odaklanılması gerekiyor. En iyi üniversiteler öğrencilerin kişilik özelliklerine önem veriyor. Bu noktada; öğrencinin liderlik özellikleri, dayanıklılığı, kompleksleri, dünya görüşleri gibi birçok konu değerlendiriliyor. Elbette öğrencilerin kişilik özelliklerinin, ilgi alanlarının yatkınlıklarının belirlenmesi noktasında stratejik yetenek yönetimi devreye giriyor. Aynı zamanda kariyer testleri bu anlamda belirleyici rol oynuyor. Üniversiteler başarılı öğrencilerin yanı sıra güçlü kişiliklere eğitim vermek istiyor. Bu noktada elbette uzmanların devreye girmesi gerekiyor.

Tüm bu süreçlerin planlı ve stratejik biçimde yürütülüyor olması gerekiyor. Bu anlamda öğrenci adaylarının doğru uzmanlarla çalışıyor olması önem taşıyor. Gerekli belgeleri düzenlemek ve başvuru süreçlerini takip etmek elbette yeterli olmuyor. Bu noktada eğitim ve psikoloji alanında uzmanlaşmış kişi ve kurumlardan destek almak gerekiyor.

aba Eğitim tüm bu süreçler boyunca alanında uzman kadrosuyla öğrencileri destekliyor ve yönlendiriyor. Doğru zamanda doğru adımları atmaları noktasında yardımcı oluyor. Böylelikle öğrenci adayları çok daha doğru seçimler yapabiliyor. Hedeflerine çok daha sağlam adımlarla ulaşabiliyorlar. Kişiliklerine ve beklentilerine uygun kurumları tercih edebiliyorlar. Kariyer planlarını doğru biçimde şekillendirerek, doğru alanlara yönelebiliyorlar. Tam da istedikleri gibi en iyi üniversitelerden kabul alabiliyorlar. Üstelik doğru bir stratejiyle yurtdışında burslu okumak mümkün hale gelebiliyor. Eğitimlerini ücretsiz olarak sürdürebiliyor, kendi ayakları üzerinde durabiliyorlar.

Eğer siz de yurt dışı eğitim hedefliyorsanız bizimle irtibat kurabilirsiniz. En iyi üniversiteler hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için aba Eğitim web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Sorularınız için Doç. Dr. Gamze Sart ve aba Eğitim ile iletişime geçebilirsiniz. Eğitim ve üniversitelere dair daha fazla içeriğe ulaşmak için YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz.

Ücretsiz Open Day Günlerimize Katılmak İçin Aşağıdaki Formu Doldurun

Açık bilgilendirme günlerimizde tüm sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation