AP programı nedir? Ne işe yarar? AP sınavı başvuru sürecinde neler yapılması gerekiyor? Sınav içeriği nasıl? Yılda kaç kez AP sınavına girilebilir? AP programı kapsamında hangi dersler alınabilir? AP sınavları için nasıl bir hazırlık sürecinden geçmek gerekiyor? Hazırlık sürecinde hangi konular üzerinde durulmalı, nelere dikkat edilmeli? AP sınavlarına hazırlanırken uzman desteği almak gerekiyor mu? AP programını almadan yurt dışında eğitim almak mümkün mü? Yurt dışı eğitimde AP neden önemli? AP öğrenci adaylarına nasıl bir avantaj sağlıyor? Türkiye’de AP programı olan liseler hangileri? AP programı devamlılık gerektiriyor mu? Sınavları dışarıdan almak mümkün olabilir mi?

Öncelikle; “AP programı nedir?” sorusu ile başlayalım. Program Advanced Placement ya da kısaca AP olarak anılıyor. Lise eğitimine devam eden öğrencilere yönelik olarak uygulanıyor. Yurt dışı eğitim başvuru ve kabul süreçlerinde AP öğrencilere önemli ölçüde avantaj sağlıyor. Program lise öğrencilerini üniversite müfredatına hazırlıyor. Program College Board ve anlaşmalı kurumlar aracılığıyla uygulanıyor. Amerikan merkezli bir İleri Düzey Yerleştirme programı olarak tanınıyor. Sınavın kökleri 1950’li yıllara uzanıyor. O yıllarda ulusal düzeyde uygulanan program bugün 60’ın üzerinde ülkede yapılıyor. Türkiye bu ülkelerden biri olarak biliniyor. Türkiye’de AP programı olan liseler ise şöyle sıralanıyor;

  • Robert Koleji
  • TED Koleji
  • Açı Koleji
  • Hisar Okulları
  • Üsküdar Amerikan Koleji
  • Özel Ege Okulları
  • Gelişim Koleji
  • İzmir Koleji
  • Irmak Koleji

AP Programı Nedir? Başvuru Süreci Nasıl İlerliyor?

Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir program olan AP; Amerikan Üniversitelerine kabul aşamasında önemli bir konumda bulunuyor. AP programını almış olan öğrenciler hem başvuru ve kabul sürecinde hem lisans eğitiminde avantajlı oluyor. Elbette AP programı yalnızca Amerikan üniversitelerine başvuruda avantaj sağlayan bir program değil. İngiltere ve birçok Avrupa ülkesi AP ile öğrenci kabul ediyor. Bununla birlikte İngiltere, Avustralya, Yeni Zelanda gibi ülkeler içinde AP programı önem taşıyor.

AP sınavı başvuru adımları hakkında detaylı bilgiye College Board web sitesi üzerinden ulaşılabiliyor. Başvurular online olarak ya da anlaşmalı kurumlar aracılığıyla yapılabiliyor. Sınavları alabilmek için programa devamlılık şartı aranmıyor. Öğrenciler AP ile anlaşmalı liselerde eğitim görmeseler bile sınavlara katılabiliyorlar. Bu “AP programı nedir? Ne değildir?” sorusu için önemli cevaplardan biri olarak karşımıza çıkıyor. AP programını diğer diploma programlarından ayıran en önemli özelliklerden biri olarak biliniyor. Sınavların dışarıdan başvuruya açık olması anlaşmalı liselerde okumayan öğrenciler için önemli bir fırsat olarak görülüyor. Lise eğitimini sürdüren her öğrenci AP sınavlarına başvuruda bulunabiliyor ve yükseköğrenime geçiş sürecinde avantaj yakalıyor.

AP sınavına başvururken belirli bir ücret talep ediliyor. Bu ücret Amerika ve Kanada’dan başvuracak öğrenciler için 95 Dolar olarak biliniyor. Diğer ülkelerden başvuracak öğrenciler ise 125 Dolar başvuru ücreti ödüyor. Sınava erken başvuru yapmak öğrencilerin yararına olabiliyor. AP sınavları her yıl 1 kez düzenleniyor. Her yıl mayıs ayı içerisinde öğrenciler AP sınavlarını alabiliyorlar. Sonuçları ise çoğunlukla Temmuz ayı içerisinde açıklanıyor.

AP Programı Nedir? Sınav İçeriği ve Soru Tipleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler!

Advanced Placement programının formatı ve soru tipleriyle ilgili sorular sıkça soruluyor. AP programı kapsamında sunulan her ders için öğrencilerin farklı bir sınava girmesi gerekiyor. AP dersleri 6 farklı alana yönelik olarak alınıyor. Bu alanları şöyle sıralamak mümkün olabiliyor;

  1. Arts (Sanat)
  2. English (İngilizce)
  3. History and Social Science (Tarih ve Sosyal Bilimler)
  4. Math & Computer Science (Matematik ve Bilgisayar Bilimleri)
  5. World Languages & Cultures (Dünya Dilleri ve Kültürleri)
  6. Sciences (Bilim)

AP sınavı soruları, sınavlarının süreleri ve soru tipleri her bir ders için farklılık gösteriyor. Ancak “AP programı nedir?” denildiğinde genellikle çoktan seçmeli sorular ön plana çıkıyor. Çünkü AP sınavı soruları soruları büyük oranda çoktan seçmeli olarak hazırlanıyor. Bununla birlikte bazı sorularda öğrencilerden verilen boşlukları doldurmaları isteniyor. Bazı bölümler için ise öğrencilerin kompozisyon yazmaları bekleniyor.

SAT Sınav Formatındaki Değişiklikler AP Programını Nasıl Etkiledi?

Ocak 2021 itibariyle SAT sınav formatında bir dizi değişiklik yapıldığı biliniyor. Bu noktada; SAT Subject Testlerin kaldırılması oldukça önemli bir değişiklik olarak karşımıza çıkıyor. Bu durum yurt dışı eğitim başvuruları için dengelerin değişmesi anlamına geliyor. SAT Subject Testleri kabul edene pek çok kurum artık AP sınavlarına yöneliyor. Bu durum “AP Programı nedir? Ne işe yarar?” sorularına verilecek cevapların da yeniden şekillenmesi anlamına geliyor.

ACT sınavları aslında SAT Subject Testler’in alternatifi olarak görülüyordu. Ancak; ACT sınavları artık eskisi kadar ilgi görmüyor. Üniversiteler ACT sınavlarını akademik anlamda yeterli bulmayabiliyor. Bu durumda AP programının öneminin daha da artacağı düşünülüyor. Üniversiteler SAT Subject Testlerin yerini AP sınavları ile doldurmayı tercih ediyor. Bu anlamda özellikle Amerika başvurularında AP’nin daha fazla öne çıktığı ve çıkacağı düşünülüyor.

AP Sınavlarına Nasıl Hazırlanmak Gerekiyor?

Amerika’nın ve dünyanın önde gelen üniversiteleri öğrencileri akademik anlamda AP başarıları ile değerlendiriyor. Başvuru ve kabul aşamasında buna göre hareket ediliyor. “AP programı nedir ve neden alınmalı?” soruları bu noktada da devreye giriyor. AP programı öğrencilere dünyanın en iyi üniversitelerinin kapılarını açıyor. Bu anlamda öğrencilerin akademik birikimlerinin yanında bazı becerilerini de geliştirmeleri gerekiyor. Hazırlık sürecinde; zaman yönetimi analitik düşünme, problem çözme gibi becerilere odaklanmak öğrencilere fayda sağlıyor. Elbette sınav stresiyle mücadele edebilmek de en önemli noktalardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Hazırlık sürecinde uzman desteğine başvurmak ve süreci stratejik bir planlama ile sürdürmek gerekiyor.

AP Programı Neden Alınmalı?

AP programı öğrenciler için büyük bir önem taşıyor. Pek çok avantaj sunuyor. “AP programı nedir?” denildiğinde AP’nin yükseköğrenime açılan bir kapı olduğu rahatlıkla söylenebiliyor. Birçok üniversite AP sınavlarını başvuru süreçleri için bir zorunluluk olarak görüyor. Öğrencilerin akademik yeterliliklerini belgelendirmeleri AP önemli bir konumda bulunuyor. Yurt dışı eğitim düşünen her öğrencinin mutlaka AP alması öneriliyor.

Özellikle Türkiye’den yurt dışı üniversitelere başvuru yapacak öğrenciler için AP bir zorunluluk olarak görülüyor. Çünkü birçok üniversite lise diplomalarını yeterli ve geçerli olarak kabul etmiyor. Bu noktada öğrencilerin uluslararası geçerliliği olan diploma programları arasında bir seçim yapmaları gerekiyor. SAT sınav formatındaki değişimler ve ACT ile ilgili gelişmeler neticesinde birçok öğrenci AP sınavlarına yöneliyor. Bu noktada “AP programı nedir?” denildiğinde hem bir zorunluluk hem de kurtarıcı bir sınav olduğu söylenebiliyor. Harvard, Stanford, UC Berkeley gibi birçok önemli üniversite AP sınavlarını birinci derecede değerlendiriyor.

Tüm bunlara ek olarak AP programının yalnızca başvuru süreçlerinde işe yaradığını düşünmek doğru değil. Çünkü AP programı öğrencilere lisans hayatları süresince de avantaj sağlıyor. AP kapsamında alınan derslerden lisans eğitimi sırasında muaf olmak mümkün olabiliyor. AP dersleri ile iyi sonuçlar elde etmiş bir öğrenci bu sonuçları diploma notuna dahi yansıtabiliyor. Çünkü derslerden muaf olduğunda AP’den elde edilen puanlar kredi olarak yansıtılabiliyor.

Bu anlamda AP programı öğrencilere önemli bir zaman avantajı sağlıyor. Öğrenciler böylelikle lisans hayatına daha kolay adapte olabiliyorlar. İlgi alanlarına yönelmek için bu zaman avantajını kullanabiliyorlar. Çift anadal ya da yandal programları ile ilgilenmeye vakit bulabiliyorlar. Bu durum öğrencilerin kariyer süreçlerini de olumlu anlamda etkiliyor.

AP programı nedir ve ne işe yarar? Bu sorular hakkında aba Eğitim web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Eğitime dair sorularınız için Doç. Dr. Gamze Sart ve aba Eğitim ile iletişime geçebilirsiniz. Sınavlar ve başvuru süreçleri hakkında daha fazla içeriğe ulaşmak için YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz.