AP programı ya da diğer adıyla Advanced Placement yurt dışında eğitim almak isteyen öğrenciler için kritik önem taşıyor. AP, ileri düzey yerleştirme programı olarak nitelendiriliyor. College Board tarafından organize edilen bir diploma programı olarak biliniyor.

Program, lise öğrencilerine yüksek öğrenim düzeyinde dersler sunuyor. Böylelikle; öğrenciler lisans eğitimi için bir tür ön akademik hazırlık yapmış oluyorlar. Üniversiteler, bu nedenle AP öğrencilerine kabul sürecinde öncelik vermeyi tercih ediyor. AP kapsamında, öğrenciler farklı dallarda dersler alıyorlar. Ardından bu derslerdeki başarılarını belgelendirebilmek için sınavlara tabi tutuluyorlar. Öğrencilerin program kapsamında sunulan her bir ders için farklı bir sınava girmesi gerekiyor. Dersler, AP ile anlaşmalı olan okullardaki öğrencilere yönelik olarak veriliyor. Fakat AP ile anlaşmalı okullarda öğrenim görmeyen öğrenciler de sınavlara girme fırsatı bulabiliyorlar. AP, bu yönüyle diğer diploma programlarından ayrılıyor.

Peki; AP programına dair bilinmesi gerekenler neler? Başvuru süreci nasıl ilerliyor? AP Sınavı için ne kadar bütçe ayırmak gerekiyor? Sınavlar hangi tarihlerde gerçekleşecek?

AP Programı Hangi Alanları Kapsıyor?

Advanced Placement kapsamında öğrencilere farklı alanlara yönelik dersler sunuluyor. Öğrenciler, üniversitede yönelmek istedikleri alana göre sunulan dersler arasında seçim yapabiliyorlar. Bu alanları mümkün olabiliyor;

  • Sanat
  • İngilizce
  • Tarih ve Sosyal Bilimler
  • Matematik ve Bilgisayar Bilimi
  • Fen Bilimleri
  • Dünya Dilleri ve Kültürleri

Her bir alan kendi içinde derslere ayrılıyor. Örneğin; Sanat alanında öğrenciler,  Sanat Tarihi, Müzik Teorisi, Çizim gibi dersler alabiliyorlar. Tarih ve Sosyal bilimler alanı; Avrupa Tarihi, Modern Dünya Tarihi, Psikoloji, Beşeri Coğrafya gibi dersleri içeriyor. Fen Bilimleri alanında öğrencilerin karşısına, Biyoloji, Kimya, Çevre Bilimi, Fizik gibi dersler çıkıyor. Dünya Dilleri ve Kültürleri’nde ise, Fransız, İspanyol, İtalyan ve Uzak Doğu dillerine yönelik dersler alınabiliyor.

AP Programı İçin Nasıl Başvuru Yapılır? Başvuru Ücretleri ve Sınav Tarihleri!

AP Sınavı için başvurular College Board web sitesi üzerinden yapılabileceği gibi; anlaşmalı kurumlar aracılığıyla da yapılabiliyor. Adaylar anlaşmalı kurumlara başvuruda bulunarak College Board’a iletilecek öğrenci listelerine isimlerini yazdırabiliyor. aba Eğitim, AP dersleri ve sınav alımları konusunda öğrencileri destekleyen kurumlar arasında yer alıyor. ABD ve Kanada dışındaki ülkelerden sınava başvuracak öğrencilerin ödemesi gerekn sınav ücreti 127 ABD Doları oluyor. 2023 yılı için AP sınav tarihleri ise; 1 – 5 ve 8 – 12 Mayıs olarak biliniyor. Sınav iki hafta süresince, farklı oturumlar halinde yapılıyor. 2023 yılı için sınav oturumları ve ilgili dersler şöyle sıralanıyor;

1. hafta 08:00 12:00
ABD Hükümeti ve Siyaseti Kimya
1 Mayıs 2023 Pazartesi
İspanyol Edebiyatı ve Kültürü
Çin Dili ve Kültürü Psikoloji
2 Mayıs 2023 Salı
Çevre Bilimi
İngiliz Edebiyatı ve Kompozisyon Karşılaştırmalı Yönetim ve Siyaset
3 Mayıs 2023 Çarşamba
Bilgisayar Bilimi A
İnsan Coğrafyası Seminer
4 Mayıs 2023 Perşembe
Makroekonomi İstatistik
Avrupa Tarihi Sanat Tarihi
5 Mayıs 2023 Cuma
ABD Tarihi Mikroekonomi
2. Hafta 08:00 12:00 14.00
Matematik AB Bilgisayar Bilimi İlkeleri
8 Mayıs 2023 Pazartesi
Matematik BC İtalyan Dili ve Kültürü
  İngiliz Dili ve Kompozisyonu Fizik C: Mekanik Fizik C: Elektrik ve Manyetizma
9 Mayıs 2023 Salı
Japon Dili ve Kültürü
İspanyol Dili ve Kültürü Biyoloji
10 Mayıs 2023 Çarşamba
Fransız Dili ve Kültürü Fizik 1: Cebir Tabanlı
11 Mayıs 2023 Perşembe
Modern Dünya Tarihi
Alman Dili ve Kültürü Latince
12 Mayıs 2023 Cuma
Müzik Teorisi Fizik 2: Cebir Tabanlı

 

AP Programı ve sınavları hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz; web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Sorularınız için aba Eğitim ile iletişime geçebilirsiniz. Yurt dışı eğitim hakkında daha fazla içeriğe ulaşmak için YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz.