Hemen Bilgi Al

Amerika’da Üniversite Eğitimi İçin Gerekenler

Amerika’da üniversite eğitimi almak için neler gerekli? Başvuru ve kabul süreci nasıl ilerliyor? Hangi sınavları almak gerekiyor? Hangi üniversiteler ön plana çıkıyor? Amerika’da eğitim ve yaşam maliyetleri nasıl? Burslu eğitim almak mümkün mü? Kariyer olanakları nasıl? Bu soruların yanıtlarını ve Amerika’da üniversite eğitimi hakkında merak edilenleri yazımızda bulabilirsiniz.

Amerika Neden Tercih Edilmeli?

Amerika’nın son yıllarda eskisi kadar popüler olmadığı düşünülüyor. Ancak; Amerikan Üniversiteleri her yıl dünyanın dört bir yanından binlerce başvuru almaya devam ediyor. Hala dünyanın en iyileri arasında pek çok Amerikan Üniversitesi yer alıyor. Eğitim kalitesi, yenilikçi anlayışları, akademisyen kadroları, araştırma bütçeleri gibi pek konuda Amerikan Üniversiteleri öncü durumda… Üstelik sadece bu özellikleriyle değil niceliksel olarak da Amerika ön plana çıkıyor. Hindistan’ın ardından dünyada en çok üniversite Amerika’da yer alıyor. Amerika bu anlamda herkes için mutlaka açılacak bir kapının olduğu bir ülke… Kısacası; Amerika hala dünyanın en önemli eğitim ülkelerinden biri olarak görülüyor. Diğer ülkelere kıyasla Amerika hala fırsatlar ülkesi olarak değerlendiriliyor.

Amerika’da Üniversite Eğitimi Almak İçin Neler Yapılmalı?

Peki; Amerika’da üniversite eğitimi için neler yapmak gerekiyor? Başvuru sürecinde neler talep ediliyor? Amerikan üniversitelerinden nasıl kabul alınır?

Amerika'da Üniversite Eğitimi: Not Ortalaması

Öncelikle Amerika’da bir okula başvurabilmek için 11. sınıfı bitirmiş olmanız gerekiyor. 12. sınıfta okuma hakkını elde etmiş bir öğrenci Amerikan üniversitelerinde eğitim almak için başvuruda bulunabiliyor. Elbette; not ortalamanız tüm yurt dışı eğitim başvurularında olduğu gibi Amerika’da da önem taşıyor. Özellikle; prestijli üniversiteler söz konusu olduğunda not ortalamanızın mümkün olduğunca yüksek olması yararınıza oluyor. Başvuracağınız alanla ilgili 11 ve 12. sınıfta alacağınız dersler ayrıca önem taşıyor. Kabul aşamasında akademik yeterlilik noktasında özellikle alan dersleri dikkate alınıyor.

Başvuru İçin Girilmesi Gereken Sınavlar

Bir başka önemli konu ise girmeniz gereken sınavlar… Amerika’da üniversite eğitimi alabilmek için girilmesi gereken çok sayıda sınav var. Ancak YKS sınavları bu sınavlar arasında yer almıyor. Çünkü; Avrupa’daki kimi ülkelerin aksine YKS sınavları Amerikan üniversiteleri için geçerli olmuyor. Ancak; 11 ve 12. sınıfta ACT, SAT Verbal ve AP gibi çeşitli sınavların alınması gerekiyor. Bu sınavları yıl içinde birden fazla kez almak mümkün olabiliyor. Erken davranmak elbette öğrenci adaylarının yarına oluyor. Ancak; 11 ve 12. sınıf süresince birden fazla kez sınavlara girme hakkı bulunuyor. Bu noktada özellikle AP sınavı önemli bir konumda bulunuyor. AP sınavı neticesinde başvurulacak alanla ilgili sertifika almaya hak kazanmak kabul aşamasında fayda sağlıyor.

Amerika’da üniversite eğitimi için girilmesi gereken sınavlar elbette bunlarla sınırlı değil… ACT, SAT Verbal ve AP Sınavı dışında dil yeterliliğini kanıtlamak amacıyla alınması gereken sınavlar da var. Amerika Birleşik Devletlerinde; pek çok prestijli üniversite bu anlamda TOEFL sınavını tercih ediyor. Ancak; IELTS’in geçerli olduğu çok sayıda üniversite de bulunuyor. Eğer, Harvard Üniversitesi, Stanford Üniversitesi gibi okulları tercih edecekseniz; TOEFL almak yararınıza oluyor. Elbette bu konuda kesin bir karar vermeden önce ilgili okul ve bölümün şartlarını incelemek gerekiyor. Hangi sınavları talep ettiklerini ve gerekli koşulları tam anlamıyla öğrenmek önem taşıyor. Aksi; halde başvurunun olumsuz sonuçlanması söz konusu olabiliyor.

Common Application Sistemi

Amerikan üniversitelerine başvuru online olarak gerçekleştirilebiliyor. Amerika’da merkezi bir başvuru sistemi bulunmuyor. Her okul ve bölüm kendi başvurularını kabul ediyor. Dolayısıyla; online portallar üzerinden başvuru yapmak mümkün. Ancak başvuru portalları değişiklik gösterebiliyor. The Coalition for College veya Common Application gibi başvuru sistemleri mevcut. Ancak kimi üniversiteler; kendi sistemleri üzerinden başvuru kabul ediyor. Kaliforniya Üniversitesi, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü gibi okullar bu anlamda kendi sistemlerini kullanıyorlar.

Ortak portallar arasında ise; Common Application portalının daha geçerli olduğu ve daha yaygın kullanıldığı biliniyor. Amerika’da en fazla sayıda okulun akredite olduğu Common App sistemi, aslında değişken bir platform… Sistem her sene haziran ayında güncelleniyor. Yeni gelişmeler, değişiklikler ve talepler yeniden oluşturuluyor. Peki; portallar nasıl kullanılıyor? Sisteme hangi bilgi ve belgelerin yüklenmesi gerekiyor? Aslında sisteme başvuru süreci için gereken, en temel bilgilerin girilmesi gerekiyor. Temel bilgiler ile ne kastediliyor? Burada; iletişim adresiniz, okuduğunuz lise, başvurduğunuz ülke ve doğum tarihi gibi kişisel bilgilerden söz ediliyor.

Common Application ile başvuru yapacağınız neredeyse bütün okulların en başta sizden talep ettiği bilgileri topluyorsunuz. “College search” kısmında okulların kriterlerini, isimlerini görüntüleyebiliyor ve sisteminize ekleyebiliyorsunuz. Okulların son başvuru tarihlerine de buradan ulaşmak mümkün olabiliyor. Elbette son başvuru tarihleri de tıpkı kriterler gibi her okul için değişiklik gösteriyor. Bu anlamda sistemi ve başvuru yapacağınız tüm okulları süreç boyunca dikkatle takip etmeniz gerekiyor.

Amerika'da Üniversite Eğitimi: Ders Dışı Aktiviteler

Amerika’da üniversite eğitimi için başvuru yaparken; tüm üniversiteler, tüm portallar özgeçmişinizi sisteme yüklemenizi talep ediyor. Özgeçmişinizdeki bilgilerin doğru olması ve eksiksiz olması önem taşıyor. Özgeçmişin yanı sıra aktivitelerinizi de girmeniz gerekiyor. Bu kısım genellikle 10 aktivite ile sınırlandırılıyor. Başvuracağınız alan ve bölüme göre aktivite önceliğini sizin belirlemeniz gerekiyor. Öncelik sıralamasını uygun biçimde sizin yapmanız bekleniyor. Peki; aktivite ile ne kast ediliyor? Stajlar, araştırma projeleri, spor faaliyetleri, sanat aktiviteleri ve sosyal sorumluluk projeleri gibi konular kast ediliyor. Aktiviteler kabul aşamasında büyük bir öneme sahip… Akademik yeterliliğin yanı sıra bu konuya özellikle dikkat ediliyor. Özellikle prestijli üniversiteleri tercih edecekseniz bu konunun üzerinde durmanız gerekiyor. Çünkü; üniversiteler artık yalnızca akademik başarıya değil dünyaya nasıl bir değer kattığınıza da bakıyor. Başvurduğunuz üniversite, yaşadığınız toplum ve dünya için değer üretmeniz üniversitelerin öncelikleri tercihleri üzerinde etkili oluyor.

Personal Statement

Common App başvurusunun en önemli noktalarından biri ise Personal StatementPersonal Statement, neredeyse bütün üniversiteler tarafından görüntüleniyor. Bunun yanı sıra, yine neredeyse bütün üniversiteler, kendi supplemental Essay’lerini, cevaplamanızı bekliyor. Personal statement 7 farklı soru arasından seçilebiliyor. Maksimum uzunluğunun ise 650 kelime olması isteniyor. Okulların kendi spesifik soruları ise sistemde, kendi başlıkları altında yer alıyor.

Kısacası; CV, essay ve ders dışı aktiviteler kabul aşamasında hayati öneme sahip. Rakiplerinizin arasından sıyrılmanın anahtarı tam olarak burada bulunuyor. Yani son derece dikkatli bir şekilde hazırlanmaları ve başvurulacak üniversitelere sunulmaları gerekiyor.

Referanslar

Amerikan üniversitelerine başvuru için bir diğer önemli nokta ise referanslar… Referansları yalnızca öğretmenlerinizden ya da danışmanlarınızdan almanız yeterli olmuyor. Ders dışı aktiviteler, stajlar bu noktada da devreye giriyor. Yani alanında yetkili kişilerin referansı başvuru aşamasında büyük önem kazanıyor. İyi bir referans mektubu sunulması kabul aşamasında kritik bir rol oynuyor. Aynı zamanda bu mektuplar; verdiğiniz kişisel bilgilerin bir çeşit sağlaması olarak da kabul ediliyor. Dolayısıyla başvurularda tutarlılık büyük önem taşıyor.

Amerika’nın En iyi Üniversiteleri

Amerika Birleşik Devletleri’nde pek çok üniversite; dünya sıralamalarında en iyiler arasında yer alıyor. Bunda eğitim kalitesi, öğrenim ortamları, akademisyenleri, öğrenci profilleri gibi pek çok etkili unsur var. Bu anlamda Amerika’da okumak hem iyi bir eğitim hem de iyi bir kariyer anlamına geliyor. Amerika’nın prestijli üniversitelerinde okumak güçlü bir özgeçmişe sahip olmanızı sağlıyor. Mezuniyetin ardından hem Amerika’da hem de dünyanın pek çok noktasında çeşitli iş imkanları karşınıza çıkıyor. Peki; Amerika’nın en iyi üniversiteleri hangileri? Bu üniversitelerden bazılarını şöyle sıralamak mümkün;

Amerika’da Burslu Okumak

Peki; Amerika’da eğitim ve yaşam maliyetleri nasıl? Amerika’da burslu okumak mümkün mü? Amerika eğitim ve yaşam maliyetleri açısından pek çok ülkeye göre oldukça masraflı… Üniversite ücretlerinin yüksek olduğu biliniyor. Bununla birlikte; konaklama, ulaşım gibi konularda da maliyetlerin yüksek olması söz konusu olabiliyor. Ancak; hem eğitim hem de yaşam masraflarınızı karşılamak için destek almanız mümkün olabiliyor. Lisans seviyesinde verilen burslar ikiye ayrılıyor. Bunlar; “need based scholarship” (ihtiyaç bursları) ve “merit scholarship” (üstün başarı bursları) olarak biliniyor. Bunların haricinde çeşitli kurum ve kuruluşlardan burs almak da mümkün olabiliyor. Burs başvuru prosedürlerini kendileri oluşturan okullar da bulunuyor.

İhtiyaç bursları için başvurular CSS yani “College Scholarship Service” adındaki bir sistem üzerinden yapılıyor. Başvuru sürecinde öğrenci, kendinin ve ailesinin gelir durumunu sergileyen belgeleri sisteme yüklüyor. Sistem bu bilgileri oluşturulan profil aracılığıyla üniversitelere iletiyor. Okulların finansal yardım ofisleri başvuruları değerlendiriyor. Değerlendirme neticesinde burs alıp alamayacağınıza karar veriliyor.

Üstün başarı bursları, yani merit scholarship için ise sınavlarda üstün bir başarı elde etmiş olmanız gerekiyor. Bu noktada; SAT ve ACT gibi sınavlardan elde ettiğiniz skorlar önem taşıyor. Buna ek olarak not ortalamanızın yüksek olması bekleniyor. Referansların da bu noktada etkili oluyor. Aynı zamanda öğrencinin sosyal anlamda kendini geliştirmiş olması da önem taşıyor. Bu noktada sosyal sorumluluk projeleri ve gönüllü etkinlikler devreye giriyor. Öğrencinin liderlik vasıflarını taşıması da kriterler arasında bulunuyor.

Bunlara ek olarak spor bursları alma imkanı da bulunuyor. Elbette spor burslarının da belirli kriterleri var. Spor bursu alabilmek için lisanslı bir sporcu olmanız gerekiyor. Milli takım seviyesinde bir sporcu olmanız öncelik elde etmenize sebep olabiliyor. Spor bursu alanların, aynı zamanda, eğitim hayatı süresince bir okul takımında oynaması bekleniyor.

Amerikan üniversitelerine başvuru için erken başvuru önem taşıyor. Prestijli üniversiteler için alacağınız sınavlar ve ders dışı aktiviteleriniz kritik bir rol oynuyor. Başvuru sürecini dikkatle takip etmek anahtar bir role sahip… Eksik bilgi ya da belgeler başvurunuzun kabul edilmemesine yol açabiliyor. Bu nedenle başvuru sürecini ve gerekli belgeleri tam anlamıyla bilmek ve dikkatle takip etmek gerekiyor. Bu noktada son başvuru tarihlerini bilmek hayati bir önem taşıyor. Son başvuru tarihi öncesinde ilgili tüm materyallerin iletildiğinden emin olmak gerekiyor. Bu noktada başarı kadar doğru adımlar atmak da önem taşıyor.

Amerika’da üniversite eğitimi hakkında detaylı bilgi edinmek isterseniz aba Eğitim web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Sorularınız için Doç. Dr. Gamze Sart ve aba Eğitim ile iletişime geçebilirsiniz. Eğitime dair daha fazla içeriğe ulaşmak için YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz.

Ücretsiz Open Day Günlerimize Katılmak İçin Aşağıdaki Formu Doldurun

Açık bilgilendirme günlerimizde tüm sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation

Amerika’da Üniversite Eğitimi İçin Gerekenler

Amerika’da üniversite eğitimi almak için neler gerekli? Başvuru ve kabul süreci nasıl ilerliyor? Hangi sınavları almak gerekiyor? Hangi üniversiteler ön plana çıkıyor? Amerika’da eğitim ve yaşam maliyetleri nasıl? Burslu eğitim almak mümkün mü? Kariyer olanakları nasıl? Bu soruların yanıtlarını ve Amerika’da üniversite eğitimi hakkında merak edilenleri yazımızda bulabilirsiniz.

Amerika Neden Tercih Edilmeli?

Amerika’nın son yıllarda eskisi kadar popüler olmadığı düşünülüyor. Ancak; Amerikan Üniversiteleri her yıl dünyanın dört bir yanından binlerce başvuru almaya devam ediyor. Hala dünyanın en iyileri arasında pek çok Amerikan Üniversitesi yer alıyor. Eğitim kalitesi, yenilikçi anlayışları, akademisyen kadroları, araştırma bütçeleri gibi pek konuda Amerikan Üniversiteleri öncü durumda… Üstelik sadece bu özellikleriyle değil niceliksel olarak da Amerika ön plana çıkıyor. Hindistan’ın ardından dünyada en çok üniversite Amerika’da yer alıyor. Amerika bu anlamda herkes için mutlaka açılacak bir kapının olduğu bir ülke… Kısacası; Amerika hala dünyanın en önemli eğitim ülkelerinden biri olarak görülüyor. Diğer ülkelere kıyasla Amerika hala fırsatlar ülkesi olarak değerlendiriliyor.

Amerika’da Üniversite Eğitimi Almak İçin Neler Yapılmalı?

Peki; Amerika’da üniversite eğitimi için neler yapmak gerekiyor? Başvuru sürecinde neler talep ediliyor? Amerikan üniversitelerinden nasıl kabul alınır?

Amerika'da Üniversite Eğitimi: Not Ortalaması

Öncelikle Amerika’da bir okula başvurabilmek için 11. sınıfı bitirmiş olmanız gerekiyor. 12. sınıfta okuma hakkını elde etmiş bir öğrenci Amerikan üniversitelerinde eğitim almak için başvuruda bulunabiliyor. Elbette; not ortalamanız tüm yurt dışı eğitim başvurularında olduğu gibi Amerika’da da önem taşıyor. Özellikle; prestijli üniversiteler söz konusu olduğunda not ortalamanızın mümkün olduğunca yüksek olması yararınıza oluyor. Başvuracağınız alanla ilgili 11 ve 12. sınıfta alacağınız dersler ayrıca önem taşıyor. Kabul aşamasında akademik yeterlilik noktasında özellikle alan dersleri dikkate alınıyor.

Başvuru İçin Girilmesi Gereken Sınavlar

Bir başka önemli konu ise girmeniz gereken sınavlar… Amerika’da üniversite eğitimi alabilmek için girilmesi gereken çok sayıda sınav var. Ancak YKS sınavları bu sınavlar arasında yer almıyor. Çünkü; Avrupa’daki kimi ülkelerin aksine YKS sınavları Amerikan üniversiteleri için geçerli olmuyor. Ancak; 11 ve 12. sınıfta ACT, SAT Verbal ve AP gibi çeşitli sınavların alınması gerekiyor. Bu sınavları yıl içinde birden fazla kez almak mümkün olabiliyor. Erken davranmak elbette öğrenci adaylarının yarına oluyor. Ancak; 11 ve 12. sınıf süresince birden fazla kez sınavlara girme hakkı bulunuyor. Bu noktada özellikle AP sınavı önemli bir konumda bulunuyor. AP sınavı neticesinde başvurulacak alanla ilgili sertifika almaya hak kazanmak kabul aşamasında fayda sağlıyor.

Amerika’da üniversite eğitimi için girilmesi gereken sınavlar elbette bunlarla sınırlı değil… ACT, SAT Verbal ve AP Sınavı dışında dil yeterliliğini kanıtlamak amacıyla alınması gereken sınavlar da var. Amerika Birleşik Devletlerinde; pek çok prestijli üniversite bu anlamda TOEFL sınavını tercih ediyor. Ancak; IELTS’in geçerli olduğu çok sayıda üniversite de bulunuyor. Eğer, Harvard Üniversitesi, Stanford Üniversitesi gibi okulları tercih edecekseniz; TOEFL almak yararınıza oluyor. Elbette bu konuda kesin bir karar vermeden önce ilgili okul ve bölümün şartlarını incelemek gerekiyor. Hangi sınavları talep ettiklerini ve gerekli koşulları tam anlamıyla öğrenmek önem taşıyor. Aksi; halde başvurunun olumsuz sonuçlanması söz konusu olabiliyor.

Common Application Sistemi

Amerikan üniversitelerine başvuru online olarak gerçekleştirilebiliyor. Amerika’da merkezi bir başvuru sistemi bulunmuyor. Her okul ve bölüm kendi başvurularını kabul ediyor. Dolayısıyla; online portallar üzerinden başvuru yapmak mümkün. Ancak başvuru portalları değişiklik gösterebiliyor. The Coalition for College veya Common Application gibi başvuru sistemleri mevcut. Ancak kimi üniversiteler; kendi sistemleri üzerinden başvuru kabul ediyor. Kaliforniya Üniversitesi, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü gibi okullar bu anlamda kendi sistemlerini kullanıyorlar.

Ortak portallar arasında ise; Common Application portalının daha geçerli olduğu ve daha yaygın kullanıldığı biliniyor. Amerika’da en fazla sayıda okulun akredite olduğu Common App sistemi, aslında değişken bir platform… Sistem her sene haziran ayında güncelleniyor. Yeni gelişmeler, değişiklikler ve talepler yeniden oluşturuluyor. Peki; portallar nasıl kullanılıyor? Sisteme hangi bilgi ve belgelerin yüklenmesi gerekiyor? Aslında sisteme başvuru süreci için gereken, en temel bilgilerin girilmesi gerekiyor. Temel bilgiler ile ne kastediliyor? Burada; iletişim adresiniz, okuduğunuz lise, başvurduğunuz ülke ve doğum tarihi gibi kişisel bilgilerden söz ediliyor.

Common Application ile başvuru yapacağınız neredeyse bütün okulların en başta sizden talep ettiği bilgileri topluyorsunuz. “College search” kısmında okulların kriterlerini, isimlerini görüntüleyebiliyor ve sisteminize ekleyebiliyorsunuz. Okulların son başvuru tarihlerine de buradan ulaşmak mümkün olabiliyor. Elbette son başvuru tarihleri de tıpkı kriterler gibi her okul için değişiklik gösteriyor. Bu anlamda sistemi ve başvuru yapacağınız tüm okulları süreç boyunca dikkatle takip etmeniz gerekiyor.

Amerika'da Üniversite Eğitimi: Ders Dışı Aktiviteler

Amerika’da üniversite eğitimi için başvuru yaparken; tüm üniversiteler, tüm portallar özgeçmişinizi sisteme yüklemenizi talep ediyor. Özgeçmişinizdeki bilgilerin doğru olması ve eksiksiz olması önem taşıyor. Özgeçmişin yanı sıra aktivitelerinizi de girmeniz gerekiyor. Bu kısım genellikle 10 aktivite ile sınırlandırılıyor. Başvuracağınız alan ve bölüme göre aktivite önceliğini sizin belirlemeniz gerekiyor. Öncelik sıralamasını uygun biçimde sizin yapmanız bekleniyor. Peki; aktivite ile ne kast ediliyor? Stajlar, araştırma projeleri, spor faaliyetleri, sanat aktiviteleri ve sosyal sorumluluk projeleri gibi konular kast ediliyor. Aktiviteler kabul aşamasında büyük bir öneme sahip… Akademik yeterliliğin yanı sıra bu konuya özellikle dikkat ediliyor. Özellikle prestijli üniversiteleri tercih edecekseniz bu konunun üzerinde durmanız gerekiyor. Çünkü; üniversiteler artık yalnızca akademik başarıya değil dünyaya nasıl bir değer kattığınıza da bakıyor. Başvurduğunuz üniversite, yaşadığınız toplum ve dünya için değer üretmeniz üniversitelerin öncelikleri tercihleri üzerinde etkili oluyor.

Personal Statement

Common App başvurusunun en önemli noktalarından biri ise Personal StatementPersonal Statement, neredeyse bütün üniversiteler tarafından görüntüleniyor. Bunun yanı sıra, yine neredeyse bütün üniversiteler, kendi supplemental Essay’lerini, cevaplamanızı bekliyor. Personal statement 7 farklı soru arasından seçilebiliyor. Maksimum uzunluğunun ise 650 kelime olması isteniyor. Okulların kendi spesifik soruları ise sistemde, kendi başlıkları altında yer alıyor.

Kısacası; CV, essay ve ders dışı aktiviteler kabul aşamasında hayati öneme sahip. Rakiplerinizin arasından sıyrılmanın anahtarı tam olarak burada bulunuyor. Yani son derece dikkatli bir şekilde hazırlanmaları ve başvurulacak üniversitelere sunulmaları gerekiyor.

Referanslar

Amerikan üniversitelerine başvuru için bir diğer önemli nokta ise referanslar… Referansları yalnızca öğretmenlerinizden ya da danışmanlarınızdan almanız yeterli olmuyor. Ders dışı aktiviteler, stajlar bu noktada da devreye giriyor. Yani alanında yetkili kişilerin referansı başvuru aşamasında büyük önem kazanıyor. İyi bir referans mektubu sunulması kabul aşamasında kritik bir rol oynuyor. Aynı zamanda bu mektuplar; verdiğiniz kişisel bilgilerin bir çeşit sağlaması olarak da kabul ediliyor. Dolayısıyla başvurularda tutarlılık büyük önem taşıyor.

Amerika’nın En iyi Üniversiteleri

Amerika Birleşik Devletleri’nde pek çok üniversite; dünya sıralamalarında en iyiler arasında yer alıyor. Bunda eğitim kalitesi, öğrenim ortamları, akademisyenleri, öğrenci profilleri gibi pek çok etkili unsur var. Bu anlamda Amerika’da okumak hem iyi bir eğitim hem de iyi bir kariyer anlamına geliyor. Amerika’nın prestijli üniversitelerinde okumak güçlü bir özgeçmişe sahip olmanızı sağlıyor. Mezuniyetin ardından hem Amerika’da hem de dünyanın pek çok noktasında çeşitli iş imkanları karşınıza çıkıyor. Peki; Amerika’nın en iyi üniversiteleri hangileri? Bu üniversitelerden bazılarını şöyle sıralamak mümkün;

Amerika’da Burslu Okumak

Peki; Amerika’da eğitim ve yaşam maliyetleri nasıl? Amerika’da burslu okumak mümkün mü? Amerika eğitim ve yaşam maliyetleri açısından pek çok ülkeye göre oldukça masraflı… Üniversite ücretlerinin yüksek olduğu biliniyor. Bununla birlikte; konaklama, ulaşım gibi konularda da maliyetlerin yüksek olması söz konusu olabiliyor. Ancak; hem eğitim hem de yaşam masraflarınızı karşılamak için destek almanız mümkün olabiliyor. Lisans seviyesinde verilen burslar ikiye ayrılıyor. Bunlar; “need based scholarship” (ihtiyaç bursları) ve “merit scholarship” (üstün başarı bursları) olarak biliniyor. Bunların haricinde çeşitli kurum ve kuruluşlardan burs almak da mümkün olabiliyor. Burs başvuru prosedürlerini kendileri oluşturan okullar da bulunuyor.

İhtiyaç bursları için başvurular CSS yani “College Scholarship Service” adındaki bir sistem üzerinden yapılıyor. Başvuru sürecinde öğrenci, kendinin ve ailesinin gelir durumunu sergileyen belgeleri sisteme yüklüyor. Sistem bu bilgileri oluşturulan profil aracılığıyla üniversitelere iletiyor. Okulların finansal yardım ofisleri başvuruları değerlendiriyor. Değerlendirme neticesinde burs alıp alamayacağınıza karar veriliyor.

Üstün başarı bursları, yani merit scholarship için ise sınavlarda üstün bir başarı elde etmiş olmanız gerekiyor. Bu noktada; SAT ve ACT gibi sınavlardan elde ettiğiniz skorlar önem taşıyor. Buna ek olarak not ortalamanızın yüksek olması bekleniyor. Referansların da bu noktada etkili oluyor. Aynı zamanda öğrencinin sosyal anlamda kendini geliştirmiş olması da önem taşıyor. Bu noktada sosyal sorumluluk projeleri ve gönüllü etkinlikler devreye giriyor. Öğrencinin liderlik vasıflarını taşıması da kriterler arasında bulunuyor.

Bunlara ek olarak spor bursları alma imkanı da bulunuyor. Elbette spor burslarının da belirli kriterleri var. Spor bursu alabilmek için lisanslı bir sporcu olmanız gerekiyor. Milli takım seviyesinde bir sporcu olmanız öncelik elde etmenize sebep olabiliyor. Spor bursu alanların, aynı zamanda, eğitim hayatı süresince bir okul takımında oynaması bekleniyor.

Amerikan üniversitelerine başvuru için erken başvuru önem taşıyor. Prestijli üniversiteler için alacağınız sınavlar ve ders dışı aktiviteleriniz kritik bir rol oynuyor. Başvuru sürecini dikkatle takip etmek anahtar bir role sahip… Eksik bilgi ya da belgeler başvurunuzun kabul edilmemesine yol açabiliyor. Bu nedenle başvuru sürecini ve gerekli belgeleri tam anlamıyla bilmek ve dikkatle takip etmek gerekiyor. Bu noktada son başvuru tarihlerini bilmek hayati bir önem taşıyor. Son başvuru tarihi öncesinde ilgili tüm materyallerin iletildiğinden emin olmak gerekiyor. Bu noktada başarı kadar doğru adımlar atmak da önem taşıyor.

Amerika’da üniversite eğitimi hakkında detaylı bilgi edinmek isterseniz aba Eğitim web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Sorularınız için Doç. Dr. Gamze Sart ve aba Eğitim ile iletişime geçebilirsiniz. Eğitime dair daha fazla içeriğe ulaşmak için YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz.

Ücretsiz Open Day Günlerimize Katılmak İçin Aşağıdaki Formu Doldurun

Açık bilgilendirme günlerimizde tüm sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation