Yurt dışında master yapmak isteyen öğrenciler için süreç nasıl ilerliyor? Yurtdışında yüksek lisans fiyatları nasıl? Yurtdışında ücretsiz yüksek lisans yapmak mümkün mü? Yurtdışında yüksek lisans bursu ile eğitim alınabilir mi? Yurt dışında yüksek lisans şartları nasıl? Başvuru ve kabul süreci için nasıl bir hazırlık yapılmalı? Üniversiteler neler talep ediyor? Hangi sınavların alınması gerekiyor? Başvuru sürecinde gerekli belgeler neler? Tüm bu soruların yanıtlarına birlikte göz atalım…

Yurt dışında lisansüstü eğitim almak isteyen öğrenci adaylarının yerine getirmesi gereken bazı şartlar bulunuyor. Elbette üniversitelerin dil yeterliliği, akademik yeterlilik gibi bazı talepleri oluyor. Bunlara ek olarak; öğrenci adaylarının üniversitelere sunması gereken bazı belgeler de bulunuyor? Peki; hazırlık sürecine nasıl başlamak gerekiyor? Yurt dışında yüksek lisans yapmak için nasıl bir yol haritası çizilmeli?

Yurt Dışında Master Yapmak İsteyenler Nasıl Bir Yol Haritası Çizmeli?

Elbette bu noktada; atılması gereken ilk adım ülke, okul ve bölüm seçiminin yapılması… Başvuru ve kabul kriterleri her ülkeye göre farklılık gösterebiliyor. Yurt dışında yüksek lisans şartları ülkeden ülkeye değişiyor. Bunun yanı sıra; farklı ülke ve üniversiteler farklı bölümlerde daha fazla ön plana çıkabiliyor. Örneğin; Moda Tasarımı denildiğinde akla ilk olarak İtalya geliyor. Mühendislik alanında Almanya ön plana çıkıyor. Teknoloji ve inovasyonda öncü ülkelerden biri Hollanda olarak biliniyor. Bu örnekler çoğaltılabiliyor. Bu anlamda ülke, üniversite ve bölüm seçiminin doğru yapılması kritik bir önem taşıyor.

Yurt dışında master yapmak isteyen öğrenciler için üniversitelerin sağladığı avantajlar da önem taşıyor. Üniversitenin akademik başarı sıralaması, akademik kadrosu, akademisyen başına düşen öğrenci sayısı gibi kriterlerin incelenmesi gerekiyor. Eğitim sürecinde öğrencilerin akademisyenlerle nasıl bir etkileşim içinde olduğu önemli bir konu olarak karşımıza çıkıyor.

Elbette; yurtdışında yüksek lisans fiyatları da ülkelere göre farklılık gösterebiliyor. Yurtdışında yüksek lisans bursu alarak okumak birçok ülke için mümkün olabiliyor. Bunun yanı sıra;  yurtdışında ücretsiz yüksek lisans olanaklarının da mevcut olduğu biliniyor. Bu noktada öğrenci adaylarının finansal olanaklarını da göz önünde bulundurmaları gerekiyor. Ülkelerin ekonomik koşullarının incelenmesi önem taşıyor. Üniversite ücretlerinin yanı sıra; yaşam masrafları da çoğu zaman öğrenciler için önemli kriterlerden biri oluyor.

Yurt dışında master yapmak isteyen öğrenciler için coğrafi koşullar da önemli bir noktayı oluşturuyor. Bu konu çoğu zaman göz ardı edilse de adaptasyon sorunlarına yol açabiliyor. Bu noktada; ülkelerin iklimi, kültürleri gibi unsurların da dikkate alınması gerekiyor. Adaptasyon sorunları, öğrencilerin eğitimlerini yarıda bırakmasına ya da yeterli başarı gösterememelerine neden olabiliyor.

Elbette tüm bunlara ek olarak; öğrencilerin kendi koşullarına göre hareket etmeleri de önem taşıyor. Not ortalamaları hangi üniversite ve bölümlere başvurmalarına olanak veriyor? Yatkınlıkları ve becerileri hangi bölümler için daha uygun? Öğrencilerin karar sürecinde bunları da dikkate almaları önem taşıyor. Öğrencilerin istek ve beklentilerinin yanı sıra; üniversitelerin talep ve beklentilerinin de dikkate alınması gerekiyor.

Yurt Dışında Master Yapmak İçin Gerekli Sınavlar ve Belgeler Nelerdir?

Öncelikle; her okul ve bölüm farklı taleplerde bulunabiliyor. Bu nedenle; okulların ve başvurulacak bölümlerin web sitelerini detaylı olarak incelemek gerekiyor. Hangi belgelerin istendiği ve hangi sınavların alınması gerektiğine dair bilgilere web siteleri aracılığıyla ulaşılabiliyor.

Sınavlar birçok öğrenci için yurt dışı eğitim sürecinin en zorlu ayağını oluşturuyor. Ancak; bu konuda erken hareket etmek öğrencilerin işini kolaylaştırabiliyor. Böylelikle öğrencilerin skorlarını yükseltme ya da bir sınavı yeniden alma şansları olabiliyor. Bu durum çoğu zaman öğrencilerin elini güçlendiriyor.

Sınavlar konusunda öğrencilerin belirli seçimler yapması da gerekebiliyor. “IELTS mi TOEFL mı?” ,  “GRE mi GMAT mi?” gibi sorular öğrencilerin kafasını kurcalayabiliyor. Bu noktada; elbette öncelikle yurt dışında master yapmak için tercih edilen okulların kriterlerine bakmak gerekiyor. Okulların iki sınavı da kabul ettiği durumlarda bölüm tercihi, öğrencinin çalışma yöntemleri gibi konular devreye giriyor. Bu durumda hangi sınavın öğrenci açısından daha avantajlı olacağına karar vermek gerekiyor.

Sınavlara ek olarak öğrenci adaylarının bazı belgeleri üniversitelere sunmaları gerekiyor. Referans mektupları, cv, niyet mektubu, transkript, diploma veya mezuniyet belgesi bu belgelerden bazıları olarak sıralanıyor. Sanat ve tasarım alanında master yapmak isteyen öğrencilerin portfolyo sunması da isteniyor. Ek olarak; bazı bölümler için üniversiteler mülakat talebinde bulunabiliyor.

Elbette tüm bu belgelerin toparlanması zaman alabiliyor. Bu nedenle yurt dışında master yapmak isteyenlerin erken hareket etmeleri önem taşıyor. Özellikle referans mektupları konusunda hassas davranmak gerekiyor. Referans mektubu istenilecek akademisyen ve profesyonellerle erken iletişim kurmak süreci kolaylaştırabiliyor. Benzer bir durum portfolyo ve niyet mektubu için de geçerli oluyor. Doğru yazılmış bir niyet mektubu ya da etkileyici bir portfolyo üniversitelerin kapısını açmanıza yardımcı olabiliyor.

CV Hazırlarken Nelere Dikkat Edilmeli?

Elbette; lisansüstü eğitime giden yolda önemli noktalardan biri de CV hazırlamak…  Bu noktada; CV formatının, CV içeriği kadar önemli olduğunun bilinmesi gerekiyor. Bu noktada; akademik ve daha minimal CV’lerin tercih edilmesi tavsiye ediliyor. Sadelik ve okunabilirlik yurt dışında master yapmak isteyenler için öncelikli CV kriterleri arasında yer alıyor.

Elbette özgün bir CV formatı tercih etmek etkileyiciliği arttırıyor. Tabi ki bu noktada; üniversitelerin belirli CV kriterleri olabiliyor ve bunların dikkate alınması gerekiyor. Aynı zamanda seçilen formatın uluslararası beklentileri karşılaması da önem taşıyor. Bu noktada; üniversitelerin web sitelerinde ya da uluslararası eğitim platformlarında CV örneklerine ulaşmak mümkün olabiliyor. Bu siteler incelenerek format ve içerik hakkında fikir edinilebiliyor. Ancak az öncede belirttiğimiz gibi özgün bir CV hazırlamak en önemli noktalar arasında yer alıyor.

Bunun yanı sıra; CV’de yer alan bilgilerin eksiksiz ve doğru olması gerekiyor. CV’nin yorucu olmasından kaçınmak en önemli ipuçlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Kısa ve net bilgiler vermek daha avantajlı olabiliyor.

Referans Mektupları

Yurt dışında master yapmak isteyenler için bir diğer önemli noktayı referans mektupları oluşturuyor. Referans mektupları üniversitelerin kapılarını öğrencilere açan en önemli kriterler arasında yer alıyor. Bu noktada üniversitelerin taleplerini dikkatle incelemek önem taşıyor. Okulların kaç adet referans mektubu istediği ve elbette referans mektuplarının formatlarına da dikkat etmek gerekiyor.

Referans mektubunun alınacağı akademisyenlerin ya da profesyonellerin öğrenci adayını iyi tanıması gerekiyor. Bu en kritik noktalardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü öğrencinin geçmişini, potansiyelini ve verdiği emeği doğru aktarabilmek gerekiyor. Referansları yalnızca akademiyle sınırlı tutmamak da önemli bir nokta olarak karşımıza çıkıyor. Profesyonellerin referansları özellikle MBA gibi bölümler için oldukça önem taşıyor. Bu noktada, daha önce yapılan stajlar, yaz okulları, araştırma projeleri, ders dışı aktiviteler devreye giriyor.

Niyet Mektupları

Yurt dışında master yapmak isteyenler için bir diğer önemli belge elbette niyet mektubu… Niyet mektupları birçok öğrenci için göz korkutucu olabiliyor. Bu noktada okulların kriterlerini dikkatle incelemek gerekiyor. Çünkü neredeyse her okulun bu konuda farklı kriterlere sahip olduğu biliniyor. Kelime sınırlaması, sayfa sınırlaması, mektubun formatı, içeriği gibi birçok konu farklılık gösteriyor. Kimi okullar öğrencilere belirli sorular yöneltiyor. Yazılacak niyet mektubunda bu soruların yanıtlanmasını istiyor. Kimi okullar ise öğrencileri bu konuda daha serbest bırakmayı seçiyor. Tüm bu kriterlere tam olarak uymak oldukça önemli noktalardan biri olarak karşımıza çıkıyor.

Bu noktada; yazılacak niyet mektubunun CV’nin genişletilmiş bir hali olmamasına dikkat etmek gerekiyor. Niyet mektubunun öğrencinin ideallerini, vizyonunu çok net ve kapsamlı bir şekilde ortaya çıkarması gerekiyor. Yurt dışında master yapmak isteyenler bu kritik bir noktayı oluşturuyor. Aslında niyet mektubunun tam anlamıyla öğrenciyi temsil eden bir metin olması isteniyor. Burada yalnızca yapılan aktivitelere, tecrübelere yer vermek yeterli olmuyor. Aynı zamanda, öğrencinin hedeflerinin, amaçlarının, kendini nerede gördüğünün, geleceğe yönelik planlarının metinde yer alması gerekiyor.

Gerekli Belgelerin Üniversitelere Gönderilmesi

Gerekli sınav skorlarının elde edilmesi ve belgelerin toparlanmasının ardından geriye bunların üniversitelere gönderilmesi kalıyor. Elbette bu noktada başvuru tarihlerini dikkate almak gerekiyor. Başvuruların mümkün olduğunca erken yapılmasının öğrencilere avantaj sağladığı biliniyor. Her okulun başvuru tarihleri farklılık gösteriyor. Bu anlamda doğru tarihlere web siteleri aracılığıyla ulaşmak ve buna göre hareket etmek gerekiyor. Yurt dışında master yapmak isteyenler için doğru belgeleri hazırlamak önem taşıyor. Buna ek olarak; bu belgeleri zamanında ve doğru şekilde göndermek de kritik bir noktayı oluşturuyor.

Herhangi bir sorun yaşanmaması için belgeleri birkaç kez gözden geçirmek gerekiyor. Belgeleri üniversiteye deadline tarihinden bir süre önce teslim etmek her zaman avantaj sağlıyor. Çünkü teknik bir problem veya eksik bir belge olması halinde sorunu gidermek için zaman kalıyor. Aksi halde başvurunun tehlikeye girmesi, reddedilmesi gibi büyük problemlerle karşılaşılabiliyor.

Başvurular genellikle üniversitelerin başvuru portalları aracılığıyla yapılıyor. Bu noktada; belgeleri portala yükledikten sonra bir kez daha kontrol etmek yararlı olabiliyor. Tüm belgelerin eksiksiz olarak yüklenip yüklenmediğine bakmak gerekiyor. Aynı zamanda referans mektupları çoğunlukla mektubu yazan kişi tarafından sisteme ekleniyor. Bu belgelerin tamamlanıp tamamlanmadığını da kontrol etmek gerekiyor.

Başvuru Ücretleri

Yurt dışında master yapmak isteyen öğrencilerin belirli bir başvuru ücreti ödemeleri gerekiyor. Bu ücretler çoğunlukla başvuru sırasında, portallar aracılığıyla ödenebiliyor. Ücretler üniversitelere ve bölümlere göre farklılık gösteriyor. Başvuru ücretini portal üzerinden yatırabilmek için online ödemeye açık bir kredi kartına sahip olmak gerekiyor. Aksi halde başvuruyu tamamlayamamak söz konusu olabiliyor. Bu konuda dikkatli davranmak gerekiyor.

Kabul Sonrası Süreç Nasıl İlerliyor?

Elbette kabul aldıktan sonra yapılması gerekenler de var. Kimi öğrencilerin birden fazla okula kabul alması söz konusu olabiliyor. Böyle bir durumda bu okullar arasında tercih yapmak gerekiyor. Bu noktada; stratejik davranmak önem taşıyor. Okulun fiziksel donanımı, akademik başarısı, akademik kadrosu gibi konular önem taşıyor. Bununla birlikte tercih edilen bölümün sağladığı avantajları da göz önünde bulundurmak gerekiyor. Gelecekte neler yapılabileceği, kariyer olanakları, maddi yeterlilikler gibi pek çok konuyu dikkate almak gerekiyor.

Yurt dışında master yapmak önemli ve gelecek için son derece avantajlı bir süreci kapsıyor. Bu süreci doğru değerlendirebilmek önem taşıyor.  Verilen kararın yalnızca 1 yıllık bir eğitim sürecini değil; tüm hayatı etkileyeceğini unutmamak gerekiyor. Bu konuda daha detaylı bilgi almak için aba Eğitim web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Eğitime dair sorularınız için Doç. Dr. Gamze Sart ve aba Eğitim ile iletişime geçebilirsiniz. Yurt dışı eğitim hakkında daha fazla içeriğe ulaşmak için YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz.