Üniversite bölüm tercihleri nasıl yapılmalı? Hangi bölümler yükselişte? Hangi teknolojiler geleceğin teknolojileri olarak ifade ediliyor. Bu doğrultuda hangi alanlar geleceğin meslekleri olarak anılıyor? Gelişen teknolojiler ve değişen dünya mesleklerin geleceğini nasıl etkiliyor? Öğrenciler bölüm ve üniversite seçimlerini neye göre yapmalı?

Yaşadığımız yüzyılda birçok alan değişiyor ve yeniden yapılanıyor. Elbette bu durum eğitim ve meslekleri de etkiliyor. Kimi alanlar hem eğitim hem de kariyer noktasında popülerliğini kaybediyor. Bununla birlikte kimi alanların ön plana çıktığı görülüyor. Kimi alanlar ise geleceğin meslekleri olarak anılıyor ve her geçen gün daha fazla ön plana çıkıyor. Bu alanların daha çok teknoloji ve tasarım ile ilgili alanlar olduğu görülüyor. Peki; gelecekte hangi alanların adından söz ettireceği düşünülüyor. Bu değişim karşısında eğitim ve kariyer tercihlerinin nasıl şekillenmesi gerekiyor.

Üniversite Bölüm Tercihleri Teknolojik Gelişmelerden Nasıl Etkileniyor?

Teknolojik gelişmeler eğitim ve meslek seçimleri üzerinde etkili oluyor. Son dönemlerde alternatif enerji, yeşil teknoloji, data analizi gibi alanların ön plana çıktığı görülüyor. Bu alanlarda önemli bir değişim yaşandığı düşünülüyor. Blockchain teknolojileri gibi alanların benzer bir şekilde değişime uğradığı görülüyor. Bu alanlar elbette pek çok farklı sektörü ve endüstriyi de etkiliyor ve değişime uğramalarına neden oluyor.

Bununla birlikte 13 insandan birinin tasarım becerisine sahip olduğu biliniyor. Tasarım becerisine sahip öğrencilerin tespit edilmesi ve doğru bölümlere yönlendirilmesi gerekiyor. Tasarım alanları gelecekte en önemli alanlar arasında görülüyor. Tasarımın teknolojiyle birleştiği bölüm ve alanlar gün geçtikçe daha fazla değer kazanıyor. Elbette üniversite bölüm tercihleri bu süreçlerden etkileniyor. Bu anlamda tercih yaparken yeteneklerin ve yatkınlıkların doğru belirlenmesi önem taşıyor.

Bilişim teknolojileri, oyun teknolojileri, yapay zeka, makine öğrenmesi, data sciences gibi alanların önemi sıkça vurgulanıyor. Bu alanların pek çok sektöre ve geleceğe yön verecek alanlar olduğu artık biliniyor. Teknolojinin değişimiyle dünya dijital ortama taşınıyor. Elbette bu noktada dijital medya ve dijital pazarlama önem kazanıyor.

Tüm bunlara ek olarak temel bilimler alanında eğitim alan öğrencilerin doğru tercihler yapması önem taşıyor. Bu öğrencilerin doğru üniversitelerde eğitim alması önem taşıyor. Bununla birlikte bu öğrencilerin disiplinler arası bir anlayışla ilerlemesi gerekiyor. Lisansüstü eğitimlerinin ve kariyer yolculuklarının nasıl şekilleneceğine karar vermek gerekiyor. Bu alanlar için doğru bir yol haritası çizebilmek en önemli konulardan biri olarak karşımıza çıkıyor.

Geleceğin Teknolojileri ve Meslekleri Neler Olacak? Üniversite Bölüm Tercihleri Değişimden Nasıl Etkileniyor?

Peki; geleceğin teknolojileri hakkında bilinmesi gerekenler neler? Üniversite ve meslek seçimleri bu teknolojilerden nasıl etkileniyor? Geleceğin teknolojilerine ve mesleklerine daha yakından bakalım…

Alternatif Enerji

Alternatif Enerji son zamanlarda yükselişte olan alanlar arasında yer alıyor. Bu alanla ilişkili bölüm ve meslekler gelecekte adlarından sıkça söz ettirecek gibi görünüyor. Alternatif enerjiyle ilişkili programlar; enerji kaynaklarının tespiti, üretimi, dağıtımı, bakım ve kontrolü gibi konuları kapsıyor. Teknolojinin gelişimiyle bu alanın yeniden yapılanacağı görülüyor. Bu noktada söz konusu bölümler gelişen teknolojilere hakim ve değişime uyum sağlayabilecek bireyler yetiştirmeyi amaçlıyor. Bunun yanı sıra; ihtiyaçlara cevap verme noktasında yetkin bireyler yetiştirilmesi hedefleniyor.

Data Sciences

Yükselişte olan bir başka alan ise Data Sciences alanı… Bu alan elbette üniversite bölüm tercihleri üzerinde de etkili oluyor. Veri bilimi, veri analizi gibi alanlar son dönemlerde eğitim ve kariyer süreçlerinde ön plana çıkıyor. Data Sciences, disiplinler arası bir alan olarak biliniyor. Data Sciences alanı yapılandırılmış ve yapılandırılmamış verilerden bilgi ve öngörüler çıkarmak için bilimsel yöntemleri kullanıyor. Veri elde edebilmek için çeşitli süreç, algoritma ve sistemler kullanılıyor. Alan, matematik, istatistik, bilgisayar bilimleri gibi alanlarla dirsek teması halinde ilerliyor.

Blockchain

Blockchain geleceğin teknolojileri arasında gösterilen bir başka alan olarak karşımıza çıkıyor. Türkçe karşılığı “blok zinciri” olarak ifade ediliyor. Alanın temellerinin 90’lı yılların başında atıldığı biliniyor. Blockchain teknolojisi birçok sektörde kullanılabiliyor. Birçok farklı alan ve iş modeli ile ilişkilendirilebiliyor. Ancak daha çok kripto para piyasalarıyla birlikte anılıyor. Bu teknolojinin gelecekte çok daha önemli bir noktaya geleceği ve birçok endüstride değişim yaratacağı düşünülüyor. Üniversite bölüm tercihleri yapılırken bu konunun göz önünde bulundurulması gerekiyor.

Oyun Tasarımı

Son dönemlerde tasarım ve teknolojinin birleştiği alanların ön plana çıkmaya başladığı görülüyor. Oyun Tasarımı bu alanların başında geliyor. Oyun Tasarımı zaman zaman Dijital Oyun Tasarımı adıyla da anılabiliyor. Üniversitelerde ise alana yönelik pek çok alternatif bölüm bulunuyor. Bu bölümler bünyesinde, konsept geliştirme, senaryo yazma, oyun içerikli etkileşim, deneyim tasarımı gibi alanlarda uzmanlaşılabiliyor. Bir oyunun görsel ve işitsel yapısını oluşturmak mümkün olabiliyor. Bölümün farklı tasarım alanlarıyla dirsek teması halinde geliştiği ve yapılandığı biliniyor.

Endüstriyel Tasarım

Tasarım alanı denildiğinde akla gelen ilk bölümlerden biri de hiç şüphesiz Endüstriyel TasarımÜniversite bölüm tercihleri denildiğinde de bu alan son dönemlerde sıkça karşımıza çıkıyor. Endüstriyel tasarım alanı seri üretim ile üretilecek ürünlerin tasarlanması sürecini içeriyor. Ürünün biçimini ve özelliklerini belirleme ve tanımlamayı içeren tasarım süreçlerinin tamamını kapsıyor. Tüm ürünler bu tasarım sürecinin bir sonucu olarak ortaya çıkıyor. Süreç bir kişi tarafından yürütülebileceği gibi bir ekip tarafından da yürütülebiliyor. Uygulamalı bir sanat olarak endüstriyel tasarım, çoğunlukla estetik ve kullanıcı odaklı düşüncelerin birleşimine odaklanıyor.

İletişim Tasarımı

Son dönemlerde dijital medyanın da etkisiyle ön planda yer alan bir başka tasarım alanı ise İletişim Tasarımıİletişim tasarımı, tasarım ve bilgi geliştirme alanlarını kapsayan karma bir disiplin olarak biliniyor. Alan yalnızca medyadaki estetiğin sağlanmasıyla ilgilenmiyor. Aynı zamanda mesajı geliştirmek ve mesajın hedef kitleye ulaşması noktasında yeni medya kanalları oluşturulmasıyla ilgileniyor. İletişim disiplini içinde, etkileşimi yeniden tasarlamaya ve iletişim olanaklarını şekillendirmeye odaklanıyor. Bu alanın üniversite bölüm tercihleri yapılırken dikkate alınması gerekiyor.

Bilişim Teknolojileri

Günümüzde birçok alana yön veren en önemli bölümlerden biri de bilişim teknolojileri… Bu alan, bilgi teknolojileri ya da IT olarak da anılabiliyor. Bilişim teknolojileri alanı ekonomik veri ve bilgilerin oluşturulması, işlenmesi, depolanması gibi noktalarda bilgisayarların kullanılmasını kapsıyor. Tüm donanım, yazılım ve çevre birimlerini kapsayan bir sistemi ifade ediyor. Terim çoğunlukla bilgisayarlar ve bilgisayar ağları ile ilişkilendiriliyor. Ancak; televizyon ve telefon gibi diğer bilgi dağıtım teknolojilerini de kapsayabiliyor.

Yapay Zeka 

Yapay zeka günümüzün ve geleceğin en önemli teknolojilerinden biri olarak kabul ediliyor. Yurt dışında “Artificial Intelligence” olarak adlandırılıyor. Kısaca AI adıyla da anılabiliyor. Yapay zeka uygulamaları bugün birçok sektörde kullanılıyor. Birçok alanın yeniden yapılanmasına ve değişmesine sebep oluyor. Tıp, mühendislik, mimarlık gibi birçok alan yapay zekadan etkileniyor. Elbette bu alan üniversite bölüm tercihleri üzerinde de son derece etkili oluyor.

Makine Öğrenmesi

Bugünün ve geleceğin teknolojileri arasında yer alan bir başka alan ise Machine Learning yani Makine Öğrenmesi… Alan deneyim ve veri kullanımı yoluyla otomatik olarak iyileştirilebilen bilgisayar algoritmalarının incelenmesini kapsıyor. Makine öğrenmesi çoğunlukla yapay zeka ile birlikte anılıyor. Alanın matematiksel optimizasyon, veri madenciliği gibi çeşitli teknolojilerle ilişkili olduğu da biliniyor.

Dijital Medya ve Pazarlama

 Dijital medya ve pazarlama teknolojinin günümüzde geldiği nokta ile ortaya çıkan kavramlar arasında bulunuyor. Bu teknolojilere yönelik bölüm ve programların sayısı her geçen yıl artıyor. Lisans bölümlerinin yanı sıra lisansüstü eğitimde de dijital medya ve pazarlama alanına yönelmek mümkün olabiliyor. Dijital medya ve pazarlama alanı iletişim araçlarının ve biçimlerinin değişmesine ve yeniden yapılanmasına olanak veriyor. Kaynak ve hedef kitle arasında doğrudan iletişim kurulmasına olanak veriyor. Dağıtım ağlarından kaynaklanan problemlerin de ortadan kalkmasını sağlıyor. Geleceğin en önemli alanlarından biri olarak görülüyor.

Üniversite bölüm tercihleri hakkında daha detaylı bilgi almak için aba Eğitim web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Eğitime dair sorularınız için Doç. Dr. Gamze Sart ve aba Eğitim ile iletişime geçebilirsiniz.  Bölüm ve üniversiteler hakkında daha fazla içeriğe ulaşmak için YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz.