Yurt Dışı Eğitim düşünenler için okul seçimi nasıl yapılmalı? Doğru üniversite seçimi yapabilmek için nelere dikkat etmek gerekiyor? Son dönemlerde birçok öğrenci yurt dışında eğitim almayı düşünüyor. Öğrenciler, prestijli üniversitelerin sağladığı avantajlarından yararlanmak istiyorlar. Bununla birlikte yurt dışında üniversite okumak dil, kariyer gibi pek çok konuda avantaj sağlıyor. Öğrenciler, farklı bir ülkeyi deneyimleme, farklı bir bakış açısı kazanma şansı bulabiliyorlar. Aynı zamanda kendi ayakları üzerinde durmayı öğreniyorlar. Yurt dışında okumak bireylerin gelişimine birçok farklı açıdan katkı sunuyor.

Ancak elbette; yurt dışında üniversite okuyabilmek için büyük bir emek ve çaba gerekiyor. Atılması gereken pek çok adım, alınması gereken pek çok sınav bulunuyor. Öğrencilerin birçok koşulu eksiksiz olarak yerine getirmesi bekleniyor. Akademik başarıdan, dil yeterliliğine, ders dışı aktivitelere kadar uzun bir yolculuk öğrenci adaylarını bekliyor. Elbette bu yolculuğa başlarken; okul seçimi, bölüm seçimi gibi önemli kararlar almak gerekiyor. Çoğu zaman bu seçimleri yapmak öğrenciler için pek de kolay olmuyor. Bu nedenle, üniversite seçimi yaparken kariyer danışmanlığı almak bir gereklilik haline geliyor. Çünkü bu süreçte dikkat edilmesi gereken pek çok unsur bulunuyor.

Dünya hızla değişiyor. Teknoloji her geçen gün hayatımızda daha merkezi bir konuma yerleşiyor. Bu noktada; geleceğe dair planlamalar yapmak önem kazanıyor. Öğrenci adaylarının 6 yıllık planlamalar halinde, gelecek 60 yılı öngörebiliyor olmaları gerekiyor. Bu noktada; elbette, uzman desteğine başvurmak gerekiyor. Kariyer danışmanlığı tam da burada devreye giriyor. Öğrenci adaylarının doğru seçimler yapmaları ve doğru yol haritasını çizebilmeleri anlamında önemli bir rol oynuyor.

Okul Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Peki; okul tercihi yaparken nelere dikkat etmek gerekiyor? Okul ve bölüm seçimi neden önem taşıyor? Bölüm tercihleri elbette öğrencilerin yatkınlıkları, becerileri ve ilgi alanları doğrultusunda belirleniyor. Doğru bölümü seçebilmek büyük bir önem taşıyor. Çünkü öğrenci ancak doğru alanda konumlandığında potansiyelini ortaya çıkarabiliyor. Değer üretebiliyor ve fark yaratabiliyor. Yaşadığımız yüzyıl için başarının en önemli unsuru toplum ve dünya için değer üretebilmek olarak görülüyor. Eğer birey, kendi alanında fark yaratabiliyorsa başarıyı yakalayabiliyor. Bu anlamda öğrenci adayının ilgi alanları ve yeteneklerinin doğru saptanabilmesi en kritik noktalardan birini oluşturuyor.

Bir diğer önemli konu ise elbette doğru okul seçimi yapabilmek… Doğru bölümü, doğru üniversitede okumak kritik noktalardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü her üniversitenin farklı bölümlerde uzmanlaştığı biliniyor. Üniversite tercihinin yalnızca üniversitenin ismine bakılarak yapılmaması gerekiyor. Üniversitenin, tercih edilecek bölümde uzmanlaşmış olmasına dikkat etmek gerekiyor.

Aynı zamanda üniversitenin konumu da önem taşıyor. Her öğrenci her ülkeye ya da üniversiteye uyum sağlayamayabiliyor. Öğrencinin yetkinlikleri ile üniversitenin beklentilerinin örtüşmemesi söz konusu olabiliyor. Kimi zaman ise üniversite öğrencinin beklenti ve ihtiyaçlarını karşılayamayabiliyor. Böyle bir durumda yanlış seçim yapmak öğrenciye zaman ve bütçe anlamında ciddi zarar verebiliyor. Bu anlamda doğru okula karar verebilmek en kritik kararlardan biri olarak görülüyor.

Okul Seçimi Yaparken 21. Yüzyılın İhtiyaçlarına Odaklanmak Gerekiyor

Az önce sözünü ettiğimiz gibi yaşadığımız yüzyılda dünya hızla değişiyor. Buna bağlı olarak insanların ve toplumların ihtiyaçları da farklılaşıyor. Üniversitelerin bu değişime ayak uydurabiliyor olmaları büyük bir önem taşıyor. Öğrenci adaylarının üniversite tercihi yaparken bu durumu dikkate almaları gerekiyor. Üniversitenin 21. yüzyılın ihtiyaçlarına ne kadar odaklandığı, ne kadar cevap verebildiği önem taşıyor. Üniversitelerin kendilerini bu doğrultuda yapılandırıyor ve yeniden şekillendiriyor olmaları gerekiyor. Teknolojik gelişmelere ayak uydurabilmeleri önem taşıyor.

Üniversitelerin akademik yapılanmanın yanında fiziksel donanım anlamında da yeniden yapılanmaları gerekiyor. Öğrencilerin hem dünyanın gidişatını hem de yeni teknolojileri yakından takip edebilmeleri önem taşıyor. Bu durum öğrencinin akademik başarısını ve kariyer süreçlerini de doğrudan etkiliyor. Bu nedenle seçim yaparken stratejik hedefler ortaya koyabilmek ve stratejik kararlar verebilmek gerekiyor.

Finansal Yeterlilik ve Burs Olanakları

Yurt dışı eğitim süreci için finansal yeterlilik en önemli noktalardan birini oluşturuyor. Öğrencilerin hem hazırlık hem lisans ve master eğitimleri süresince belirli bir bütçeye sahip olmaları gerekiyor. Elbette, bu konu pek çok öğrenci için zorlayıcı olabiliyor. Yurt dışı üniversitelerin talep ettikleri ücretler hayli yüksek olabiliyor. Bu noktada bütçeyi doğru kullanmak önem taşıyor.

Bununla birlikte birçok üniversite öğrencilere hem eğitim hem yaşam masrafları için burs seçenekleri sunuyor. Okul seçimi yapılırken, burs olanaklarının göz önünde bulundurulması önem taşıyor. Bu sayede öğrenciler ailelerinden destek almadan tamamen kendi ayakları üzerinde durabiliyorlar. Eğitim hayatlarını aldıkları burs ve desteklerle rahatlıkla tamamlayabiliyorlar. Bu anlamda üniversitelerin sundukları bursları dikkatle takip etmek gerekiyor. Burs olanakları öğrencilerin üniversite tercihleri üzerinde etkili olabiliyor.

Üniversitelerin Talepleri

Üniversiteler kabul süreçlerinde öğrencilerin birçok koşulu yerine getirmesini bekliyor. Bu anlamda sunulması gereken belgeler ve alınması gereken sınavlar bulunuyor. Bu noktada önemli taleplerden biri de dil yeterliliği olarak karşımıza çıkıyor.

Üniversitelerin eğitim dilleri bulundukları konuma ve uluslararası öğrencilerin sayısına göre farklılık gösterebiliyor. Birçok üniversite İngilizce programlar sunmayı tercih ediyor. Ancak yine de bazı üniversitelerde resmi dile hakim olmak gerekebiliyor. Okul seçimi yaparken bu konuyu dikkate almak gerekiyor. Çünkü kabul aşamasında istenen dil seviyesini belgelendirebilmek her zaman yeterli olmayabiliyor. Eğitim ve mezun olma sürecinde dil konusu öğrencileri zorlayabiliyor. Bu anlamda birçok öğrenci İngilizce eğitim sunan bölüm ve üniversiteleri tercih ediyor. Dil avantajı öğrencileri hem kabul süreçlerinde hem de eğitimleri süresince başarıya götürebiliyor.

Okul Tercihi Ne Zaman Yapılmalı?

Peki; üniversite tercihi ne zaman yapılmalı? Üniversite ve bölüm tercihi konusunda ne zaman karar vermek gerekiyor? Hazırlıklar ne zaman ve nasıl yapılmalı? Az önce de belirttiğimiz gibi üniversiteler kabul süreci için pek çok talepte bulunuyor. Hazırlık aşamada bazı sınavların alınması gerekiyor. Örneğin; AP sınavları kabul aşamasında önemli bir rol oynuyor. AP programı kapsamında özellikle seçilecek bölüme yönelik dersler almak avantaj sağlıyor. Bu anlamda öğrencilerin 10. sınıfta hazırlıklara başlamış olması gerekiyor. Hangi bölümü tercih edeceklerine karar vermeleri ve bu doğrultuda üniversite seçimi yapmaları gerekiyor.

Başvurulacak üniversitenin taleplerini iyice incelemek gerekiyor. Her okulun talepleri ve öğrenciden beklentileri farklılık gösterebiliyor. Öğrencinin 10. sınıftan itibaren hazırlıklarını bu talepler doğrultusunda yapması gerekiyor. Dil yeterliliği, minimum not ortalaması, ders dışı aktiviteler gibi aşamaları üniversitenin taleplerine göre şekillendirmek gerekiyor. Üniversitelerin niyet ve referans mektupları konusunda da talepleri değişebiliyor. Aynı şekilde burs olanakları ve başvuru şartları da her üniversiteye göre farklılık gösteriyor. Tüm bunları dikkate alarak okul seçimi yapmak ve hazırlık aşamasında bu talepler doğrultusuna ilerlemek gerekiyor.

Örneğin; kimi üniversiteler IELTS sınavını kabul ederken kimileri TOEFL sınavının alınmasını tercih ediyor. Kimi üniversiteler için 2 referans mektubu yeterli olurken kimileri 3 referans mektubu talep ediyor. Kimi okullar referans mektuplarının yalnızca öğretmenlerden alınmasını istiyor. Kimileri profesyonellerin mektuplarına da başvurmayı tercih ediyor. Kimi üniversiteler için YKS sınavı gerekli olurken kimi üniversiteler yalnızca uluslararası diploma programlarını tercih ediyor. Kimi üniversiteler için burs başvuruları üniversite başvuru ile eş zamanlı yapılıyor. Kimi üniversiteler kabul sürecinin ardından burs başvurularını kabul ediyor. Kısacası tüm bu süreçleri dikkatle araştırmak ve her bir adımı titizlikle atmak gerekiyor.

Doğru okul seçimi ile ilgili detaylı bilgiye ulaşmak için aba Eğitim web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Eğitime dair sorularınız için Doç. Dr. Gamze Sart ve aba Eğitim ile iletişime geçebilirsiniz. Üniversiteler ve kariyer danışmanlığı hakkında daha fazla içeriğe ulaşmak için YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz.