İngiltere’de üniversite okumak için nasıl bir yol izlemek gerekiyor? ingiltere’deki üniversiteler ve bölümleri uluslararası öğrencilerden neler talep ediyor? Başvuru süreci nasıl ilerliyor? Hangi sınavların alınması gerekiyor? Üniversiteler hangi belgeleri talep ediyor? Yurt dışı eğitimde İngiltere neden ön plana çıkıyor?

İngiltere sunduğu avantajlarla uluslararası öğrenciler tarafından en çok tercih edilen ülkeler arasında yer alıyor.  Eğitim sistemi, köklü üniversiteleri, kariyer olanaklarıyla dikkatleri üzerine çekiyor. Dünyanın en iyi eğitim ülkelerinden biri olarak adından söz ettiriyor. Ülkede Oxford Üniversitesi, Cambridge Üniversitesi gibi dünya çapında tanınan birçok üniversite bulunuyor. Bu okullara her yıl ingiltere’de üniversite okumak isteyen binlerce öğrenci başvuruyor. İngiltere üniversiteleri birçok sıralama tablosuna göre sürekli olarak dünyanın en iyileri arasında yer alıyor.

İngiltere’deki üniversiteler köklü tarihleri kadar yoğun rekabetle geçen başvuru süreçleri ile de tanınıyor. İngiltere’nin önde gelen üniversitelerinin birçoğu başvuru ve kabul süreçlerinde oldukça seçici davranıyorlar. Bu noktada; özellikle uluslararası öğrencileri zorlu bir süreç bekliyor. Alınması gereken birçok sınav ve yerine getirilmesi gereken pek çok koşul bulunuyor. Peki; ingiltere’deki üniversiteler ve bölümleri başvuru sürecinde neler talep ediyor? Lise diploması ile İngiltere’de üniversite eğitimi almak mümkün oluyor mu? Başvuru sürecinde hangi sınavlara ihtiyaç duyuluyor? Başvurular nereden ve nasıl yapılıyor?

ingiltere’de Üniversite Okumak İçin Nasıl Başvuru Yapılır?

İngiltere üniversite başvuruları online bir sistem aracılığıyla yürütülüyor. Bu sistem Universities and Colleges Admission System olarak adlandırılıyor. Bu sistem kısaca ve sıklıkla UCAS adıyla anılıyor. UCAS merkezi bir başvuru sistemi olarak biliniyor. Dolayısıyla birçok üniversiteye başvuru bu sistem aracılığıyla gerçekleştirilebiliyor. Gerekli bilgi, belge ve sınav sonuçlara sisteme yükleniyor. Sistem tüm bilgi ve belgeleri üniversitelere aktarıyor.

İngiltere’de üniversite eğitimi alabilmek için merkezi bir sınava girmek gerekmiyor. Yani YKS benzeri bir sınav uygulanmıyor. Ancak elbette başvuru sürecinde alınması gereken bazı sınavlar bulunuyor. Bu sınavlar uluslararası standartlara sahip sınavlar olarak biliniyor. ingiltere’de üniversite okumak için gereken sınavlar okullara, bölümlere ve eğitim düzeyine göre farklılık gösterebiliyor.

Peki; lise diploması ile İngiltere’de üniversite eğitimi alınabiliyor mu? İngiltere Türkiye’den alınan lise diplomasını geçerli kabul ediyor. Resmi olarak bakıldığında lise diploması ile başvuru yapmak mümkün gözüküyor. Ancak birçok üniversite için lise diploması kabul sürecinde yeterli görülmüyor. Özellikle İngiltere’nin önde gelen üniversiteleri söz konusu olduğunda lise diploması ile kabul almak mümkün olmuyor. Çünkü; İngiltere’de liselerde farklı bir müfredat uygulanıyor. Bu müfredat kapsamında öğrenciler ileri düzey dersler alıyorlar. Bu müfredat A-level olarak adlandırılıyor. Dolayısıyla İngiltere üniversiteleri uluslararası öğrencilerin de bu müfredat seviyesinde bir yeterliliğe sahip olmasını istiyor. Uluslararası öğrencilerin bu anlamda akademik yeterliliklerini kanıtlamaları gerekiyor.

ingiltere’de Üniversite Okumak İçin Hangi Sınavlar Alınmalı?

Peki; uluslararası öğrencilerin akademik yeterliliklerini kanıtlamaları için hangi sınavları alması gerekiyor. Bu noktada devreye uluslararası geçerliliği bulunan diploma programları ve sınavlar giriyor. Az önce de belirttiğimiz gibi İngiltere’de YKS benzeri merkezi bir üniversite sınavı uygulanmıyor. Bu anlamda çeşitli sınavlar, diploma ve sertifika programlarına ihtiyaç duyuluyor. Bu noktada; her üniversite ya da bölüm için farklı sınavların alınması gerekebiliyor. Aynı şekilde farklı eğitim düzeyleri için farklı sınavlara başvurmak gerekiyor.

İngiltere’de lisans eğitimi alınacaksa SAT, AP ve IB gibi sınav ve programlardan söz etmek gerekiyor. SAT sınavı dünya genelinde birçok köklü üniversite tarafından kabul gören bir sınav olarak biliniyor. ingiltere’de üniversite okumak için gereken sınavlar arasında yer alıyor. SAT sınavı test formatına sahip bir akademik yeterlilik sınavı… Başvuru süreçlerinde öğrencilerin rakiplerinin önüne geçebilmesi için önemli avantajlar sunuyor.

İngiltere’de üniversite eğitimi almak isteyenler için öne çıkan diğer sınavlar Advanced Placement ve International Baccalaureate… Her ikisi de lise düzeyinde öğrenciler için uygulanan diploma programları… Kısaca AP ve IB programı olarak anılıyorlar. Lise diplomasının yanında; bu programlardan alınacak sertifikalara sahip olmak önem taşıyor. Böylelikle; İngiltere’deki üniversitelerin yolu uluslararası öğrencilere açılabiliyor. Aslında her iki diploma programı da birçok İngiltere üniversitesi tarafından kabul görüyor. Ancak bazı üniversiteler bu iki programdan yalnızca birini tercih edebiliyor. Bu anlamda ingiltere’de üniversite okumak isteyenlerin üniversitelerin başvuru şartlarını dikkatle incelemeleri gerekiyor.

Ek olarak; son dönemlerde AP programının dünya genelinde daha fazla ön plana çıktığının unutulmaması gerekiyor. SAT ve AP programı birlikte alındığında yurt dışı üniversiteler için büyük bir avantaj yaratıyor. AP sınavlarına girebilmek için AP Programı ile anlaşmalı olan liselerde okuma zorunluluğu da bulunmuyor. Programı takip etmeden de sınavlar alınabiliyor. Bu AP’nin sunduğu bir başka avantaj olarak karşımıza çıkıyor. IB sınavlarına girebilmek için ise programı takip etmek gerekiyor. Yani IB programı ile anlaşmalı liselerden birinde eğitim görüyor olma şartı bulunuyor. Bu açıdan da birçok öğrenci ve üniversite AP’ye öncelik veriyor ve tercih ediyor.

İngiltere’de Üniversite Eğitimi Almak İçin Dil Yeterliliği Önemli Mi?

ingiltere’de üniversite okumak için en önemli koşullardan biri de dil yeterliliği olarak biliniyor. İngiltere’de bir üniversiteye başvurmak isteyen öğrencilerini dil seviyelerinin yeterli olduğunu göstermeleri gerekiyor. Elbette; bunu belgelendirmenin yolu yine uluslararası sınavlardan geçiyor. Bu noktada; ilk akla gelen sınavlar hiç şüphesiz IELTS ve TOEFL oluyor.

Her ikisi de uluslararası düzeyde kabul gören dil yeterlilik sınavları olarak biliniyor. TOEFL, Amerika merkezli ve Education Testing Service (ETS) tarafından uygulanan bir dil yeterlilik sınavı… IELTS ise İngiltere merkezli bir dil yeterlilik sınavı olarak biliniyor. İngiltere üniversitelerinin birçoğu her iki sınavı da kabul ediyor. Ancak IELTS’in daha fazla tercih edildiği bilniyor. Bu anlamda; ingiltere’de üniversite okumak isteyenlerin IELTS sınavını almaları tavsiye ediliyor.

Yeterli bir İngilizce seviyesine sahip olmayan öğrencilerin başvurularına olumlu yanıt almaları mümkün olmuyor. Elde edilmesi gereken skor ise her üniversiteye, bölüme ve eğitim düzeyine göre farklılık gösteriyor. Fakat genel olarak elde edilmesi gereken minimum IELTS skoru 6,5 olarak biliniyor. İngiltere’nin önde gelen üniversiteleri söz konusu olduğunda daha yüksek skorlara ihtiyaç duyulabiliyor. Elbette öğrencinin skoru ne kadar yüksekse kabul şansı o kadar artıyor.

Foundation Programı

Peki; akademik yeterlilik ve dil yeterliliği istenen düzeyde olmayan öğrenciler ne yapabilir? Kabul alma şansı bulabilirler mi? Kimi öğrenciler diploma programlarında beklenen yeterliliği elde edemeyebiliyor. Sınav skorları istenen seviyenin altında kalabiliyor. Bu durum lise ortalaması için de geçerli oluyor. Ortalaması belli bir seviyenin altında kalan öğrencilerin başvuru şansı azalıyor. İstenen dil seviyesinde olmayan öğrenciler için de aynı durum söz konusu oluyor. Peki buna rağmen İngiltere üniversitelerine başvuru yapılabilir mi? Öğrenci adaylarının kabul aşma şansı var mı? ingiltere’de üniversite okumak isteyen öğrenciler için bu sorunun cevabı; evet. Peki; ama nasıl?

Akademik yeterliliği ve dil yeterliliği istenen seviyede olmayan öğrenciler için İngiltere üniversiteleri bir program sunuyor. Bu program Foundation programı olarak adlandırılıyor ve A-Level programının hızlandırılmış versiyonu olarak düşünülebiliyor. Foundation programı üniversiteye girmeden bir önceki sene okunan bir non-degree program olarak biliniyor. Programın sonunda öğrencilere bir sertifika veriliyor. Bir sonraki yıl öğrenciler yeniden lisans eğitimi için başvurularını gerçekleştirebiliyor. Elbette, programı başarıyla tamamlamak için hem akademik hem dil yeterliliği bakımından istenen seviyeye ulaşmak gerekiyor.

İngiltere’de Üniversite Eğitimi İçin Niyet Mektubu, Referans Mektubu ve Özgeçmiş

ingiltere’de üniversite okumak için istenen bazı belgeler de bulunuyor. Bunlar niyet mektubu, referans mektubu ve özgeçmiş olarak sıralanıyor. Her üç belge de başvuru süreçleri için kritik önem taşıyor.

Referans mektuplarının; öğretmen, danışman ya da profesyonellerden alınması gerekiyor. Genellikle lisans eğitimi için lise öğretmenleri ve danışmanların verdiği referans mektupları yeterli oluyor. Ancak yüksek lisans söz konusu olduğunda profesyonellerden alınacak referans mektupları devreye girebiliyor. İyi bir referans mektubu başvuru sürecinin olumlu sonuçlanmasına yardımcı olabiliyor. Bu anlamda referans mektubunun özenle yazılmış olması önem taşıyor.

Referans mektubunun, öğrenci adayına dair gerekli bilgileri, öğrencinin hedeflerini ve potansiyelini içeriyor olması gerekiyor. Tutarlı ve açıklayıcı olması önem taşıyor. Referans mektubunda yer alan bilgilerin eksiksiz ve doğru olduğundan emin olmak gerekiyor. Referans mektuplarının maksimum 4 bin karakterden oluşması isteniyor. Üniversitenin talep ettiği formata sadık kalınması önemli bir noktayı oluşturuyor.

ingiltere’de üniversite okumak isteyenler için niyet mektubu da referans mektupları kadar önem taşıyor. Niyet mektubunun genellikle 5 paragraftan oluşması ve 4 bin karakteri aşmaması isteniyor. Niyet mektuplarında özgünlük büyük bir önem taşıyor. Kopya içerikler kesinlikle kabul görmüyor ve başvuru sürecini riske atabiliyor. Niyet mektubunun öğrencinin hedefleri hakkında bilgi veriyor olması gerekiyor. Öğrencinin başvuruda bulunduğu üniversite ve bölümü neden tercih ettiğine açıklık getirmesi bekleniyor.

Bir diğer önemli belge ise özgeçmiş olarak karşımıza çıkıyor. Özgeçmiş lisansüstü eğitim için daha kritik bir noktada bulunuyor. Ancak lisans başvurularında da istenen önemli belgeler arasında yer alıyor. Özgeçmişin mümkünse tek sayfadan oluşması gerekiyor. Ancak tek sayfa yeterli olmuyorsa iki sayfayı aşmamak gerekiyor. Özgeçmişte öğrenciye dair temel bilgilerin yer alması gerekiyor. Bunlar; iletişim bilgileri, doğum tarihi gibi bilgiler olarak sıralanıyor. Bununla birlikte eğitim ve iş tecrübelerine yer vermek gerekiyor. Sertifikalar, kurs ve stajlar, yetenek ve becerilere de özgeçmişte yer verilebiliyor.

Portfolyo ve Mülakatlar

ingiltere’de üniversite okumak isteyen ve sanat ve tasarım bölümlerini tercih edecek öğrencilerin portfolyo sunması gerekiyor. Portfolyo öğrencinin çalışmalarının yer aldığı bir dosya olarak tanımlanabiliyor. Öğrencinin başvurduğu alana dair neler yapabildiğini ve potansiyelini gösterme amacı taşıyor. İyi hazırlanmış bir portfolyo ile sanat ve tasarım bölümlerinden kabul almak mümkün olabiliyor. Bu anlamda; portfolyo kabul süreçleri için oldukça önemli belgeler arasında yer alıyor.

Oxford Üniversitesi, Cambridge Üniversitesi ve Imperial College gibi okullar başvuru sürecinde mülakat talep edebiliyor. Bu mülakatlara öğrencilerin bizzat katılması öneriliyor. Ancak bu mümkün olmadığında mülakatlar online ortamda gerçekleştirilebiliyor.

Sosyal Sorumluluk Projeleri, Araştırma Projeleri ve Stajlar

ingiltere’de üniversite okumak isteyenler için ders dışı aktiviteler de büyük bir önem taşıyor. İngiltere’nin en iyi üniversiteleri öğrencilerin dünyayla ve yaşadığı toplumla kurduğu ilişkiye de odaklanıyor. Bu noktada; akademik yeterlilik dışında bazı konulara dikkat ediliyor. Ders dışı aktiviteler tam da burada devreye giriyor. Öğrencinin katıldığı sosyal sorumluluk projeleri ve araştırma projeleri kritik bir önem taşıyor. Sosyal sorumluluk projeleri ve araştırma projeleri öğrencileri rakiplerinin bir adım önüne taşıyabiliyor. Böylelikle kabul süreci için büyük bir avantaj yaratabiliyor.

Bununla birlikte; öğrencilerin yer aldığı stajlar ya da yaz okulları da başvuru süreçlerinde faydalı olabiliyor. Özellikle başvurulan alana yönelik deneyimi göstermek adına stajların avantaj yaratması söz konusu olabiliyor.

ingiltere’de üniversite okumak hakkında daha detaylı bilgi almak için aba Eğitim web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Eğitim hakkında sorularınız için Doç. Dr. Gamze Sart ve aba Eğitim ile iletişime geçebilirsiniz. Üniversiteler ve başvuru süreçlerine dair daha fazla içeriğe ulaşmak için YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz.