IB Diploma Programı 

Hem yurtiçinde hem de yurtdışında son derece popüler olan programlardan bir tanesi IB diploma programı nedir? Avantajları nelerdir? Sırayla ele alacağız. 

IB Diploma Programı Nedir? 

IB, 16-19 yaş arasındaki öğrencilere yönelik hazırlanıp, üniversite öncesi verilen kapsamlı iki yıllık eğitim programıdır. IB yani International Baccalaureate Organization 1968 yılında ticari amaç gütmeyen bir kurum olarak İsviçre’de kuruldu. O zamandan günümüze tüm dünyada kabul gören en yetkin, akılcı ve işlevsel eğitim programı özelliği taşır.

IB diploma programı sunduğu eğitim standartları neticesinde daha iyi bir dünya yaratmayı hedefler. Hem geleneksel hem de kapsamlı eğitim programıyla öne çıkan IB zorlayıcı ve dengeli bir sisteme sahiptir.  Bu programı seçen lise öğrencileri, sınavlar sonunda uluslararası alanda geçerliliği olan IB diploması alırlar. 

IB Diploma Programı Ne İşe Yarar? 

IB diploma programı ne işe yarar? Programı araştıran kişilerin merak ettiği sorulardan biridir. IB programı içeriği sayesine öğrenci üniversite öncesi gerekli bilgileri kazanır. Ayrıca zamanı daha verimli kullanmayı öğrenir. Araştırma yapma ve yazı yazma yeteneği gelişirken, bağımsız ve eleştirel düşünebilecek düzeye ulaşır. Birden fazla dili konuşan öğrenciler yetiştirmeyi amaçlar. Bütün IB programlarında öğrenciler, öğrenme kabiliyetlerine yönelik yaklaşımlar geliştirir. Kısaca hangi yoldan öğrenmeleri gerektiğine dair fikir edinirler. 

IB Diploma Programının Avantajları Nelerdir? 

IB diploma programının avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz. 

  • Öğrencilerin ikinci bir dil öğrenmesine destek olur. 
  • Topluluk içerisinde kendini doğru ifade etmelerine katkı sağlar. 
  • Akademik çalışmalar dışında da öğrencileri öğrenmeye teşvik eder. 
  • Öğrencilere üniversite döneminde işlerini kolaylaştıracak makale, düz yazı ve essay yazma konularında tecrübe kazandırır. 
  • IB diploması alan herkes dünya çapındaki pek çok üniversitede kabul görebilir. 
  • Öğrencilere Avustralya, İngiltere, Kanada, Yeni Zelanda ve ABD gibi ülkelerin üniversite giriş sınavlarında ayrıcalık tanır. 
  • Programı Türkiye’de alanlar mutlaka MEB diplomasının yanında IB Diploması da alır. 

Programa Kabul Şartları

Her programda olduğu gibi IB diploma programlarına katılmak için de belirli şartlar vardır. 

  • 10. Sınıfı başarıyla tamamlamak. 
  • Diploma ortalamanızın en az 75/100 aralığında seyretmesi. 
  • IELTS sınavından ortalama 6.5 almak ve her bölümden de 6.0 puan almış olmak. 
  • Uzaktan ya da online eğitim dahil devamsızlık sorunu olmamak. 

Türkiye’de Hangi Okullar IB Diploma Programı Sunar? 

Türkiye’de birçok özel lisenin IB diploması verdiğini söyleyebiliriz. Ted Kolejleri, Koç Lisesi, Ahmet Ulusoy Lisesi, Doğa Okulları, Özel Bilkent Lisesi, Tarsus Amerikan Koleji ve Enka Okulları sadece örnektir. Toplamda 39 lisede IB eğitimi mevcuttur. 

IB Diploma Puanı Üniversiteye Geçişte Kaç Olmalıdır? 

IB puanı üniversiteden üniversiteye değişir. Ancak 32-40 arasında bir skor gerekir. Ayrıca total skorun yanında belli bölüm ve koşullar için High Level ve Standard Level koşulları aranır.