Avrupa’da sanat ve tasarım eğitimi veren en iyi üniversiteler hangileri? Neden bu alanda eğitim alınmalı? Tasarım ve sanat eğitimi hangi bölümleri kapsıyor? Başvuru süreci nasıl ilerliyor? Kariyer olanakları neler? Son dönemlerde tasarım ve sanat bölümleri öğrenciler için popüler tercihler arasında yer alıyor.

Özellikle yurt dışı eğitim söz konusu olduğunda bu alan sıkça tercih ediliyor. Yurt dışında iyi üniversitelerde tasarım ve sanat eğitimi almak öğrencilere birçok avantaj sunuyor. Özellikle tasarım ve teknolojiyi birleştiren alanlar geleceğin meslekleri arasında gösteriliyor. Peki; tasarım ve sanat alanı hangi dalları bünyesinde barındırıyor? Hangi bölümler tasarım ve sanat alanı kapsamında değerlendiriliyor?

Sanat ve tasarım bölümleri denildiğinde akla birçok farklı alan geliyor. Sahne sanatlarından mimarlığa kadar pek çok alan bu kapsamda değerlendiriliyor. Endüstriyel Tasarım, İç mimarlık, Moda Tasarım, Grafik Tasarım gibi pek çok bölüm bu alana dahil edilebiliyor. Görsel İletişim Tasarımı, Oyun Tasarımı, Sinema, Tiyatro, Fotoğrafçılık gibi birçok alan bu kapsamda yer alıyor.

Tasarım ve sanat alanı öğrenciler için geniş bir program yelpazesi sunuyor. Birçok tasarım ve sanat alanı teknolojinin etkisiyle yeniden yapılanıyor, değişiyor ve gelişiyor. Elbette bu durum, öğrenci adaylarına farklı kapılar da aralıyor. Peki; tasarım ve sanat alanında eğitim almak isteyen öğrencileri nasıl bir başvuru süreci bekliyor? Hangi sınavlar alınmalı ve nasıl bir hazırlık yapılmalı?

Sanat ve Tasarım Bölümleri İçin Nasıl Başvuru Yapılır?

Yurt dışı eğitim söz konusu olduğunda üniversitelere başvuru yapabilmek için birçok koşulu yerine getirmek gerekiyor. Üniversiteler birçok belgenin sunulmasını ve bazı sınavların alınmasını talep ediyor. Hiç şüphesiz yurt dışı eğitim için öncelikli koşullardan biri dil yeterliliği… Bu noktada dil yeterliliğini belgelendirmek için uluslararası alanda geçerliliği olan sınavlar devreye giriyor.

Eğer İngilizce eğitim veren bir kuruma başvurulacaksa IELTS ya da TOEFL sınavlarından herhangi birinin alınması gerekiyor. Hangi sınavın alınması gerektiği başvurulacak okula göre değişebiliyor. Eğer her iki sınav da kabul görüyorsa tercih öğrenciye kalıyor. Bununla birlikte; Almanca eğitim veren üniversiteler için TestDaF sınavının alınması gerekiyor. Fransızca için DELF, İtalyanca için CILS sınavları devreye giriyor.

Sanat ve tasarım bölümleri için akademik başarı da önemli bir kriter olarak karşımıza çıkıyor. Bu noktada; AP, IB, SAT gibi sınavlar devreye giriyor. Yalnızca diploma ve not ortalaması ile üniversitelere başvuru yapmak ne yazık ki mümkün olmuyor. Akademik yeterliliği de, tıpkı dil yeterliliği gibi uluslararası alanda geçerliliği bulunan sınavlarla kanıtlamak gerekiyor. Bu noktada birçok üniversite için AP programı alınması öneriliyor. AP programı öğrencilere hem başvuru sürecinde hem de lisans döneminde avantaj sağlıyor. Birçok üniversite AP’ye ek olarak SAT sınavını da talep ediyor. IB programının ise eskiye oranla geçerliliğini kaybetmeye başladığı görülüyor.

Sanat ve tasarım eğitimi almak isteyenler için en önemli koşullardan biri portfolyo hazırlamak olarak biliniyor. Öğrencilerin en hassas ve dikkatli davranması gereken konulardan biri portfolyo olarak karşımıza çıkıyor. Tüm tasarım ve sanat okulları başvuru sürecinde portfolyo talep ediyor. Bu noktada etkileyici bir portfolyo hazırlamak öğrencilere sanat okullarının kapılarını açabiliyor.

Tüm bunların yanı sıra; niyet mektubu, referans mektupları ve özgeçmiş sunulması gereken belgeler arasında yer alıyor. Referans mektupları burada önemli bir noktayı oluşturuyor. Kimi okullar yalnızca akademisyenlerin referanslarına başvuruyor. Kimi okullar ise profesyonellerden de referans mektubu alınmasını talep ediyor. Bu noktada; okulların taleplerini dikkatle incelemek gerekiyor.

Sanat ve Tasarım Alanında Avrupa’nın En İyi Üniversiteleri Hangileri?

Peki; tasarım ve sanat eğitimi veren en iyi Avrupa Üniversiteleri hangileri? Üniversiteler hangi özellikleriyle ön plana çıkıyor?

Royal College of Art

Royal College of Art kısaca RCA olarak da anılıyor. Bir araştırma üniversitesi olarak faaliyet gösteren Royal College of Art, İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunuyor. Üniversitenin, South Kensington, Battersea ve White City’de kampüsleri bulunuyor. Üniversite, tasarım ve sanat alanında dünyanın en iyilerinden biri olarak kabul ediliyor. QS 2022 sıralamasına göre bu alanda hem Avrupa’da hem de dünyada ilk sırada yer alıyor. Kurum hem müfredatı hem akademik kadrosu hem de donanımıyla dikkat çekiyor. 60 farklı ülkeden 2 binin üzerinde öğrenciyi bünyesinde barındırıyor.

Kurum sanat ve tasarım yüksek lisans programları sunuyor. Dünyada, bu alanda yalnızca lisansüstü düzeyde eğitim veren tek üniversite olarak tanınıyor. Üniversitenin, mimarlık, sanat ve beşeri bilimler, iletişim, tasarım olmak üzere dört okul etrafında düzenlendiği biliniyor. Royal College of Art bünyesinde, MA, MR, MPhil ve PhD dereceleri sunuluyor. Okul aynı zamanda, yaz okulu programları ve yönetici eğitimi kursları da sunuyor.

University of the Arts London

İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunan bir diğer tasarım ve sanat okulu University of the Arts London… Üniversite 1986 yılından beri eğitim faaliyetlerini sürdürüyor. Sanat alanında Avrupa’nın ve dünyanın en iyi ikinci üniversitesi olarak sıralanıyor. University of the Arts London yaklaşık 20 bin öğrenciye ev sahipliği yapıyor. Üniversitenin 6 kurucu kolej etrafında düzenlendiği biliniyor. Bu kolejler şöyle sıralanıyor;

  • Camberwell College of Arts
  • Central Saint Martins
  • Chelsea College of Arts
  • London College of Communication
  • London College of Fashion
  • Wimbledon College of Arts

Politecnico di Milano

Sanat ve tasarım yüksek lisans ve lisans programları sunan bir diğer üniversite Politecnico di Milano… Üniversite hem Avrupa hem de dünyada oldukça önemli bir konumda bulunuyor. QS 2022 sıralamasına göre tasarım ve sanat alanında Avrupa’da üçüncü dünyada beşinci sırada yer alıyor. Politecnico di Milano, İtalya’nın en büyük teknik üniversitesi olma özelliği taşıyor. Yaklaşık olarak 42 bin öğrenciye ev sahipliği yapıyor. Üniversitenin Milano’da iki ana kampüsü bulunuyor. Buna ek olarak; Lombardy ve Emilia-Romagna bölgelerinde uydu kampüsleri olduğu biliniyor. Üniversite 12 departmandan oluşuyor. Bu departmanlar şöyle sıralanıyor;

  1. Mimarlık ve Kentsel çalışmalar
  2. Mimarlık, Yapılı Çevre ve İnşaat Mühendisliği
  3. Kimya, Malzeme ve Kimya Mühendisliği
  4. Tasarım
  5. Elektronik, Bilgi ve Biyomühendislik
  6. Enerji
  7. Fizik
  8. İnşaat ve Çevre Mühendisliği
  9. Yönetim, Ekonomi ve Endüstri Mühendisliği
  10. Matematik
  11. Mekanik
  12. Havacılık Bilimi ve Teknolojisi

Aalto University

Sanat ve tasarım alanında ön plana çıkan bir diğer üniversite Aalto University… Üniversite Espoo, Finlandiya’da bulunuyor. 2010 yılında kurulan genç bir üniversite olarak tanınıyor. Aalto University Finlandiya’nın 3 üniversitesinin birleşimi sonucu kurulan bir üniversite olarak biliniyor. Bu anlamda üniversitenin köklerinin 1800’lü yıllara uzandığı söylenebiliyor. Üniversite, eğitimde multidisipliner bir anlayışı benimsiyor. Üniversite bünyesinde yaklaşık 20 bin öğrenciye eğitim veriliyor. Üniversitenin altı okul etrafında düzenlendiği biliniyor. Bu okullar şu şekilde sıralanıyor;

  • Sanat, Tasarım ve Mimarlık Okulu
  • Kimya Mühendisliği Okulu
  • İşletme Okulu
  • Elektrik Mühendisliği Okulu
  • Mühendislik Okulu
  • Bilim Okulu

Aalto University  tasarım ve sanat alanında lisans ve lisansüstü programlar sunuyor. Birçok laboratuvar ve enstitüyü bünyesinde barındırıyor. Disiplinlerarası iş birliği ağlarına ev sahipliği yapıyor. Üniversite bünyesinde Design Factory ve Media Factory adlı iki oluşum bulunuyor.

The Glasgow School of Art

Sanat ve tasarım alanında öne çıkan bir diğer Avrupa Üniversitesi, The Glasgow School of ArtThe Glasgow School of Art, İskoçya’da bulunan bir mimarlık, güzel sanatlar ve tasarım okulu olarak tanınıyor. Üniversite tasarım ve sanat alanında lisans ve lisansüstü dereceler sunuyor. Üniversite 1845 yılından beri eğitim faaliyetlerini sürdürüyor. Üniversite bünyesinde yaklaşık 3 bin öğrenciye eğitim veriliyor. Glasgow Kampüsü, üniversitenin ana kampüsü olarak biliniyor. Ek olarak; Forres – Altyre Estate Kampüsü adında bir kampüsü daha bulunuyor. The Glasgow School of Art bünyesinde 5 farklı okul bulunuyor. Bu okullar şöyle sıralanıyor;

  • Mackintosh Mimarlık Okulu
  • Tasarım Okulu
  • Güzel Sanatlar Okulu
  • Simülasyon ve Görselleştirme Okulu
  • İnovasyon Okulu

Delft University of Technology

Delft University of Technology dünyanın en iyi üniversitelerinden biri olarak sıralanıyor. Üniversite aynı zamanda Avrupa’nın en iyi altıncı sanat ve tasarım okulu olarak kabul ediliyor. Delft University of Technology kısaca TU Delft olarak da anılıyor. Adından da anlaşılacağı gibi Hollanda’nın Delft kentinde bulunuyor. Üniversite, 1842 yılından beri varlığını sürdürüyor. Üniversite yaklaşık 27 bin öğrenciye ev sahipliği yapıyor. Üniversite mimarlık, endsütriyel tasarım gibi alanlarda ön plana çıkıyor. Lisans ve lisansüstü dereceler sunuyor.

Design Academy Eindhoven

Design Academy Eindhoven, Avrupa’da ön plana çıkan tasarım ve sanat okulları arasında yer alıyor. Üniversite 1955 yılından beri eğitim faaliyetlerini sürdürüyor. Birçok programın İngilizce olarak sunulması üniversitenin birçok uluslararası öğrenci tarafından tercih edilmesine neden oluyor. Hollanda’da sanat ve tasarım eğitimi almak isteyen öğrencilerin en çok tercih ettiği kurumlardan biri olarak biliniyor. Üniversite, grafik tasarım, moda, mimarlık, endüstriyel tasarım gibi alanlarda programlar sunuyor.

Goldsmiths, University of London

Goldsmiths, University of London, sanat alanında ön plana çıkan Avrupa üniversiteleri arasında yer alıyor. Üniversite, sanat, tasarım, beşeri bilimler ve sosyal bilimlerde uzmanlaşmış bir devlet araştırma üniversitesi olarak tanınıyor. Goldsmiths, University of London 9 farklı akademik departmandan oluşuyor. Bu departmanlar şöyle sıralanıyor;

  1. Sanat
  2. Tasarım
  3. Sosyoloji
  4. Kültürel Çalışmalar
  5. Karşılaştırmalı Edebiyat
  6. Antropoloji
  7. Müzik
  8. Eğitim Çalışmaları
  9. Yaratıcı ve Kültürel Girişimcilik Enstitüsü

Üniversite aynı zamanda teknoloji ve inovasyon alanına yönelik ek akademik programlar da sunuyor. Sanat ve tasarım alanında hem lisans hem de lisansüstü dereceler veriyor.

Konstfack University of Arts , Crafts and Design

Konstfack University of Arts , Crafts and Design İsveç’in başkenti Stockholm’de yer alıyor. Üniversite 1844 yılından beri varlığını sürdürüyor. Konstfack University of Arts , Crafts and Design öğrencilere 7 farklı lisans programı sunuyor. Bu programlar şöyle sıralanıyor;

  • Seramik ve Cam
  • Güzel Sanatlar
  • Grafik Tasarım ve İllüstrasyon
  • Endüstriyel Tasarım
  • İç Mimarlık ve Mobilya Tasarımı
  • Tekstil
  • Metal Tasarım

Öğrencilere aynı zamanda 5 farklı yüksek lisans programı sunuluyor. Bu programlar ise şöyle sıralanıyor;

  1. El Sanatları
  2. Tasarım
  3. Güzel Sanatlar
  4. Görsel İletişim
  5. Görsel Kültür ve Öğrenme

The Royal Danish Academy of Fine Arts

The Royal Danish Academy of Fine Arts, sanat ve tasarım alanında öne çıkan bir diğer üniversite… The Royal Danish Academy of Fine Arts, Kopenhag Danimarka’da yer alıyor. Üniversite, 1754 yılından beri varlığını sürdürüyor. Üniversite bünyesinde 2 binin üzerinde öğrenciye eğitim veriliyor. Üniversite 5 farklı departmandan oluşuyor. Bu departmanlar şöyle sıralanıyor;

  • Görsel Sanatlar Okulu
  • Mimarlık Okulu
  • Tasarım Okulu
  • Konservatuar
  • El Sanatları Okulu

Üniversite aynı zamanda; mimarlık ve tasarım, görsel tasarım, mimarlık ve teknoloji gibi alanlarda master programları sunuyor. Görsel Tasarım alanında; oyun tasarımı, medya tasarımı gibi programlar sunuluyor. Mimarlık alanında ise sürdürülebilirlik, iklim değişikliği, ekoloji gibi alanlarda programlar sunuluyor ve araştırma projeleri yürütülüyor.

Sanat ve tasarım eğitimi hakkında daha fazla bilgi için aba Eğitim web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Eğitime dair sorularınız için Doç. Dr. Gamze Sart ve aba Eğitim ile iletişime geçebilirsiniz. Bölümler ve üniversiteler hakkında daha fazla içeriğe ulaşmak için YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz.