Hemen Bilgi Al

Geleceğin Meslekleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Geleceğin meslekleri günümüzde hızla gelişen teknoloji ile beraber değişim göstermektedir. Gerek teknolojinin gelişmesi gerekse de eğitim sistemlerinin ve ders içeriklerinin değişmesi sebebiyle mesleklerde yüzyıllar içerisinde değişiklik göstermektedir. Türkiye’de YÖK ile beraber yürütülen çalışmalar vesilesiyle eğitim sisteminde köklü değişiklikler meydana gelmektedir. Bu değişiklerin en önemlisi üniversitelerin bazı fakültelerinden bazı bölümlerin çıkarılması ile gerçekleşmektedir. Fakültelerin kapatılması ile beraber seçilen mesleklerde de değişiklikler otomatikman değişmiş oldu.

Atlanılmaması gereken konuların başında yeni açılan bölümlerdeki hangi alanların doğru olduğunun değerlendirilmesi gerekmektedir. Hangi alanların ya da bölümlerin geleceğin meslekleri statüsünde olduğu belirlenerek değerlendirmelidir. Özellikle üniversiteye girecek öğrenciler açısından son derece önemli olan bu konu üzerinde fazlasıyla durulması gereken bir oluşumdur. Bu aşamada öğrenciler uzmanlar tarafından yapılacak öngörüler sayesinde hareket etmeliler ve ona göre tercihte bulunmalıdırlar. Aba Yurt Dışı Eğitim olarak bu aşamada tüm öğrencilerimize seçim konusunda gerekli tüm verileri paylaşarak gelecekleri hakkında adım atmaları konusunda gereken hassasiyeti göstermekteyiz.

Geleceğin Meslekleri ve Doğru Tercih

Geleceğin meslekleri değişen dünya yapısına uyum göstererek kendini sürekli revize etmektedir. Önceleri tercih kalitesi çok üstlerde olan bir bölüm bugün yerini hiç adı duyulmayan bir bölüme bırakmaktadır. Kimi meslek dalları önem kazanmaya başlarken kimi bölümler ise neredeyse yok olma sürecine girmektedir. Çok değil daha bundan birkaç sene öncesine kadar iş alanı oldukça geniş alan bir bölüm bugün yavaş yavaş fakültelerden dahi kaldırılmaktadır.

Özellikle öğrenciler açısından doğru tercih yapılması geleceklerini fazlasıyla etkilemektedir. İyi bir geleceğe sahip olan bir meslek dalı ya da bir bölüm herhangi bir üniversitede okunacak diye genel bir yanlış bulunmaktadır. Temel itibarıyla hem üniversitenizi hem de bölümünüzü beraber seçiyor olmanız gerekmektedir. Çünkü sırf üniversite kaliteli diye seçilen yanlış bir bölüm minimum 4 yıl zarara sebebiyet vermektedir. Uzmanlar tarafından da ele alına bu konu geleceğin meslekleri seçiminde de stratejik bir öneme sahip olmaktadır.

Yurt dışı eğitim açısından da oldukça önemli olan doğru tercih durumu üzerinde durulması gereken önemli bir husustur. Çünkü yurt dışı eğitim okul tercihinin yapılıyor olması ile beraber bir de maddi olarak kişiyi etkilemektedir. Nitekim öyle bir bölüm ve üniversite seçilmeli ki hem yurt dışına gitmeye değsin hem de maddi yönden uğranılan zarara değsin. Bugün bile Harvard Üniversitesi’nde bile işsizlik neredeyse %40’lara yaklaşmaktadır. O yüzden bölüm ve üniversite seçimi en önem verilmesi noktalardan biridir.

TM (Türkçe-Matematik) mi? MF (Matematik-Fen) mi? Hangi Bölümler Tercih Edilmelidir?

Geleceğin meslekleri seçilirken ilk aşamayı elbette lisede tercih edilen bölümler oluşturmaktadır. Lise döneminde seçilen bölümler meslek seçimini fazlasıyla etkilemektedir. Çünkü öğrenciler seçtikleri bölümlerin izinden giderek çalışmalarını ve bölüm seçimlerini ona göre yapmaktadırlar. Üniversite seçim aşamasına gelen öğrenciler TM ya da MF seçimlerine göre bölüm tercihinde bulunacaklardır. Yeni açılan fakültelerde de bu durum göz önünde bulundurularak tercihlerin doğru olduğu şeklinde değerlendirmelerde yapılmaktadır.

Seçilen bölümlerin kendi içerisinde öne çıkan meslek dalları bulunmaktadır. Diyelim ki; TM bölümünü lise döneminde tercih ettiniz. Bu bölüm için tavsiye edilen iki meslek grubu vardır ki bunlar; Hukuk ve Psikolojidir. Ama eğer ki siz MF bölümünü tercih ettiniz bu durumda da iki meslek grubu ön plana çıkmaktadır ki bunlar; Tıp ve Mühendisliktir.  Mühendislik Fakültesi de kendi içerisinde 5 alt bölüme ayrılmaktadır. Bunlar ise; Makine Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği ve İnşaat Mühendisliği yer almaktadır.

Geleceğin meslekleri arasında özellikle Makine Mühendisliği ile Elektrik-Elektronik Mühendisliği’nin beraber yürütüldüğü görülmektedir. Ancak bilgisayar programlarını ve yazılımlarını bilmeden mühendislik fakültelerinin ilerleyebilmesi söz konusu değildir. Çünkü bu bilgisayar yazılımlarını bilmeden mühendislik tercihinde bulunmanın bir önemi olmamaktadır. Özellikle tavsiye edilmesi gereken konular arasında seçilecek bölümlerin Bilgisayar Mühendisliği ağırlıklı bölümler olması gerekmektedir. Ayrıca mühendislik fakültesi içerisinde en az tercihine yer verilen bölüm ise Endüstri Mühendisliği’dir.

Tüm bu bölümler dışında Mimarlık Bölümü de tercih edilen geleceğin meslekleri arasında yer almaktadır. Özellikle bölüm içerisinde ifade edilen endüstriyel tasarım ise sanat açısından ön planda yer almaktadır. Ayrıca görsel sanatlar ve sanat açısından da son derece önemli bir kavramı ifade etmektedir.

Geleceğin Meslekleri: Eğitim Fakültelerinin Önemi

Eğitim fakültesi denince ilk akla gelen öğretmenlik mesleği olmaktadır. Ancak bu son derece yanlış bir bilgidir. Çünkü eğitim fakültesinde sadece öğretmen olmanız yeterli olmamakta aynı zamanda hangi meslekte olunursa olunsun bulunduğunuz alanda bilgiye sahip olmanızda oldukça önemlidir. Bu açılardan ötürü eğitim fakültesi de tercih edilen alanlar arasında bulunmaktadır. Özellikle eğitim fakültelerinde Fen bilgisi öğretmenliği ve İngilizce öğretmenliği branşları ilk sıralarda yer almaktadır.

Geleceğin meslekleri arasında son zamanlarda en popüler meslek haline gelen Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik yer almaktadır. Bu bölüm Özellikle kitlesel anlamda insanların ihtiyaçlarını karşılamak açısından asla ölmeyecek meslek dalları arasında yer almaktadır. Bunu göz önünde bulundurarak öğrenciler stratejik tercihte bulunarak geleceklerini garanti altına alabilmektedirler. Yine son zamanlarda teknolojinin gelişmesi ile bilişim sistemleri de gündeme gelmektedir. Bilişim sistemlerinin gelişme göstermesinin akabinde Yazılım Mühendisliği de revaçta olan bölümler arasında bulunmaktadır.

Biyoteknoloji Nedir? Alt Bölümleri Nelerden Oluşur?

Geleceğin meslekleri değişiklik göstermeye devam ettiğinden özellikle 2020’den sonra üniversitelerin çoğu stratejilerini gözden geçireceklerdir. Üniversiteler artık sosyal bilimler alanında da pek çok bölümü öğrenci sayısı açısından düşürmeye başlamışlar. Tüm bunlara rağmen data-size, big-data veya yapay zeka gibi alanlarda büyük değişimler kendini göstermektedir. Seçilecek bölümler için en önemli nokta bilen kişiler ile hareket edilerek kendinizi ona göre yönlendirmeniz gerekli olacaktır. İster Türkiye’de olsun ister yurt dışında olsun Aba Yurt Dışı Eğitim olarak öğrencilerin tercihlerinde hep tecrübeli ekibimizle öğrencilerimizin yanında yer almaktayız.

Yaşam bilimlerinin bir alt kademesi olan biyoteknoloji son dönemlerde dikkatleri üzerinde toplamaktadır. Bu teknoloji sayesinde çoğu bölüm ve eğitim alanı hızlı bir değişime girmekle beraber ilerleme de kat edecektir. Dünyada insanoğlu yaşlanıyor ve yaşlandıkça da yaşam bilimlerine olan ilgi gittikçe artış göstermektedir. İnsanların sağlıklı bir şekilde yaşamaları açısından biyoteknoloji oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu teknoloji dalı altında 5 sekmen yer almaktadır. Ve bunların çok iyi biliniyor olması süreç açısından son derece önemli kabul edilmektedir.

Biyoteknoloji Aşamaları

Geleceğin meslekleri arasında yer alan yaşam bilimlerinin teknoloji sekmenleri olduğunu belirtmiştik. Birincisi; ilaç sektörüdür. Bu sektör özellikle ilaç geliştirilmesi ve aşı geliştirmenin sağlandığı alt bölümdür. Ayrıca alt sekmenler arasında en fazla gelişim gösteren ve onlar içerisinde en önemlisi olan bu daldır. İkincisi ise; tıbbi araçlardır. Bugün bu alan teknolojinin gelişmesi ile hızla büyüme göstermektedir. Bu büyüme zamanla daha da gelişme göstererek ilerleyecektir.

Üçüncüsü ise; çevredir. Yine hızla gelişen dünyadan tutun da şehirleşmeye kadar yaşanan her bir olgu bu aşamanın içerisinde yer almaktadır. O yüzden Çevre Mühendisliği seçilecek meslekler arasında hızla yerini almaktadır. Bu kategori alanında özellikle çevre ile ilgili her şey, çöpten enerji üretmek gibi alanlar ön plana çıkmaktadır. Ayrıca yeşil enerji diye tanımladığımız yapı süreç ilerledikçe daha önemli hale gelecektir. Dördüncü alan ise; gıdadır. Son zamanlarda özellikle akıllı tarıma geçişler hız kazanarak ilerlemektedir.

Beşinci alan ise; tüm biyoloji alanını da içine alan geniş bir ortamı ifade etmektedir. Bu alan içinde aklınıza gelebilecek bütün sağlık alanındaki yenilikleri koyabilirsiniz. Akıllı robotlar eşliğinde yapılan ameliyatlardan tutunda meme kanserinde kullanılan üst düzey teknolojiye kadar her şeyi kapsamaktadır. O yüzden öğrenciler tüm bu gelişimleri göz önünde bulundurarak geleceğin meslekleri hakkında seçimlerini doğru ve olumlu yönde yapmalıdırlar. Öğrenciler olarak tüm bu aşamalar çok iyi belirlenerek ilerleme konusunda ciddi senaryolar oluşturulmalıdır.

Geleceğin Meslekleri: Eğitim Basamakları

Yukarıda sayılan bölümlerin çoğu gerek Türkiye’de gerekse yurt dışında çoğu üniversitelerde bulunmamaktadır. Ancak paniğe kapılmadan kendiniz için en uygun bölümü seçerek eğitim hayatınıza devam etmeniz doğru hamle olacaktır. Eğitim sistemi dünya üzerinde tüm ülkeler arasında basamak şeklinde ilerlemektedir. Geleceğin meslekleri alanına kadar uzanan bu süreç en başta ilkokula başlamak ile gerçekleşmektedir. Nasıl ki; ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite şeklinde ilerleyen bir eğitim basamakları varsa üniversite boyunca da bu basamaklar devam etmektedir.

Alınan temel eğitimin akabinde sırayı ikinci basamak almaktadır. Şöyle ki; üniversitenin ilk iki senesini ilkokul ve ortaokul olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu aşama üniversitedeki eğitimin ilk basamağı olarak yorumlanmaktadır. İkinci basamağı ise üniversitenin 2. ve 3. sınıfı oluşturmaktadır. Öğrencilerin özellikle bu son iki senesini çok iyi değerlendirmesi gerekmektedir. Bu aşamalarda üniversite öğrencileri özellikle geleceklerine yönelik yatırımlarda bulunmalıdırlar. Bugün birçok önce sırf bu stratejik çalışmaları yapmadığından işsizlik ile karşı karşıya kalmaktadır.

Geleceğin meslekleri konusunda üniversite yıllarında gerekli sistematik ve stratejik yapılanmayı gerçekleştiremeyen öğrenci işsizlik problemleri ile sıklıkla karşı karşıya kalmaktadır. Gerek Türkiye’de gerekse yurt dışında iş müracaatlarında bulunan bu öğrenciler başvurularında ret ile karşılaşmaktadırlar.

Yüksek Lisans ve Doktora Süreci

Özellikle öğrencilerin üniversite ile ilişiğini kesmeden hemen önce eğitimlerini yüksek lisans ile desteklemelidirler. Yüksek lisans sonrası kişilerin ajandaları içerisinde yer alan diğer noktalar ise doktoranın tamamlanması veya iş hayatına adım atma olmaktadır. Bu dönemde özellikle üniversite okurken bir iş koluyla uğraşmayı, çalışırken ise yüksek lisans ya da doktoranın yapılması geleceğe armağan edilecek önemli noktalardandır. Böylelikle kişi hem eğitimini kesmemiş olmakta hem de gelişimine devam edebilmektedir.

İş hayatında iken doktora öğreniminin alınması son derece önemlidir. Çünkü önümüzde ki dönemlerde doktora eğitimini almış kişi tam olarak aranan insan vasıfları arasındaki yerini alacaktır. Doktora yapılması denilince akla üniversitedeki gibi oturup da sürekli ders çalışma şeklinde ilerleyeceği algılanmamalıdır. Yeni bir işte çalışıyor gibi hissederek kendinize geliştirebileceğiniz son derece önemli bir eğitim pozisyonu alanıdır. Özellikle günümüzde çoğu kişi yüksek lisans eğitimini ve doktora eğitimini iş hayatına adım attıktan sonra gerçekleştirmektedirler.

Geleceğin meslekleri seçiminde artık doktora eğitimi alan kişiler ön planda olacağından günümüzde bu eğitime oldukça önem verilmektedir. Bu yüzden başta Avrupa ülkeleri olmak üzere, Amerika ile İngiltere’de ve ayrıca Türkiye’de doktora çalışmalarının ilk yılı eğitim almakla geçmektedir. Ancak bir yıldan sonraki süreçte belli araştırmalar içerisinde yer alarak aktif görevler üstlenilmektedir. Son olarak doktora eğitimi boyunca kişi kendini eğitim konusunda üst kademelerde görmektedir. Fakat bu durum eğitimin sonlandığı anlamına gelmemektedir. Unutmayalım ki; kişinin eğitimi ömrü boyunca devam eden bir gelişim göstermektedir.

Ücretsiz Open Day Günlerimize Katılmak İçin Aşağıdaki Formu Doldurun

Açık bilgilendirme günlerimizde tüm sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation

Geleceğin Meslekleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Geleceğin meslekleri günümüzde hızla gelişen teknoloji ile beraber değişim göstermektedir. Gerek teknolojinin gelişmesi gerekse de eğitim sistemlerinin ve ders içeriklerinin değişmesi sebebiyle mesleklerde yüzyıllar içerisinde değişiklik göstermektedir. Türkiye’de YÖK ile beraber yürütülen çalışmalar vesilesiyle eğitim sisteminde köklü değişiklikler meydana gelmektedir. Bu değişiklerin en önemlisi üniversitelerin bazı fakültelerinden bazı bölümlerin çıkarılması ile gerçekleşmektedir. Fakültelerin kapatılması ile beraber seçilen mesleklerde de değişiklikler otomatikman değişmiş oldu.

Atlanılmaması gereken konuların başında yeni açılan bölümlerdeki hangi alanların doğru olduğunun değerlendirilmesi gerekmektedir. Hangi alanların ya da bölümlerin geleceğin meslekleri statüsünde olduğu belirlenerek değerlendirmelidir. Özellikle üniversiteye girecek öğrenciler açısından son derece önemli olan bu konu üzerinde fazlasıyla durulması gereken bir oluşumdur. Bu aşamada öğrenciler uzmanlar tarafından yapılacak öngörüler sayesinde hareket etmeliler ve ona göre tercihte bulunmalıdırlar. Aba Yurt Dışı Eğitim olarak bu aşamada tüm öğrencilerimize seçim konusunda gerekli tüm verileri paylaşarak gelecekleri hakkında adım atmaları konusunda gereken hassasiyeti göstermekteyiz.

Geleceğin Meslekleri ve Doğru Tercih

Geleceğin meslekleri değişen dünya yapısına uyum göstererek kendini sürekli revize etmektedir. Önceleri tercih kalitesi çok üstlerde olan bir bölüm bugün yerini hiç adı duyulmayan bir bölüme bırakmaktadır. Kimi meslek dalları önem kazanmaya başlarken kimi bölümler ise neredeyse yok olma sürecine girmektedir. Çok değil daha bundan birkaç sene öncesine kadar iş alanı oldukça geniş alan bir bölüm bugün yavaş yavaş fakültelerden dahi kaldırılmaktadır.

Özellikle öğrenciler açısından doğru tercih yapılması geleceklerini fazlasıyla etkilemektedir. İyi bir geleceğe sahip olan bir meslek dalı ya da bir bölüm herhangi bir üniversitede okunacak diye genel bir yanlış bulunmaktadır. Temel itibarıyla hem üniversitenizi hem de bölümünüzü beraber seçiyor olmanız gerekmektedir. Çünkü sırf üniversite kaliteli diye seçilen yanlış bir bölüm minimum 4 yıl zarara sebebiyet vermektedir. Uzmanlar tarafından da ele alına bu konu geleceğin meslekleri seçiminde de stratejik bir öneme sahip olmaktadır.

Yurt dışı eğitim açısından da oldukça önemli olan doğru tercih durumu üzerinde durulması gereken önemli bir husustur. Çünkü yurt dışı eğitim okul tercihinin yapılıyor olması ile beraber bir de maddi olarak kişiyi etkilemektedir. Nitekim öyle bir bölüm ve üniversite seçilmeli ki hem yurt dışına gitmeye değsin hem de maddi yönden uğranılan zarara değsin. Bugün bile Harvard Üniversitesi’nde bile işsizlik neredeyse %40’lara yaklaşmaktadır. O yüzden bölüm ve üniversite seçimi en önem verilmesi noktalardan biridir.

TM (Türkçe-Matematik) mi? MF (Matematik-Fen) mi? Hangi Bölümler Tercih Edilmelidir?

Geleceğin meslekleri seçilirken ilk aşamayı elbette lisede tercih edilen bölümler oluşturmaktadır. Lise döneminde seçilen bölümler meslek seçimini fazlasıyla etkilemektedir. Çünkü öğrenciler seçtikleri bölümlerin izinden giderek çalışmalarını ve bölüm seçimlerini ona göre yapmaktadırlar. Üniversite seçim aşamasına gelen öğrenciler TM ya da MF seçimlerine göre bölüm tercihinde bulunacaklardır. Yeni açılan fakültelerde de bu durum göz önünde bulundurularak tercihlerin doğru olduğu şeklinde değerlendirmelerde yapılmaktadır.

Seçilen bölümlerin kendi içerisinde öne çıkan meslek dalları bulunmaktadır. Diyelim ki; TM bölümünü lise döneminde tercih ettiniz. Bu bölüm için tavsiye edilen iki meslek grubu vardır ki bunlar; Hukuk ve Psikolojidir. Ama eğer ki siz MF bölümünü tercih ettiniz bu durumda da iki meslek grubu ön plana çıkmaktadır ki bunlar; Tıp ve Mühendisliktir.  Mühendislik Fakültesi de kendi içerisinde 5 alt bölüme ayrılmaktadır. Bunlar ise; Makine Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği ve İnşaat Mühendisliği yer almaktadır.

Geleceğin meslekleri arasında özellikle Makine Mühendisliği ile Elektrik-Elektronik Mühendisliği’nin beraber yürütüldüğü görülmektedir. Ancak bilgisayar programlarını ve yazılımlarını bilmeden mühendislik fakültelerinin ilerleyebilmesi söz konusu değildir. Çünkü bu bilgisayar yazılımlarını bilmeden mühendislik tercihinde bulunmanın bir önemi olmamaktadır. Özellikle tavsiye edilmesi gereken konular arasında seçilecek bölümlerin Bilgisayar Mühendisliği ağırlıklı bölümler olması gerekmektedir. Ayrıca mühendislik fakültesi içerisinde en az tercihine yer verilen bölüm ise Endüstri Mühendisliği’dir.

Tüm bu bölümler dışında Mimarlık Bölümü de tercih edilen geleceğin meslekleri arasında yer almaktadır. Özellikle bölüm içerisinde ifade edilen endüstriyel tasarım ise sanat açısından ön planda yer almaktadır. Ayrıca görsel sanatlar ve sanat açısından da son derece önemli bir kavramı ifade etmektedir.

Geleceğin Meslekleri: Eğitim Fakültelerinin Önemi

Eğitim fakültesi denince ilk akla gelen öğretmenlik mesleği olmaktadır. Ancak bu son derece yanlış bir bilgidir. Çünkü eğitim fakültesinde sadece öğretmen olmanız yeterli olmamakta aynı zamanda hangi meslekte olunursa olunsun bulunduğunuz alanda bilgiye sahip olmanızda oldukça önemlidir. Bu açılardan ötürü eğitim fakültesi de tercih edilen alanlar arasında bulunmaktadır. Özellikle eğitim fakültelerinde Fen bilgisi öğretmenliği ve İngilizce öğretmenliği branşları ilk sıralarda yer almaktadır.

Geleceğin meslekleri arasında son zamanlarda en popüler meslek haline gelen Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik yer almaktadır. Bu bölüm Özellikle kitlesel anlamda insanların ihtiyaçlarını karşılamak açısından asla ölmeyecek meslek dalları arasında yer almaktadır. Bunu göz önünde bulundurarak öğrenciler stratejik tercihte bulunarak geleceklerini garanti altına alabilmektedirler. Yine son zamanlarda teknolojinin gelişmesi ile bilişim sistemleri de gündeme gelmektedir. Bilişim sistemlerinin gelişme göstermesinin akabinde Yazılım Mühendisliği de revaçta olan bölümler arasında bulunmaktadır.

Biyoteknoloji Nedir? Alt Bölümleri Nelerden Oluşur?

Geleceğin meslekleri değişiklik göstermeye devam ettiğinden özellikle 2020’den sonra üniversitelerin çoğu stratejilerini gözden geçireceklerdir. Üniversiteler artık sosyal bilimler alanında da pek çok bölümü öğrenci sayısı açısından düşürmeye başlamışlar. Tüm bunlara rağmen data-size, big-data veya yapay zeka gibi alanlarda büyük değişimler kendini göstermektedir. Seçilecek bölümler için en önemli nokta bilen kişiler ile hareket edilerek kendinizi ona göre yönlendirmeniz gerekli olacaktır. İster Türkiye’de olsun ister yurt dışında olsun Aba Yurt Dışı Eğitim olarak öğrencilerin tercihlerinde hep tecrübeli ekibimizle öğrencilerimizin yanında yer almaktayız.

Yaşam bilimlerinin bir alt kademesi olan biyoteknoloji son dönemlerde dikkatleri üzerinde toplamaktadır. Bu teknoloji sayesinde çoğu bölüm ve eğitim alanı hızlı bir değişime girmekle beraber ilerleme de kat edecektir. Dünyada insanoğlu yaşlanıyor ve yaşlandıkça da yaşam bilimlerine olan ilgi gittikçe artış göstermektedir. İnsanların sağlıklı bir şekilde yaşamaları açısından biyoteknoloji oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu teknoloji dalı altında 5 sekmen yer almaktadır. Ve bunların çok iyi biliniyor olması süreç açısından son derece önemli kabul edilmektedir.

Biyoteknoloji Aşamaları

Geleceğin meslekleri arasında yer alan yaşam bilimlerinin teknoloji sekmenleri olduğunu belirtmiştik. Birincisi; ilaç sektörüdür. Bu sektör özellikle ilaç geliştirilmesi ve aşı geliştirmenin sağlandığı alt bölümdür. Ayrıca alt sekmenler arasında en fazla gelişim gösteren ve onlar içerisinde en önemlisi olan bu daldır. İkincisi ise; tıbbi araçlardır. Bugün bu alan teknolojinin gelişmesi ile hızla büyüme göstermektedir. Bu büyüme zamanla daha da gelişme göstererek ilerleyecektir.

Üçüncüsü ise; çevredir. Yine hızla gelişen dünyadan tutun da şehirleşmeye kadar yaşanan her bir olgu bu aşamanın içerisinde yer almaktadır. O yüzden Çevre Mühendisliği seçilecek meslekler arasında hızla yerini almaktadır. Bu kategori alanında özellikle çevre ile ilgili her şey, çöpten enerji üretmek gibi alanlar ön plana çıkmaktadır. Ayrıca yeşil enerji diye tanımladığımız yapı süreç ilerledikçe daha önemli hale gelecektir. Dördüncü alan ise; gıdadır. Son zamanlarda özellikle akıllı tarıma geçişler hız kazanarak ilerlemektedir.

Beşinci alan ise; tüm biyoloji alanını da içine alan geniş bir ortamı ifade etmektedir. Bu alan içinde aklınıza gelebilecek bütün sağlık alanındaki yenilikleri koyabilirsiniz. Akıllı robotlar eşliğinde yapılan ameliyatlardan tutunda meme kanserinde kullanılan üst düzey teknolojiye kadar her şeyi kapsamaktadır. O yüzden öğrenciler tüm bu gelişimleri göz önünde bulundurarak geleceğin meslekleri hakkında seçimlerini doğru ve olumlu yönde yapmalıdırlar. Öğrenciler olarak tüm bu aşamalar çok iyi belirlenerek ilerleme konusunda ciddi senaryolar oluşturulmalıdır.

Geleceğin Meslekleri: Eğitim Basamakları

Yukarıda sayılan bölümlerin çoğu gerek Türkiye’de gerekse yurt dışında çoğu üniversitelerde bulunmamaktadır. Ancak paniğe kapılmadan kendiniz için en uygun bölümü seçerek eğitim hayatınıza devam etmeniz doğru hamle olacaktır. Eğitim sistemi dünya üzerinde tüm ülkeler arasında basamak şeklinde ilerlemektedir. Geleceğin meslekleri alanına kadar uzanan bu süreç en başta ilkokula başlamak ile gerçekleşmektedir. Nasıl ki; ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite şeklinde ilerleyen bir eğitim basamakları varsa üniversite boyunca da bu basamaklar devam etmektedir.

Alınan temel eğitimin akabinde sırayı ikinci basamak almaktadır. Şöyle ki; üniversitenin ilk iki senesini ilkokul ve ortaokul olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu aşama üniversitedeki eğitimin ilk basamağı olarak yorumlanmaktadır. İkinci basamağı ise üniversitenin 2. ve 3. sınıfı oluşturmaktadır. Öğrencilerin özellikle bu son iki senesini çok iyi değerlendirmesi gerekmektedir. Bu aşamalarda üniversite öğrencileri özellikle geleceklerine yönelik yatırımlarda bulunmalıdırlar. Bugün birçok önce sırf bu stratejik çalışmaları yapmadığından işsizlik ile karşı karşıya kalmaktadır.

Geleceğin meslekleri konusunda üniversite yıllarında gerekli sistematik ve stratejik yapılanmayı gerçekleştiremeyen öğrenci işsizlik problemleri ile sıklıkla karşı karşıya kalmaktadır. Gerek Türkiye’de gerekse yurt dışında iş müracaatlarında bulunan bu öğrenciler başvurularında ret ile karşılaşmaktadırlar.

Yüksek Lisans ve Doktora Süreci

Özellikle öğrencilerin üniversite ile ilişiğini kesmeden hemen önce eğitimlerini yüksek lisans ile desteklemelidirler. Yüksek lisans sonrası kişilerin ajandaları içerisinde yer alan diğer noktalar ise doktoranın tamamlanması veya iş hayatına adım atma olmaktadır. Bu dönemde özellikle üniversite okurken bir iş koluyla uğraşmayı, çalışırken ise yüksek lisans ya da doktoranın yapılması geleceğe armağan edilecek önemli noktalardandır. Böylelikle kişi hem eğitimini kesmemiş olmakta hem de gelişimine devam edebilmektedir.

İş hayatında iken doktora öğreniminin alınması son derece önemlidir. Çünkü önümüzde ki dönemlerde doktora eğitimini almış kişi tam olarak aranan insan vasıfları arasındaki yerini alacaktır. Doktora yapılması denilince akla üniversitedeki gibi oturup da sürekli ders çalışma şeklinde ilerleyeceği algılanmamalıdır. Yeni bir işte çalışıyor gibi hissederek kendinize geliştirebileceğiniz son derece önemli bir eğitim pozisyonu alanıdır. Özellikle günümüzde çoğu kişi yüksek lisans eğitimini ve doktora eğitimini iş hayatına adım attıktan sonra gerçekleştirmektedirler.

Geleceğin meslekleri seçiminde artık doktora eğitimi alan kişiler ön planda olacağından günümüzde bu eğitime oldukça önem verilmektedir. Bu yüzden başta Avrupa ülkeleri olmak üzere, Amerika ile İngiltere’de ve ayrıca Türkiye’de doktora çalışmalarının ilk yılı eğitim almakla geçmektedir. Ancak bir yıldan sonraki süreçte belli araştırmalar içerisinde yer alarak aktif görevler üstlenilmektedir. Son olarak doktora eğitimi boyunca kişi kendini eğitim konusunda üst kademelerde görmektedir. Fakat bu durum eğitimin sonlandığı anlamına gelmemektedir. Unutmayalım ki; kişinin eğitimi ömrü boyunca devam eden bir gelişim göstermektedir.

Ücretsiz Open Day Günlerimize Katılmak İçin Aşağıdaki Formu Doldurun

Açık bilgilendirme günlerimizde tüm sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation