Etkili zaman yönetimi, sınavlara hazırlık sürecinde hiç şüphesiz ki; en önemli konulardan biri oluyor. Üniversiteye hazırlık dönemi, lise öğrencileri için kritik dönemlerden biri olarak biliniyor. Sınavlara hazırlanırken zamanı verimli kullanabilmek öğrencilere pek çok kapıyı açıyor. Hem bilgi birikimi hem de psikolojik hazırlık için öğrenciler zamana ihtiyaç duyuyor. Bu durum; Türkiye’de üniversite okuyacak öğrenciler kadar; yurt dışı eğitim seçeneğini değerlendirecekler için de geçerli oluyor. Sistemli bir çalışma ve doğru zaman yönetimi ile öğrenciler hedeflerine kolaylıkla ulaşabiliyor.
Peki; üniversite hazırlığında zamanı doğru kullanmak için nelere dikkat etmek gerekiyor? Zaman yönetimi nedir? Nasıl tanımlanıyor ve ne işe yarıyor? aba Psikoloji öğrencilere bu konuda nasıl bir destek veriyor?
Etkili Zaman Yönetimi Nedir? Ne İşe Yarar?
Öğrencilerin zamanı verimli kullanması sınavlara hazırlık süreci için kritik bir noktayı oluşturuyor. Burada unutulmaması gereken bir konu var. Elbette; sınavlara hazırlık sürecinde öğrencilerin öncelikli olarak akademik hayata odaklanmaları gerekiyor. Ancak sağlıklı bir akademik yaşantı sürdürebilmek için sosyalleşme ve keyif alınan aktivitelere de vakit ayırabilmek gerekiyor.
Zaman yönetimi tam da bu noktada devreye giriyor. Çünkü zaman yönetimi ile zamanın yalnızca sorumlulukları içine alacak biçimde kullanılması hedeflenmiyor. Bunun yanı sıra; sosyal hayat ve hobilere vakit ayırabilmek de amaçlanıyor. Öğrencinin sorumluluklarını yerine getirmesinin yanında; sosyal gereksinimlerini karşılamasının bir lüksten çok ihtiyaç olduğunu unutmamak gerekiyor. Bu durum; mental sağlığın korunması ve sınav stresiyle mücadele noktasında önem taşıyor. Kısacası; zaman yönetiminin etkili olarak yapılması öğrencilerin akademik durumlarının iyileştirmesine olanak veriyor. Aynı zamanda öğrencinin yoğun tempo içerisinde, kendisine nefes alacak alan açmasına da yardımcı oluyor.
Etkili Zaman Yönetimi İçin Hangi Davranışlardan Kaçınmak Gerekir?
Üniversiteye hazırlık sürecinde sergilenen bazı davranışlar zaman yönetimini olumsuz yönde etkileyebiliyor. Zamanı etkili kullanmak için bazı davranışlardan kaçınmak gerekiyor. Peki bu davranışlar nelerdir?
Zaman yönetiminin önündeki en büyük engellerden biri erteleme davranışı oluyor. Doğru belirlenmeyen hedefler, yaşam tarzı ya da kişilik özellikleri erteleme davranışının ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Yapılacak işi ertelemek, sorumluluğun büyümesine neden olabiliyor. Bu da; erteleme davranışının kronik hale dönüşmesine yol açıyor. Bu noktada; davranışın nedenlerini araştırılması ve mümkünse bir uzmandan yardım alınması tavsiye ediliyor.
Mükemmeliyetçilik, zamanın doğru kullanılmasının önündeki bir başka engel olarak karşımıza çıkıyor. Bu noktada; öğrenci kendisine başarabileceğinden daha fazla sorumluluk yükleyebiliyor. Başaramama durumunda ise isteksizlik ve umutsuzluk devreye giriyor. Bu anlamda etkili zaman yönetimi için daha gerçekçi hedeflerle yola çıkmak önem taşıyor. Öğrencinin potansiyelini doğru değerlendirmek gerekiyor.
Aşırı güven ya da güvensizlik de zamanın doğru kullanmasını engelleyebiliyor. Öğrencinin kendine aşırı güven duyması kimi zaman başarıyı değil; başarısızlığı beraberinde getirebiliyor. Çünkü aşırı özgüven, eksiklerin saptanmasının önünde engel oluşturabiliyor. Aynı şekilde; aşırı güvensizlik de öğrencileri başarısızlığa sürükleyebiliyor. Kendine güvenmeyen öğrenci, başaramayacağı düşüncesiyle, denemekten kaçınıyor. Her iki durumda da boşa harcanan zaman, öğrencinin potansiyelini gerçekleştirmesini engelliyor.
Sınavlara Hazırlık Sürecinde aba Psikoloji Öğrencilere Nasıl Destek Veriyor?
Sınavlara hazırlanırken akademik destek kadar psikolojik desteğin de önem taşıdığı görülüyor.
aba Psikoloji’nin bu noktada devreye girdiği biliniyor. Öğrencilerin yurt içi ve yurt dışı sınavlara akademik ve psikolojik olarak hazırlanabilmesi hedefleniyor. Bu hazırlık süreci, aba Eğitim ve aba Psikoloji iş birliği ile yürütülüyor. Yetenek yönetiminden, sınav alımına, kayıt sürecinden kariyer seçimine her alanda öğrenciler destekleniyor.
Etkili zaman yönetimi ve üniversite hazırlık süreci hakkında detaylı bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Sorularınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Psikoloji ve yurt dışı eğitim süreçleri hakkında daha fazla içeriğe ulaşmak için YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz.