Scholastic Aptitude Test ile Türkiye’de üniversiteye girmek mümkün mü? SAT sınavı nedir? SAT sınavı ile Türkiye’de alan üniversiteler hangileri? SAT sınavı hangi üniversitelerde geçerli? SAT sınavı ile Türkiye’de üniversiteye başvurmak isteyen öğrenciler nasıl bir yol izlemeli? Sınav yılda kaç kez uygulanıyor? Sınava kimler başvurabilir? Tüm bu soruların yanıtlarını birlikte inceleyelim…

SAT sınavı nedir? SAT sınavı College Board tarafından uygulanan Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir sınav olarak biliniyor. Sınav 1926 yılından beri uygulanıyor. Üniversiteye geçiş sürecinde alınması gereken sınavlardan biri olarak biliniyor. SAT sınavı yalnızca Amerika Birleşik Devletleri’nde geçerli bir sınav değil… Scholastic Aptitude Test İngiltere, Kanada, Avustralya gibi birçok ülkede üniversiteye kabul süreçlerinde tercih ediliyor. SAT sınavının geçerli olduğu ülkelerden birinin de Türkiye olduğu biliniyor.

Peki; SAT sınavı ile Türkiye’de alan üniversiteler var mı? SAT sınavı hangi üniversitelerde geçerli? Türkiye’nin önde gelen birçok üniversitesi öğrenci kabul süreçlerinde SAT sınavını kabul ediyor. Uluslararası öğrencilerin lisans eğitimi için yapacakları başvuru süreçlerinde SAT sınavını almaları gerekiyor. Türkiye’de SAT sınavı ile öğrenci kabul eden üniversiteler şu şekilde sıralanıyor;

  • Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ)
  • Boğaziçi Üniversitesi
  • İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)
  • Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ)
  • Koç Üniversitesi
  • Sabancı Üniversitesi

Scholastic Aptitude Test Nasıl Bir Formata Sahip?

Peki; SAT Sınav içeriği nasıl? SAT sınavı soruları hakkında bilinmesi gerekenler neler? SAT, İngilizce uygulanan bir sınav olarak biliniyor. Sınav yılda 7 kez düzenleniyor. Genellikle; Mart, Mayıs, Haziran, Ağustos, Ekim, Kasım, Aralık aylarında uygulanıyor. Sınavda, öğrencilere çoktan seçmeli sorular yöneltiliyor. Bazı bölümlere pasajlar ve grafiklere yer veriliyor. Sınav toplamda üç bölümden oluşuyor. Bu üç bölüm Reading, Writing and Language ve Math olarak sıralanıyor. Sınav 3 saatlik bir süreyi kapsıyor.  SAT sınavı soruları ve süre her bölüm için değişiklik gösteriyor.

SAT Reading bölümünde 52 soru bulunuyor. Sorular psikoloji, tarih gibi çeşitli alanları kapsıyor. Bölümde öğrencilere 5 farklı paragraf sunuluyor. Her bir paragraf için ise 10 – 22 soru yöneltiliyor. Bölüm için öğrencilere tanınan süre 65 dakika olarak biliniyor.

Scholastic Aptitude Test bölümlerinden bir diğeri Writing And Language… Bu bölümde öğrencilere 44 soru yöneltiliyor ve 35 dakika süre tanınıyor. Bu bölümde öğrencilerin İngilizce düzeyi kritik bir önem taşıyor. Çünkü bölümün amacı dil yeteneğinin ve dile olan hakimiyetin ölçülebilmesi olarak biliniyor. Öğrencilere çeşitli pasajlar veriliyor. Bu pasajlarda imla hataları ve anlam bozukluklarına yer veriliyor. Bu hataların öğrenciler tarafından fark edilmesi ve düzeltilmesi gerekiyor.

Sınavın üçüncü bölümü ise Math adıyla biliniyor. Bu bölüm kendi içinde iki farklı kısma ayrılıyor. Bölüm toplamda 58 sorudan oluşuyor. İlk kısımda öğrencilere 20 soru yöneltiliyor. Bu kısım için ayrılan süre ise 25 dakika olarak biliniyor. Öğrencilerin bu kısım için hesap makinesi kullanma izni bulunmuyor. İkinci kısımda ise öğrencilere 38 soru yöneltiliyor. Bu sorular için ise 55 dakikalık bir süre tanınıyor. İkinci kısım; cebir, data analizi, problem çözme gibi farklı soru tiplerini içeriyor. Bu bölümde öğrencilerin hesap makinesi kullanması mümkün olabiliyor. Ancak internete bağlanabilen cihazlar kesinlikle kabul edilmiyor.

Scholastic Aptitude Test Kimler Tarafından Alınabiliyor?

Bilindiği gibi Türkiye’de üniversiteye geçiş sürecinde YKS sınavı uygulanıyor. YKS sınavı ÖSYM tarafından uygulanan merkezi bir sınav olarak biliniyor. YKS sınavında başarılı olan adaylar üniversitelere yerleşmeye hak kazanıyorlar. Ancak uluslararası öğrenciler YKS sınavından yararlanamıyor. 2010 yılına kadar uluslararası öğrenciler için ÖSYM tarafından yine merkezi bir sınav olarak YÖS uygulanıyordu. YÖS’ün açılımı Yabancı Uyruklu Öğrenci sınavı olarak biliniyor. Ancak 2010 yılı sonrasında YÖS merkezi bir sınav olmaktan çıkarıldı. Sınavın uygulanması üniversitelerin inisiyatifine bırakıldı. Bu noktada; kimi üniversiteler kendi sınavlarını uygulamayı seçtiler. Kimi üniversiteler ise SAT sınavını uygulamayı seçtiler.

Peki; hangi öğrenciler uluslararası öğrenci olarak anılıyor? Bu statü kimleri kapsıyor? Kimler Scholastic Aptitude Test ile üniversitelere yerleşebiliyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğu halde lise eğitimi yurt dışında alanlar bu statüde yer alıyor. İçişleri Bakanlığı izniyle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkanlar uluslararası öğrenci olarak anılıyor. Yabancı uyruklu olup daha sonra Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaya hak kazananlar uluslararası öğrenci sayılıyor. Bu koşullardan herhangi birine sahip olanı öğrenciler uluslararası öğrenci statüsünde yer alıyor. Bu öğrenci adaylarının Türkiye’de üniversite eğitimi alabilmeleri için SAT sınavını almaları gerekiyor.

Uluslararası Öğrenciler Türkiye’de Üniversite Okumak İçin Neler Yapmalı?

Peki; uluslararası öğrenciler için üniversiteye başvuru süreci nasıl ilerliyor? Hangi adımların izlenmesi gerekiyor? Her üniversitenin başvuru süreçlerine yönelik talepleri farklılık gösterebiliyor. Gerekli ve detaylı tüm bilgilere üniversitelerin web siteleri aracılığıyla ulaşılabiliyor. Scholastic Aptitude Test az öncede belirttiğimiz gibi başvuru sürecinin temelini oluşturuyor.

Neredeyse tüm üniversiteler için öncelikli olarak bir başvuru formu doldurulması gerekiyor. İlgili formlara üniversitelerin web sayfalarından ulaşmak mümkün olabiliyor. Başvuru formlarının eksiksiz ve doğru olarak doldurulması ve üniversiteye iletilmesi gerekiyor. Başvuru süreçleri online, posta yoluyla ya da doğrudan üniversitelere başvuru şeklinde ilerleyebiliyor.

Elbette lise diploması ve transkript öğrenci adaylarının üniversitelere sunması gereken ilk belgeler arasında yer alıyor. Her üniversite farklı bir ortalama talep ediyor. Ancak çoğunlukla lise not ortalamasının 3 ve üzerinde olması isteniyor. Bazı üniversiteler niyet mektubu talep edebiliyorlar. Bunun yerinde öğrencilerle yüz yüze mülakat yapmayı isteyen üniversiteler de bulunuyor.

Başvuru sürecinde eğitim dili İngilizce olan üniversiteler için IELTS ya da TOEFL sınavlarından herhangi birinin alınması gerekiyor. Genellikle IELTS için minimum skor 6,5 olarak biliniyor. TOEFL için ise istenen minimum skor 80 olarak karşımıza çıkıyor. Sanat ve tasarım ile ilgili bölümlere başvuruda üniversiteler ek olarak yetenek sınavı talebinde bulunabiliyor. Bunun yanı sıra; öğrencilerin portfolyolarını üniversitelere iletmeleri gerekebiliyor.

Scholastic Aptitude Test hakkında daha detaylı bilgi almak için aba Eğitim web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Eğitime dair sorularınız için Doç. Dr. Gamze Sart ve aba Eğitim ile iletişime geçebilirsiniz. Sınavlar ve üniversiteler hakkında daha fazla içeriğe ulaşmak için YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz.