Dijital SAT nedir? SAT sınavına kimler girebilir? SAT sınavının dijital platforma taşınması neleri değiştirecek? Sınav hangi bölümlerden oluşuyor ve içeriğinde neler var? Sınav tarihleri ve başvuru süreci hakkında bilinmesi gerekenler neler?

SAT sınavı veya Scholastic Aptitude Test üniversitelere kabul sürecinde alınması gereken sınavlardan biri olarak biliniyor. Uluslararası geçerliliği bulunan bu sınav öğrenci adaylarının akademik yeterliliklerini ölçmeyi amaçlıyor. Akademik birikimin yanı sıra öğrenci adaylarının analiz ve eleştirel düşünme gibi alanlardaki becerilerine de bakılıyor. Sınav; Amerika, Avrupa, Uzak Doğu ve Kanada’da üniversite okumak isteyen uluslararası öğrencilere yönelik olarak uygulanıyor. Aynı zamanda Türkiye’de üniversite okumak isteyen uluslararası öğrencilerin de SAT sınavını almaları gerekiyor.

SAT sınavının üniversitelere kabul sürecini önemli oranda etkilediği biliniyor. Bu anlamda yurt dışında eğitim almak isteyen Türk öğrencilerin bu sınavı almaları kesinlikle tavsiye ediliyor. Hatta pek çok üniversite için SAT sınavını almak bir tavsiyenin ötesinde zorunlu koşullardan biri oluyor.

Geleneksel yöntemlerle uygulanan SAT sınavının 2023 yılı itibariyle dijital platforma taşınacağı duyurulmuştu. College Board tarafından organize edilen sınavın dijitale taşınmasıyla birlikte bazı değişikliklerin yaşanacağı da biliniyordu. Peki; bu değişiklikler neler olacak?

Dijital SAT ile Neler Değişecek?

SAT sınavında dijital platforma geçişle birlikte bazı değişiklikler yaşanacağı biliniyor. Öğrenci adaylarının tablet ve bilgisayar üzerinden sınavı uygulayabilecek olması ilk değişiklik olacak. Bununla birlikte; SAT sınavı, sınav merkezleri ve okullarda yapılmaya devam edecek. Sınav süresince öğrenci adaylarına gözetmenler eşlik edecek.

Sınavın organizasyonunu üstlenen College Board bugüne kadar olduğu gibi öğrencilerin ihtiyaçları için destek vermeyi sürdürecek. Öğrenciler sınavlar için gerekli kaynaklara College Board’un web sitesi üzerinden ulaşabilecek. Aynı zamanda sınav günlerinde öğrencilerin gereksinimleri için destek verilecek.

Sınavın içeriğine dair çok fazla değişikliğe gidilmeyecek. Sınav, toplamda 154 sorudan oluşacak. Dijital SAT, Reading, Writing and Language ve Math olmak üzere üç bölümden oluşmaya devam edecek. Adaylara, Reading için 52, Writing and Language için 44 ve Math için 58 soru yöneltilecek. Sınavın büyük bölümü çoktan seçmeli sorulardan oluşacak. Çoktan seçmeli sorular ise dört şık içeriyor olacak. Ancak; sınavda yer alan uzun metinler yerini daha kısa okuma parçalarına bırakacak. Sayısal bölümün tamamında öğrencilerin hesap makinesi kullanımına izin verilecek.

Dijital platforma geçişle birlikte; SAT sınavının 3 saat olan süresi, 2 saate düşürülecek. Sınavın puanlamasına yönelik herhangi bir değişikliğe gidilmeyecek. Scholastic Aptitude Test, her zaman olduğu gibi 1600 puan üzerinden değerlendirilmeye devam edecek.

Dijital SAT Sınav Merkezleri ve Sınav Tarihleri

SAT, Türkiye’de 12 farklı sınav merkezinde uygulanıyor. 2023 yılı için sınav tarihlerinin; 11 Mart, 6 Mayıs ve 3 Haziran olarak belirlendiği biliniyor. Bu sınavların öncesinde kayıt, sınav merkezi seçimi, sınav ücretinin ödenmesi gibi çeşitli adımları izlemek gerekiyor. Kayıt ve değişiklikler için son tarihler sırasıyla; 24 Şubat, 21 Nisan, 19 Mayıs olarak biliniyor. Öğrencilerin sınava girebileceği merkezler ise şöyle sıralanıyor;

  • Bilkent Üniversitesi (Ankara)
  • Ted Ankara Koleji (Ankara)
  • Hisar Okulları (İstanbul)
  • Özel Oğuzkaan Koleji (İstanbul)
  • Özel St. Georg Avusturya Lisesi Ve Ticaret Okulu (İstanbul)
  • İzmir Amerikan Koleji (İzmir)
  • Tarsus Amerikan Koleji (Mersin)
  • Fatih Koleji (Kocaeli)
  • Özel Servergazi Anadolu ve Fen Lisesi (Denizli)
  • Ted Bursa Koleji (Bursa)
  • Abdullah Gül Üniversitesi (Kayseri)
  • Bilkent Erzurum Laboratuvar Lisesi (Erzurum)

Sınav başvuruları, College Board’un web sitesi üzerinden ya da posta yoluyla yapılabiliyor. Adayların başvuru öncesinde sınav ücretini ödemiş olmaları gerekiyor. Başvuru sırasında adaylardan bir fotoğraf talep ediliyor. Sınav merkezi seçimi de başvuru esnasında yapılabiliyor.

Dijital SAT hakkında daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Sorularınız için aba Eğitim ile iletişime geçebilirsiniz. Yurt dışı eğitim hakkında daha fazla içeriğe ulaşmak için aba Eğitim YouTube kanalına abone olabilirsiniz.