Avrupa’da üniversite eğitimi için pek çok farklı ülkeyi tercih etmek mümkün olabiliyor. Avrupa üniversiteleri her yıl yüzlerce Türk öğrenciye kapılarını açıyor. Avrupa’da üniversite okumak isteyen öğrenciler başvurdukları ülkeye göre çeşitli dillerde eğitim alabiliyorlar. Bununla birlikte, pek çok ülke ve üniversite uluslararası öğrencilere İngilizce eğitim fırsatı da sunuyor. Avrupa’da, İngiltere, Almanya, Hollanda, İsviçre gibi ülkeler eğitim alanında ön plana çıkıyor. Ek olarak; İtalya, Belçika, İspanya, İsveç, Avusturya, Fransa gibi farklı ülkeler de sıkça tercih ediliyor.

Avrupa’da, Amerika’nın aksine öğrenciler ücretsiz eğitim alma şansı da bulabiliyor. Avrupa’da devlet üniversitelerinin uluslararası öğrenciler için de ücretsiz olduğu biliniyor. Kimi ülkeler bu imkanı yalnızca kendi dillerinde eğitim alınması halinde sunuyor. Örneğin; Finlandiya’da, Fince eğitim alınması durumunda uluslararası öğrencilerden ücret talep edilmiyor. Ancak İngilizce eğitim söz konusu ise öğrencilerin belirli bir ücret ödemeleri gerekiyor. Bu durum; İsveç, İtalya gibi ülkeler için de geçerli oluyor. Ancak; eğitim dili İngilizce olan okullarda da ücretsiz ya da burslu eğitim imkanlarından yararlanmak mümkün olabiliyor.

Peki; Avrupa’da eğitim almak için neler yapmak gerekiyor? Kabul sürecinde hangi uluslararası sınavlar ve diploma programları geçerli oluyor? Hangi ülke ve üniversiteler daha fazla dikkat çekiyor?

Avrupa’da Üniversite Eğitimi Almak İçin Neler Yapılmalı?

Avrupa’da üniversitelere kabul sürecinin titizlikle yürütülmesi gerekiyor. Uluslararası sınavlar ve diploma programları bu noktada devreye giriyor. Öğrencilerin akademik başarıları kabul süreci için kritik bir rol oynuyor. SAT sınavı bu anlamda üzerinde durulması gereken sınavlardan biri oluyor. AP ve IB diploma programları da Avrupa’da geçerliliği olan sınavlar olarak biliniyor. Bu noktada AP’nin daha fazla ön planda olduğunu ifade etmek gerekiyor. Akademik başarı kadar önemi olan bir başka konu ise dil yeterliliği oluyor. Eğer, İngilizce eğitim alınacaksa IELTS ya da TOEFL sınavlarından birini almak gerekiyor. Birçok üniversite için bu iki sınav da geçerli oluyor. Ancak; bazı üniversitelerden bu sınavlardan yalnızca birini kabul ediyor. Sınav tercihini bu doğrultuda yapmak önem taşıyor. Eğer, Fransızca, İtalyanca, Almanca gibi farklı bir dilde eğitim alınacaksa sınav koşulları da değişiyor.

Avrupa’da üniversite okumak için bir diğer önemli nokta öğrencinin ders dışı aktiviteleri oluyor. Öğrencilerin katıldığı gönüllü projeler, StartUp’lar, stajlar, iş deneyimleri kabul sürecini etkiliyor. Üniversiteler toplum için fikir üretebilen, duyarlı bireyleri bünyelerinde görmeyi tercih ediyor. Avrupa’da eğitim almak isteyenlerin bu noktayı da gözden kaçırmaması gerekiyor. Üniversitelere hazırlık ve kabul sürecinde aba Eğitim öğrencileri tüm aşamalarda destekliyor.

Avrupa’da Üniversite Eğitimi Almak İsteyenler Hangi Üniversiteleri Tercih Etmeli?

Avrupa’da pek çok üniversitenin yeterli donanıma sahip olduğu biliniyor. Bu anlamda tercih edilebilecek pek çok üniversite uluslararası öğrenciler için sayısız imkan sunuyor. Ancak; bazı ülke ve üniversitelerin daha fazla ön plana çıktığı da biliniyor. Times Higher Education’a göre dünyanın en iyi üniversiteleri arasında pek çok Avrupa üniversitesi bulunuyor. Dünyanın en iyi 50 üniversitesi arasında yer alan Avrupa üniversiteleri ise şöyle sıralanıyor;

  • University of Oxford (İngiltere)
  • University of Cambridge (İngiltere)
  • Imperial College London (İngiltere)
  • ETH Zurich (İsviçre)
  • UCL (İngiltere)
  • University of Edinburgh (İskoçya)
  • Technical University of Munich (Almanya)
  • LMU Munich (Almanya)
  • King’s College London (İngiltere)
  • London School of Economics and Political Science (İngiltere)
  • École Polytechnique Fédérale de Lausanne (İsviçre)
  • KU Leuven (Belçika)
  • Universität Heidelberg (Almanya)
  • Paris Sciences et Lettres – PSL Research University Paris (Fransa)
  • Karolinska Institute (İsveç)

Avrupa’da üniversite eğitimi hakkında daha fazla bilgi edinmek için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Sorularınız için aba Eğitim ile iletişime geçebilirsiniz. Yurt dışı eğitim hakkında daha fazla içeriğe ulaşmak için YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz.