Hemen Bilgi Al

Almanya’da Üniversite Okumak: Başvuru Nasıl Yapılır?

Almanya’da üniversite okumak günümüzde öğrenciler tarafından tercih edilmektedir. Bugün Avrupa’nın en büyük ülkesi ve eğitim alanında en fazla talep edilen ülkelerinden biri olan Almanya’yı daha yakından tanımak yerinde bir karar olacaktır. Almanya yurt dışında Türk nüfusunun en fazla yaşadığı ülke olmakla beraber sadece Türklere değil dünyanın pek çok yerinden milyonlarca yabancıya da ev sahipliği yapmaktadır. Özellikle eğitim alanında başta Asya Kıtası ülkeleri olmak üzere son dönemde dünyanın pek çok ülkesinden öğrenci, eğitimleri için Alman üniversitelerini tercih etmektedirler.

Dünya ülkeleri arasında üniversite seçimi konusunda İngiltere, Kanada ve Amerika’dan sonra gelmektedir. Özellikle mühendislik ve teknik bölümler için Avrupa’nın en çok tercih edilen ülkesi olan Almanya, dünya sıralamalarında da ilk sıralarda yer almaktadır. Almanya’da üniversite okumak aynı zamanda çok sayıda prestijli üniversitelere de ev sahipliği yapmaktadır. Almanya’nın neredeyse her şehrinde en az bir adet yüksek kaliteli ve uluslararası standartlarda eğitim veren üniversiteleri mevcuttur.

Bu prestij sahibi kaliteli üniversitelerin yer aldığı şehirleri ilk 5 olarak sıralayacak olursak; Münih, Berlin, Köln, Heidelberg ve Frankfurt başta gelmektedir. Bu en iyi üniversitelerin toplandığı şehirlerde ise dünyanın önde gelen üniversiteleri yer almaktadır. Almanya’nın en iyi üniversiteleri arasında ilk sıraları; Münih Teknik Üniversitesi, Ludwig-Maximilians Münih Üniversitesi, Heidelberg Üniversitesi, Harlsruher Teknoloji Enstitüsü ve Humboldt-Berlin Üniversitesi almaktadır. Almanya’da universite okuma sartları hakkında detaylı bilgilere ulaşmak için Aba Yurt Dışı Eğitim Merkezi ile irtibata geçerek konu hakkında görüşebilirsiniz.

Almanya’da Üniversite Okumak Ücretsiz mi?

Almanya’da üniversite okumak isteyen öğrenciler için yurt dışında yaşamanın yanında üniversite ücretleri de oldukça önemli olmaktadır. Alman üniversitelerinin en göze çarpan özelliği eğitim kalitelerinin yanı sıra neredeyse tamamen ücretsiz olmalarıdır. İngiltere ve Hollanda ile birlikte Avrupa’nın en çok talep alan ülkesi olan Almanya’da üniversitelere devlet desteği sağlanmaktadır. Ancak bazı üniversitelerde öğrenciler sadece dönemlik olarak 300-1500 Euro arasında harç ücreti ödemektedirler.

Yine Almanya’da bulunan pek çok devlet üniversitesi ise Avrupa Birliği vatandaşı olsun ya da olmasın herkes için tamamen ücretsiz hizmet verilmektedir. Tüm bunların yanında dezavantaj olarak görülebilecek en önemli şartlar ise özellikle lisans bölümleri için Almanca bilme zorunluluğunun olmasıdır. Almanya’da üniversite okumak isteyen öğrenciler için Almanca biliyor olmak son derece önemlidir. Ülkede İngilizce eğitim veren lisans bölümü neredeyse yok denecek kadar azdır. Bu durum yüksek lisans içinse biraz daha ılımlı bir durum ile karşılaşmaktadır. Yüksek lisans için özellikle son yıllarda İngilizce eğitim veren bölüm sayısı arttırılarak öğrenci kabulüne başlanıldı.

Almanya da Üniversite Okumak için Gerekenler

Almanya’da üniversite okumak için gerekli olan başvuru şartları ve evraklar bulunmaktadır. Almanya’da üniversite başvuruları online bir merkezi sistem olan ‘Uni-assist’ üzerinden yapılmaktadır. Standart dönem başlangıcı olan yaz dönemi için en geç 15 Ocakta başvurunun yapılmış olması gerekmektedir. Almanya’da öğrenim görme kararı verdikten sonra uygun üniversitede program seçimini önceden yapmak oldukça önemlidir. Özellikle başvurulardan önce mutlaka belirli seviyede Almanca dilinizin olması da gerekmektedir. Almanya da üniversite okumak için gerekenler arasında başvuruyu gerçekleştirmeden önce Türk vatandaşlarının ÖSYM tarafından uygulanan üniversitelere giriş sınavlarından başarı elde etmiş olmaları gerekmektedir.

ÖSYM tarafından yapılan üniversitelere giriş sınavının şimdiki adı ise YKS olarak güncellendi. YKS’den alınan puanla Türkiye’de 4 yıllık bir lisans programını kazanacak kadar bir puan almış olmanız gerekmektedir. Kazandığınız bu üniversite; devlet üniversitesi veya vakıf üniversitesi olabilir. Ayrıca Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti üniversiteleri de bu başvurularla öğrencileri ülkesine kabul etmektedir. Ancak eğer ki bir Açıköğretim üniversitesinde bir bölüm kazandıysanız başvurularınız kabul edilmemektedir.

Almanya’da üniversite okumak için başvurunuz kabul edildiği takdirde Türkiye’de kazanmış olduğunuz bölümü ya da bu bölüme denk gelen bir başka bölümü okuma hakkına da sahip olmaktasınız. Yurt dışındaki eğitim programlarına yapacağınız başvurunuzu ÖSYM sonuç belgelerinin açıklanmasından sonra en geç 1 sene içerisinde yapmanız gerekmektedir. Çünkü Almanya’da kazandığınız üniversitenin geçerlilik süresi sadece 1 yıl olmaktadır.

Almanya’da Universite Okuma Sartları Sonrasındaki Süreç

Almanya’da üniversite okumak için başvuru şartlarının hepsini yerine getirmiş olmanız gerekmektedir. Eğer başvuru sonrasında üniversiteye kabul edildiyseniz Almanya’nın öğrenin dili Almanca olduğundan dolayı dil yeterlilik belgesini ibraz etmeniz gerekmektedir. Lisans başvurusu için mutlaka Almanca dil seviyesini belirlemek için yapılan ‘ Test Daf’ sınavından yeterli skoru almanız gerekli olmaktadır. Tüm bunların yerine Gothe Enstitüsünde gerekli olan sertifikaları almakta yeterli sayılmaktadır.

Okulların kabul şartları değişmekle birlikte C1 seviyesi başvuru için yeterli olmaktadır. Fakat her üniversitenin hatta ve hatta her bölümün farklı ‘Test Daf’ yeterlilikleri bulunmaktadır. Bu farklı yeterlilikler olacağından tercih ettiğiniz üniversiteden ve bölümden bilgi almanız şart olmaktadır. Fakat eğer B1 seviyesindeyseniz de bazı okullar tarafından kabul ya da şartlı kabul de alabilirsiniz. Eğer şartlı kabul aldıysanız 1 sene dil eğitimi gördükten sonra istenen seviyede bir skor alıp bölüme başlama imkanınız da bulunmaktadır.

Almanya’da üniversite okumak hem şartlı koşullara hem de şartsız koşullara bağlı olarak ilerlemektedir. Eğer ki şartlı kabul alınırsa vize başvuru süreci de değişiklik göstermektedir. Dil kursundan alınan belge, okulun bünyesinde gidilen bir kurs ise oradan alınan belge ya da ödemelerin yapılıp yapılmadığı konusu da son derece önemli olmaktadır. Başvuru aşamasında noter onaylı Almanca tercümeli lise diploması, Almanca tercümeli lise not dökümü, Almanca tercüme ÖSYM yerleştirme belgeniz gerekli olmaktadır.

Almanya’da Alınacak Diplomalar Nelerdir?

Eğer halen daha bir lisede eğitim almakta iseniz; öğrenci belgesi ve dönem sonu mezun olunabilir belgesi gerekmektedir. Ayrıca varsa staj belgeleri yine varsa yabancı dil sertifikaları, gerekçe mektupları ve CV gibi standart belgelerde istenenler arasında bulunmaktadır. Almanya’da üniversite okumak için bir diğer yol da ‘Abitur’ sınavlarına girip başarıyla bitirmiş olmanız gerekli olmaktadır. Bu sınavlar Almanya’da ki liselerde yıl sonlarında yapılmaktadır. Eğer ‘Abitur’ diplomasına sahip iseniz ÖSYM sınavlarına girmeye gerek duymadan başvuru yapabilmektesiniz.

Ayrıca Almanya’da alınan diplomaların Türkiye’de YÖK denklikleri bulunmaktadır. YÖK denkliği Almanya’nın tüm devlet üniversiteleri için geçerliliğini korumaktadır. Almanya’da genellikle 3 sene süren üniversite eğitimi için hak etmiş olduğunuz diploma Türkiye’de 4 senelik lisans mezunu olarak YÖK denkliği hakkı kazanmaktadır. Almanya da alınan diplomalar ile Türkiye’de ki diplomaların denk olmasından ötürü eğitim aksamadan yerine getirilmektedir.

Almanya’da Üniversite Okuma Ücretleri

Almanya’da üniversite okumak için gidilecek üniversite ve bölüme göre ücretler farklılık göstermektedir. Başlangıçta da söylediğimiz gibi Almanya’da üniversite okuma ücretleri Avrupa’ya ya da diğer gelişmiş ülkelere kıyasla sembolik düzeyde kalmaktadır. Almanya yetenekli yabancı öğrencilere Almanca bilmeleri koşulu ile ücretsiz eğitim imkanı sağlamaktadır. Öğrencilerin sağlanan bu ücretsiz eğitim sonrasında ülkede çalışması içinde ülke tarafından öğrenciler teşvik edilmektedir.

Üniversitelerde dönemlik olarak uygulanan harç ücretleri ortalama olarak 300 Euro olmakla birlikte bu rakam bazı okullar için nadiren de olsa 1500 Euroya kadar çıkmaktadır. Fakat dönemlik ödenen harç ücretleri öğrencilere ücretsiz ulaşım hakkı ve sosyal yaşamın pek çok alanında ciddi oranda indirim kolaylığı da sağlamaktadır. Almanya’da üniversite okumak isteyen öğrencilerin aylık temel masrafları yaklaşık olarak 600-700 Euro arasında değişmektedir.

Bu aylık temel masraflarının içerisine öğrencinin konaklaması, sigortası, sosyal giderleri de dahil olmaktadır. Almanya hükümeti öğrencilerin Almanya’da zor durumda kalmasını önlemek için vizeye girmeden önce öğrenciden bloke hesap oluşturmasını istemektedir. Ayrıca yine öğrencilerin mağdur olmaması için banka hesabını da yaklaşık 10000 Euroya bloke koydurmasını ve bu hesabın belgelenmesini de istemektedir.

Eğitim için Almanya’ya giden öğrenciler her ay bankaya yatırılan bu ücretin 12’de 1’ini çekme imkanına sahiptirler. Fakat öğrenciler 20 saate kadar yasal olarak part-time işlerde de çalışma fırsatını elde edebiliyorlar. Özellikle Berlin, Münih ve Frankfurt gibi büyük şehirlerde iş bulmak öğrenciler açısından hiçte zor gözükmemektedir. Bu şehirlerde öğrenciler için oldukça uygun saatli ve getirisi yüksek iş kolları bulunmaktadır.

Almanya’da Üniversite Okumak: Almanya’da Eğitim Almak İçin Burs İmkanları

Almanya’da üniversite okumak her yönüyle öğrenciler için artısı olan ülkeler arasında yer almaktadır. Almanya’da ücretsiz üniversite eğitiminin yanında Avrupa’da ki diğer ülkelere oranla en gelişmiş burs imkanları da bu ülkede bulunmaktadır. Vatandaşı olunan ülke öğrencilerine ve okunan bölümün farklı olmasına göre farklı burs kriterleri bulunmaktadır. Avrupa Birliği içerisinde yer alan Alman Hükümeti nezdinde pek çok vakıf ve kuruluşların sağlamış oldukları burslar var olmaktadır.

Tüm bu burslara ulaşmanızı sağlayan ve sizin için en uygun bursu bulmanızı kolaylaştıran online sistemlerde varlığını göstermektedir. Bu online sistemlerin başında ‘DAAD’ gelmektedir. ‘DAAD’ sayesinde vakit kaybetmeden burs başvurusu yapıp kendinize uygun bir burs tipi mutlaka bulmaktasınız. Ayrıca Almanya’nın iyi bir eğitim vermesinin yanında mezuniyet sonrasında sağladığı iş imkanlarının varlığıyla da dikkatleri çekmektedir.

Almanya’da üniversite okumak hem eğitim aşamasında hem de sonrasında öğrencilere birçok avantaj sağlamaktadır. Sağladığı bu avantajlar vasıtasıyla yurt dışından çoğu öğrenciye de ev sahipliği yapmaktadır. Almanya mezuniyet sonrasında iş bulmanızı da son derece desteklemektedir. Mezuniyet sonrasında 18 aylık iş arama vizesi de devlet tarafından öğrencilere sunulan destekler arasında yer almaktadır. Bu 18 aylık süre içerisinde iş bulduğunuzda vize sorunu yaşamadan Almanya’da da kalmaya devam etme imkanınız bulunmaktadır.

Almanya’da Üniversite Okumak: Burs İmkanları Nasıldır?

Almanya’da burslu okumak için gerekli şartları taşıyan öğrenciler bu ayrıcalıklardan yararlanmaktadırlar. Devlet tarafından gerek kendi vatandaşlarına gerekse yurt dışından gelen Alman vatandaşı olmayan öğrencilere her türlü destek sağlanmaktadır. Kelimenin tam anlamıyla öğrenci dostu olan bu ülkede eğitim almak için gelen öğrencilere burs konusunda bazı alternatiflerde bulunmaktadır. Almanya’da üniversite okumak isteyen öğrencilerin burs konusunda ilk destekçileri devlet ve vakıflar olmaktadır.

Burs imkanlarının yanı sıra devlet hem okuyup hem de çalışmak isteyen öğrenciler içinde çeşitli iş imkanları sunmaktadır. Bu iş imkanları sayesinde öğrenciler hem para kazanmakta hem de kendilerine ve derslerine zaman ayırabilmektedirler. Bu iş kolları genellikle öğrenciler açısından part-time şeklinde yürütülmektedir. Eğitim dönemi boyunca aldıkları burslar ile part-time iş gelirleri sayesinde temel ihtiyaçlarını karşılayan öğrenciler ayrıca düşük kira bedellerini de rahatlıkla ödeyebilmektedirler.

Son olarak modern yapısı ile Berlin, daha geleneksel yönüyle dikkatleri çeken Münih, göz alıcı gökdelenleriyle adından sıkça söz ettiren Frankfurt, hızlı ve bir o kadar da tempolu Hamburg ve tarihi yönünün oldukça ağır bastığı Heidelberg gibi öğrenci şehirleri ile zengin bir uluslararası kültür çeşitliliğine sahip olan Almanya öğrencilerin özellikle tercih ettikleri ülkelerin başında gelmektedir. Almanya’da üniversite okumak için merak ettiğiniz her şey ve başvuru sürecinde gerekli olanları öğrenmek için Aba Yurt Dışı Eğitim Merkezi İle irtibata geçerek aklınıza takılanları sorabilirsiniz.

Ücretsiz Open Day Günlerimize Katılmak İçin Aşağıdaki Formu Doldurun

Açık bilgilendirme günlerimizde tüm sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation

Almanya’da Üniversite Okumak: Başvuru Nasıl Yapılır?

Almanya’da üniversite okumak günümüzde öğrenciler tarafından tercih edilmektedir. Bugün Avrupa’nın en büyük ülkesi ve eğitim alanında en fazla talep edilen ülkelerinden biri olan Almanya’yı daha yakından tanımak yerinde bir karar olacaktır. Almanya yurt dışında Türk nüfusunun en fazla yaşadığı ülke olmakla beraber sadece Türklere değil dünyanın pek çok yerinden milyonlarca yabancıya da ev sahipliği yapmaktadır. Özellikle eğitim alanında başta Asya Kıtası ülkeleri olmak üzere son dönemde dünyanın pek çok ülkesinden öğrenci, eğitimleri için Alman üniversitelerini tercih etmektedirler.

Dünya ülkeleri arasında üniversite seçimi konusunda İngiltere, Kanada ve Amerika’dan sonra gelmektedir. Özellikle mühendislik ve teknik bölümler için Avrupa’nın en çok tercih edilen ülkesi olan Almanya, dünya sıralamalarında da ilk sıralarda yer almaktadır. Almanya’da üniversite okumak aynı zamanda çok sayıda prestijli üniversitelere de ev sahipliği yapmaktadır. Almanya’nın neredeyse her şehrinde en az bir adet yüksek kaliteli ve uluslararası standartlarda eğitim veren üniversiteleri mevcuttur.

Bu prestij sahibi kaliteli üniversitelerin yer aldığı şehirleri ilk 5 olarak sıralayacak olursak; Münih, Berlin, Köln, Heidelberg ve Frankfurt başta gelmektedir. Bu en iyi üniversitelerin toplandığı şehirlerde ise dünyanın önde gelen üniversiteleri yer almaktadır. Almanya’nın en iyi üniversiteleri arasında ilk sıraları; Münih Teknik Üniversitesi, Ludwig-Maximilians Münih Üniversitesi, Heidelberg Üniversitesi, Harlsruher Teknoloji Enstitüsü ve Humboldt-Berlin Üniversitesi almaktadır. Almanya’da universite okuma sartları hakkında detaylı bilgilere ulaşmak için Aba Yurt Dışı Eğitim Merkezi ile irtibata geçerek konu hakkında görüşebilirsiniz.

Almanya’da Üniversite Okumak Ücretsiz mi?

Almanya’da üniversite okumak isteyen öğrenciler için yurt dışında yaşamanın yanında üniversite ücretleri de oldukça önemli olmaktadır. Alman üniversitelerinin en göze çarpan özelliği eğitim kalitelerinin yanı sıra neredeyse tamamen ücretsiz olmalarıdır. İngiltere ve Hollanda ile birlikte Avrupa’nın en çok talep alan ülkesi olan Almanya’da üniversitelere devlet desteği sağlanmaktadır. Ancak bazı üniversitelerde öğrenciler sadece dönemlik olarak 300-1500 Euro arasında harç ücreti ödemektedirler.

Yine Almanya’da bulunan pek çok devlet üniversitesi ise Avrupa Birliği vatandaşı olsun ya da olmasın herkes için tamamen ücretsiz hizmet verilmektedir. Tüm bunların yanında dezavantaj olarak görülebilecek en önemli şartlar ise özellikle lisans bölümleri için Almanca bilme zorunluluğunun olmasıdır. Almanya’da üniversite okumak isteyen öğrenciler için Almanca biliyor olmak son derece önemlidir. Ülkede İngilizce eğitim veren lisans bölümü neredeyse yok denecek kadar azdır. Bu durum yüksek lisans içinse biraz daha ılımlı bir durum ile karşılaşmaktadır. Yüksek lisans için özellikle son yıllarda İngilizce eğitim veren bölüm sayısı arttırılarak öğrenci kabulüne başlanıldı.

Almanya da Üniversite Okumak için Gerekenler

Almanya’da üniversite okumak için gerekli olan başvuru şartları ve evraklar bulunmaktadır. Almanya’da üniversite başvuruları online bir merkezi sistem olan ‘Uni-assist’ üzerinden yapılmaktadır. Standart dönem başlangıcı olan yaz dönemi için en geç 15 Ocakta başvurunun yapılmış olması gerekmektedir. Almanya’da öğrenim görme kararı verdikten sonra uygun üniversitede program seçimini önceden yapmak oldukça önemlidir. Özellikle başvurulardan önce mutlaka belirli seviyede Almanca dilinizin olması da gerekmektedir. Almanya da üniversite okumak için gerekenler arasında başvuruyu gerçekleştirmeden önce Türk vatandaşlarının ÖSYM tarafından uygulanan üniversitelere giriş sınavlarından başarı elde etmiş olmaları gerekmektedir.

ÖSYM tarafından yapılan üniversitelere giriş sınavının şimdiki adı ise YKS olarak güncellendi. YKS’den alınan puanla Türkiye’de 4 yıllık bir lisans programını kazanacak kadar bir puan almış olmanız gerekmektedir. Kazandığınız bu üniversite; devlet üniversitesi veya vakıf üniversitesi olabilir. Ayrıca Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti üniversiteleri de bu başvurularla öğrencileri ülkesine kabul etmektedir. Ancak eğer ki bir Açıköğretim üniversitesinde bir bölüm kazandıysanız başvurularınız kabul edilmemektedir.

Almanya’da üniversite okumak için başvurunuz kabul edildiği takdirde Türkiye’de kazanmış olduğunuz bölümü ya da bu bölüme denk gelen bir başka bölümü okuma hakkına da sahip olmaktasınız. Yurt dışındaki eğitim programlarına yapacağınız başvurunuzu ÖSYM sonuç belgelerinin açıklanmasından sonra en geç 1 sene içerisinde yapmanız gerekmektedir. Çünkü Almanya’da kazandığınız üniversitenin geçerlilik süresi sadece 1 yıl olmaktadır.

Almanya’da Universite Okuma Sartları Sonrasındaki Süreç

Almanya’da üniversite okumak için başvuru şartlarının hepsini yerine getirmiş olmanız gerekmektedir. Eğer başvuru sonrasında üniversiteye kabul edildiyseniz Almanya’nın öğrenin dili Almanca olduğundan dolayı dil yeterlilik belgesini ibraz etmeniz gerekmektedir. Lisans başvurusu için mutlaka Almanca dil seviyesini belirlemek için yapılan ‘ Test Daf’ sınavından yeterli skoru almanız gerekli olmaktadır. Tüm bunların yerine Gothe Enstitüsünde gerekli olan sertifikaları almakta yeterli sayılmaktadır.

Okulların kabul şartları değişmekle birlikte C1 seviyesi başvuru için yeterli olmaktadır. Fakat her üniversitenin hatta ve hatta her bölümün farklı ‘Test Daf’ yeterlilikleri bulunmaktadır. Bu farklı yeterlilikler olacağından tercih ettiğiniz üniversiteden ve bölümden bilgi almanız şart olmaktadır. Fakat eğer B1 seviyesindeyseniz de bazı okullar tarafından kabul ya da şartlı kabul de alabilirsiniz. Eğer şartlı kabul aldıysanız 1 sene dil eğitimi gördükten sonra istenen seviyede bir skor alıp bölüme başlama imkanınız da bulunmaktadır.

Almanya’da üniversite okumak hem şartlı koşullara hem de şartsız koşullara bağlı olarak ilerlemektedir. Eğer ki şartlı kabul alınırsa vize başvuru süreci de değişiklik göstermektedir. Dil kursundan alınan belge, okulun bünyesinde gidilen bir kurs ise oradan alınan belge ya da ödemelerin yapılıp yapılmadığı konusu da son derece önemli olmaktadır. Başvuru aşamasında noter onaylı Almanca tercümeli lise diploması, Almanca tercümeli lise not dökümü, Almanca tercüme ÖSYM yerleştirme belgeniz gerekli olmaktadır.

Almanya’da Alınacak Diplomalar Nelerdir?

Eğer halen daha bir lisede eğitim almakta iseniz; öğrenci belgesi ve dönem sonu mezun olunabilir belgesi gerekmektedir. Ayrıca varsa staj belgeleri yine varsa yabancı dil sertifikaları, gerekçe mektupları ve CV gibi standart belgelerde istenenler arasında bulunmaktadır. Almanya’da üniversite okumak için bir diğer yol da ‘Abitur’ sınavlarına girip başarıyla bitirmiş olmanız gerekli olmaktadır. Bu sınavlar Almanya’da ki liselerde yıl sonlarında yapılmaktadır. Eğer ‘Abitur’ diplomasına sahip iseniz ÖSYM sınavlarına girmeye gerek duymadan başvuru yapabilmektesiniz.

Ayrıca Almanya’da alınan diplomaların Türkiye’de YÖK denklikleri bulunmaktadır. YÖK denkliği Almanya’nın tüm devlet üniversiteleri için geçerliliğini korumaktadır. Almanya’da genellikle 3 sene süren üniversite eğitimi için hak etmiş olduğunuz diploma Türkiye’de 4 senelik lisans mezunu olarak YÖK denkliği hakkı kazanmaktadır. Almanya da alınan diplomalar ile Türkiye’de ki diplomaların denk olmasından ötürü eğitim aksamadan yerine getirilmektedir.

Almanya’da Üniversite Okuma Ücretleri

Almanya’da üniversite okumak için gidilecek üniversite ve bölüme göre ücretler farklılık göstermektedir. Başlangıçta da söylediğimiz gibi Almanya’da üniversite okuma ücretleri Avrupa’ya ya da diğer gelişmiş ülkelere kıyasla sembolik düzeyde kalmaktadır. Almanya yetenekli yabancı öğrencilere Almanca bilmeleri koşulu ile ücretsiz eğitim imkanı sağlamaktadır. Öğrencilerin sağlanan bu ücretsiz eğitim sonrasında ülkede çalışması içinde ülke tarafından öğrenciler teşvik edilmektedir.

Üniversitelerde dönemlik olarak uygulanan harç ücretleri ortalama olarak 300 Euro olmakla birlikte bu rakam bazı okullar için nadiren de olsa 1500 Euroya kadar çıkmaktadır. Fakat dönemlik ödenen harç ücretleri öğrencilere ücretsiz ulaşım hakkı ve sosyal yaşamın pek çok alanında ciddi oranda indirim kolaylığı da sağlamaktadır. Almanya’da üniversite okumak isteyen öğrencilerin aylık temel masrafları yaklaşık olarak 600-700 Euro arasında değişmektedir.

Bu aylık temel masraflarının içerisine öğrencinin konaklaması, sigortası, sosyal giderleri de dahil olmaktadır. Almanya hükümeti öğrencilerin Almanya’da zor durumda kalmasını önlemek için vizeye girmeden önce öğrenciden bloke hesap oluşturmasını istemektedir. Ayrıca yine öğrencilerin mağdur olmaması için banka hesabını da yaklaşık 10000 Euroya bloke koydurmasını ve bu hesabın belgelenmesini de istemektedir.

Eğitim için Almanya’ya giden öğrenciler her ay bankaya yatırılan bu ücretin 12’de 1’ini çekme imkanına sahiptirler. Fakat öğrenciler 20 saate kadar yasal olarak part-time işlerde de çalışma fırsatını elde edebiliyorlar. Özellikle Berlin, Münih ve Frankfurt gibi büyük şehirlerde iş bulmak öğrenciler açısından hiçte zor gözükmemektedir. Bu şehirlerde öğrenciler için oldukça uygun saatli ve getirisi yüksek iş kolları bulunmaktadır.

Almanya’da Üniversite Okumak: Almanya’da Eğitim Almak İçin Burs İmkanları

Almanya’da üniversite okumak her yönüyle öğrenciler için artısı olan ülkeler arasında yer almaktadır. Almanya’da ücretsiz üniversite eğitiminin yanında Avrupa’da ki diğer ülkelere oranla en gelişmiş burs imkanları da bu ülkede bulunmaktadır. Vatandaşı olunan ülke öğrencilerine ve okunan bölümün farklı olmasına göre farklı burs kriterleri bulunmaktadır. Avrupa Birliği içerisinde yer alan Alman Hükümeti nezdinde pek çok vakıf ve kuruluşların sağlamış oldukları burslar var olmaktadır.

Tüm bu burslara ulaşmanızı sağlayan ve sizin için en uygun bursu bulmanızı kolaylaştıran online sistemlerde varlığını göstermektedir. Bu online sistemlerin başında ‘DAAD’ gelmektedir. ‘DAAD’ sayesinde vakit kaybetmeden burs başvurusu yapıp kendinize uygun bir burs tipi mutlaka bulmaktasınız. Ayrıca Almanya’nın iyi bir eğitim vermesinin yanında mezuniyet sonrasında sağladığı iş imkanlarının varlığıyla da dikkatleri çekmektedir.

Almanya’da üniversite okumak hem eğitim aşamasında hem de sonrasında öğrencilere birçok avantaj sağlamaktadır. Sağladığı bu avantajlar vasıtasıyla yurt dışından çoğu öğrenciye de ev sahipliği yapmaktadır. Almanya mezuniyet sonrasında iş bulmanızı da son derece desteklemektedir. Mezuniyet sonrasında 18 aylık iş arama vizesi de devlet tarafından öğrencilere sunulan destekler arasında yer almaktadır. Bu 18 aylık süre içerisinde iş bulduğunuzda vize sorunu yaşamadan Almanya’da da kalmaya devam etme imkanınız bulunmaktadır.

Almanya’da Üniversite Okumak: Burs İmkanları Nasıldır?

Almanya’da burslu okumak için gerekli şartları taşıyan öğrenciler bu ayrıcalıklardan yararlanmaktadırlar. Devlet tarafından gerek kendi vatandaşlarına gerekse yurt dışından gelen Alman vatandaşı olmayan öğrencilere her türlü destek sağlanmaktadır. Kelimenin tam anlamıyla öğrenci dostu olan bu ülkede eğitim almak için gelen öğrencilere burs konusunda bazı alternatiflerde bulunmaktadır. Almanya’da üniversite okumak isteyen öğrencilerin burs konusunda ilk destekçileri devlet ve vakıflar olmaktadır.

Burs imkanlarının yanı sıra devlet hem okuyup hem de çalışmak isteyen öğrenciler içinde çeşitli iş imkanları sunmaktadır. Bu iş imkanları sayesinde öğrenciler hem para kazanmakta hem de kendilerine ve derslerine zaman ayırabilmektedirler. Bu iş kolları genellikle öğrenciler açısından part-time şeklinde yürütülmektedir. Eğitim dönemi boyunca aldıkları burslar ile part-time iş gelirleri sayesinde temel ihtiyaçlarını karşılayan öğrenciler ayrıca düşük kira bedellerini de rahatlıkla ödeyebilmektedirler.

Son olarak modern yapısı ile Berlin, daha geleneksel yönüyle dikkatleri çeken Münih, göz alıcı gökdelenleriyle adından sıkça söz ettiren Frankfurt, hızlı ve bir o kadar da tempolu Hamburg ve tarihi yönünün oldukça ağır bastığı Heidelberg gibi öğrenci şehirleri ile zengin bir uluslararası kültür çeşitliliğine sahip olan Almanya öğrencilerin özellikle tercih ettikleri ülkelerin başında gelmektedir. Almanya’da üniversite okumak için merak ettiğiniz her şey ve başvuru sürecinde gerekli olanları öğrenmek için Aba Yurt Dışı Eğitim Merkezi İle irtibata geçerek aklınıza takılanları sorabilirsiniz.

Ücretsiz Open Day Günlerimize Katılmak İçin Aşağıdaki Formu Doldurun

Açık bilgilendirme günlerimizde tüm sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation