aba Yurt Dışı Eğitim olarak hangi sınavları tercih ediyoruz? Üniversitelere kabul süreçlerinde öğrencilerin dil yeterliliği ve akademik başarılarını kanıtlamaları bekleniyor. Bu anlamda, lisans ve lisansüstü eğitim sürecine hazırlanan öğrenci adaylarının alması gereken birçok sınav bulunuyor. Bu anlamda düzenlenen uluslararası niteliğe sahip pek çok farklı sınav var. Hem dil yeterliliği hem de akademik başarı anlamında birbirinin alternatifi olabilecek sınavlar uygulanıyor. Başvurulacak üniversite, eğitim düzeyi ya da ülkelere göre alınması gereken sınavlar farklılık gösterebiliyor.

Bununla birlikte; bazı sınavların ve diploma programlarının öğrenci adayları için kabul sürecini kolaylaştırdığı biliniyor. Peki; aba Eğitim olarak biz hangi sınavları tercih ediyoruz? Hangi sınavlar öğrenciler için daha avantajlı?

aba Yurt Dışı Eğitim Olarak Hangi Dil Sınavlarının Alınmasını Tavsiye Ediyoruz

Öğrencilerin dil yeterliliklerini belgelendirmeleri söz konusu olduğunda karşımıza iki farklı sınav çıkıyor. Bu sınavlar IELTS ve TOEFL olarak adlandırılıyor. Bunlardan biri İngiltere biri Amerika merkezli sınavlar olarak biliniyor. Her iki sınavda dünyanın birçok noktasında uygulanıyor ve kabul görüyor. Peki; bu sınavlar hakkında bilinmesi gerekenler neler? Sınavlar nasıl uygulanıyor? Başvuru süreçleri nasıl ilerliyor?

IELTS Sınavı

IELTS’in açılımı “Internatioal English Language Testing System” olarak biliniyor. Daha yaygın olarak kısaca IELTS olarak kullanılıyor. IELTS sınavı dil yeterliliğini ölçmek için kullanılan en önemli iki sınavdan biri olarak karşımıza çıkıyor. İngiltere merkezli bir sınav olduğu biliniyor. Dünyanın hemen her noktasında birçok ülkede kabul görüyor. IETLS, aba Yurt Dışı Eğitim tarafından tercih edilen ve uygulanan sınavlar arasında da yer alıyor.

Sınav, İngiltere, Kanada, Avustralya gibi ülkelerde çok daha yaygın şekilde uygulanıyor. Ancak az önce de ifade ettiğimiz gibi Amerika dahil olmak üzere birçok ülkede geçerliliği bulunuyor. Avrupa ülkelerinin hemen hepsinde uygulanıyor. Türkiye’de de uluslararası öğrencilerin kabul sürecinde uygulanıyor. Hatta ODTÜ gibi bazı üniversiteler lisansüstü eğitime kabul süreçleri için IELTS sınavının alınmasını gerekli görüyor. IELTS 150’nin üzerinde ülkede uygulanıyor.

IELTS sınavı IELTS General ve IELTS Academic olmak üzere iki farklı biçimde uygulanıyor. Elbette adından anlaşılacağı gibi eğitim süreçleri için IELTS Academic geçerli oluyor. Lisans ya da lisansüstü eğitimde dil yeterliliğini belgelendirmek isteyen öğrencilerin IELTS Academic’e başvurması gerekiyor. Ancak; göçmenlik ya da çalışma izni söz konusu ise IELTS General tercih edilebiliyor.

IELTS Başvuru Süreci

Peki; IELTS sınavı için başvuru nasıl yapılıyor? Başvurular online ortamda gerçekleştirilebiliyor. Bu konuda detaylı bilgi aba Yurt Dışı Eğitim web siteleri üzerinden alınabiliyor. IELTS sınav başvurusu için dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri erken başvuru… Çünkü sınav merkezlerinde kontenjan sınırlaması bulunuyor. Başvurular için geç kalınması durumunda sınav merkezlerinin kontenjanları dolabiliyor. Bu da istenilen sınav merkezinin tercih edilememesi anlamına gelebiliyor. Bununla birlikte istenilen tarihte sınava girilememesi de söz konusu olabiliyor. Bu nedenle erken başvuru yapılması her zaman öğrenci adaylarının yararına oluyor.

IETLS Sınav Formatı

IELTS sınavı dört farklı bölümden oluşuyor. Bu bölümler, reading, listening, writing ve speaking olarak sıralanıyor. Her bölüm kendi içinde de farklı bölümlere ayrılıyor. Sınav pek çok farklı soru tipinden meydana geliyor. Çoktan seçmeli soruların yanı sıra; boşluk doldurma, bilgi eşleştirme gibi farklı soru tipleri bulunuyor.

TOEFL Sınavı

aba Yurt Dışı Eğitim tarafından tercih edilen bir diğer sınav ise TOEFL… TOEFL sınavının açılımı ise Test of English as a Foreign Language olarak biliniyor. TOEFL sınavı da tıpkı IELTS gibi bir İngilizce yeterlilik sınavı olarak uygulanıyor. TOEFL, Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir sınav… Akademik amaçla uygulanmasının yanı sıra; göçmenler veya çalışma izni almak isteyenler tarafından da tercih edilebiliyor.

TOEFL Sınav İçeriği ve Başvuru Süreci

TOEFL sınavı dört farklı bölümden oluşuyor. Sınav süresi 4 saat 20 dakika olarak biliniyor. Bu süre boyunca adayların toplam 120 soruyu yanıtlamaları gerekiyor. Sınavın geçerliliği 2 yıl sürüyor. Yani elde edilen sınav skoru ile 2 yıl süreyle üniversitelere başvuru yapmak mümkün olabiliyor. Sınav başvurusu online olarak yapılabiliyor. ETS’nin resmi web sitesi üzerinden başvuru sürecine dair bilgi alınabiliyor. Başvurular da yine bu web sitesi üzerinden gerçekleştirilebiliyor. Sınava dair detaylı bilgiye aba Yurt Dışı Eğitim web siteleri aracılığıyla da ulaşılabiliyor.

TOEFL sınavı, reading, listening, writing ve speaking bölümlerinden oluşuyor. Reading bölümünde öğrenci adayları farklı pasajlarla karşılaşıyor. Her pasaj için yaklaşık olarak 20 dakika süre tanınıyor. Pasajlar akademik ve teknik bilgiler içerebiliyor. Listening bölümünde hem akademik konular hem de günlük konulara yer veriliyor. Bu bölümde verilen her bir pasaj için birkaç farklı sorunun yanıtlanması isteniyor. Bölüm için tanınan toplam süre ise yaklaşık 1 saat olarak biliniyor.

Writing bölümü kendi içinde 2 farklı kısımdan oluşuyor. Bu bölüm yaklaşık 50 dakikalık bir süreyi kapsıyor. Her iki bölümde de öğrencilerin essay yazmaları isteniyor. Speaking bölümü ise yaklaşık 20 dakika sürüyor. Bu bölümde bilginin ölçülmesi amaçlanmıyor. Öğrenci adayının ne kadar akıcı konuşabildiğine bakılıyor.

aba Yurt Dışı Eğitim Olarak Akademik Yeterlilik İçin Hangi Sınavları Tavsiye Ediyoruz

Üniversitelere kabul aşamasında öğrenci adaylarının dil yeterliliği kadar akademik yeterliliklerini de kanıtlamaları gerekiyor. Öğrenci adaylarının lise diplomaları ve transkriptlerini üniversitelere sunmaları gerekiyor. Ancak bu tek başına yeterli olmuyor. Özellikle dünyanın en iyi üniversitelerine başvuru sürecinde alınması gereken farklı sınavlar bulunuyor. Öğrencilerin lise diplomalarını uluslararası alanda geçerliliği bulunan diploma programlarıyla da desteklemeleri gerekiyor. Peki bu süreçte hangi sınavların alınması tavsiye ediliyor?

SAT Sınavı

Scholastic Aptitude Test veya kısaca SAT Sınavı alınması gereken en önemli sınavlardan biri olarak biliniyor. Sınav, College Board tarafından uygulanıyor. Amerikan Birleşik Devletleri merkezli bir sınav olan SAT, bugün pek çok farklı ülkede kabul görüyor. SAT sınavı, aba Yurt Dışı Eğitim tarafından da alınması tavsiye edilen sınavlar arasında yer alıyor. Öğrenci adaylarının sınava girebilmeleri için lise son sınıfta okuyor olmaları ya da mezun olmaları gerekiyor. Elbette sınavda başarılı olabilmek için yeterli düzeyde İngilizce biliyor olmak önem taşıyor. SAT sınavı yıl içinde 6 ya da 7 kez düzenleniyor. Başvurular College Board üzerinden ya da anlaşmalı kurumlar aracılığıyla gerçekleştirilebiliyor.

SAT, yalnızca Türkiye’den yurt dışına gitmek isteyen öğrencileri kapsamıyor. Türkiye’de lisans ve lisansüstü eğitim almak isteyen öğrencilerin de bu sınavı alması gerekiyor. ODTÜ, Yıldız Teknik, Boğaziçi gibi önemli üniversiteler uluslararası öğrencilerden SAT sınavını talep ediyor.

Ocak 2021 itibariyle SAT Subject Testler’in kaldırıldığı biliniyor. Bu anlamda öğrencilerin alan başarılarını kanıtlayabilmeleri için farklı sınavlara ihtiyaç duyuluyor. Peki; bu noktada hangi sınavlar ve programlar devreye giriyor? Hangi sınavların alınması öğrenciler için daha avantajlı?

AP Sınavı

aba Yurt Dışı Eğitim olarak tavsiye ettiğimiz bir diğer sınav ise AP… AP Sınavı, üniversite başvuruları için en önemli sınavlardan bir tanesi olarak kabul ediliyor. Advanced Placement olarak bilinen bu sınav kısaca AP olarak anılıyor. AP sınavı, tıpkı SAT gibi College Board tarafından uygulanıyor. Amerika merkezli bir sınav olsa da günümüzde dünyanın birçok ülkesinde uygulanıyor. Üniversiteye kabul süreci için öğrenci adaylarına büyük avantaj sağlıyor.

AP aslında bir diploma programı olarak biliniyor. Program kapsamında öğrenciler birtakım alan dersleri alıyorlar. Bu alan derslerinde başarılarını kanıtlamak için sınavlara giriyor ve sertifika sahibi oluyorlar. Ancak AP, öğrencilere önemli bir avantaj sağlıyor. Öğrencilerin sınavları alabilmeleri için programa devam etme zorunlulukları bulunmuyor. Programa katılmadan da AP sınavlarını alabiliyor ve başvuru süreçlerinde avantaj yakalayabiliyorlar. Programa başvuru College Board web sitesi üzerinden ve anlaşmalı kurumlar aracılığıyla yapılabiliyor. aba Yurt Dışı Eğitim anlaşmalı kurumlar arasında yer alıyor. Bu anlamda öğrencileri hem sınava hazırlık süreçlerinde hem de başvuru süreçlerinde destekliyor.

AP sınavı öğrencilere yalnızca başvuru sürecinde de avantaj sağlamıyor. AP programı kapsamına alınan dersler üniversitenin ilk yılında kredi olarak kullanılabiliyor. Böylece öğrenciler bazı derslerden muaf olma hakkı kazanabiliyor. Bu hem diploma notunu olumlu anlamda etkiliyor hem de öğrencilere zaman avantajı sağlıyor. Birçok öğrenci bu zamanı yandal ya da çift anadal yapmak için değerlendirmeyi tercih ediyor.

SAT Subject Testlerin kaldırılmasıyla oluşan boşluğu AP programı dolduruyor. Bu anlamda AP sınavlarının 2021 yılı itibariyle çok daha önemli bir konumda yer aldığı görülüyor. AP öğrencilerin akademik başarılarını belgelendirmeleri anlamında önemli bir boşluğu dolduruyor. Gelecek yıllarda AP’nin öneminin daha da artacağı düşünülüyor. Bu anlamda AP sınavının alınması aba Yurt Dışı Eğitim tarafından kesinlikle tavsiye ediliyor.

IB Programı ve ACT Sınavı

Üniversitelere kabul sürecinde geçerli olan iki diğer sınav IB ve ACT… Her iki sınav da akademik başarıyı belgelendirmek için uygulanıyor. Ancak son dönemlerde her iki sınavın da geçerliliğini kaybetmeye başladığı görülüyor. Bu iki sınav yerine SAT ve AP tercih ediliyor. IB Programı tıpkı AP gibi bir diploma programı… Ancak AP’den farklı olarak IB sınavları dışardan alınabiliyor. Programa katılmak ve dersleri takip etmek gerekiyor. IB programı ancak anlaşmalı okullarda okuyan öğrenciler tarafından alınabiliyor. Bu durum elbette bir dezavantaj oluşturuyor. Bununla beraber IB üniversiteler tarafından da eskisi kadar tercih edilmiyor.

ACT sınavı için de benzer bir durum söz konusu… ACT sınavı da birçok üniversite tarafından yetersiz görülüyor. Bunun yerine SAT’nin alınması tercih ediliyor. aba Yurt Dışı Eğitim tarafından da SAT ve AP tavsiye ediliyor. Üniversitelere kabul sürecinde bu iki sınavın IB ve ACT’ye göre çok daha avantajlı olduğu kabul ediliyor.

GRE ve GMAT

Lisansüstü eğitim söz konusu olduğunda ise devreye GRE Sınavı ve GMAT sınavı giriyor. Her iki sınavda lisansüstü eğitime kabul sürecinde üniversiteler tarafından kabul ediliyor. Başvurulacak alan ve üniversiteye göre hangi sınavın tercih edileceği değişiklik gösteriyor. Ancak her iki sınavda dünyanın birçok noktasında kabul görüyor. .

GRE sınavı, ETS tarafından uygulanıyor. GRE Subject ve GRE General olarak ikiye ayrılıyor. GRE General 3 farklı bölümden oluşuyor. Bu bölümler; Verbal Reasoning, Quantitative Reasoning ve Analytical Writing olarak adlandırılıyor. Sınav için öğrenci adaylarına 3 saatlik bir süre tanınıyor. GRE Subject ise farklı konu alanlarında uygulanıyor. GRE sınavı toplam 8 farklı alan için yapılıyor. Her bir sınav için öğrenci adaylarına 2 saat 50 dakikalık süre tanınıyor. Bu sınavlar, eğitim alınacak bölüme yönelik alan yeterliliğini ölçmeyi amaçlıyor.

GMAT sınavı da tıpkı GRE gibi ETS tarafından uygulanıyor. Lisansüstü eğitim kabulleri için alınması gereken bir diğer sınav olarak karşımıza çıkıyor. Sınav için öğrenci adaylarına 3 saat 30 dakikalık bir süre tanınıyor. Sınav dört farklı bölümden oluşuyor. Bu bölümler; Analytical Writing, Quantitative Reasoning, Verbal ve İntegrated Reasoning olarak adlandırılıyor. GMAT sınavı daha çok MBA gibi alanlar için tercih ediliyor. Dünya çapında birçok üniversite ve kurum tarafından kabul görüyor.

aba Yurt Dışı Eğitim tarafından alınması tavsiye edilen sınavlar bu şekilde sıralanıyor. Konu hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak isterseniz aba Eğitim web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Eğitime dair sorularınız için Doç. Dr. Gamze Sart ve aba Eğitim ile iletişime geçebilirsiniz. Eğitime dair daha fazla içeriğe ulaşmak için YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz.