Hemen Bilgi Al

Jean Monet Burs Programı

Eğitim hayatını Avrupa’da devam ettirmek ve kariyeri açısından uluslararası bir adım atmak geçmişten bugüne hemen herkesin öncelikli hedefleri arasında… Ancak bu hedefi gerçekleştirmek, ciddi bir maliyeti de beraberinde getiriyor. Maliyeti karşılamanın yolu ise burslardan geçiyor.

Yurtdışı bursları için küçük bir araştırma yaptığınızda karşınıza çıkacak ilk isimlerden biri Jean Monnet Burs Programı olacaktır. Peki, ülkenin en prestijli burs programı olarak tanımlanan programa dahil olmak için bilmemiz gerekenler neler?

Jean Monet Burs Programının Amacı

Jean Monnet Burs Programı, 1989 yılında Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik aşamasında iki taraf arasındaki ilişkilerin desteklenmesi ve Avrupa Birliği ile ilgili konularda uzmanlaşan bireylerin yetiştirilmesini sağlamak amacıyla imzalanan bir anlaşma çerçevesinde oluşturulmuştur. Avrupa Birliği alanında uzmanlaşmış birey sayısını arttırmak amacıyla yola çıktığı için diğer programlardan farklı olarak sadece söz konusu amaç doğrultusundaki çalışmaları desteklemektedir.

Jean Monet Burs Programına Kimler Başvurabilir?

Burs programına başvurabilecek üç grup vardır; Kamu personelleri, özel sektör çalışanları ve üniversite son sınıf ve lisansüstü öğrencileri ile üniversitelerin akademik ve idari personeli… Bu üç gruptan herhangi birine dahilseniz burs programına dahil olmak için ilk ve en önemli kritere sahipsiniz demektir.

Jean Monet Burs Programına Kabul Koşulları

Öncelikle dört yıllık bir lisans bölümü mezunu olmanız birinci şart. Erkek adayların askerliğini tamamlamış, tecil etmiş ya da askerlik görevinden muaf olması gerekmektedir. Belirtilen not ortalamasının da üzerinde olmak ve yurtdışında eğitim görmek için herhangi bir sağlık engelinin olmaması da başvuru için aranan şartlardandır.

Yabancı Dil Yeterliliği için TOEFL, IELTS, PTE, CAE, CPE, KPDS/YDS sınavlarından herhangi birinden yeterli puanı almanız gereklidir. Ancak KPDS/YDS’den alacağınız 80 puan, belirtilen diğer sınavlardan alacağınız yeterlilik belgesini kurula sunmanız şartıyla geçerlidir.

Değerlendirme Süreci

Başvurunuz İdari Uygunluk Değerlendirmesi’ne alınacak ve uygun görüldüğünüz takdirde yazılı sınav için davet edileceksiniz. Yazılı sınavda Avrupa Birliği ve Türkiye-AB ilişkileri ile ilgili soruların yanında, bir “niyet mektubu” da istenecektir. “Niyet mektubu” aşaması, yazılı sınavın en önemli aşamasıdır. Yazılı sınavdan ise 60 puan almanız gerekecektir.